Τι αισθάνεσαι;

Δερματολογικές παθήσεις

Κίνδυνος
!!!Η κατάσταση αυτή είναι επείγουσα και απαιτείται ιατρική φροντίδα!!!

Ευλογιά

Τι είναι η ευλογιά;

Η ευλογιά είναι ένας εξαιρετικά μεταδοτικός και θανατηφόρος ιός για τον οποίο δεν υπάρχει γνωστή ίαση. Η τελευταία καταγεγραμμένη περίπτωση ευλογιάς εμφανίστηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1949 και, λόγω του παγκόσμιου προγράμματος εμβολιασμού, η νόσος έχει εξαλειφθεί πλήρως.

Από την Αρχαία Αίγυπτο, η ευλογιά ήταν μία από τις πιο καταστροφικές ασθένειες για το ανθρώπινο είδος. Εκτεταμένες επιδημίες και πολυάριθμοι θάνατοι έχουν γεμίσει τα βιβλία της ιστορίας.

Το πρώτο εμβόλιο για την ευλογιά δημιουργήθηκε το 1758. Όμως η νόσος συνέχιζε να μολύνει και να σκοτώνει ανθρώπους σε όλο τον κόσμο για ακόμη 200 χρόνια. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) επέβαλε ένα αυστηρό πρόγραμμα εμβολιασμού, ώστε να επιβραδυνθεί ο ρυθμός εξάπλωσης της νόσου. Η τελευταία γνωστή φυσική περίπτωση εμφανίστηκε το 1977 στη Σομαλία.

Μέχρι το 1980, ο Π.Ο.Υ. ξεκαθάρισε ότι η ευλογιά είχε εξαλειφθεί πλήρως, παρόλο που η Αμερικανική κυβέρνηση εξακολουθεί να έχει τον ιό της ευλογιάς για ερευνητικούς σκοπούς.

Οι άνθρωποι πλέον δεν κάνουν το εμβόλιο της ευλογιάς. Το εμβόλιο έχει πιθανές θανατηφόρες παρενέργειες, επομένως εμβολιάζονται μόνο όσοι βρίσκονται σε πολύ αυξημένο κίνδυνο έκθεσης στη νόσο.

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της ευλογιάς;

Τα ιστορικά δεδομένα δείχνουν ότι όταν κάποιος μολύνονταν με τον ιό της ευλογιάς, δεν παρουσίαζε συμπτώματα για 7 με 17 ημέρες. Μόλις ο χρόνος επώασης του ιού ολοκληρωνόταν, εμφανίζονταν συμπτώματα τύπου γρίπης:

Αυτά τα συμπτώματα υποχωρούσαν μέσα σε δύο με τρεις μέρες και ύστερα ο ασθενής αισθανόταν καλύτερα. Όμως, ακριβώς όταν ο ασθενής άρχισε να νιώθει καλύτερα, εμφανιζόταν ένα εξάνθημα. Το εξάνθημα ξεκινούσε από το πρόσωπο και εξαπλωνόταν στα άκρα χεριών, τους πήχεις και τον κορμό. Το άτομο ήταν ιδιαίτερα μεταδοτικό έως ότου αυτό το εξάνθημα εξαφανιζόταν.

Μέσα σε δύο ημέρες από την εμφάνιση, το εξάνθημα εξελισσόταν σε αποστήματα που ήταν γεμάτα με υγρό και πύον. Τα αποστήματα έσπαζαν και δημιουργούσαν κρούστα. Η κρούστα με την πάροδο του χρόνου έπεφτε αφήνοντας χαρακτηριστικές ουλές. Έως ότου πέσουν όλες οι κρούστες, το άτομο παρέμενε μεταδοτικό.

Τύποι

Ποιοι είναι οι τύποι ευλογιάς;

Υπάρχουν δύο κοινές και δύο σπάνιες μορφές της ευλογιάς. Οι δύο κοινές μορφές είναι γνωστές ως variola minor και variola major.

Η variola minor ήταν ο λιγότερο θανατηφόρος τύπος της ευλογιάς. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ εκτιμούν ότι μόνο 1% των μολυσμένων ατόμων πέθανε. Όμως, ήταν λιγότερο συχνή από τη variola major.

Το CDC εκτιμά ότι 90% των περιπτώσεων ευλογιάς ήταν variola major. Ιστορικά, αυτός ο τύπος ευλογιάς σκότωσε το 30% των μολυσμένων ατόμων.

Οι δύο σπάνιες μορφές της ευλογιάς ήταν γνωστές ως αιμορραγική και κακοήθης. Και οι δύο είχαν υψηλά επίπεδα θνησιμότητας.

Η αιμορραγική ευλογιά προκαλούσε τη διαρροή αίματος από τα όργανα στους βλεννογόνους και το δέρμα.

Οι κακώσεις της κακοήθους ευλογιάς δεν εξελισσόταν σε φλύκταινες ή επάρματα γεμάτα πύον στο δέρμα. Αντιθέτως, παρέμεναν μαλακές και επίπεδες καθόλη την πορεία της ασθένειας.

Μόλυνση

Πώς μπορεί να μολυνθεί κάποιος από ευλογιά;

Ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους η ευλογιά ήταν τόσο επικίνδυνη και θανατηφόρος είναι επειδή ήταν μία αερομεταφερόμενη νόσος. Τέτοιου είδους ασθένειες τείνουν να εξαπλώνονται πολύ γρήγορα.

Ο βήχας, το φτέρνισμα ή η άμεση επαφή με σωματικά υγρά μπορούσε να μεταδώσει τον ιό της ευλογιάς. Επιπλέον, η κοινή χρήση μολυσμένων ρούχων ή σεντονιών μπορούσε να οδηγήσει σε μόλυνση.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η ευλογιά;

Δεν υπάρχει ίαση για την ευλογιά. Ως αποτέλεσμα των παγκόσμιων, επαναλαμβανόμενων προγραμμάτων εμβολιασμού, ο ιός της ευλογιάς έχει εξαλειφθεί πλήρως. Τα μόνα άτομα που θεωρούνται ότι βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο ευλογιάς είναι οι ερευνητές που εργάζονται με τον ιό.

Στην απίθανη περίπτωση όπου συμβεί έκθεση στον ιό της ευλογιάς, ο εμβολιασμός μέσα σε μία με τρεις μέρες αποτρέπει την εκδήλωση σοβαρών συμπτωμάτων της ασθένειας. Επιπλέον, τα αντιβιοτικά βοηθούν στη μείωση των βακτηριακών λοιμώξεων που σχετίζονται με τον ιό.

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

1. Riedel, S. (2005, January). Edward Jenner and the history of smallpox and vaccination. Proceedings of Baylor University Medical Center, 18(1), 21-25 ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1200696/

2. Smallpox. (2015) who.int/topics/smallpox/en/

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο του Wiki Health

Ενημερωθείτε με και λάβετε συμβουλές υγείας, ευεξίας και πολλά άλλα.!

Αν δεν βρήκατε αυτό που αναζητάτε, βοηθήστε μας να γίνουμε κάλυτεροι