Οδοντιατρικά προβλήματα

Γλωσσίτιδα

Τι είναι η γλωσσίτιδα;

Ο όρος γλωσσίτιδα αναφέρεται στη φλεγμονή της γλώσσας. Η πάθηση προκαλεί οίδημα στη γλώσσα, αλλαγή στο χρώμα της και διαφορετική εμφάνιση στην επιφάνειά της. Η γλώσσα είναι ένας μικρός μυς στο στόμα που βοηθά στη μάσηση και την κατάποση των τροφών, καθώς και στην ομιλία.

Η γλωσσίτιδα μπορεί να προκαλέσει την εξαφάνιση των φυλλοειδών θηλών της γλώσσας. Οι φυλλοειδείς θηλές περιέχουν χιλιάδες μικροσκοπικούς αισθητήρες που ονομάζονται γευστικοί κάλυκες και διαδραματίζουν ρόλο στον τρόπο που τρώτε. Η έντονη φλεγμονή της γλώσσας που οδηγεί σε οίδημα και ερυθρότητα μπορεί να προκαλέσει πόνο και να αλλάξει τον τρόπο που τρώτε ή μιλάτε.

Ποιοι είναι οι τύποι γλωσσίτιδας;

Υπάρχουν αρκετοί διαφορετικοί τύποι γλωσσίτιδας.

Οξεία γλωσσίτιδα

Η οξεία γλωσσίτιδα είναι η φλεγμονή της γλώσσας που εμφανίζεται ξαφνικά και συχνά συνοδεύεται από έντονα συμπτώματα. Αυτός ο τύπος γλωσσίτιδας τυπικά αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια μιας αλλεργικής αντίδρασης.

Χρόνια γλωσσίτιδα

Η χρόνια γλωσσίτιδα είναι η φλεγμονή της γλώσσας που διαρκώς επανεμφανίζεται. Αυτός ο τύπος μπορεί να ξεκινήσει ως σύμπτωμα μιας άλλης πάθησης.

Ατροφική γλωσσίτιδα

Η ατροφική γλωσσίτιδα, επίσης γνωστή ως γλωσσίτιδα Ηunter, εμφανίζεται όταν πολλές φυλλοειδείς θηλές χάνονται. Αυτό οδηγεί σε αλλαγές στο χρώμα και την υφή της γλώσσας. Ο συγκεκριμένος τύπος γλωσσίδας προσδίδει στη γλώσσα μία γυαλιστερή εμφάνιση.

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες της γλωσσίτιδας;

Αρκετοί παράγοντες μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή στη γλώσσα και περιλαμβάνουν:

Αλλεργικές αντιδράσεις

Οι αλλεργικές αντιδράσεις σε φάρμακα, τροφές και άλλα πιθανά ερεθιστικά μπορεί να ερεθίσουν τις φυλλοειδείς θηλές και τους μυϊκούς ιστούς της γλώσσας. Τα ερεθιστικά περιλαμβάνουν οδοντόκρεμες και συγκεκριμένους τύπους φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της υπέρτασης.

Ασθένειες

Ορισμένες ασθένειες που επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα μπορεί να επιτίθενται στους μύες και τις φυλλοειδείς θηλές της γλώσσας. Ο ιός του απλού έρπητα, ένας ιός που προκαλεί ψυχρά έλκη και φυσαλίδες γύρω από το στόμα, συνεισφέρει στο οίδημα και τον πόνο στη γλώσσα.

Χαμηλά επίπεδα σιδήρου

Μη επαρκή επίπεδα σιδήρου στην αιματική κυκλοφορία μπορούν να πυροδοτήσουν γλωσσίτιδα. Ο σίδηρος ρυθμίζει την ανάπτυξη των κυττάρων βοηθώντας το σώμα να παράγει ερυθρά αιμοσφαίρια, τα οποία μεταφέρουν οξυγόνο στα όργανα, τους ιστούς και τους μύες. Χαμηλά επίπεδα σιδήρου οδηγούν σε χαμηλά επίπεδα μυοσφαιρίνης. Η μυοσφαιρίνη είναι μία πρωτεΐνη στα ερυθρά αιμοσφαίρια ιδιαίτερα σημαντική για την υγεία των μυών, συμπεριλαμβανομένων των μυών της γλώσσας.

Τραύμα στο στόμα

Μια πληγή που προκαλείται από τραυματισμό στο στόμα μπορεί να επηρεάσει την κατάσταση της γλώσσας. Μπορεί να εμφανιστεί φλεγμονή λόγω εκδορών και εγκαυμάτων στη γλώσσα ή οδοντιατρικών εργαλείων, όπως τα σιδεράκια στα δόντια.

Ποιος βρίσκεται σε αυξημένο κίνδυνο γλωσσίτιδας;

Βρίσκεστε σε αυξημένο κίνδυνο γλωσσίδας εάν:

 • Έχετε κάποιο τραύμα στο στόμα
 • Καταναλώνετε καυτερές τροφές
 • Φοράτε σιδεράκια ή τεχνητή οδοντοστοιχία που ερεθίζουν τη γλώσσα
 • Έχετε έρπητα
 • Έχετε χαμηλά επίπεδα σιδήρου
 • Έχετε τροφικές αλλεργίες
 • Έχετε μία διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της γλωσσίτιδας;

Τα συμπτώματα ποικίλλουν ανάλογα με την αιτία της φλεγμονής. Τα γενικά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

 • Πόνο ή ευαισθησία στη γλώσσα
 • Οίδημα της γλώσσας
 • Αλλαγές στο χρώμα της γλώσσας
 • Ανικανότητα ομιλίας, μάσησης και κατάποσης
 • Απώλεια των φυλλοειδών θηλών στην επιφάνεια της γλώσσας

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η γλωσσίτιδα;

Θα χρειαστεί να επισκεφθείτε το γιατρό ή τον οδοντίατρό σας ώστε να αξιολογηθεί η κατάστασή σας. Ο γιατρός θα εξετάσει το στόμα σας για μη φυσιολογικές μάζες και φυσαλίδες στη γλώσσα, τα ούλα και τους μαλακούς ιστούς. Μπορεί να λάβει δείγμα σάλιου και αίματος, ώστε να το αποστείλει στο εργαστήριο για περαιτέρω ανάλυση.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η γλωσσίτιδα;

Η θεραπεία της γλωσσίτιδας τυπικά περιλαμβάνει συνδυασμό φαρμακευτικής αγωγής και κατ’ οίκον θεραπειών.

Φάρμακα

Αντιβιοτικά και άλλα φάρμακα που καταπολεμούν λοιμώξεις θα σας συνταγογραφηθούν εάν υπάρχουν βακτήρια στο σώμα σας. Ο γιατρός επιπλέον μπορεί να σας συνταγογραφήσει τοπικά κορτικοστεροειδή για τη μείωση της ερυθρότητας και του πόνου.

Κατ’ οίκον φροντίδα

Το βούρτσισμα των δοντιών και η χρήση οδοντικού νήματος αρκετές φορές την ημέρα θα βελτιώσει την υγεία της γλώσσας, των ούλων και των δοντιών. Αυτό θα βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με τη γλωσσίτιδα και την πρόληψη επανεμφάνισης της πάθησης.

Έκβαση

Ποια είναι η μακροπρόθεσμη έκβαση της γλωσσίτιδας;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η γλωσσίτιδα υποχωρεί με την πάροδο του χρόνου ή με την κατάλληλη θεραπεία. Η θεραπεία πιθανώς θα είναι πιο αποτελεσματική εάν αποφεύγετε τροφές που προκαλούν φλεγμονή της γλώσσας. Η καλή στοματική υγιεινή επίσης θα βοηθήσει στη μείωση ή την πρόληψη προβλημάτων. Μιλήστε με τον γιατρό σας αν τα συμπτώματα δεν βελτιώνονται με τη θεραπεία ή συνεχίζουν να εμφανίζονται.

Καλέστε το 166 ή κατευθυνθείτε στα πλησιέστερα επείγοντα εάν η γλώσσα σας παρουσιάζει έντονο οίδημα και αποφράσσει τον αεραγωγό. Αυτό μπορεί να αποτελεί ένδειξη μιας πολύ σοβαρής πάθησης.

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

1. Byrd, et al. (2003). Glossitis and other tongue disorders. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12622275

2. Glossitis. (2013). swchildrens.org/Pages/health-safety/health-library/library-detail.aspx?docId={42455935-01F7-4225-BFE5-726D40CA550B}

3. Iron [Fact sheet]. (2016). ods.od.nih.gov/factsheets/iron-HealthProfessional/

4. Reamy, et al. (2010). Common tongue conditions in primary care. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20187599