Ασθένειες αναπαραγωγικού συστήματος

Καρκίνος του αιδοίου

Τι είναι ο καρκίνος του αιδοίου;

Ο καρκίνος συμβαίνει όταν μη φυσιολογικά κύτταρα αναπαράγονται ανεξέλεγκτα. Ο καρκίνος μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος και τα συμπτώματα και η θεραπεία εξαρτώνται από τον τύπο και τη θέση του. Υπάρχουν ποικίλοι τύποι καρκίνου που μπορούν να επηρεάσουν τα θηλυκά αναπαραγωγικά όργανα, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του αιδοίου.

Ο καρκίνος του αιδοίου είναι ένας καρκίνος των εξωτερικών γεννητικών οργάνων των γυναικών. Το αιδοίο περιλαμβάνει τα εξωτερικά και εσωτερικά χείλη του κόλπου, την κλειτορίδα και το άνοιγμα του κόλπου. Οι αδένες που βρίσκονται κοντά στο άνοιγμα του κόλπου είναι επίσης μέρος του αιδοίου. Ο καρκίνος του αιδοίου τυπικά επηρεάζεται τα εξωτερικά χείλη, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε άλλα μέρη του αιδοίου, ειδικά όσο ο όγκος μεγαλώνει.

Αυτός ο τύπος καρκίνου συνήθως αναπτύσσεται αργά. Συχνά ξεκινά ως ενδοεπιθηλιακή νεοπλασία του αιδοίου, η οποία συμβαίνει όταν τα υγιή κύτταρα γύρω από το αιδοίο υφίστανται μη φυσιολογικές αλλαγές. Δίχως θεραπεία, τα μη φυσιολογικά κύτταρα θα εξελιχθούν σε καρκίνο.

Συμπτώματα Αίτια Διάγνωση Θεραπεία Έκβαση

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα του καρκίνου του αιδοίου;

Στα πρώιμα στάδια, ο καρκίνος του αιδοίου μπορεί να μην προκαλέσει συμπτώματα. Όταν αυτά εμφανιστούν, περιλαμβάνουν:

  • Πόνο κατά την ούρηση
  • Μη φυσιολογική αιμορραγία
  • Μάζα ή εξογκώματα σαν κονδυλώματα στο αιδοίο
  • Κνησμό στην περιοχή του αιδοίου
  • Δυσχρωμία του δέρματος
  • Πόνο και ευαισθησία στην περιοχή του αιδοίου

Καλέστε αμέσως το γιατρό σας αν εμφανίζετε συμπτώματα καρκίνου του αιδοίου. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία μπορούν να αποτρέψουν την εξέλιξη της νόσου.

Αίτια

Ποιος βρίσκεται σε κίνδυνο καρκίνου του αιδοίου;

Παρόλο που η ακριβής αιτία καρκίνου του αιδοίου δεν είναι γνωστή, υπάρχουν αρκετοί προδιαθεσικοί παράγοντες που σχετίζονται με την πάθηση. Είστε πιο επιρρεπείς στον εν λόγω τύπο καρκίνου εάν:

  • Καπνίζετε
  • Είστε άνω των 55 ετών
  • Έχετε ιστορικό κονδυλωμάτων των γεννητικών οργάνων
  • Έχετε HIV ή AIDS
  • Έχετε ενδοεπιθηλιακή νεοπλασία του αιδοίου
  • Έχετε μία δερματική πάθηση που επηρεάζει το αιδοίο, όπως ομαλός λειχήνας
  • Έχετε λοίμωξη από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV)

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται ο καρκίνος του αιδοίου;

Ο γιατρός θα πραγματοποιήσει μία κλινική εξέταση και θα παρατηρήσει προσεκτικά το αιδοίο. Επίσης, θα σας κάνει ερωτήσεις αναφορικά με το ιατρικό ιστορικό σας και τον τρόπο ζωής σας.

Επιπλέον, είναι πιθανό ότι θα πραγματοποιήσει και μία βιοψία. Αυτή περιλαμβάνει τη λήψη ενός μικρού δείγματος ιστού από το αιδοίο για ανάλυση. Η διαδικασία μπορεί να πραγματοποιηθεί με τοπική αναισθησία η οποία θα μουδιάσει την περιοχή, ώστε να μην αισθάνεστε πόνο.

Εάν τα αποτελέσματα της βιοψίας καταδεικνύουν καρκίνο του αιδοίου, ο γιατρός μπορεί να σας προτείνει έναν γυναικολόγο-ογκολόγο. Ο γυναικολόγος-ογκολόγος είναι ένας γιατρός που εξειδικεύεται στους καρκίνους του θηλυκού αναπαραγωγικού συστήματος. Εκείνος με τη σειρά του θα δει τα αποτελέσματα της βιοψίας και θα ζητήσει περισσότερα διαγνωστικά τεστ για τη σταδιοποίηση του καρκίνου.

Πώς γίνεται η σταδιοποίηση του καρκίνου του αιδοίου;

Η σταδιοποίηση βοηθά το γιατρό να ταξινομήσει τη σοβαρότητα του καρκίνου και του επιτρέπει να δημιουργήσει ένα αποτελεσματικό θεραπευτικό πλάνο για εσάς. Οι παράγοντες που χρησιμοποιούνται στη σταδιοποίηση περιλαμβάνουν τη θέση του πρωτογενούς όγκου, την εξάπλωση του καρκίνου στους γειτονικούς λεμφαδένες, καθώς και το μέγεθος και τον αριθμό των όγκων.

Τα στάδια του καρκίνου του αιδοίου τυπικά κυμαίνονται από 0 έως 4. Όσο μεγαλύτερο το στάδιο, τόσο μεγαλύτερη η σοβαρότητα:

  • Ο καρκίνος σταδίου 0 αναφέρεται σε έναν πρώιμο όγκο που περιορίζεται στην επιφάνεια του δέρματος του αιδοίου.
  • Ο καρκίνος σταδίου 1 επηρεάζει μόνο το αιδοίο ή το περίνεο. Το περίνεο είναι η περιοχή του δέρματος μεταξύ του ανοίγματος του κόλπου και του πρωκτού. Ο όγκος δεν έχει εξαπλωθεί στους λεμφαδένες ή σε άλλες περιοχές του σώματος.
  • Ο καρκίνος σταδίου 2 έχει εξαπλωθεί από τον κόλπο στις γειτονικές δομές, όπως τα κατώτερα τμήματα της ουρήθρας, στον κόλπο και στον πρωκτό.
  • Ο καρκίνος σταδίου 3 έχει εξαπλωθεί στους γειτονικούς λεμφαδένες.
  • Ο καρκίνος σταδίου 4Α έχει εξαπλωθεί πιο εκτεταμένα στους λεμφαδένες ή στα άνω τμήματα της ουρήθρας ή του κόλπου. Σε άλλες περιπτώσεις, οι όγκοι έχουν εξαπλωθεί στην ουροδόχο κύστη, το ορθό ή τα οστά της πυελικής χώρας.
  • Ο καρκίνος σταδίου 4Β έχει κάνει μετάσταση σε απομακρυσμένα όργανα ή λεμφαδένες.

Υπάρχει μία πληθώρα εξετάσεων που βοηθά το γιατρό στη σταδιοποίηση του καρκίνου συμπεριλαμβανομένων των εξής:

  • Μία πυελική εξέταση πραγματοποιείται υπό ολική ή τοπική αναισθησία, ώστε ο γιατρός να εξετάσει την περιοχή ενδελεχώς.
  • Μία αξονική τομογραφία μπορεί να βοηθήσει το γιατρό να ταυτοποιήσει διογκωμένους λεμφαδένες στη βουβωνική περιοχή.
  • Μία μαγνητική τομογραφία μπορεί να βοηθήσει το γιατρό να εντοπίσει πυελικούς όγκους και όγκους που έχουν εξαπλωθεί στον εγκέφαλο ή το νωτιαίο μυελό.
  • Η κυστοσκόπηση και η πρωκτοσκόπηση βοηθούν το γιατρό να καθορίσει εάν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί στην ουροδόχο κύστη και το ορθό.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται ο καρκίνος του αιδοίου;

Το θεραπευτικό πλάνο εξαρτάται από το στάδιο του καρκίνου. Παρόλα αυτά, υπάρχουν 4 γενικοί τύποι θεραπειών:

Θεραπεία με laser

Η θεραπεία με laser χρησιμοποιεί φως υψηλής έντασης για να θανατώσει τα καρκινικά κύτταρα. Το φως περνά μέσα από ένα λεπτό σωλήνα που ονομάζεται ενδοσκόπιο και χρησιμοποιείται για να στοχεύσει και να καταστρέψει τους όγκους. Η θεραπεία με laser τείνει να προκαλεί λιγότερη ουλοποίηση και αιμορραγία από άλλες μορφές θεραπείας. Συχνά πραγματοποιείται χωρίς νοσηλεία, κάτι το οποίο σημαίνει ότι μπορείτε να φύγετε από το νοσοκομείο την ίδια ημέρα της θεραπείας.

Χειρουργική επέμβαση

Η χειρουργική επέμβαση είναι ο πιο κοινός τύπος θεραπείας για τον καρκίνο του αιδοίου. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές επεμβάσεις που μπορούν να πραγματοποιηθούν. Ο τύπος της εγχείρησης που θα επιλεχθεί θα εξαρτηθεί από το στάδιο του καρκίνου και τη γενικότερη εικόνα της υγείας σας.

Τοπική εκτομή

Μία τοπική εκτομή μπορεί να πραγματοποιηθεί εάν ο καρκίνος δεν έχει κάνει μετάσταση σε απομακρυσμένους λεμφαδένες ή όργανα. Η διαδικασία περιλαμβάνει την απομάκρυνση της πάσχουσας περιοχής και μιας μικρής ποσότητας φυσιολογικού ιστού που την περιβάλλει. Οι λεμφαδένες μπορεί επίσης να αφαιρεθούν.

Αιδοιεκτομή

Η αιδοιεκτομή είναι μία άλλη χειρουργική επιλογή. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, ο χειρουργός είτε θα αφαιρέσει ολόκληρο το αιδοίο, μέσω ριζικής αιδοιεκτομής, είτε μέρος αυτού, μέσω μερικής αιδοιεκτομής.

Πυελική εκσπλάχνωση

Για προχωρημένες ή σοβαρές περιπτώσεις καρκίνου του αιδοίου, μπορεί να πραγματοποιηθεί πυελική εκσπλάχνωση. Ανάλογα με τη θέση όπου ο καρκίνος έχει κάνει μετάσταση, ο χειρουργός μπορεί να αφαιρέσει:

  • Τον κόλπο
  • Τον τράχηλο της μήτρας
  • Τις ωοθήκες
  • Τους λεμφαδένες
  • Το αιδοίο
  • Το κατώτερο μέρος του παχέος εντέρου
  • Την ουροδόχο κύστη
  • Το ορθό

Εάν αφαιρεθούν η ουροδόχος κύστη, το ορθό και το παχύ έντερο, ο χειρουργός θα δημιουργήσει ένα άνοιγμα που καλείται στόμα μέσω του οποίου θα απεκκρίνονται τα ούρα και τα κόπρανα.

Ακτινοθεραπεία

Η ακτινοθεραπεία χρησιμοποιεί ακτινοβολία υψηλής ενέργειας για να συρρικνώσει όγκους και να θανατώσει καρκινικά κύτταρα. Αυτός ο τύπος θεραπείας μπορεί να χορηγηθεί εξωτερικά, κάτι το οποίο σημαίνει ότι οι ακτίνες στοχεύουν στην καρκινική περιοχή από ένα μηχάνημα. Σε άλλες περιπτώσεις, μπορεί να δοθεί εσωτερικά μέσω εισαγωγής ραδιενεργών καλωδίων.

Χημειοθεραπεία

Η χημειοθεραπεία είναι μία επιθετική μορφή χημικής φαρμακευτικής θεραπείας που βοηθά στην επιβράδυνση ή τον τερματισμό της ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων. Είναι η προτιμώμενη θεραπευτική επιλογή όταν ο καρκίνος βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και έχει κάνει μετάσταση σε άλλα όργανα του σώματος. Ανάλογα με τον τύπο του φαρμάκου που σας χορηγείται, μπορείτε να το λάβετε από του στόματος ή ενδοφλέβια. Μπορεί επίσης να σας δοθεί και ως τοπική κρέμα.

Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να είστε σε θέση να συμμετάσχετε σε μία κλινική δοκιμή. Οι κλινικές δοκιμές είναι μέρος της επιστημονικής έρευνας. Τα άτομα επιλέγονται να λάβουν νέες θεραπείες και παρακολουθούνται πολύ προσεκτικά, ώστε να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα της θεραπείας. Μιλήστε με το γιατρό σας αναφορικά με το εάν μία κλινική δοκιμή είναι κατάλληλη για εσάς.

Έκβαση

Ποια είναι μακροπρόθεσμη έκθεση για τα άτομα με καρκίνο του αιδοίου;

Μόλις λάβετε τη θεραπεία, θα χρειαστεί να επισκέπτεστε τακτικά το γραφείο του γιατρού σας για συχνούς ελέγχους. Αυτά τα ραντεβού περιλαμβάνουν εξετάσεις ώστε να βεβαιωθείτε ότι το σώμα σας αναρρώνει από τις οποιαδήποτε διαδικασίες, παρακολούθηση επανεμφάνισης καρκίνου και έλεγχο για την εμφάνιση πιθανών παρενεργειών από τη θεραπεία.

Η μακροπρόθεσμη έκβαση εξαρτάται από το στάδιο του καρκίνου και το μέγεθος του όγκου. Η πιθανότητα επιβίωσης είναι αρκετά υψηλή όταν ο καρκίνος του αιδοίου διαγιγνώσκεται και αντιμετωπίζεται έγκαιρα. Στην πραγματικότητα, η σχετική πενταετής πιθανότητα επιβίωσης είναι περίπου 86% εάν ο καρκίνος ταξινομηθεί ως στάδιο 1. Αυτό σημαίνει ότι 86% των ατόμων που διαγιγνώσκονται με καρκίνο του αιδοίου σταδίου 1 ζουν για τουλάχιστον πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση. Όταν, όμως, ο καρκίνος βρίσκεται στο προχωρημένο στάδιο 4, η πενταετής πιθανότητα επιβίωσης πέφτει περίπου στο 16%.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι οι πιθανότητες επιβίωσης ποικίλουν και εξαρτώνται από:

  • Την ηλικία σας
  • Τον τύπο της θεραπείας που χρησιμοποιείται
  • Την αποτελεσματικότητα της θεραπείας
  • Τη γενικότερη εικόνα της υγείας σας

Είναι πολύ σημαντικό να έχετε ένα ισχυρό δίκτυο υποστήριξης ώστε να αντιμετωπίσετε όλες τις προκλήσεις τις οποίες συνεπάγεται η διάγνωση του καρκίνου. Θα πρέπει να μιλήσετε με έναν σύμβουλο, ένα μέλος της οικογένειας ή ένα στενό φίλο αναφορικά με το άγχος που μπορεί να αισθάνεστε. Μπορεί, επίσης, να επιθυμείτε να συμμετέχετε σε ομάδες υποστήριξης καρκινοπαθών όπου μπορείτε να συζητάτε τις ανησυχίες σας με άλλα άτομα που βιώνουν την ίδια κατάσταση με εσάς. Ρωτήστε το γιατρό σας αναφορικά με τις υποστηρικτικές ομάδες που υπάρχουν στην περιοχή σας.

+ 7 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Cancer staging. (2015, January 6) cancer.gov/cancertopics/factsheet/detection/staging

2. How is vulvar cancer diagnosed? (2015, March 18) cancer.org/Cancer/VulvarCancer/DetailedGuide/vulvar-cancer-diagnosis

3. Lasers in cancer treatment. (2011, September 13) cancer.gov/cancertopics/factsheet/Therapy/lasers

4. Mayo Clinic Staff. (2015, October 7). Vulvar cancer mayoclinic.org/diseases-conditions/vulvar-cancer/basics/definition/con-20043483

5. Survival by stage of vulvar cancer. (2015, March 18) cancer.org/Cancer/VulvarCancer/DetailedGuide/vulvar-cancer-survival-rates

6. Vulvar cancer. (n.d.) my.clevelandclinic.org/disorders/vulvar_cancer/hic_vulvar_cancer.aspx

7. What will happen after treatment for vulvar cancer? (2015, March 18) cancer.org/Cancer/VulvarCancer/DetailedGuide/vulvar-cancer-after-follow-up