Καρκίνος

Καρκίνος του θυρεοειδούς αδένα

Τι είναι ο καρκίνος του θυρεοειδούς αδένα;

Ο θυρεοειδής αδένας είναι μέρος του ενδοκρινικού συστήματος και παράγει ορμόνες που ρυθμίζουν τις φυσιολογικές λειτουργίες του σώματος. Ο θυρεοειδής είναι ένας μικρός αδένας σε σχήμα πεταλούδας στη βάση του λαιμού σας. Αποτελείται από έναν αριστερό και ένα δεξιό λοβό. Ο ισθμός είναι το τμήμα του αδένα όπου οι λοβοί ενώνονται. Ο θυρεοειδής παράγει την ορμόνη θυροξίνη, η οποία βοηθά στη ρύθμιση:

 • Του μεταβολισμού
 • Της αρτηριακής πίεσης
 • Του καρδιακού ρυθμού
 • Της θερμοκρασίας του σώματος
 • Του σωματικού βάρους

Ο καρκίνος του θυρεοειδούς είναι ο πιο κοινός τύπος ενδοκρινικού καρκίνου. Οι αριθμοί των περιπτώσεων καρκίνου του θυρεοειδούς που διαγιγνώσκονται στις ΗΠΑ αυξάνονται διαρκώς τα τελευταία έτη. Αυτό το γεγονός μπορεί να οφείλεται στον πιο εύκολο εντοπισμό της νόσου.

Συμπτώματα Αίτια Τύποι Διάγνωση Θεραπεία Έκβαση Πρόληψη

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα του καρκίνου του θυρεοειδούς;

Τα αρχικά στάδια του καρκίνου του θυρεοειδούς δεν παρουσιάζουν συμπτώματα. Δεν είστε σε θέση να αισθανθείτε τον θυρεοειδή αδένα σας εάν αυτός είναι υγιής. Καθώς ο καρκίνος εξελίσσεται, τα ακόλουθα συμπτώματα μπορεί να κάνουν την εμφάνισή τους:

 • Μία μάζα στο λαιμό
 • Βήχας
 • Βραχνάδα
 • Πόνος στο λαιμό και τον αυχένα
 • Δυσκολία στην κατάποση
 • Διογκωμένοι λεμφαδένες στο λαιμό

Μιλήστε στο γιατρό σας αν βιώνετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα.

Αίτια

Ποιοι είναι οι προδιαθεσικοί παράγοντες για την εμφάνιση καρκίνου του θυρεοειδούς;

Οι προδιαθεσικοί παράγοντες για την εμφάνιση καρκίνου του θυρεοειδούς περιλαμβάνουν:

 • Οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του θυρεοειδούς
 • Θήλυ φύλο
 • Ιστορικό καρκίνου του μαστού
 • Ιστορικό έκθεσης σε ακτινοβολία

Η ηλικία επίσης αποτελεί προδιαθεσικό παράγοντα. Ο καρκίνος του θυρεοειδούς είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί μετά τα 40 έτη.

Τύποι

Ποιοι είναι οι τύποι καρκίνου του θυρεοειδούς και η πιθανότητα εμφάνισής τους;

Οι καρκίνοι του θυρεοειδούς είναι σχετικά ασυνήθεις. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι ο δέκατος πιο κοινός τύπος καρκίνου. Τα κρούσματα καρκίνου του θυρεοειδούς αντιστοιχούν περίπου στο 1/10 των κρουσμάτων καρκίνου του μαστού και στο 1/5 των κρουσμάτων καρκίνου του πνεύμονα.

Οι καρκίνοι του θυρεοειδούς ταξινομούνται ανάλογα με την εμφάνιση των καρκινικών κυττάρων. Καρκινικά κύτταρα που ομοιάζουν με υγιή κύτταρα ονομάζονται καλά διαφοροποιημένα κύτταρα. Τα καλά διαφοροποιημένα κύτταρα αναπτύσσονται με βραδύτερο ρυθμό από ό, τι τα αδιαφοροποίητα κύτταρα.

Οι τύποι καρκίνου του θυρεοειδούς είναι οι εξής:

Θηλώδης καρκίνος του θυρεοειδούς

Ο θηλώδης καρκίνος είναι μία καλά διαφοροποιημένου καρκίνου του θυρεοειδούς αδένα και αποτελεί τον πιο κοινό τύπο. Παρατηρείται πιο συχνά σε γυναίκες κατά τη γόνιμη ηλικία τους. Ο θηλώδης καρκίνος του θυρεοειδούς είναι λιγότερο επικίνδυνος από ό, τι άλλοι τύποι. Εξαπλώνεται αργά και είναι ιάσιμος.

Μυελοειδής καρκίνος του θυρεοειδούς

Ο μυελοειδής καρκίνος του θυρεοειδούς είναι μία άλλη μορφή καλά διαφοροποιημένου καρκίνου. Ορισμένες περιπτώσεις του εν λόγω τύπου καρκίνου έχουν κληρονομική προέλευση. Αυτό μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση του καρκίνου ως μέρος ενός συνδρόμου καρκίνων των ενδοκρινικών αδένων. Περιπτώσεις μυελοειδούς καρκίνου του θυρεοειδούς που δεν εμφανίζουν κληρονομικότητα ονομάζονται «σποραδικές».

Ο μυελοειδής καρκίνος του θυρεοειδούς εμφανίζεται στα μη θυρεοειδικά κύτταρα που εντοπίζονται στον θυρεοειδή αδένα. Αντιμετωπίζεται διαφορετικά από ό, τι άλλες μορφές καρκίνου του θυρεοειδούς.

Θυλακιώδης καρκίνος του θυρεοειδούς

Ο θυλακιώδης καρκίνος είναι ένας τύπος καρκίνου του θυρεοειδούς που είναι πιο πιθανό να κάνει μετάσταση και να επανεμφανιστεί. Το καρκίνωμα από κύτταρα Hurthle είναι ένας τύπος θυλακιώδους καρκινώματος.

Αδιαφοροποίητο καρκίνωμα θυρεοειδούς

Το αδιαφοροποίητο καρκίνωμα θυρεοειδούς είναι πιο επιθετική μορφή καρκίνου του θυρεοειδούς αδένα. Είναι σπάνια και δύσκολο να αντιμετωπιστεί.

Λέμφωμα του θυρεοειδούς

Αυτός είναι ένας άλλος σπάνιος τύπος καρκίνου του θυρεοειδούς αδένα, ο οποίος ξεκινά στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που βρίσκονται εντός του θυρεοειδή.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται ο καρκίνος του θυρεοειδούς;

Τα αποτελέσματα της κλινικής εξέτασης και των εργαστηριακών αναλύσεων θα αποκαλύψουν την παρουσία καρκίνου του θυρεοειδούς. Μία εξέταση του λαιμού θα αποκαλύψει μία μικρή ή μεγάλη μάζα στο θυρεοειδή. Οι λεμφαδένες μπορεί επίσης να είναι διογκωμένοι.

Εξετάσεις που χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση του καρκίνου του θυρεοειδή περιλαμβάνουν:

 • Έλεγχος θυρεοειδικής λειτουργίας
 • Έλεγχος θυρεοσφαιρίνης (Tg), για θηλώδη ή θυλακιώδη καρκινώματα
 • Υπερηχογράφημα του θυρεοειδούς
 • Σάρωση του θυρεοειδούς
 • Βιοψία του θυρεοειδούς
 • Επίπεδα ασβεστίου στο αίμα
 • Επίπεδα φωσφόρου στο αίμα
 • Επίπεδα καλσιτονίνης στο αίμα
 • Λαρυγγοσκόπηση

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται ο καρκίνος του θυρεοειδούς;

Η θεραπεία θα εξαρτηθεί από τον τύπο του καρκίνου και αν έχει κάνει μετάσταση.

Οι περισσότεροι ασθενείς υποβάλλονται σε χειρουργική αφαίρεση όλου ή τμήματος του θυρεοειδούς αδένα. Με την αφαίρεση του θυρεοειδή αδένα καταργείται η ικανότητα της φυσιολογικής παραγωγής των ειδικών ορμονών. Από του στόματος χορηγούμενα συμπληρώματα θα αντικαταστήσουν τις θυρεοειδικές ορμόνες.

Άλλες θεραπείες περιλαμβάνουν:

 • Ραδιενεργό ιώδιο
 • Εξωτερική ακτινοθεραπεία
 • Χημειοθεραπεία

Έκβαση

Ποια είναι η μακροπρόθεσμη έκβαση για τα άτομα με καρκίνο του θυρεοειδούς;

Τα άτομα που διαγιγνώσκονται με καρκίνο του θυρεοειδούς στα πρώιμα στάδια γενικά ανταποκρίνονται καλά στη θεραπεία και εισέρχονται σε ύφεση. Ορισμένοι τύποι καρκίνου του θυρεοειδούς έχουν υψηλότερες πιθανότητες επανεμφάνισης από άλλους.

Θα πρέπει να πραγματοποιείτε τακτικά ραντεβού με τον γιατρό σας αφότου έχετε εισέλθει σε ύφεση. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να σας παρακολουθεί ένας γιατρός για το υπόλοιπο της ζωής σας για ενδείξεις τυχόν επανεμφάνισης του καρκίνου. Ο γιατρός επίσης θα ελέγχει σε τακτική βάση τις ποσότητες των θυρεοειδικών ορμονών που λαμβάνετε μέσω συμπληρωμάτων.

Πρόληψη

Πώς μπορεί να προληφθεί ο καρκίνος του θυρεοειδούς;

Η αιτία του καρκίνου του θυρεοειδούς δεν μπορεί να καθοριστεί στην πλειονότητα των περιπτώσεων. Αυτό σημαίνει πως δεν υπάρχει γνωστός τρόπος πρόληψης της ασθένειας.

Είναι γνωστό ότι ο μυελοειδής καρκίνος είναι κληρονομικός. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν κάποιο μέλος της οικογένειάς σας έχει ιστορικό του εν λόγω τύπου καρκίνου. Ο γιατρός θα σας παραπέμψει σε έναν γενετικό σύμβουλο, ο οποίος θα καθορίσει τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου σε εσάς.

Τα άτομα που ζουν κοντά σε πυρηνικά εργοστάσια είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν καρκίνο του θυρεοειδούς από ό, τι άλλα άτομα. Μιλήστε στο γιατρό σας αναφορικά με τη λήψη δισκίων ιωδιούχου καλίου εάν διαμένετε κοντά σε εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας.

Μην παραλείπετε τα ετήσια ιατρικά check-up και ενημερώστε το γιατρό σας αν παρουσιάζετε οποιοδήποτε νέο σύμπτωμα. Αυτό θα βοηθήσει το γιατρό να εντοπίσει οποιαδήποτε επιπλοκή έγκαιρα.

+ 5 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

1. Facts about thyroid cancer. (2016, February 1) thyca.org/thyroidcancerfacts.htm

2. Mayo Clinic Staff. (2014, April 14). Thyroid cancer mayoclinic.com/health/thyroid-cancer/DS00492

3. Thyroid cancer. (n.d.) cancer.org/cancer/thyroidcancer/detailedguide/thyroid-cancer

4. Thyroid cancer survival by type and stage. (2016, April 15) cancer.org/cancer/thyroidcancer/detailedguide/thyroid-cancer-survival-rates

5. Tumor grade. (2013, May 3) cancer.gov/about-cancer/diagnosis-staging/prognosis/tumor-grade-fact-sheet