Ασθένειες καρδιαγγειακού συστήματος

Κίνδυνος
!!!Η κατάσταση αυτή είναι επείγουσα και απαιτείται ιατρική φροντίδα!!!

Κολπικός πτερυγισμός

Τι είναι ο κολπικός πτερυγισμός;

Ο κολπικός πτερυγισμός (AFL) είναι ένας τύπος ανώμαλου καρδιακού ρυθμού (αρρυθμίας). Συμβαίνει όταν οι άνω θάλαμοι της καρδιάς (κόλποι) χτυπούν πολύ γρήγορα. Όταν οι κόλποι χτυπούν πιο γρήγορα από τις κοιλιές (κάτω θάλαμοι της καρδιάς), αυτό προκαλεί ασυγχρόνιστο καρδιακό ρυθμό.

Ο κολπικός πτερυγισμός είναι μία παρόμοια πάθηση με την κολπική μαρμαρυγή.

Συμπτώματα Αίτια Διάγνωση Θεραπεία Έκβαση Πρόληψη

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα του κολπικού πτερυγισμού;

Τυπικά, ένα άτομο με κολπικό πτερυγισμό δεν αισθάνεται αυτό το «φτερούγισμα» της καρδιάς. Τα συμπτώματα συνήθως εκδηλώνονται με διαφορετικούς τρόπους. Κάποια από αυτά περιλαμβάνουν:

  • Ταχυπαλμία
  • Λαχάνιασμα
  • Ζάλη ή λιποθυμία
  • Πίεση ή σφίξιμο στο στήθος
  • Αίσθημα παλμών
  • Δυσκολία διεκπεραίωσης καθημερινών δραστηριοτήτων εξαιτίας της κόπωσης

Το άγχος επίσης αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό και μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα του κολπικού πτερυγισμού. Τα συμπτώματα της εν λόγω ασθένειας είναι κοινά και σε πολλές άλλες παθήσεις. Για αυτό, η ύπαρξη ενός ή περισσοτέρων από τα προαναφερθέντα συμπτώματα δεν είναι απαραίτητα ένδειξη κολπικού πτερυγισμού. Τα συμπτώματα συχνά διαρκούν ημέρες, ακόμη και εβδομάδες.

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες του κολπικού πτερυγισμού;

Ένας φυσικός βηματοδότης (ο φλεβόκομβος) ελέγχει τον καρδιακό ρυθμό και βρίσκεται στο δεξιό κόλπο της καρδιάς. Αποστέλλει ηλεκτρικά σήματα τόσο στο δεξιό όσο και στον αριστερό κόλπο, τα οποία δίνουν το μήνυμα στους άνω θαλάμους της καρδιάς πώς και πότε να συσταλούν.

Όταν έχετε κολπικό πτερυγισμό, ο φλεβόκομβος αποστέλλει τα ηλεκτρικά σήματα, αλλά μέρος των σημάτων ταξιδεύει σε μία διαρκή αγκύλη γύρω από το δεξιό κόλπο. Αυτό κάνει τον κόλπο να συστέλλεται γρήγορα προκαλώντας ταχύτερο παλμό από τις κοιλιές.

Ένας φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός είναι 60-100 χτύποι το λεπτό (ΒΡΜ). Τα άτομα με κολπικό πτερυγισμό έχουν χτύπους που φτάνουν τους 250 έως και 300 ΒΡΜ.

Αρκετοί παράγοντες μπορεί να προκαλέσουν κολπικό πτερυγισμό, συμπεριλαμβανομένων των ακόλουθων:

Στεφανιαία αρτηριακή νόσος

Η στεφανία αρτηριακή νόσος συμβαίνει όταν οι αρτηρίες της καρδιάς αποφράσσουν από τη συσσώρευση αθηρωματικής πλάκας.

Χοληστερόλη και λίπη που προσκολλώνται στα τοιχώματα της αρτηρίας δημιουργούν αυτή την πλάκα. Αυτό επιβραδύνει ή παρεμποδίζει εντελώς την κυκλοφορία του αίματος και μπορεί να προκαλέσει βλάβη στον καρδιακό μυ, τους θαλάμους της καρδιάς και τα αγγεία.

Εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς

Η εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς μπορεί να δημιουργήσει ουλώδη ιστό στην καρδιά. Ο ιστός αυτός παρεμποδίζει τα ηλεκτρικά σήματα, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε κολπικό πτερυγισμό.

Ποιος βρίσκεται σε κίνδυνο κολπικού πτερυγισμού;

Οι προδιαθεσικοί παράγοντες του κολπικού πτερυγισμού περιλαμβάνουν συγκεκριμένα φάρμακα, προϋπάρχουσες παθήσεις και επιλογές του τρόπου ζωής. Τα άτομα που βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο κολπικού πτερυγισμού τείνουν να:

  • Καπνίζουν
  • Έχουν κάποια καρδιοπάθεια
  • Έχουν υποστεί έμφραγμα
  • Έχουν υπέρταση
  • Έχουν κάποια βαλβιδοπάθεια
  • Έχουν πνευμονοπάθεια
  • Έχουν άγχος ή αγωνία
  • Λαμβάνουν διαιτητικά χάπια ή άλλα φάρμακα
  • Πάσχουν από αλκοολισμό ή καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ συχνά
  • Έχουν υποβληθεί πρόσφατα σε χειρουργείο
  • Έχουν διαβήτη

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται ο κολπικός πτερυγισμός;

Οι γιατροί αρχίζουν να υποπτεύονται κολπικό πτερυγισμό αν οι καρδιακοί παλμοί στην ηρεμία ξεπερνούν τους 100 ΒΡΜ. Το οικογενειακό ιστορικό είναι πολύ σημαντικό όταν ο γιατρός προσπαθεί να διαγνώσει κολπικό πτερυγισμό. Ένα ιστορικό καρδιοπάθειας, προβλημάτων διαχείρισης άγχους και υψηλής αρτηριακής πίεσης μπορεί να επηρεάσει τις πιθανότητες εμφάνισης της ασθένειας.

Ο παθολόγος μπορεί να διαγνώσει κολπικό πτερυγισμό, αλλά θα σας παραπέμψει σε έναν καρδιολόγο για την επιβεβαίωση της διάγνωσης και τις κατάλληλες εξετάσεις.

Οι εξετάσεις που χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση και την επιβεβαίωση του κολπικού πτερυγισμού είναι οι εξής:

  • Το ηχοκαρδιογράφημα χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα για τη δημιουργία εικόνων της καρδιάς. Μπορεί επίσης να μετρήσει τη ροή του αίματος μέσω της καρδιάς και των αγγείων.
  • Το ηλεκτροκαρδιογράφημα καταγράφει το ηλεκτρικό πρότυπο της καρδιάς.
  • Οι ηλεκτροφυσιολογικές μελέτες είναι μία πιο επεμβατική μέθοδος για την καταγραφή του καρδιακού ρυθμού. Ένας καθετήρας εισάγεται από μία αρτηρία της βουβωνικής περιοχής στην καρδιά. Στη συνέχεια, ηλεκτρόδια εισάγονται για να παρακολουθούν τον καρδιακό ρυθμό σε διάφορες περιοχές.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται ο κολπικός πτερυγισμός;

Ο κύριος στόχος της θεραπείας είναι να αποκαταστήσει το φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό. Η θεραπεία εξαρτάται από το πόσο σοβαρή είναι η κατάστασή σας. Άλλα υποκείμενα προβλήματα υγείας θα επηρεάσουν επίσης τη θεραπεία για τον κολπικό πτερυγισμό.

Φάρμακα

Τα φάρμακα μπορούν να επιβραδύνουν ή να ρυθμίσουν τον καρδιακό ρυθμό σας. Συγκεκριμένα φάρμακα χρειάζονται μία σύντομη νοσηλεία καθώς το σώμα σας θα προσαρμόζεται σε αυτά. Παραδείγματα τέτοιων φαρμάκων είναι οι αναστολείς διαύλων ασβεστίου, οι β-αναστολείς και η διγοξίνη.

Άλλα φάρμακα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να μετατρέψουν τον ρυθμό του κολπικού πτερυγισμού σε έναν φυσιολογικό φλεβοκομβικό ρυθμό. Η αμιοδαρόνη, η προπαφαινόνη και η φλεκαϊνίδη είναι παραδείγματα τέτοιων φαρμάκων.

Αντιπηκτικά, όπως τα νέα από του στόματος χορηγούμενα αντιθρομβωτικά (NOACs), μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αποτροπή σχηματισμού θρόμβων στις αρτηρίες. Οι θρόμβοι μπορεί να προκαλέσουν εγκεφαλικό ή έμφραγμα. Τα άτομα με κολπικό πτερυγισμό έχουν αυξημένο κίνδυνο θρόμβων του αίματος.

Η βαρφαρίνη είναι ένα παραδοσιακό αντιθρομβωτικό φάρμακο, αλλά τα νέα από του στόματος αντιθρομβωτικά προτιμώνται, επειδή ο ασθενής δεν χρειάζεται να παρακολουθείται με συχνές εξετάσεις αίματος και δεν υπάρχουν γνωστές αλληλεπιδράσεις με τρόφιμα.

Χειρουργική επέμβαση

Η θεραπεία κατάλυσης (ablation) χρησιμοποιείται όταν ο κολπικός πτερυγισμός δεν μπορεί να ελεγχθεί μέσω φαρμάκων. Μέσω αυτής καταστρέφεται ο καρδιακός ιστός που προκαλεί τον ανώμαλο ρυθμό. Μετά από αυτό το χειρουργείο μπορεί να χρειαστείτε βηματοδότη για τον έλεγχο του καρδιακού παλμού. Ο βηματοδότης, όμως, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και χωρίς κατάλυση.

Εναλλακτικές θεραπείες

Η καρδιομετατροπή χρησιμοποιεί ηλεκτρισμό για να προκαλέσει σοκ και να επαναφέρει τον καρδιακό ρυθμό στο φυσιολογικό. Ονομάζεται και απινίδωση. Ειδικά επιθέματα που τοποθετούνται στο στήθος επάγουν το σοκ.

Έκβαση

Ποια είναι η έκβαση του κολπικού πτερυγισμού;

Η φαρμακευτική αγωγή είναι συχνά αποτελεσματική στην αντιμετώπιση του κολπικού πτερυγισμού. Ωστόσο, η πάθηση μπορεί μερικές φορές να επανεμφανιστεί μετά τη θεραπεία, ανάλογα με την αιτία που την προκαλεί. Μπορείτε να ελαττώσετε τον κίνδυνο επανεμφάνισης μειώνοντας το άγχος και λαμβάνοντας τα φάρμακά σας ακριβώς όπως σας έχουν συνταγογραφηθεί.

Πρόληψη

Ποια είναι τα καλύτερα μέτρα πρόληψης για τον κολπικό πτερυγισμό;

Ο κολπικός πτερυγισμός είναι μία ασυνήθιστη αρρυθμία, αλλά σχετίζεται με συγκεκριμένες ιατρικές παθήσεις, όπως η καρδιακή ανεπάρκεια, οι καρδιοπάθειες, ο αλκοολισμός, ο διαβήτης, νόσοι του θυρεοειδούς ή η χρόνια πνευμονοπάθεια. Ο καλύτερος τρόπος πρόληψης στον κολπικό πτερυγισμό είναι να προσπαθήσετε να αποφύγετε την ανάπτυξη των προαναφερθέντων παθήσεων εξαρχής. Η διατήρηση ενός υγιούς τρόπου ζωής με μία ισορροπημένη διατροφή και τακτική άσκηση, η αποχή από μεγάλες ποσότητες αλκοόλ και ο τερματισμός του καπνίσματος είναι ιδιαίτερα επιβοηθητικά.

+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Atrial flutter. (2019). bestpractice.bmj.com/topics/en-gb/183

2. Mayo Clinic Staff. (2017). Atrial flutter. mayoclinic.org/atrial-flutter/

3. Mayo Clinic Staff. (2018). Tachycardia. mayoclinic.com/health/tachycardia/DS00929

4. Mayo Clinic Staff. (2019). Stroke. mayoclinic.org/diseases-conditions/stroke/home/ovc-20117264