Οφθαλμολογικές παθήσεις

Κυτταρίτιδα οφθαλμικού κόγχου

Τι είναι η κυτταρίτιδα οφθαλμικού κόγχου;

Η κυτταρίτιδα οφθαλμικού κόγχου είναι μία μόλυνση των μαλακών ιστών και του λιπώδους ιστού που συγκρατούν το βολβό του οφθαλμού εντός της κόγχης. Η πάθηση προκαλεί δυσάρεστα ή επώδυνα συμπτώματα.

Δεν είναι μεταδοτική και μπορεί να εμφανιστεί στον οποιονδήποτε. Ωστόσο, επηρεάζει κυρίως τα μικρά παιδιά.

Η κυτταρίτιδα οφθαλμικού κόγχου είναι μία δυνητικά επικίνδυνη πάθηση. Αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση ή απειλητικές για τη ζωή παθήσεις.

Αίτια Συμπτώματα Διάγνωση Θεραπεία Ανάρρωση Επίσκεψη στο γιατρό Σύνοψη

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες της κυτταρίτιδας οφθαλμικού κόγχου;

Είδη του γένους Streptococcus και το βακτήριο Staphylococcus aureus είναι οι πιο κοινοί τύποι βακτηρίων που προκαλούν την πάθηση. Όμως, κι άλλα βακτηριακά στελέχη και μύκητες μπορεί επίσης να αποτελούν την αιτία.

Η κυτταρίτιδα οφθαλμικού κόγχου σε παιδιά κάτω των 9 ετών συνήθως προκαλείται μόνο από έναν τύπο βακτηρίου. Σε παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας και ενήλικες, η λοίμωξη μπορεί να προκαλείται από πολλαπλά βακτηριακά στελέχη ταυτόχρονα, καθιστώντας δύσκολη την αντιμετώπιση.

Έως 98% όλων των περιπτώσεων κυτταρίτιδας οφθαλμικού κόγχου ξεκινούν ως βακτηριακές ιγμορίτιδες που δεν αντιμετωπίζονται και ύστερα εξαπλώνονται πίσω από το κογχικό διάφραγμα. Το κογχικό διάφραγμα είναι μια λεπτή, ινώδης μεμβράνη που καλύπτει το πρόσθιο τμήμα του οφθαλμού.

Η πάθηση μπορεί να εξαπλωθεί και από μία οδοντιατρική λοίμωξη ή βακτηριακή λοίμωξη που εμφανίζεται οπουδήποτε στο σώμα και εισέρχεται στην αιματική κυκλοφορία.

Πληγές και τσιμπήματα από έντομα ή ζώα που συμβαίνουν μέσα ή κοντά στο μάτι μπορεί επίσης να αποτελούν την αιτία.

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της κυτταρίτιδας οφθαλμικού κόγχου;

Τα συμπτώματα είναι τα ίδια τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες. Όμως, τα παιδιά παρουσιάζουν πιο σοβαρά συμπτώματα.

Η συμπτωματολογία περιλαμβάνει:

  • Εξόφθαλμο (προεξέχοντα μάτια), επίσης γνωστό και ως πρόπτωση βολβού
  • Πόνο μέσα ή γύρω από τους οφθαλμούς
  • Ευαισθησία στις ρινικές διόδους
  • Οίδημα γύρω από την περιοχή των οφθαλμών
  • Φλεγμονή και ερυθρότητα
  • Ανικανότητα ανοίγματος του οφθαλμού
  • Δυσκολία στην κίνηση του οφθαλμού και πόνος κατά την κίνηση
  • Διπλή όραση
  • Απώλεια όρασης ή βλάβη στην όραση
  • Έκκριση υγρού από τους οφθαλμούς ή τη μύτη
  • Πυρετός
  • Πονοκέφαλος

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η κυτταρίτιδα οφθαλμικού κόγχου;

Η κυτταρίτιδα οφθαλμικού κόγχου συχνά διαγιγνώσκεται μέσω οπτικής κλινικής αξιολόγησης. Όμως, μερικές φορές εξειδικευμένες εξετάσεις πραγματοποιούνται για την επιβεβαίωση της διάγνωσης και τον καθορισμό του τύπου βακτηρίου που την προκαλεί.

Οι εξετάσεις θα βοηθήσουν το γιατρό να διαπιστώσει εάν η λοίμωξη είναι περικογχική κυτταρίτιδα, μία λιγότερο σοβαρή οφθαλμολογική βακτηριακή μόλυνση που απαιτεί άμεση θεραπεία.

Αυτή εμφανίζεται στους ιστούς του βλεφάρου και μπροστά από το κογχικό διάφραγμα και μπορεί να εξελιχθεί σε κυτταρίτιδα οφθαλμικού κόγχου αν δεν αντιμετωπιστεί.

Οι εξετάσεις που πραγματοποιούνται με στόχο τη διάγνωση είναι:

  • Αξονική ή μαγνητική τομογραφία της κεφαλής, των οφθαλμών και της μύτης
  • Εξέταση της μύτης των, δοντιών και του στόματος
  • Καλλιέργεια αίματος ή εκκρίσεων των οφθαλμών ή της μύτης

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η κυτταρίτιδα οφθαλμικού κόγχου;

Αν έχετε κυτταρίτιδα οφθαλμικού κόγχου, είναι πιθανό ότι θα χρειαστεί να νοσηλευτεί στο νοσοκομείο για να λάβετε ενδοφλέβια αντιβιοτικά.

Αντιβιοτικά

Δεδομένης της σοβαρότητας της πάθησης και της ταχύτητας με την οποία εξαπλώνεται, θα ξεκινήσετε λαμβάνοντας άμεσα αντιβιοτικά ευρέως φάσματος ενδοφλέβια, ακόμη και αν οι διαγνωστικές εξετάσεις δεν έχουν επιβεβαιώσει τη διάγνωση.

Τα αντιβιοτικά ευρέως φάσματος τυπικά χορηγούνται ως θεραπεία πρώτης γραμμής, επειδή είναι αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση πολλών τύπων βακτηριακών λοιμώξεων.

Εάν τα αντιβιοτικά που λάβετε δεν βελτιώσουν γρήγορα την κατάστασή σας, ο γιατρός θα τα αλλάξει.

Χειρουργική επέμβαση

Αν τα συμπτώματα δεν βελτιώνονται ή επιδεινώνονται κατά τη διάρκεια λήψης αντιβιοτικών, η χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι το επόμενο βήμα.

Η επέμβαση στοχεύει στον τερματισμό εξάπλωσης της μόλυνσης, αφαιρώντας το υγρό από τα ιγμόρεια ή το μολυσμένο οφθαλμικό κόγχο.

Αυτή η διαδικασία πραγματοποιείται και για την παροχέτευση αποστήματος, εάν αυτό έχει σχηματιστεί. Οι ενήλικες είναι πιο πιθανό να χρειαστούν χειρουργική επέμβαση από ό, τι τα παιδιά.

Ανάρρωση

Ποιος είναι ο χρόνος ανάρρωσης;

Εάν η πάθηση απαιτεί χειρουργική επέμβαση, ο χρόνος ανάρρωσης και η νοσηλεία θα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια από ό, τι αν αντιμετωπιζόταν μόνο με αντιβιοτικά.

Αν δεν πραγματοποιηθεί η χειρουργική επέμβαση και βελτιώνεται η κατάστασή σας μόνο με αντιβιοτικά, μπορείτε να αναμένετε αλλαγή από ενδοφλέβια σε από του στόματος χορηγούμενα αντιβιοτικά μετά από μία με δύο εβδομάδες. Τα από το στόματος χορηγούμενα αντιβιοτικά θα χρειαστεί να τα λαμβάνετε επιπλέον δύο με τρεις εβδομάδες ή έως ότου τα συμπτώματα εξαφανιστούν τελείως.

Εάν η μόλυνση απορρέει από σοβαρή λοίμωξη ηθμοειδών κυψελών, μία λοίμωξη των ρινικών κοιλοτήτων που βρίσκονται κοντά στη γέφυρα της μύτης, μπορεί να χρειαστεί να λάβετε αντιβιοτικά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Το ότι εμφανίσατε κυτταρίτιδα οφθαλμικού κόγχου μία φορά, δεν σημαίνει ότι θα εμφανίζετε διαρκώς την πάθηση.

Ωστόσο, αν είστε επιρρεπείς σε επαναλαμβανόμενες ιγμορίτιδες, είναι σημαντικό να ελέγχετε και να αντιμετωπίζετε την πάθηση άμεσα. Αυτό θα αποτρέψει την εξάπλωση και την επανεμφάνισή της.

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή τα μικρά παιδιά που δεν έχουν πλήρως ανεπτυγμένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Επίσκεψη στο γιατρό

Πότε πρέπει να επισκεφτείτε το γιατρό σας

Αν έχετε ιγμορίτιδα ή οποιαδήποτε συμπτώματα κυτταρίτιδας του οφθαλμικού κόγχου, καλέστε αμέσως το γιατρό σας. Η πάθηση εξαπλώνεται πολύ γρήγορα και πρέπει να αντιμετωπιστεί όσο το δυνατόν πιο άμεσα.

Μπορεί να εκδηλωθούν σοβαρές επιπλοκές αν η κυτταρίτιδα οφθαλμικού κόγχου δεν αντιμετωπιστεί.

Οι επιπλοκές μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Μερική απώλεια όρασης
  • Πλήρη τύφλωση
  • Απόφραξη φλέβας του αμφιβληστροειδούς
  • Μηνιγγίτιδα
  • Θρόμβωση του σηραγγώδους κόλπου

Σύνοψη

Η κυτταρίτιδα οφθαλμικού κόγχου είναι μία βακτηριακή λοίμωξη στην κόγχη του οφθαλμού. Συνήθως ξεκινά ως ιγμορίτιδα και τυπικά επηρεάζει τα παιδιά.

Ως επί το πλείστον, η πάθηση ανταποκρίνεται καλά στα αντιβιοτικά, αλλά μερικές φορές απαιτείται χειρουργική επέμβαση. Μπορεί να προκαλέσει τύφλωση ή απειλητικές για τη ζωή παθήσεις αν δεν αντιμετωπιστεί.

+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Chaudhry IA, et al. (2012). The hot orbit: Orbital cellulitis. http://www.meajo.org/article.asp?issn=0974-9233;year=2012;volume=19;issue=1;spage=34;epage=42;aulast=Chaudhry

2. Danishyar A, et al. (2019). Orbital cellulitis. ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK507901/

3. Hong ES, et al. (2010). Orbital cellulitis in a child. webeye.ophth.uiowa.edu/eyeforum/cases/103-Pediatric-Orbital-Cellulitis.htm

4. Orbital cellulitis. (n.d.). aao.org/focalpointssnippetdetail.aspx?id=1b0ef397-e539-4c0d-8608-55bb5c621c94