Εξαρτήσεις

Μαριχουάνα: Κατάχρηση και Εθισμός

Τι είναι η κατάχρηση και ο εθισμός στη μαριχουάνα;

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Κατάχρησης Ουσιών (NIDA) των ΗΠΑ, η μαριχουάνα είναι το πλέον ευρέως χρησιμοποιούμενο παράνομο ναρκωτικό στις Ηνωμένες Πολιτείες. Συνήθως καπνίζεται σε πίπα ή τσιγάρο. Μπορεί επίσης να καταναλωθεί μέσω μάσησης.

Το ψυχοτρόπο συστατικό στη μαριχουάνα είναι η τετραϋδροκανναβινόλη (THC). Η ποσότητα τετραϋδροκανναβινόλης στη μαριχουάνα ποικίλει και μπορεί να κυμαίνεται από 1% μέχρι 7%.

Όταν η μαριχουάνα εισέρχεται στο σώμα, το THC περνά μέσω της αιματικής κυκλοφορίας στον εγκέφαλο. Αυτό το χημικό στοχεύει συγκεκριμένους υποδοχείς στα εγκεφαλικά κύτταρα που ονομάζεται υποδοχείς κανναβινοειδών. Ένα μεγάλο ποσοστό των κυττάρων με τους εν λόγω υποδοχείς υπάρχει σε μέρη του εγκεφάλου που επηρεάζουν τη μνήμη, το συντονισμό, την αντίληψη των αισθήσεων και τη σκέψη.

Ο γιατρός μπορεί να σας συνταγογραφήσει ιατρική μαριχουάνα για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων παθήσεων της υγείας. Η ανεξέλεγκτη ή υπερβολικά συχνή κατανάλωσή της χωρίς συνταγή ιατρού υποδεικνύει κατάχρηση.

Συμπτώματα Έφηβοι Εγκυμοσύνη Αίτια Θεραπεία Έκβαση Πρόληψη

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της κατάχρησης και του εθισμού στη μαριχουάνα;

Κατάχρηση

Η μαριχουάνα προκαλεί αρκετά συμπτώματα τόσο σωματικά όσο και νοητικά. Τα συμπτώματα αυτά ποικίλουν από άτομο σε άτομο με βάση τη γενετική του σύσταση. Άλλοι παράγοντες που διαδραματίζουν ρόλο είναι η «δύναμη» της μαριχουάνας (το ποσοστό THC), καθώς και για πόσο καιρό καταναλώνεται η εν λόγω ουσία. Οι παλαιότερες εμπειρίες σας με τη χρήση μαριχουάνας μπορεί επίσης να επηρεάσουν την αντίδρασή σας σε αυτήν.

Κάποια συμπτώματα είναι προσωρινά, αλλά αρκετά είναι αυτά που διαρκούν περισσότερο. Τα μακροπρόθεσμα συμπτώματα μπορεί να οδηγήσουν σε σωματικές και νοητικές επιπλοκές.

Τα συμπτώματα της κατάχρησης μαριχουάνας μπορεί να εκδηλωθούν τόσο σε περιπτώσεις περιστασιακής όσο και χρόνιας χρήσης του ναρκωτικού.

Κοινά προσωρινά συμπτώματα είναι τα εξής:

 • Αυξημένη επαγρύπνηση και αισθήσεις
 • Αυξημένος καρδιακός ρυθμός
 • Εφορία
 • Αυξημένη όρεξη
 • Αλλαγές στη διάθεση
 • Μειωμένος συντονισμός
 • Μειωμένη συγκέντρωση
 • Μειωμένη ενέργεια
 • Δυσκολία στην επίλυση προβλημάτων
 • Προβλήματα μνήμης
 • Προβλήματα στον ύπνο

Η μακροχρόνια χρήση μαριχουάνας μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές που διαρκούν. Οι μακροχρόνιες σωματικές επιπλοκές περιλαμβάνουν:

 • Βλάβη στους πνεύμονες
 • Καρδιακά προβλήματα
 • Εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα
 • Μαθησιακά προβλήματα

Οι μακροχρόνιες νοητικές επιπλοκές περιλαμβάνουν:

 • Παράνοια
 • Ψευδαισθήσεις
 • Κατάθλιψη
 • Αγωνία
 • Αυτοκτονικές σκέψεις
 • Επιδείνωση προϋπάρχουσας σχιζοφρένειας

Εθισμός

Όπως συμβαίνει και με άλλους τύπους παράνομων ουσιών, η κατάχρηση μαριχουάνας μπορεί να οδηγήσει σε εθισμό. Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ, περίπου ένας κάθε 11 χρήστες μαριχουάνας εμφανίζει εθισμό.

Η διαφορά μεταξύ της κατάχρησης και του εθισμού ορίζεται λιγότερο από το πόσο συχνά ένα άτομο κάνει χρήση μαριχουάνας και περισσότερο από το πόσο δύσκολο είναι το άτομο να λειτουργήσει χωρίς τη συγκεκριμένη ουσία ή να σταματήσει τη χρήση της για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα. Είναι δύσκολο να οριστεί πόση μαριχουάνα μπορεί να οδηγήσει σε εξάρτηση, διότι αυτό είναι κάτι που ποικίλει μεταξύ των ατόμων. Είναι πιθανό να εξαρτηθείτε από τη μαριχουάνα χωρίς να εμφανίσετε εθισμό. Η εξάρτηση και ο εθισμός συμβαίνουν σε δύο διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου. Ωστόσο, συνήθως ο εθισμός και εξάρτηση εμφανίζονται μαζί.

Η δυναμική της μαριχουάνας έχει αυξηθεί τα τελευταία 20 χρόνια. Ένα ισχυρότερο επίπεδο THC αυξάνει τις πιθανότητες εθισμού. Σύμφωνα με το Γραφείο Εκπαίδευσης για το Αλκοόλ και τις Ουσίες των ΗΠΑ, ο εθισμός είναι τόσο σωματικός όσο και ψυχολογικός. Όταν εθίζεστε σωματικά, το σώμα επιθυμεί την ουσία. Όταν εθίζεστε ψυχολογικά, συνειδητά επιθυμείτε τις επιπτώσεις της ουσίας.

Τα συμπτώματα του εθισμού στη μαριχουάνα είναι παρόμοια με τα συμπτώματα εθισμού σε άλλες παράνομες ουσίες.

Κοινά συμπτώματα είναι τα εξής:

 • Αυξημένη ανοχή
 • Συνεχής χρήση, ακόμη και αν παρεμποδίζει άλλες πτυχές της ζωής
 • Αποστασιοποίηση από φίλους και οικογένεια
 • Συμπτώματα στέρησης

Τα συμπτώματα στέρησης γενικά ξεκινούν περίπου τρεις εβδομάδες μετά την τελευταία χρήση. Τα συμπτώματα στέρησης από τη μαριχουάνα περιλαμβάνουν:

Έφηβοι

Κατάχρηση μαριχουάνας στους εφήβους

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Κατάχρησης Ουσιών (NIDA) των ΗΠΑ, οι έφηβοι που κάνουν κατάχρηση μαριχουάνας βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικών προβλημάτων. Μελέτες δείχνουν ότι η χρόνια χρήση μαριχουάνας κατά τη διάρκεια των πρώτων χρόνων της κρίσιμης ανάπτυξης του εγκεφάλου μπορεί να οδηγήσει σε μακροχρόνια ή μόνιμη απώλεια νοητικών λειτουργιών. Το THC στοχεύει υποδοχείς που επηρεάζουν τη μνήμη, τη σκέψη και τη μάθηση. Οι επιπτώσεις της ουσίας μπορεί να διαρκέσουν ακόμα και χρόνια μετά τον τερματισμό της λήψης της.

Μία μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America αποκάλυψε απώλεια κατά μέσο όρο οκτώ βαθμών της κλίμακας IQ στα άτομα μεταξύ 13 και 38 ετών που ξεκίνησαν το κάπνισμα μαριχουάνας ως έφηβοι και συνέχισαν τη χρόνια χρήση της στην ενήλικη ζωή. Ακόμη και όσοι σταμάτησαν τη χρήση μαριχουάνας ως ενήλικες δεν επανέκτησαν πλήρως τις νοητικές τους ικανότητες. Δεν υπάρχει σημαντική μείωση στο IQ σε άτομα που ξεκίνησαν το χρόνιο κάπνισμα μαριχουάνας ως ενήλικες.

Εγκυμοσύνη

Κατάχρηση μαριχουάνας κατά τη διάρκεια της κύησης

Ο κίνδυνος αναπτυξιακών και συμπεριφορικών προβλημάτων στα βρέφη αυξάνεται όταν μία έγκυος γυναίκα κάνει κατάχρηση μαριχουάνας. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Κατάχρησης Ουσιών (NIDA) των ΗΠΑ, τα παιδιά που γεννιούνται από μητέρα που κάνει κατάχρηση μαριχουάνας μπορεί να έχουν δυσκολία σε περιοχές της μνήμης, της εστίασης και της μάθησης. Οι ακριβείς επιπτώσεις στον εγκέφαλο του αναπτυσσόμενου εμβρύου παραμένουν άγνωστες.

Μία έρευνα έχει βρει επίσης επαρκή επίπεδα THC σε μητρικό γάλα από μητέρες που κάνουν χρήση μαριχουάνας. Για αυτό, οι επαγγελματίες υγείας τονίζουν ότι οι μητέρες πρέπει να απέχουν από τη χρήση μαριχουάνας για όσο θηλάζουν.

Αίτια

Ποιος βρίσκεται σε κίνδυνο κατάχρησης και εθισμού στη μαριχουάνα;

Οποιοσδήποτε χρησιμοποιεί μαριχουάνα μπορεί να εθιστεί.

Επιπλέον παράγοντες κινδύνου για κατάχρηση ουσιών περιλαμβάνουν:

 • Οικογενειακό ιστορικό εθισμού
 • Ψυχιατρική διαταραχή
 • Έλλειψη οικογενειακής υποστήριξης

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η κατάχρηση και ο εθισμός στη μαριχουάνα;

Η θεραπεία για τον εθισμό περιλαμβάνει συμβουλευτική, η οποία θα βοηθήσει το άτομο να αντιμετωπίσει εθισμούς ή ψυχιατρικά προβλήματα. Τα άτομα που είναι εθισμένα στη μαριχουάνα συνήθως εθίζονται και σε άλλες ουσίες.

Τύποι συμβουλευτικής είναι οι εξής:

 • Ατομική ή ομαδική γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία
 • Συμβουλευτική για την οικογένεια
 • Θεραπεία ενίσχυσης κινήτρων

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων στέρησης από τη μαριχουάνα.

Έκβαση

Ποια είναι η έκβαση για την κατάχρηση και τον εθισμό στη μαριχουάνα;

Η έκβαση για τον εθισμό στη μαριχουάνα εξαρτάται από το διάστημα για το οποίο το άτομο κάνει χρήση της ουσίας και αν έχει εθιστεί σε άλλες ουσίες. Ποικίλες θεραπείες μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές και μακροχρόνιες, ωστόσο η επανεμφάνιση του προβλήματος εξάρτησης είναι κάτι που παρατηρείται συχνά. Σύμφωνα με το NIDA, περίπου 50% των ατόμων σε θεραπεία απεξάρτησης περνούν περισσότερο από δύο εβδομάδες χωρίς να κάνουν χρήση μαριχουάνας.

Πρόληψη

Πώς μπορεί να προληφθεί η κατάχρηση και ο εθισμός στη μαριχουάνα;

Ο καλύτερος τρόπος πρόληψης της κατάχρησης και του εθισμού στη μαριχουάνα είναι η αποφυγή χρήσης της ουσίας, εκτός και αν κάποιος επαγγελματίας υγείας σας τη συνταγογραφήσει. Πάντα θα πρέπει να χρησιμοποιείτε τα συνταγογραφούμενα φάρμακα αυστηρά με βάση τις οδηγίες συνταγογράφησης.

Άλλοι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να αποτρέψετε την κατάχρηση και τον εθισμό στη μαριχουάνα είναι να βρίσκεστε κοντά στην οικογένεια και τους φίλους σας που σας υποστηρίζουν και μπορείτε να τους εμπιστευτείτε. Μπορείτε επίσης να διατηρήσετε μία υγιή και ισορροπημένη διατροφή και να ασκείστε τακτικά. Η εκμάθηση στρατηγικών αντιμετώπισης του άγχους, όπως ο διαλογισμός, επίσης διαδραματίζει σημαντικό ρόλο.

+ 9 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

1. The Cleveland Clinic Foundation Staff (2014, August 28). Marijuana my.clevelandclinic.org/health/articles/marijuana

2. Marijuana: Facts parents need to know. (2011, March) drugabuse.gov/sites/default/files/parents_marijuana_brochure.pdf

3. Mayo Clinic Staff (2014, December 5). Drug addiction: Risk factors mayoclinic.org/diseases-conditions/drug-addiction/basics/risk-factors/con-20020970

4. Mayo Clinic Staff (2014, December 5). Drug addiction: Tests and diagnosis mayoclinic.org/diseases-conditions/drug-addiction/basics/tests-diagnosis/con-20020970

5. Meier, M. H., Caspi, A., Ambler, A., Harrington, H., Houts, R., Keefe, R.S., … Moffitt, T.E. (2012, October 2). Persistent cannabis users show neuropsychological decline from childhood to midlife. Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America, 109(40), E2657-E2664 ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22927402

6. National Institute on Drug Abuse Staff (2017, February). Marijuana drugabuse.gov/publications/drugfacts/marijuana

7. National Institute on Drug Abuse Staff (2015, May). Marijuana: Facts for teens drugabuse.gov/publications/marijuana-facts-teens/want-to-know-more-some-faqs-about-marijuana

8. Patterson, Eric (n.d.). How to help a marijuana addict drugabuse.com/library/how-to-help-a-marijuana-addict/

9. Walker, Leah (n.d.). Support groups and 12-step programs drugabuse.com/library/support-groups-and-12-step-programs/