Ασθένειες μυοσκελετικού συστήματος

Νευρίνωμα Morton

Τι είναι το νευρίνωμα Morton;

Το νευρίνωμα, ή νεύρωμα, Morton είναι μία καλοήθης αλλά επώδυνη πάθηση που επηρεάζει το μετατάρσιο του άκρου ποδός.

Η πάθηση εμφανίζεται όταν ο ιστός γύρω από ένα νεύρο που οδηγεί σε ένα δάχτυλο του ποδιού υφίσταται σκλήρυνση λόγω ερεθισμού ή συμπίεσης. Περισσότερο συχνά, εκδηλώνεται μεταξύ του τρίτου και τέταρτου δακτύλου, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και μεταξύ του δεύτερου και τρίτου δακτύλου. Κυρίως παρατηρείται σε γυναίκες νεαρής και μέσης ηλικίας.

Συμπτώματα Αίτια Διάγνωση Θεραπεία Ανάρρωση Έκβαση Πρόληψη

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα του νευρινώματος Morton;

Ο πόνος, ο οποίος συχνά είναι διαλείπων, είναι το κύριο σύμπτωμα του νευρινώματος Morton. Μπορεί να αισθάνεστε μία αίσθηση καύσου στο μετατάρσιο ή σαν να έχετε ένα βότσαλο μέσα στο παπούτσι σας όταν περπατάτε.

Τα δάχτυλα μπορεί να εμφανίζουν μούδιασμα ή αίσθηση μυρμηγκιάσματος, καθώς ο πόνος εκτείνεται σε αυτά. Μπορεί να δυσκολεύεστε να περπατήσετε φυσιολογικά λόγω του πόνου. Ωστόσο, δεν θα έχετε ορατό οίδημα στο άκρο ποδός.

Μερικές φορές, μπορεί να υπάρχει νευρίνωμα Morton χωρίς κανένα άλλο σύμπτωμα. Μία μικρή μελέτη του 2000 ανέλυσε ιατρικά αρχεία από 85 άτομα που υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία του άκρου ποδός. Η μελέτη βρήκε ότι 33% των συμμετεχόντων είχαν νευρίνωμα Morton αλλά δεν εμφάνιζαν καθόλου πόνο.

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες του νευρινώματος Morton;

Το νευρίνωμα Morton συχνά προκαλείται από παπούτσια που είναι πολύ σφιχτά ή έχουν ψηλά τακούνια. Αυτά τα παπούτσια μπορούν να προκαλέσουν συμπίεση ή ερεθισμό των νεύρων στο άκρο ποδός. Τα ερεθισμένα νεύρα υφίστανται σκλήρυνση και σταδιακά γίνονται όλο και περισσότερο επώδυνα ως αποτέλεσμα της πίεσης που ασκείται σε αυτά.

Μία άλλη πιθανή αιτία είναι μία ανωμαλία στο άκρο ποδός και τη βάδιση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αστάθεια και να ασκήσει πίεση σε ένα νεύρο στο άκρο ποδός.

Το νευρίνωμα Morton συχνά σχετίζεται με:

Επίσης σχετίζεται με δραστηριότητες όπως:

 • Επαναλαμβανόμενες αθλητικές δραστηριότητες, όπως το τρέξιμο ή τα αθλήματα με ρακέτα, που αυξάνουν την πίεση στο μετατάρσιο
 • Αθλήματα που απαιτούν σφιχτά παπούτσια, όπως το σκι ή το μπαλέτο.

Μερικές φορές, το νευρίνωμα Morton απορρέει από τραυματισμός του άκρου ποδός.

Διάγνωση

Πότε πρέπει να επισκεφτείτε το γιατρό σας

Αν έχετε πόνο στο άκρο ποδός που δεν υποχωρεί, ακόμα και μετά την αλλαγή παπουτσιών ή τον τερματισμό δραστηριοτήτων που μπορεί να ευθύνονται, επισκεφτείτε το γιατρό σας. Το νευρίνωμα Morton είναι αντιμετωπίσιμο, αλλά αν δεν θεραπευτεί έγκαιρα, μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη νευρική βλάβη.

Ο γιατρός θα σας ρωτήσει πώς ξεκίνησε ο πόνος και θα πραγματοποιήσει μία κλινική εξέταση του άκρου ποδός. Θα ασκήσει πίεση στο μετατάρσιο και θα κινήσει τα δάχτυλά σας για να διαπιστώσει αν αισθάνεστε πόνο. Ο γιατρός συνήθως είναι σε θέση να διαγνώσει νευρίνωμα Morton απλά από την κλινική εξέταση και τη συλλογή των συμπτωμάτων σας.

Για τον αποκλεισμό άλλων πιθανών αιτιών του πόνου, όπως αρθρίτιδα ή κάταγμα, ο γιατρός θα ζητήσει απεικονιστικές τεχνικές, όπως:

 • Ακτινογραφία ακτίνων-Χ για τον αποκλεισμό αρθρίτιδας ή καταγμάτων
 • Υπερηχογράφημα για τον εντοπισμό ανωμαλιών σε μαλακούς ιστούς
 • Μαγνητική τομογραφία για τον εντοπισμό ανωμαλιών σε μαλακούς ιστούς

Αν ο γιατρός υποπτεύεται κάποια άλλη νευρική πάθηση, μπορεί να ζητήσει ηλεκτρομυογράφημα. Αυτή η εξέταση μετρά την ηλεκτρική δραστηριότητα που παράγεται από τους μύες, κάτι το οποίο βοηθά το γιατρό να κατανοήσει καλύτερα πόσο καλά λειτουργούν τα νεύρα σας.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται το νευρίνωμα Morton;

Η θεραπεία εξαρτάται από τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων. Οι γιατροί συνήθως χρησιμοποιούν ένα σταδιακό πλάνο. Αυτό σημαίνει ότι θα ξεκινήσουν με μία συντηρητική θεραπεία και θα προχωρήσουν σε πιο επιθετικές θεραπείες εάν ο πόνος επιμένει.

Συντηρητικές και κατ’ οίκον θεραπείες

Η συντηρητική θεραπεία ξεκινά με τη χρήση υποστηριγμάτων για την καμάρα ή πάτων στα παπούτσια. Αυτά βοηθούν στην ανακούφιση της πίεσης του πάσχοντος νεύρου. Ο γιατρός μπορεί επίσης να σας προτείνει τη λήψη μη συνταγογραφούμενων παυσίπονων ή μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, όπως ιβουπροφαίνη ή ασπιρίνη.

Άλλες συντηρητικές θεραπείες περιλαμβάνουν:

 • Φυσικοθεραπεία
 • Διατάσεις για τη χαλάρωση των τενόντων και των συνδέσμων
 • Μασάζ στο μετατάρσιο
 • Ασκήσεις ενδυνάμωσης των αστραγάλων και των δακτύλων των ποδιών
 • Ξεκούραση του άκρου ποδός
 • Εφαρμογή πάγου στις περιοχές που πονούν

Ενέσεις

Αν ο πόνος επιμένει, ο γιατρός θα δοκιμάσει ενέσεις κορτικοστεροειδών ή αντιφλεγμονωδών φαρμάκων στην περιοχή του πόνου. Μία ένεση με τοπικό αναισθητικό μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για το μούδιασμα του πάσχοντος νεύρου, ώστε ο πόνος να ανακουφιστεί προσωρινά.

Οι σκληρυντικές ενέσεις με αιθυλική αλκοόλη είναι μία άλλη θεραπεία που παρέχει βραχυπρόθεσμη ανακούφιση από τον πόνο. Μία μακροπρόθεσμη μελέτη, όμως, βρήκε ότι μόνο 29% των ατόμων που έλαβαν σκληρυντικές ενέσεις με αιθυλική αλκοόλη παρέμειναν χωρίς συμπτώματα.

Χειρουργική επέμβαση

Όταν οι λοιπές θεραπείες αποτύχουν να παρέχουν ανακούφιση, ο γιατρός θα σας προτείνει χειρουργική επέμβαση.

Οι χειρουργικές επιλογές περιλαμβάνουν:

 • Νευρεκτομή, όπου μέρος του νευρικού ιστού αφαιρείται
 • Κρυογενική επέμβαση, όπου τα νεύρα και το προστατευτικό στρώμα μυελίνης καταστρέφονται με τη χρήση υπερβολικά χαμηλών θερμοκρασιών
 • Επέμβαση αποσυμπίεσης, όπου η ανακούφιση στα νεύρα μειώνεται μέσω εκτομής συνδέσμων και άλλων δομών γύρω από αυτά

Ανάρρωση

Τι να αναμένετε κατά την ανάρρωση

Ο χρόνος ανάρρωσης θα εξαρτηθεί από τη σοβαρότητα του νευρινώματος Morton και τον τύπο θεραπείας που λάβατε. Για κάποια άτομα, μία αλλαγή από στενά σε πιο πλατιά παπούτσια ή ειδικοί πάτοι παπουτσιών παρέχουν γρήγορη ανακούφιση. Άλλοι μπορεί να απαιτούν ενέσεις ή παυσίπονα για τη μείωση του πόνου με την πάροδο του χρόνου.

Ο χρόνος ανάρρωσης από χειρουργική επέμβαση ποικίλει. Η ανάρρωση μετά από αποσυμπίεση νεύρων είναι γρήγορη. Θα είστε σε θέση να ασκήσετε βάρος στο άκρο ποδός και να χρησιμοποιήσετε παπούτσια με πάτους αμέσως μετά τη χειρουργική επέμβαση.

Η ανάρρωση χρειάζεται μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μετά από νευρεκτομή, που ποικίλει από μία έως έξι εβδομάδες, ανάλογα με το πού πραγματοποιήθηκε η χειρουργική τομή. Αν η τομή πραγματοποιήθηκε στο κάτω μέρος του άκρου ποδός, θα χρειαστείτε πατερίτσες για τρεις εβδομάδες και μεγαλύτερο χρόνο ανάρρωσης. Αν η τομή πραγματοποιήθηκε στο άνω μέρος του άκρου ποδός, μπορείτε να περπατήσετε αμέσως φορώντας ειδική μπότα.

Και στις δύο περιπτώσεις, θα πρέπει να περιορίσετε τις δραστηριότητές σας και να κάθεστε με το άκρο ποδός ανυψωμένο πάνω από το επίπεδο της καρδιάς όσο πιο συχνά μπορείτε. Επίσης θα πρέπει να διατηρείτε το άκρο ποδός στεγνό έως ότου η πληγή επουλωθεί. Ο γιατρός θα αλλάξει τους επιδέσμους σε 10 με 14 μέρες. Το πόσο γρήγορα θα μπορείτε να επιστρέψετε στην εργασία σας θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα θα είστε σε θέση να περπατήσετε.

Σε ένα μικρό αριθμό περιπτώσεων, το νευρίνωμα Morton μπορεί να επανεμφανιστεί μετά την αρχική θεραπεία.

Έκβαση

Ποια είναι η μακροπρόθεσμη έκβαση;

Η συντηρητική θεραπεία παρέχει ανακούφιση από το νευρίνωμα Morton στο 80% των περιπτώσεων. Υπάρχουν λίγες μακροχρόνιες μελέτες των αποτελεσμάτων της χειρουργικής θεραπείας, αλλά η Κλινική Cleveland αναφέρει ότι η χειρουργική επέμβαση ανακουφίζει αποτελεσματικά ή μειώνει τα συμπτώματα στο 75-85% των περιπτώσεων.

Στατιστικές μελέτες που συγκρίνουν τα αποτελέσματα διαφορετικών θεραπειών είναι περιορισμένες. Μία μικρή μελέτη του 2011 βρήκε ότι 41% των ατόμων που άλλαξαν τα παπούτσια τους δεν χρειάστηκαν περαιτέρω θεραπεία. Από τα άτομα που έλαβαν ενέσεις, 47% παρατήρησαν βελτίωση και δεν χρειάστηκαν περαιτέρω θεραπεία. Από τα άτομα που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση, 96% παρατήρησαν βελτίωση.

Πρόληψη

Πώς μπορεί να προληφθεί η επανεμφάνιση του νευρινώματος Morton;

Ένας από τους πιο εύκολους τρόπους πρόληψης της επανεμφάνισης του νευρινώματος Morton είναι να φοράτε τα κατάλληλα για το πόδι σας παπούτσια.

 • Αποφύγετε τα σφιχτά ή ψηλοτάκουνα παπούτσια για μεγάλες χρονικές περιόδους.
 • Επιλέξτε παπούτσια που έχουν αρκετό χώρο στα δάχτυλα.
 • Εάν ο γιατρός σας το προτείνει, χρησιμοποιείστε ορθωτικά πέλματα για να μειώσετε την πίεση στο μετατάρσιο του άκρου ποδός.
 • Φορέστε κάλτσες με χοντρό ύφασμα στο πέλμα, που θα βοηθήσουν στην προστασία του άκρου ποδός αν στέκεστε ή περπατάτε πολύ.
 • Αν συμμετέχετε σε αθλήματα, φορέστε παπούτσια που είναι σχεδιασμένα για το άθλημα που κάνετε και προστατεύουν τα άκρα ποδός.
 • Αν στέκεστε όρθιοι για μεγάλες χρονικές περιόδους, για παράδειγμα στην κουζίνα, στο ταμείο ή στο γραφείο, χρησιμοποιήστε ένα στρώμα ασφαλείας (antifatigue mat)

Αν επιθυμείτε, μπορείτε να επισκεφθείτε έναν φυσικοθεραπευτή για να μάθετε διατάσεις και ασκήσεις για την ενδυνάμωση των ποδιών και των αστραγάλων.

+ 11 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

1. Bencardino, J., Rosenberg, Z. S., Beltran, J., Liu, X., & Marty-Delfaut, E. (2000, September). Morton's neuroma: Is it always symptomatic? American Journal of Roentgenology, 175(3), 649-653 ajronline.org/doi/full/10.2214/ajr.175.3.1750649?view=long&pmid=10954445&

2. Bignotti, B., Signori, A., Sormani, M. P., Molfetta, L., Martinoli, C., & Tagliafico, A. (2015, August). Ultrasound versus magnetic resonance imaging for Morton neuroma: Systematic review and meta-analysis [Abstract]. European Radiology, 25(8), 2254–2262 link.springer.com/article/10.1007/s00330-015-3633-3

3. Dauphinée, D. (2012, July). A closer look at endoscopic nerve decompression for Morton's 'neuroma.' Podiatry Today, 27(7) podiatrytoday.com/closer-look-endoscopic-nerve-decompression-morton’s-‘neuroma’

4. Gurdezi, S., White, T., & Ramesh, P. (2013, May 13). Alcohol injection for Morton’s neuroma: A five-year follow-up [Abstract]. Foot & Ankle International, 34 (8), 1064-1067 fai.sagepub.com/content/34/8/1064

5. Kasparek, M. & Schneider, W. (2013, September). Surgical treatment of Morton's neuroma: Clinical results after open excision. International Orthopaedics, 37(9), 1857–1861 ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3764278/

6. Moore, J. L., Rosen, R., Cohen, J., & Rosen, B. (2012, January-February). Radiofrequency thermoneurolysis for the treatment of Morton’s neuroma [Abstract]. The Journal of Foot and Ankle Surgery, 51(1), 20-22 jfas.org/article/S1067-2516(11)00572-2/abstract

7. Morton's neuroma. (2016, March 3) my.clevelandclinic.org/health/diseases_conditions/hic_mortons_neuroma

8. Morton’s neuroma. (2012, September). Retrieved from orthoinfo.aaos.org/topic.cfm?topic=a00158

9. Morton's neuroma (intermetatarsal neuroma). (n.d.) foothealthfacts.org/conditions/morton-s-neuroma-(intermetatarsal-neuroma)

10. Pace, A., Scammell, B., & Dhar, S. (2010, April). The outcome of Morton’s neurectomy in the treatment of metatarsalgia. International Orthopaedics, 34(4), 511–515 ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2903131/

11. Schreiber, K., Khodaee, M., Poddar, S., & Tweed, E. M. (2011, March). What is the best way to treat Morton’s neuroma? Journal of Family Practice, 60(3), 157-168 mdedge.com/jfponline/article/64244/what-best-way-treat-mortons-neuroma