Ασθένειες πεπτικού συστήματος

Οισοφαγικοί σπασμοί

Τι είναι οι οισοφαγικοί σπασμοί;

Οι οισοφαγικοί σπασμοί είναι επώδυνες, μη φυσιολογικές συσπάσεις των μυών που συμβαίνουν εντός του οισοφάγου. Ο οισοφάγος είναι ένας στενός μυϊκός σωλήνας που μεταφέρει τις τροφές από το στόμα στο στόμαχο. Στους ενήλικες, έχει μήκος περίπου 25 εκατοστά. Έχει μυϊκά χώματα και επενδύεται εσωτερικά με βλεννογόνους μεμβράνες.

Ο οισοφάγος αποτελεί τμήμα του πεπτικού συστήματος. Κινεί οτιδήποτε υγρό ή στέρεο καταναλώνετε εντός του στομάχου μέσω συντονισμένων συσπάσεων. Όταν αυτές οι συσπάσεις είναι ασυντόνιστες, παρεμποδίζουν τη συγκεκριμένη διαδικασία αντί να τη βοηθούν.

Οι οισοφαγικοί σπασμοί είναι τυπικά σπάνιοι, αλλά μπορεί να εκδηλώνονται συχνά σε κάποια άτομα. Αυτό μπορεί να παρεμποδίσει την ικανότητα σας να τρώτε και να πίνετε. Όταν οι οισοφαγικοί σπασμοί εκδηλώνονται συχνά, απαιτούν θεραπεία.

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες των οισοφαγικών σπασμών;

Δεν είναι σαφές τι προκαλεί τους οισοφαγικούς σπασμούς. Μπορεί να συνδέονται με μία δυσλειτουργία των νεύρων που ελέγχουν τους μύες του οισοφάγου. Κάποιες παθήσεις και παράγοντες που μπορεί να δημιουργούν οισοφαγικούς σπασμούς περιλαμβάνουν τα εξής:

  • Συγκεκριμένα τρόφιμα και ροφήματα, όπως το κόκκινο κρασί και πολύ ζεστά ή πολύ κρύα τρόφιμα
  • Νόσος γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, ιδιαίτερα αν έχει οδηγήσει σε ουλοποίηση ή στένωση του οισοφάγου
  • Ορισμένες θεραπείες για τον καρκίνο, όπως χειρουργική επέμβαση στον οισοφάγο ή ακτινοθεραπεία στο στήθος, τον αυχένα ή το κεφάλι
  • Αγωνία και κατάθλιψη

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα των οισοφαγικών σπασμών;

Τα συμπτώματα των οισοφαγικών σπασμών περιλαμβάνουν:

Αναζητήστε άμεσα ιατρική φροντίδα αν πιστεύετε ότι έχετε οισοφαγικό σπασμό. Δεδομένης της σοβαρότητας των οισοφαγικών σπασμών και της ομοιότητας των συμπτωμάτων τους με τη στηθάγχη, είναι πολύ σημαντικό να λάβετε ιατρική αξιολόγηση.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκονται οι οισοφαγικοί σπασμοί;

Ο γιατρός αρχικά θα αποκλείσει τη στηθάγχη υποβάλλοντάς σας σε ηλεκτροκαρδιογράφημα, τεστ κοπώσεως ή άλλη καρδιολογική εξέταση. Οι διαγνωστικές εξετάσεις για τους οισοφαγικούς σπασμούς περιλαμβάνουν:

  • Οισοφαγική μανομετρία: Μετρά τις μυϊκές συσπάσεις ενώ καταπίνετε νερό.
  • Κατάποση βάριου: Αυτή η ακτινογραφία ακτίνων-Χ απαιτεί να πιείτε ένα σκιαγραφικό υγρό διάλυμα, ώστε να παρέχετε καλύτερη εικόνα του οισοφάγου.
  • Ενδοσκόπηση: Κατά τη διάρκεια της ενδοσκόπησης, ένας λεπτός ευέλικτος σωλήνας, που ονομάζεται ενδοσκόπιο, εισάγεται στο λαιμό σας. Έτσι ο γιατρός μπορεί να αποκτήσει πλήρη εικόνα του εσωτερικού του οισοφάγου.
  • Έλεγχος οισοφαγικού pH: Αυτή η εξέταση ελέγχει για παλινδρόμηση οξέων μετρώντας το pH στον οισοφάγο.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζονται οι οισοφαγικοί σπασμοί;

Ο τύπος οισοφαγικών σπασμών που βιώνετε επηρεάζει τις θεραπευτικές επιλογές. Υπάρχουν δύο τύποι οισοφαγικών σπασμών:

  • Διάχυτοι οισοφαγικοί σπασμοί: Αυτοί οι σπασμοί εμφανίζονται μόνο περιστασιακά και συνήθως σχετίζονται με την παλινδρόμηση στερεών ή υγρών τροφών.
  • Υπερσυσπαστικοί (nutcracker) οισοφαγικοί σπασμοί: Αυτοί οι σπασμοί είναι περισσότερο επώδυνοι από τους διάχυτους, αλλά τυπικά δεν προκαλούν παλινδρόμηση, παρά τη σοβαρότητά τους.

Οι θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν:

Διατροφή

Αν έχετε διάχυτους οισοφαγικούς σπασμούς, μπορείτε να τους αντιμετωπίσετε ταυτοποιώντας και αποκλείοντας από τη διατροφή σας τις τροφές και τα ροφήματα που τους πυροδοτούν. Ανεξάρτητα με τον τύπο σπασμών που έχετε, ένα διατροφικό ημερολόγιο θα σας βοηθήσει να ταυτοποιήσετε πυροδοτικούς παράγοντες των σπασμών. Μην καταγράφετε απλά ότι τρώτε ή πίνετε. Καταγράψτε επίσης τη θερμοκρασία καθώς και την ποσότητα των όσων καταναλώνετε. Επίσης, μην ξεχνάτε να συμπεριλάβετε κρυμμένα συστατικά, όπως μπαχαρικά. Οι καυτερές τροφές μπορεί να είναι πυροδοτικές για κάποια άτομα.

Φυσικές θεραπείες

Το τιτλοδοτημένο εκχύλισμα γλυκόριζας (DGL), αν ληφθεί μία με δύο ώρες πριν τα γεύματα, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των σπασμών. Είναι διαθέσιμο σε πολλές μορφές, όπως δισκία για μάσηση και σκόνη.

Το έλαιο μέντας είναι μυοχαλαρωτικό και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των σπασμών. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε παστίλιες μέντας ή να πιείτε διάλυμα νερού με έλαιο μέντας.

Αλλαγές στον τρόπο ζωής

Ακολουθούν ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορείτε να δοκιμάσετε:

  • Προσπαθήστε να καταναλώνετε αρκετά μικρά γεύματα μέσα στην ημέρα αντί για μεγάλα.
  • Χάστε βάρος αν ο δείκτης μάζας σώματος είναι μεγαλύτερος από το φυσιολογικό.
  • Αυξήστε την πρόσληψη φυτικών ινών.
  • Μειώστε ή τερματίστε την κατανάλωση αλκοόλ.
  • Μην τρώτε αμέσως πριν τον ύπνο και μην ξαπλώνετε αμέσως μετά το φαγητό.
  • Μην καπνίζετε.
  • Αποφύγετε τα πολύ περιοριστικά ρούχα.

Φάρμακα

Ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα, όπως αναστολείς αντλίας πρωτονίων ή Η2 αναστολείς αν έχετε νόσο γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης για τη διευθέτηση της υποκείμενης αιτίας των συμπτωμάτων σας. Ωστόσο, μία πρόσφατη έρευνα αναφέρει ότι η μακροχρόνια χρήση αναστολέων αντλίας πρωτονίων μπορεί να οδηγήσει σε νεφρική νόσο.

Αν έχετε αγωνία ή κατάθλιψη, τα αντικαταθλιπτικά θα σας βοηθήσουν να βελτιώσετε τη διάθεσή σας και να μειώσετε τον πόνο στον οισοφάγο.

Μπορεί επίσης να συνταγογραφηθούν φάρμακα για τη χαλάρωση των μυών της κατάποσης. Αυτά περιλαμβάνουν ενέσεις μπότοξ και αναστολείς ασβεστίου.

Χειρουργική επέμβαση

Αν τα φάρμακα και οι αλλαγές του τρόπου ζωής δεν φέρουν αποτέλεσμα, μία ελάχιστα επεμβατική διαδικασία, που ονομάζεται διαστοματική ενδοσκοπική μυοτομή (POEM) μπορεί να βοηθήσει. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, ο χειρουργός εισάγει ένα ενδοσκόπιο από το στόμα σας και ύστερα κόβει το μυ στο κάτω μέρος του οισοφάγου με στόχο την εξασθένιση των συσπάσεων.

Μία άλλη ελάχιστα επεμβατική χειρουργική διαδικασία, που ονομάζεται μυοτομή Ηeller, μπορεί επίσης να αποτελεί επιλογή για κάποια άτομα με οισοφαγικούς σπασμούς.

Πρόληψη

Πώς μπορούν να προληφθούν οι οισοφαγικοί σπασμοί;

Αν έχετε ήδη έναν οισοφαγικό σπασμό, θα επιθυμείτε να αποφύγετε ένα νέο. Η ταυτοποίηση πυροδοτικών τροφών και η εξάλειψή τους από τη διατροφή είναι σημαντική. Εάν ο γιατρός σάς συνταγογραφήσει φάρμακα, θα πρέπει να ακολουθήσετε τις οδηγίες πολύ προσεκτικά. Γενικά, προσπαθήστε να διατηρείτε υγιεινές συνήθειες. Καταναλώνουν τροφές υψηλές σε φυτικές ίνες και χάστε βάρος αν είστε υπέρβαρος/η ή παχύσαρκος/η.

Έκβαση

Ποια είναι η έκβαση των οισοφαγικών σπασμών;

Οι οισοφαγικοί σπασμοί μπορεί να εκδηλωθούν ως αποτέλεσμα μιας υποκείμενης πάθησης, όπως η νόσος γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης ή η κατάθλιψη. Η αντιμετώπιση της υποκείμενης αιτίας είναι η άμυνα πρώτης γραμμής στην εξάλειψη ή τη μείωση των συμπτωμάτων. Είναι πολύ σημαντικό να διατηρείτε υγιεινές συνήθειες και να ταυτοποιήσετε τις τροφές και τα ροφήματα που πυροδοτούν τους σπασμούς. Παρόλο που η αιτία των οισοφαγικών σπασμών δεν έχει πλήρως κατανοηθεί, μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά.

+ 6 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Esophageal spasms and strictures. (2014). my.clevelandclinic.org/health/articles/esophageal-spasms-strictures

2. Klatte DCF, et al. (2017). Association between proton pump inhibitor use and risk of progression of chronic kidney disease [Abstract]. https://www.gastrojournal.org/article/S0016-5085(17)35688-3/fulltext

3. Mayo Clinic Staff. (2015). Esophageal spasms: Definition. mayoclinic.org/diseases-conditions/esophageal-spasms/basics/definition/con-20025653

4. Minami H, et al. (1982). Chest pain: Differentiating esophageal disease from angina pectoris [Abstract]. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7160164

5. Pimentel M, et al. (2001). Peppermint oil improves the manometric findings in diffuse esophageal spasm [Abstract]. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11418786

6. Xie Y, et al. (2017). Long-term kidney outcomes among users of proton pump inhibitors without intervening acute kidney injury. https://www.kidney-international.org/article/S0085-2538(17)30005-4/fulltext