Ασθένειες πεπτικού συστήματος

Οισοφάγος Barrett

Τι είναι ο οισοφάγος Barrett;

Ο οισοφάγος Barrett είναι μία πάθηση στην οποία τα κύτταρα, τα οποία αποτελούν τον οισοφάγο, αρχίζουν να λαμβάνουν τη μορφή εντερικών κυττάρων. Αυτό συχνά συμβαίνει όταν τα κύτταρα υφίστανται βλάβη λόγω έκθεσης σε οξέα του στομάχου.

Η πάθηση συχνά εκδηλώνεται ύστερα από χρόνια γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Σε κάποιες περιπτώσεις ο οισοφάγος Barrett μπορεί να εξελιχθεί σε οισοφαγικό καρκίνο.

Αίτια Συμπτώματα Διάγνωση Θεραπεία Επιπλοκές Έκβαση

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες του οισοφάγου Barrett;

Η ακριβής αιτία του οισοφάγου Barrett δεν είναι γνωστή. Ωστόσο, η πάθηση εκδηλώνεται κυρίως στα άτομα με νόσο γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.

Η νόσος γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης συμβαίνει όταν οι μύες στο κατώτερο τμήμα του οισοφάγου δεν λειτουργούν φυσιολογικά. Έτσι, δεν μπορούν να αποτρέψουν την αντίστροφη πορεία τροφής και οξέος από το στομάχι προς τον οισοφάγο.

Θεωρείται ότι τα κύτταρα στον οισοφάγο μπορούν να εμφανίσουν μη φυσιολογική μορφή λόγω μακροχρόνιας έκθεσης στα στομαχικά οξέα. Ο οισοφάγος Barrett μπορεί να εκδηλωθεί χωρίς γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, αλλά οι ασθενείς με παλινδρόμηση είναι 3 με 5 φορές πιο πιθανό να εκδηλώσουν τη νόσο.

Περίπου 5-10% των ατόμων με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση θα εκδηλώσουν οισοφάγο Barrett. Η πάθηση επηρεάζει τους άνδρες περίπου δύο φορές περισσότερο από ό, τι τις γυναίκες και συνήθως διαγιγνώσκεται μετά την ηλικία των 55 ετών.

Με την πάροδο του χρόνου, τα κύτταρα του τοιχώματος του οισοφάγου μπορεί να εξελιχθούν σε προκαρκινικά κύτταρα. Αυτά ύστερα μπορεί να υποστούν αλλαγές που θα τα μετατρέψουν σε καρκινικά. Ωστόσο, αν έχετε οισοφάγο Barrett, δεν σημαίνει ότι θα εκδηλώσετε καρκίνο.

Εκτιμάται ότι περίπου μόνο το 0,5% των ατόμων με οισοφάγο Barrett εμφανίζουν καρκίνο.

Ποιοι είναι οι προδιαθεσικοί παράγοντες του οισοφάγου Barrett;

Αν έχετε συμπτώματα νόσου γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης για περισσότερα από 10 χρόνια, βρίσκεστε σε αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης οισοφάγου Barrett.

Άλλοι προδιαθεσικοί παράγοντες για την εμφάνιση της πάθησης περιλαμβάνουν:

  • Άρρεν φύλο
  • Καυκάσια φυλή
  • Ηλικία άνω των 50 ετών
  • Γαστρίτιδα από το βακτήριο Ηelicobacter pylori
  • Κάπνισμα
  • Παχυσαρκία

Παράγοντες που επιδεινώνουν τη νόσο γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης μπορεί να επιδεινώσουν και το οισοφάγο Barrett:

  • Κάπνισμα
  • Αλκοόλ
  • Συχνή χρήση μη συνταγογραφούμενων αντιφλεγμονωδών φαρμάκων ή ασπιρίνης
  • Μεγάλες μερίδες γευμάτων
  • Διατροφή υψηλή σε κορεσμένα λιπαρά
  • Καυτερά τρόφιμα
  • Ύπνος μέσα σε λιγότερο από 4 ώρες μετά το φαγητό

Συμπτώματα

Αναγνωρίζοντας τα συμπτώματα του οισοφάγου Barrett

Ο οισοφάγος Barrett δεν εκδηλώνει συμπτώματα. Ωστόσο, επειδή τα περισσότερα άτομα με την πάθηση έχουν επίσης νόσο γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, μπορεί να βιώνουν συχνή καούρα.

Καλέστε αμέσως το γιατρό σας αν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • Πόνος στο στήθος
  • Αιματέμεση ή εμετό που μοιάζει με κόκκους καφέ
  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Μαύρα κόπρανα ή αίμα στα κόπρανα

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται και σταδιοποιείται ο οισοφάγος Barrett;

Εάν ο γιατρός υποπτεύεται ότι έχετε οισοφάγο Barrett, μπορεί να πραγματοποιήσει μία ενδοσκόπηση. Η ενδοσκόπηση είναι μία διαδικασία που χρησιμοποιεί ενδοσκόπιο, ένα λεπτό ευέλικτο σωλήνα με κάμερα και φακό στην άκρη. Η ενδοσκόπηση επιτρέπει στο γιατρό να εξετάσει το εσωτερικό του οισοφάγου.

Ο γιατρός θα πρέπει να βεβαιωθεί ότι ο οισοφάγος σας είναι ροζ και γυαλιστερός. Τα περισσότερα άτομα με οισοφάγο Barrett έχουν οισοφάγο που μοιάζει ερυθρός με αίσθηση «βελούδου».

Ο γιατρός μπορεί επίσης να λάβει ένα δείγμα ιστού που θα του επιτρέψει να κατανοήσει καλύτερα τις αλλαγές που υφίσταται ο οισοφάγος σας. Θα εξετάσει το δείγμα ιστού για δυσπλασία, ή ανάπτυξη μη φυσιολογικών κυττάρων. Το ιστικό δείγματα θα σταδιοποιηθεί ανάλογα με τους ακόλουθους βαθμούς αλλαγής:

  • Καμία δυσπλασία: καμία ορατή ανωμαλία των κυττάρων
  • Χαμηλού βαθμού δυσπλασία: μικρές ανωμαλίες των κυττάρων
  • Υψηλού βαθμού δυσπλασία: μεγάλες ανωμαλίες των κυττάρων και κύτταρα που μπορεί να έχουν γίνει καρκινικά

Θεραπεία

Ποιες είναι οι θεραπευτικές επιλογές για τον οισοφάγο Barrett;

Η θεραπεία για τον οισοφάγο Barrett εξαρτάται από το επίπεδο της δυσπλασίας.

Καθόλου ή χαμηλού επιπέδου δυσπλασία

Αν έχετε καθόλου ή χαμηλού επιπέδου δυσπλασία, ο γιατρός πιθανώς θα σας προτείνει θεραπείες που θα σας βοηθήσουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων της νόσου γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Τα φάρμακα για την αντιμετώπιση της νόσου αυτής περιλαμβάνουν ανταγωνιστές Η2 υποδοχέων και αναστολείς αντλίας πρωτονίων.

Μπορεί επίσης να σας προτείνει να υποβληθείτε σε χειρουργική επέμβαση για τη διαχείριση των συμπτωμάτων της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Υπάρχουν δύο τύποι χειρουργείου που πραγματοποιούνται στα άτομα με νόσο γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης:

Θολοπλαστική Νissen

Αυτή η χειρουργική επέμβαση επιχειρεί να ευθυγραμμίσει τον κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα τυλίγοντας το άνω μέρος στομάχου γύρω από το εξωτερικό μέρος του σφικτήρα.

Επέμβαση LINX

Σε αυτή τη διαδικασία, ο γιατρός θα εισάγει τη συσκευή LINX γύρω από τον κατώτερο οισοφάγο. Η συσκευή LINX αποτελείται από μικροσκοπικά μεταλλικά σφαιρίδια που χρησιμοποιούν μαγνητική έλξη αποτρέποντας τη διαρροή του στομαχικού περιεχομένου εντός του οισοφάγου.

Διαδικασία Stretta

Ο γιατρός πραγματοποιεί τη διαδικασία Stretta με ένα ενδοσκόπιο. Ραδιοκύματα χρησιμοποιούνται για να προκληθούν αλλαγές στους μύες του οισοφάγου κοντά στο σημείο που ενώνεται με το στόμαχο. Αυτή η τεχνική ευθυγραμμίζει τους μυς και μειώνει την παλινδρόμηση στομαχικού περιεχομένου.

Υψηλού βαθμού δυσπλασία

Ο γιατρός μπορεί να σας προτείνει μία πιο επεμβατική διαδικασία αν έχετε δυσπλασία υψηλού βαθμού, όπως για παράδειγμα την απομάκρυνση πασχόντων περιοχών του οισοφάγου με τη χρήση ενδοσκόπησης. Σε μερικές περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί να αφαιρεθεί ολόκληρο τμήμα του οισοφάγου. Άλλες θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν:

Καυτηριασμός με ραδιοσυχνότητα

Αυτή η διαδικασία χρησιμοποιεί ένα ενδοσκόπιο με ένα ειδικό εξάρτημα που εκπέμπει θερμότητα και θανατώνει τα μη φυσιολογικά κύτταρα.

Κρυοθεραπεία

Σε αυτή τη διαδικασία, μέσω του ενδοσκοπίου μεταφέρεται κρύος αέρας ή υγρό που παγώνει τα μη φυσιολογικά κύτταρα. Αυτά τα κύτταρα αποψύχονται και στη συνέχεια παγώνουν ξανά. Η διαδικασία επαναλαμβάνεται έως ότου τα κύτταρα πεθάνουν.

Φωτοδυναμική θεραπεία

Ο γιατρός θα σας χορηγήσει με ένεση ένα φωτοευαίσθητο χημικό που ονομάζεται porfimer. Η ενδοσκόπηση θα προγραμματιστεί για 24 με 72 ώρες μετά την ένεση. Κατά τη διάρκεια της ενδοσκόπησης, ένα λέιζερ θα ενεργοποιήσει τη χημική ουσία και θα σκοτώσει τα μη φυσιολογικά κύτταρα.

Επιπλοκές

Ποιες είναι η επιπλοκές του οισοφάγου Βarrett;

Οι πιθανές επιπλοκές όλων αυτών των διαδικασιών μπορεί να περιλαμβάνουν πόνο στο στήθος, στένωση του οισοφάγου, εκδορές στον οισοφάγο, ή ακόμη και ρήξη του.

Έκβαση

Ποια είναι η έκβαση για τον οισοφάγο Βarrett;

Ο οισοφάγος Βarrett αυξάνει τις πιθανότητες εκδήλωσης οισοφαγικού καρκίνου. Ωστόσο, πολλά άτομα με την πάθηση δεν εκδηλώνουν πότε καρκίνο. Αν έχετε νόσο γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, μιλήστε με τον γιατρό σας ώστε να βρείτε το βέλτιστο θεραπευτικό πλάνο που θα σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τα συμπτώματά σας.

Το θεραπευτικό πλάνο θα περιλαμβάνει αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως τερματισμό του καπνίσματος, περιορισμό της κατανάλωσης αλκοόλ και αποφυγή καυτερών τροφών. Επίσης, θα πρέπει να αρχίσετε να καταναλώνετε μικρότερα γεύματα χαμηλά σε κορεσμένα λιπαρά, να περιμένετε τουλάχιστον 4 ώρες μετά το φαγητό προτού ξαπλώσετε και να ανυψώνετε το κεφάλι σας πάνω από το επίπεδο της καρδιάς στο κρεβάτι.

Όλα αυτά τα μέτρα θα περιορίσουν τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Μπορεί επίσης να σας συνταγογραφηθούν ανταγωνιστές των υποδοχέων Η2 ή αναστολείς αντλίας πρωτονίων.

Είναι πολύ σημαντικό να πραγματοποιείτε τακτικά ραντεβού με τον γιατρό σας, ώστε να ελέγχει τον οισοφάγο σας. Έτσι, τυχόν καρκινικά κύτταρα θα εντοπιστούν σε πρώιμα στάδια.

+ 3 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Barrett’s esophagus. (2014, September 12) aboutgerd.org/site/what-is-gerd/barretts/

2. Mayo Clinic Staff. (2014, August 7). Barrett’s esophagus mayoclinic.com/health/barretts-esophagus/HQ00312

3. Spechier, S. J. (2013, July 18). Patient information: Barrett’s esophagus (beyond the basics) uptodate.com/contents/barretts-esophagus-beyond-the-basics