Ασθένειες ουροποιητικού συστήματος

Πέτρες στην ουροδόχο κύστη

Οι πέτρες στην ουροδόχο κύστη είναι αποκρυσταλλωμένα μεταλλικά στοιχεία τα οποία σχηματίζονται όταν συμπυκνωμένα ούρα σκληραίνουν στην κύστη μετά την ούρηση.

Άνω του 90% των ούρων σας είναι νερό. Το υπόλοιπο περιέχει μεταλλικά στοιχεία, όπως άλατα, και προϊόντα νερού, όπως πρωτεΐνη. Τα συμπυκνωμένα ούρα διαφέρουν σε χρώμα, από σκούρο πορτοκαλί ως καφέ, ανάλογα με τα απορρίμματα και τα μεταλλικά στοιχεία που περιέχουν.

Τα συμπυκνωμένα ούρα συχνά είναι αποτέλεσμα αφυδάτωσης ή της ανικανότητας για πλήρη κένωση της κύστης. Αυτό ίσως συμβαίνει εξαιτίας υπερτροφίας του προστάτη, προβλημάτων στην ουροδόχο κύστη ή ουρολοιμώξεων. Αν δεν τύχουν θεραπείας, οι πέτρες στην ουροδόχο κύστη μπορεί να έχουν ως συνέπεια άλλες μολύνσεις και επιπλοκές.

Πέτρες ουροδόχου κύστης

Συμπτώματα Αίτια Διάγνωση Θεραπεία Παράγοντες κινδύνου

Συμπτώματα

Τα συνήθη συμπτώματα της πέτρας στην ουροδόχο κύστη είναι:

  • συχνή ούρηση, κυρίως την νύχτα
  • πόνος χαμηλά στην κοιλιακή χώρα
  • τσούξιμο ή πόνος στην ουρήθρα όταν ουρείτε
  • νεφελώδη ούρα ή με παρουσία αίματος
  • ακράτεια ή ανικανότητα να ελέγξετε την ούρηση

Αίτια

Ο σχηματισμός πέτρας στην ουροδόχο κύστη μπορεί να είναι δευτερεύον σύμπτωμα άλλης υφέρπουσας πάθησης του ουροποιητικού συστήματος. Οι παθήσεις που συμβάλλουν στον σχηματισμό πέτρας της ουροδόχου κύστης περιλαμβάνουν:

Μόλυνση

Κάποια βακτήρια ή άλλοι οργανισμοί μπορεί να προκαλέσουν μολύνσεις ή φλεγμονή στην ουροδόχο κύστη.

Αν και οι άντρες εμφανίζουν πέτρες στην ουροδόχο κύστη πιο συχνά, οι γυναίκες υποφέρουν περισσότερο από μολύνσεις στην ουροδόχο κύστη σε σχέση με τους άντρες. Οι γυναίκες έχουν μικρότερες ουρήθρες, οπότε τα βακτήρια διανύουν μικρότερη διαδρομή για να εισέλθουν στην ουροδόχο κύστη.

Κατεστραμμένη ουρήθρα

Η ουρήθρα σας μπορεί να έχει υποστεί τραυματισμούς ή άλλες βλάβες εξαιτίας κάποιας ασθένειας, πάθησης ή τραυματισμού. Μπορεί να έχει επέλθει στένωση και να εμποδίζει την ροή των ούρων και την έξοδό τους από το σώμα.

Υπερτροφία του αδένα προστάτη

Ο προστάτης αδένας περιβάλλει την ουρήθρα σας, τον λεπτό σωλήνα που μεταφέρει τα ούρα κατά μήκος της ουροδόχου κύστης κατά την ούρηση. Σε περίπτωση υπερτροφίας του προστάτη αδένα, μπορεί να πιέσει την ουρήθρα και έτσι να παρεμβαίνει στην φυσιολογική λειτουργία της ούρησης.

Νευρογενής ουροδόχος κύστη

Η νευρογενής ουροδόχος κύστη είναι μια πάθηση που επηρεάζει τα νεύρα που μεταφέρουν μηνύματα από τον εγκέφαλο στους μυς της ουροδόχου κύστης. Ένας τραυματισμός ή κάποια βλάβη σε αυτά τα νεύρα μπορεί να εμποδίζει τον εγκέφαλό σας να στείλει σήμα στους μυς της ουροδόχου κύστης για σύσπαση και διαστολή ώστε να ουρήσετε. Το γεγονός αυτό έχει ως συνέπεια τα ούρα να παραμένουν στην κύστη και να σχηματίζονται πέτρες.

Αδύναμη ουροδόχος κύστη

Τα τοιχώματα της ουροδόχου κύστης μπορεί να γίνουν αδύναμα σε κάποιες περιοχές και να σχηματίσουν ένα "μάρσιπο" με εξόγκωμα με φορά προς τα έξω. Τα ούρα μπορεί να συλλέγονται και να αποθηκεύονται εκεί.

Πέτρες στα νεφρά

Μικρές πέτρες μπορεί να σχηματιστούν και στα νεφρά και να μεταφερθούν στους ουρητήρες, δυο σωλήνες που μεταφέρουν τα ούρα από τα νεφρά στην κύστη. Αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην κύστη.

Αν και οι πέτρες στα νεφρά διαφέρουν στον τρόπο ανάπτυξης, μπορεί να μεταλλαχθούν σε πέτρες της ουροδόχου κύστης όταν μεταφερθούν στην συγκεκριμένη περιοχή.

Οι μικρές πέτρες στα νεφρά μπορεί να εξέλθουν ανώδυνα μέσω των ούρων, αλλά κάποιες μπορεί να είναι τόσο μεγάλες ώστε να απαιτείται ή επέμβαση ιατρού.

Διάγνωση

Αν έχετε επιπλοκές κατά την ούρηση ή άλλα συμπτώματα που σχετίζονται με πέτρες στην ουροδόχο κύστη, επισκεφτείτε τον γιατρό σας. Πιθανώς, να σας κάνουν κάποια κλινική εξέταση πριν από άλλες διαγνωστικές εξετάσεις. Αν είστε άντρας, μπορεί να σας κάνει και εξέταση προστάτη.

Οι διαγνωστικές εξετάσεις περιλαμβάνουν:

Ανάλυση ούρων

Αυτή η εξέταση ελέγχει τα ούρα για κρυσταλλοποίηση, μολύνσεις ή άλλες ανωμαλίες.

Ελικοειδής αξονική τομογραφία

Αυτού του είδους η αξονική τομογραφία ελέγχει την ουροδόχο κύστη ή οποιοδήποτε άλλο μέρος του σώματος για επιπλοκές. Είναι γρηγορότερη και πιο ακριβής από την παραδοσιακή αξονική τομογραφία.

Υπέρηχος

Ο πυελικός υπέρηχος χρησιμοποιεί κύματα ήχου για να δημιουργήσει εικόνες από το εσωτερικό του σώματος. Οι εικόνες αυτές θα βοηθήσουν τον γιατρό σας να δει αν υπάρχουν πέτρες στην ουροδόχο κύστη.

Ακτινογραφίες και ενδοφλέβιο πυελόγραμμα

Οι ακτινογραφίες απεικονίζουν το εσωτερικό της ουροδόχου κύστης καθώς και τις περισσότερες από τις ανωμαλίες που μπορεί να υπάρχουν στην περιοχή.

Κατά την διάρκεια του ενδοφλέβιου πυελογράμματος, ειδικό σκιαγραφικό εισέρχεται στις φλέβες σε ενέσιμη μορφή και ρέει στα αιμοφόρα αγγεία μέχρι να φτάσει στην ουροδόχο κύστη. Το σκιαγραφικό υποδεικνύει οποιοδήποτε ανώμαλο σχηματισμό και βγαίνουν ακτινογραφίες για τους σχηματισμούς αυτούς.

Οι ακτινογραφίες μπορεί να μην υποδείξουν όλες τις πέτρες στην ουροδόχο κύστη. Αυτός είναι και ο λόγος που αυτού του είδους οι διαγνωστικές εξετάσεις δεν χρησιμοποιούνται συχνά για την πάθηση αυτή.

Θεραπεία

Αν ο γιατρός σας διαγνώσει πέτρες στην ουροδόχο κύστη, ίσως επέμβει με την μέθοδο της κυστεολιθοτριψίας. Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιεί ακτίνες λέιζερ ή υπερήχους για να σπάσει τις πέτρες σε μικρότερα κομμάτια ώστε να αφαιρεθούν.

Αν οι πέτρες δεν σπάσουν με τον τρόπο αυτό, η χειρουργική επέμβαση μπορεί να αποδειχτεί απαραίτητη.

Η γενικότερη εκτίμηση της θεραπείας για τις πέτρες στην ουροδόχο κύστη είναι θετική. Μετά την θεραπεία, μπορείτε να αποφύγετε πιθανά προβλήματα στην ουροδόχο κύστη πίνοντας πολύ νερό (τουλάχιστον 8 ποτήρια ή περίπου 2 λίτρα την ημέρα). Επίσης, κάνετε την κατάλληλη θεραπεία για τα συμπτώματα ουρολοίμωξης ή άλλων παθήσεων του ουροποιητικού συστήματος.

Παράγοντες κινδύνου

Η πλειοψηφία των ανθρώπων που εμφανίζουν πέτρες στην ουροδόχο κύστη είναι άντρες – ιδίως μεγαλύτερης ηλικίας με προβλήματα προστάτη. Οι άντρες άνω των 80 διατρέχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο από τους νεότερους άντρες. Ωστόσο, ακόμη και άντρες στα 30, οι οποίοι κατοικούν σε βιομηχανικές περιοχές μπορεί να εμφανίσουν πέτρες. Η διατροφή των ατόμων που κατοικούν σε τέτοιες περιοχές συνήθως είναι πλούσια σε λιπαρά και σάκχαρα.

Τα παιδιά που ζουν σε αναπτυσσόμενες χώρες τείνουν, επίσης,

να παρουσιάσουν πέτρες στην ουροδόχο κύστη. Συνήθως δεν έχουν πρόσβαση σε επαρκή ποσότητα νερού ώστε να είναι ενυδατωμένα και η διατροφή τους είναι φτωχή.

+ 7 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Bladder stones. (n.d.). urologyri.com/handler.cfm?event=practice,template&cpid=1904

2. Cystolitholapaxy. (2017). my.clevelandclinic.org/health/treatments/16497-cystolitholapaxy

3. Mayo Clinic Staff. (2016). Bladder stones. mayoclinic.org/diseases-conditions/bladder-stones/symptoms-causes/syc-20354339

4. Mayo Clinic Staff. (2017). Urethral stricture. mayoclinic.org/diseases-conditions/urethral-stricture/symptoms-causes/syc-20362330

5. Mayo Clinic Staff. (2017). Urine color. mayoclinic.org/diseases-conditions/urine-color/symptoms-causes/syc-20367333

6. Rose C, et al. (2015). The characterization of feces and urine: A review of the literature to inform advanced treatment technology. DOI: doi.org/10.1080/10643389.2014.1000761

7. Your kidneys and how they work. (2014). niddk.nih.gov/health-information/kidney-disease/kidneys-how-they-work