Τι αισθάνεσαι;

Καρκίνος

Κίνδυνος
!!!Η κατάσταση αυτή είναι επείγουσα και απαιτείται ιατρική φροντίδα!!!

Καρκίνος του πέους

Τι είναι ο καρκίνος του πέους;

Ο πεϊκός καρκίνος, ή καρκίνος του πέους, είναι μια σχετικά σπάνια μορφή καρκίνου που επηρεάζει το δέρμα και τον ιστό του πέους. Εμφανίζεται όταν τα φυσιολογικά υγιή κύτταρα του πέους μετατρέπονται σε καρκινικά και αρχίζουν να αναπτύσσονται ανεξέλεγκτα, σχηματίζοντας ένα όγκο.

Ο καρκίνος ίσως να εξαπλωθεί και σε άλλες περιοχές του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των αδένων, άλλων οργάνων και των λεμφαδένων. Η Αμερικανική Καρκινική Εταιρεία εκτιμάει ότι διαγιγνώσκονται περίπου 2.300 περιπτώσεις καρκίνου του πέους ετησίως στις Η.Π.Α.

Συμπτώματα

Τα πρώτο αξιοσημείωτο σύμπτωμα του καρκίνου του πέους είναι τυπικά ένα εξόγκωμα, μια μάζα, η ένα έλκος πάνω στο πέος. Ίσως προσομοιάζει με ένα μικρό, ασήμαντο εξόγκωμα ή μια μεγάλη, μολυσμένη πληγή. Στις περισσότερες περιπτώσεις, βρίσκεται στην κεφαλή ή στην ακροβυστία και όχι κατά μήκος του πέους.

Άλλα συμπτώματα του καρκίνου του πέους είναι:

 • κνησμός
 • τσούξιμο
 • εκκρίσεις
 • αλλαγές στο χρώμα του πέους
 • παχύτερο δέρμα του πέους
 • αιμορραγία
 • ερυθρότητα
 • ερεθισμός
 • πρησμένοι λεμφαδένες στην βουβωνική χώρα

Σε περίπτωση που παρατηρήσετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας άμεσα. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία είναι κριτικής σημασίας και αυξάνουν τις πιθανότητες για θετική έκβαση.

Παράγοντες κινδύνου

Οι άνδρες χωρίς περιτομή είναι πιθανότερο να αναπτύξουν καρκίνο του πέους. Κάτι τέτοιο ίσως να συμβαίνει ακριβώς επειδή οι μη περιτετμημένοι άνδρες διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν άλλες παθήσεις που επηρεάζουν το πέος, όπως είναι η φίμωση και το σμήγμα.

Η φίμωση είναι μια πάθηση κατά την οποία η ακροβυστία στενεύει και προκαλεί δυσκολία στην ανάκληση. Οι άνδρες που εμφανίζουν φίμωση διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν σμήγμα. Το σμήγμα είναι μια ουσία που σχηματίζεται όταν τα νεκρά κύτταρα του δέρματος, η υγρασία και η λιπαρότητα συλλέγονται κάτω από την ακροβυστία. Μπορεί επίσης να παρουσιαστεί όταν οι μη περιτετμημένοι άνδρες δεν απολυμαίνουν σωστά την περιοχή κάτω από την ακροβυστία.

Οι άνδρες διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πέους αν:

 • είναι άνω των 60 ετών
 • είναι καπνιστές
 • η προσωπική τους υγιεινή είναι κακή
 • είναι κάτοικοι περιοχών με ακατάλληλες εγκαταστάσεις υγιεινής και κακές πρακτικές προσωπικής υγιεινής
 • είναι φορείς κάποιου σεξουαλικώς μεταδιδόμενου νοσήματος, όπως του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV)

Διάγνωση

Ο γιατρός σας μπορεί να διαγνώσει τον καρκίνο του πέους με μια κλινική εξέταση και κάνοντας χρήση κάποιων συγκεκριμένων διαγνωστικών εξετάσεων.

Κατά την διάρκεια της κλινικής εξέτασης, ο γιατρός θα εξετάσει το πέος σας και θα διερευνήσει όποια εξογκώματα, μάζες ή πληγές που μπορεί να υπάρχουν. Αν υποπτεύεται την παρουσία καρκίνου, πολύ πιθανό να διενεργήσει βιοψία. Η βιοψία περιλαμβάνει την αφαίρεση ενός μικρού δείγματος δέρματος ή ιστού από το πέος. Αμέσως μετά το δείγμα αναλύεται ώστε να αποφασιστεί αν υπάρχουν καρκινικά κύτταρα.

Αν τα αποτελέσματα της βιοψίας δείχνουν σημάδια καρκίνου, ο γιατρός σας ίσως κρίνει απαραίτητο να υποβληθείτε σε κυστεοσκόπηση ώστε να εξετάσει αν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί. Η κυστεοσκόπηση είναι μια διαδικασία, η οποία περιλαμβάνει την χρήση ενός οργάνου που ονομάζεται κυστεοσκόπειο. Το κυστεοσκόπειο είναι ένας λεπτός σωλήνας με μία μικρή κάμερα και φως στο άκρο του.

Κατά την διάρκεια της κυστεοσκόπησης, ο γιατρός θα εισχωρήσει το κυστεοσκόπειο με απαλές κινήσεις στο άνοιγμα του πέους και κατά μήκος της κύστης. Η εξέταση αυτή θα επιτρέψει στον γιατρό να δει τις διαφορετικές περιοχές του πέους και τις περιβάλλουσες δομές, αυξάνοντας τις πιθανότητες να καθορίσει αν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί. 

Στάδια

Το κάθε καρκινικό στάδιο περιγράφει τον βαθμό εξάπλωσης του καρκίνου. Ανάλογα με τα αποτελέσματα τον διαγνωστικών εξετάσεων, ο γιατρός σας θα καθορίσει σε ποιο στάδιο βρίσκεται ο καρκίνος. Με τον τρόπο αυτό θα μπορέσει να καθορίσει το καλύτερο πλάνο θεραπείας για εσάς και να εκτιμήσει την γενικότερη κατάσταση.

Τα κριτήρια σύμφωνα με τα οποία ο καρκίνος του πέους ομαδοποιείται σε στάδια είναι τα ακόλουθα:

Στάδιο 0

 • Ο καρκίνος βρίσκεται στο ανώτερη στοιβάδα του δέρματος
 • Ο καρκίνος δεν έχει εξαπλωθεί σε αδένες, λεμφαδένες ή άλλα μέρη του σώματος

Στάδιο 1

 • Ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί στον συνδετικό ιστό ακριβώς κάτω από το δέρμα
 • Ο καρκίνος δεν έχει εξαπλωθεί σε αδένες, λεμφαδένες ή άλλα μέρη του σώματος

Στάδιο 2

 • Ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί στον συνδετικό ιστό ακριβώς κάτω από το δέρμα, στα λεμφαγγεία και στα αγγεία. Ίσως τα κύτταρα να έχουν διαφορετική μορφή από αυτή των φυσιολογικών κυττάρων ή ο καρκίνος να έχει εξαπλωθεί στους στυτικούς ιστούς ή στην ουρήθρα
 • Ο καρκίνος δεν έχει εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος

Στάδιο 3Α

 • Ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί στον συνδετικό ιστό ακριβώς κάτω από το δέρμα, στα λεμφαγγεία και στα αγγεία. Ίσως τα κύτταρα να έχουν διαφορετική μορφή από αυτή των φυσιολογικών κυττάρων ή ο καρκίνος να έχει εξαπλωθεί στους στυτικούς ιστούς ή στην ουρήθρα
 • Ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί σε ένα ή δύο λεμφαδένες της βουβωνικής χώρας
 • Ο καρκίνος δεν έχει εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος

Στάδιο 3Β

 • Ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί στον συνδετικό ιστό ακριβώς κάτω από το δέρμα, στα λεμφαγγεία και στα αγγεία. Ίσως τα κύτταρα να έχουν διαφορετική μορφή από αυτή των φυσιολογικών κυττάρων ή ο καρκίνος να έχει εξαπλωθεί στους στυτικούς ιστούς ή στην ουρήθρα
 • Ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί σε πολλαπλούς λεμφαδένες της βουβωνικής χώρας
 • Ο καρκίνος δεν έχει εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος

Στάδιο 4

 • Ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί σε κοντινές περιοχές, όπως στο ηβικό οστό, στον προστάτη, στο όσχεο, ή σε άλλες περιοχές και όργανα του σώματος

Θεραπεία

Οι δύο κυριότεροι τύποι καρκίνου του πέους είναι ο επιθετικός και ο μη επιθετικός. Ο μη επιθετικός καρκίνος του πέους είναι μια πάθηση κατά την οποία ο καρκίνος δεν έχει εξαπλωθεί στους βαθύτερους ιστούς, στους λεμφαδένες και τους αδένες.  

Ο επιθετικός καρκίνος είναι μια πάθηση κατά την οποία ο καρκίνος έχει εισχωρήσει βαθιά στον ιστό του πέους και τους περιβάλλοντες λεμφαδένες και αδένες.

Κάποιες από τις βασικότερες θεραπείες αντιμετώπισης του μη επιθετικού καρκίνου περιλαμβάνουν την:

 • Περιτομή. Η ακροβυστία του πέους αφαιρείται.
 • Θεραπεία με λέιζερ. Η συγκέντρωση υψηλής τάσης φωτός καταστρέφει τους όγκους και τα καρκινικά κύτταρα.
 • Χημειοθεραπεία. Μια επιθετική μορφή θεραπείας μέσω χημικών ουσιών η οποία βοηθάει στην εξάλειψη των καρκινικών κυττάρων από το σώμα.
 • Ακτινοθεραπεία. Η ακτινοβολία υψηλής ενέργειας συστέλλει τους όγκους και σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα.
 • Κρυοχειρουργική. Το υγρό άζωτο παγώνει τους όγκους και μετά τους αφαιρεί.

Η θεραπεία για τον επιθετικό καρκίνο απαιτεί να υποβληθεί ο ασθενής σε σοβαρή χειρουργική επέμβαση. Η επέμβαση μπορεί να περιλαμβάνει την αφαίρεση του όγκου, ολόκληρου του πέους, ή των λεμφαδένων της βουβωνικής χώρας και της πυέλου. Οι πιθανές μέθοδοι επέμβασης είναι οι εξής:

Επέμβαση εκτομής

Η χειρουργική επέμβαση εκτομής ίσως θεωρηθεί απαραίτητη για να αφαιρεθεί ο όγκος από το πέος. Θα σας χορηγήσουν τοπικό αναισθητικό το οποίο μουδιάζει την περιοχή ώστε να μην νιώσετε καθόλου πόνο. Μετά ο χειρουργός θα αφαιρέσει τον όγκο και την περιοχή που έχει επηρεαστεί, οριοθετώντας ένα περίγραμμα υγιούς ιστού και δέρματος. Η εκτομή θα κλείσει με ράμματα.  

Moh’s χειρουργική

Ο στόχος της Moh’s χειρουργικής είναι να αφαιρέσει την λιγότερη δυνατή ποσότητα ιστού ενώ ταυτόχρονα αφαιρεί όλα τα καρκινικά κύτταρα. Κατά την διαδικασία αυτή ο χειρουργός αφαιρεί ένα λεπτό στρώμα της περιοχής που έχει προσβληθεί ώστε να το εξετάσει αργότερα για να καθορίσει αν περιέχει καρκινικά κύτταρα. Η διαδικασία επαναλαμβάνεται μέχρι η παρουσία καρκινικών κυττάρων στα δείγματα ιστού να είναι κυριολεκτικά μηδενική.  

Μερική εκτομή πέους

Η μερική εκτομή πέους είναι η αφαίρεση τμήματος του πέους. Η επέμβαση αυτή έχει καλύτερα αποτελέσματα όταν πρόκειται για μικρούς όγκους. Για μεγαλύτερους όγκους κρίνεται απαραίτητη η ολική αφαίρεση του πέους. Η ολική αφαίρεση του πέους ονομάζεται ολική εκτομή πέους.

Ανεξάρτητα από το είδος της επέμβασης, θα πρέπει να επισκέπτεστε τον γιατρό σας κάθε δύο με τέσσερις μήνες κατά το πρώτο έτος μετά την επέμβαση. Αν έχετε υποβληθεί σε ολική αφαίρεση του πέους, συζητήστε με τον γιατρό σας αν η χειρουργική αναδόμηση πέους αποτελεί μια σωστή επιλογή για εσάς.

Εκτίμηση

Πολλοί ασθενείς οι οποίοι διαγιγνώσκονται στα αρχικά στάδια του καρκίνου του πέους αναρρώνουν πλήρως.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Καρκινική Εταιρεία, το ποσοστό των ανδρών που επιβίωσαν σε μήκος πενταετίας και των οποίων οι όγκοι δεν εξαπλώθηκαν ποτέ στους αδένες ή τους λεμφαδένες είναι κατά προσέγγιση 85%. Αν ο καρκίνος προχωρήσει στους λεμφαδένες της βουβωνική χώρας ή των κοντινών ιστών, το ποσοστό είναι κατά προσέγγιση 59%.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι αυτά είναι γενικότερα στατιστικά στοιχεία. Η εκτίμηση της δικής σας περίπτωσης μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με την ηλικία σας και την γενικότερη κατάσταση της υγείας σας. Το σημαντικότερο που μπορείτε να κάνετε ώστε να αυξήσετε τις πιθανότητες ανάρρωσης είναι να ακολουθήσετε πιστά το πλάνο θεραπείας που σας έχει προτείνει ο γιατρός σας.

+ 5 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

1. Cancer of the penis. (2016). macmillan.org.uk/information-and-support/penis-cancer

2. Penile cancer. (n.d.). cancer.org/cancer/penile-cancer.html

3. Penile cancer treatment. (2017). cancer.gov/types/penile/patient/penile-treatment-pdq

4. What is penile cancer? (n.d.). urologyhealth.org/urologic-conditions/penile-cancer

5. Wood CM. (2018). All about penile cancer. oncolink.org/cancers/penile-cancer/all-about-penile-cancer