Ασθένειες καρδιαγγειακού συστήματος

Κίνδυνος
!!!Η κατάσταση αυτή είναι επείγουσα και απαιτείται ιατρική φροντίδα!!!

Πρόπτωση μιτροειδούς βαλβίδας

Τι είναι η πρόπτωση μιτροειδούς βαλβίδας;

Στην αριστερή πλευρά της καρδιάς υπάρχουν δύο θάλαμοι: ο αριστερός κόλπος και η αριστερή κοιλία. Η μιτροειδής βαλβίδα η οποία βρίσκεται μεταξύ των δύο είναι σχεδιασμένη να επιτρέπει την ροή του αίματος από τον αριστερό κόλπο στην αριστερή κοιλία, αλλά όχι αντίστροφα.

Στην πρόπτωση μιτροειδούς βαλβίδας, η οποία ονομάζεται και σύνδρομο του Barlow, οι πτυχές της βαλβίδας δεν κλείνουν σωστά. Αντιθέτως, η βαλβίδα υποχωρεί προς τον κόλπο. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε παλινδρόμηση, κάτι το οποίο σημαίνει ότι αίμα διαρρέει πίσω στον αριστερό κόλπο μέσω της πάσχουσας βαλβίδας.

Μόνο περίπου 2% των Αμερικανών έχουν πρόπτωση μιτροειδούς βαλβίδας, σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία. Και μεταξύ αυτών των περιπτώσεων, οι σοβαρές επιπλοκές είναι ασυνήθεις. Ως επί το πλείστον, τα άτομα με πρόπτωση μιτροειδούς βαλβίδας είναι ασυμπτωματικά και η πάθηση δεν επηρεάζει την καθημερινή τους ζωή.

Αίτια Συμπτώματα Διάγνωση Θεραπεία

Αίτια

Ποιοι είναι οι προδιαθεσικοί παράγοντες για την πρόπτωση μιτροειδούς βαλβίδας;

Οι ειδικοί δεν γνωρίζουν τι ακριβώς προκαλεί την πρόπτωση μιτροειδούς βαλβίδας. Οι περισσότεροι άνθρωποι γεννιούνται με ανωμαλίες που προκαλούν την εν λόγω πάθηση, όπως γλωχίνες που είναι πολύ μεγάλες παχιές ή εκτεταμένες.

Η Κλινική Cleveland αναφέρει ότι η πρόπτωση μιτροειδούς απαντά κυρίως στις γυναίκες. Επίσης εντοπίζεται κυρίως στα άτομα που γεννιούνται με διαταραχές του συνδετικού ιστού (κολλαγόνο, σύνδεσμοι, τένοντες).

Η πρόπτωση μιτροειδούς συχνά εμφανίζει κληρονομικότητα, επομένως είναι πιο πιθανό να την έχετε εάν οι γονείς σας ή άλλοι συγγενείς σας την έχουν επίσης.

Συγκεκριμένες ασθένειες που μπορεί να οδηγήσουν σε πρόπτωση μιτροειδούς περιλαμβάνουν:

 • Σκολίωση, κάμψη της σπονδυλικής στήλης
 • Πολυκυστική νόσο των νεφρών, μία γενετική πάθηση στην οποία μεγάλες κύστες παρεμποδίζουν τη νεφρική λειτουργία
 • Προβλήματα με τον συνδετικό ιστό, όπως το σύνδρομο Marfan, μία γενετική πάθηση η οποία επηρεάζει το συνδετικό ιστό του σκελετικού και καρδιαγγειακού συστήματος, των ματιών και του δέρματος

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της πρόπτωσης μιτροειδούς βαλβίδας;

Επειδή η πρόπτωση μιτροειδούς συχνά δεν προκαλεί συμπτώματα, τα περισσότερα άτομα με την πάθηση δεν γνωρίζουν ότι έχουν κάποιο καρδιολογικό πρόβλημα.

Εάν εμφανίσετε συμπτώματα, αυτά γενικώς θα είναι ήπια. Η έναρξη των συμπτωμάτων είναι τυπικά αργή και σταδιακή.

Όταν τα συμπτώματα εμφανιστούν, μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Βήχα
 • Ζάλη
 • Κόπωση
 • Λαχάνιασμα, ειδικά όταν ασκείστε ή όταν είστε ξαπλωμένοι

Μπορεί επίσης να αναπτύξετε ημικρανίες (επαναλαμβανόμενοι πονοκέφαλοι που προκαλούν ναυτία) ή να βιώσετε πόνο στο στήθος. Αυτός ο πόνος δεν προκαλείται από την αιματική ροή στον καρδιακό μυ, όπως συμβαίνει στο έμφραγμα. Επιπλέον, ο καρδιακός ρυθμός σας μπορεί να είναι γρήγορος ή ανώμαλος.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η πρόπτωση μιτροειδούς βαλβίδας;

Ο γιατρός θα χρειαστεί αρκετές εξετάσεις για να κατανοήσει καλύτερα την κατάσταση της καρδιάς, σας προτού κάνει τη διάγνωση.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο γιατρός αρχικά θα ανιχνεύσει πρόπτωση μιτροειδούς με ένα στηθοσκόπιο με το οποίο θα ακροαστεί την καρδιά σας. Εάν έχετε την πάθηση αυτή, η καρδιά θα κάνει έναν χαρακτηριστικό ήχο «κλικ» όταν χτυπά. Αυτός ο ήχος εντοπίζεται κυρίως όταν στέκεστε όρθιοι. Αν ο γιατρός τον εντοπίσει, θα ζητήσει περισσότερες εξετάσεις.

Οι εξετάσεις αυτές μπορεί να είναι μία ακτινογραφία ακτίνων-Χ ή ένα ηχοκαρδιογράφημα. Και οι δύο παρέχουν εικόνες της καρδιάς, όμως το ηχοκαρδιογράφημα απεικονίζει περισσότερες δομικές λεπτομέρειες. Ο γιατρός θα ελέγξει τις εικόνες για να διαπιστώσει εάν έχετε πρόπτωση μιτροειδούς. Ανάλογα με την κατάστασή σας, μπορεί να χρειαστεί καρδιακός καθετηριασμός. Σε αυτή τη διαδικασία, ένα σκιαγραφικό υγρό, το οποίο είναι ορατό στις ακτινογραφίες, χορηγείται με ένεση τις αρτηρίες της καρδιάς με τη χρήση ενός καθετήρα. Ο καθετήρας εισάγεται μέσω ενός αιμοφόρου αγγείου στο λαιμό, το χέρι ή τη βουβωνική χώρα.

Ο γιατρός μπορεί επίσης να πραγματοποιήσει ένα τεστ κοπώσεως. Για αυτή την εξέταση, θα χρειαστεί να περπατήσετε σε ένα διάδρομο ή να πραγματοποιήσετε κάποιο άλλο είδος φυσικής δραστηριότητας, ώστε να διαπιστωθεί πώς ανταποκρίνεται η καρδιά.

Ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα είναι μία εξέταση ελέγχου του καρδιακού ρυθμού για τυχόν ανωμαλίες. Καταγράφει λίγα δευτερόλεπτα της ηλεκτρικής δραστηριότητας της καρδιάς και μπορεί να βοηθήσει το γιατρό να διαγνώσει πρόπτωση μιτροειδούς ή άλλες καρδιολογικές παθήσεις.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η πρόπτωση μιτροειδούς βαλβίδας;

Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν θα χρειαστείτε θεραπεία για την πρόταση μιτροειδούς. Αν, όμως, έχετε εμφανίσει συμπτώματα, ο γιατρός θα επιλέξει να θεραπεύσει την κατάστασή σας.

Η θεραπεία συχνά περιλαμβάνει φάρμακα για την ανακούφιση των συμπτωμάτων. Πιθανά φάρμακα είναι τα εξής:

 • Ασπιρίνη, για τη μείωση του κινδύνου θρόμβων του αίματος
 • β-αναστολείς, για την πρόληψη του ανώμαλου καρδιακού ρυθμού και τη βελτίωση της αιματικής ροής
 • Αντιπηκτικά, για την πρόληψη θρόμβων του αίματος
 • Διουρητικά, για την απομάκρυνση πλεονάζοντος υγρού από τους πνεύμονες
 • Αγγειοδιαστολείς, για την διάνοιξη των αιμοφόρων αγγείων και τη βελτίωση της αιματικής ροής

Αν η κατάστασή σας είναι πιο σοβαρή, αν για παράδειγμα έχετε σοβαρή παλινδρόμηση ή έντονη βλάβη στην καρδιακή λειτουργία, μπορεί να χρειαστείτε χειρουργική επέμβαση. Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι χειρουργείου για το εν λόγω πρόβλημα: η αντικατάσταση βαλβίδας και η αποκατάσταση βαλβίδας. Οι γιατροί γενικά επιλέγουν να επιδιορθώνουν τη βαλβίδα εάν αυτό είναι δυνατόν.

Εάν η αποκατάσταση της βαλβίδας δεν είναι δυνατή, μπορεί να χρειαστείτε αντικατάστασή της είτε με μία μηχανική βαλβίδα είτε με μία βιολογική βαλβίδα από κάποιο άλλο οργανισμό (αγελάδα, χοίρο) ή βαλβίδα φτιαγμένη από ανθρώπινο ιστό. Υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα και για τους δύο τύπους βαλβίδων, επομένως ο γιατρός θα συζητήσει μαζί σας όλες τις επιλογές προτού προχωρήσετε στη διαδικασία.