Ωτορινολαρυγγολογικά νοσήματα

Κίνδυνος
!!!Η κατάσταση αυτή είναι επείγουσα και απαιτείται ιατρική φροντίδα!!!

Ψευδομεμβρανώδης λαρυγγίτιδα

Τι είναι η ψευδομεμβρανώδης λαρυγγίτιδα;

Η ψευδομεμβρανώδης λαρυγγίτιδα (ή λαρυγγοτραχειοβρογχίτιδα ή υμενογόνος λαρυγγίτιδα) είναι μία ιική πάθηση που προκαλεί διόγκωση γύρω από τις φωνητικές χορδές.

Χαρακτηρίζεται από δυσκολίες στην αναπνοή και έναν έντονο υλακώδη βήχα (σαν γάβγισμα). Πολλοί από τους ιούς που είναι υπεύθυνοι για την ψευδομεμβρανώδη λαρυγγίτιδα προκαλούν και το κοινό κρυολόγημα. Με έξαρση το φθινόπωρο και το χειμώνα, η ψευδομεμβρανώδης λαρυγγίτιδα συνήθως εμφανίζεται σε παιδιά κάτω των 5 ετών.

Αίτια Συμπτώματα Διάγνωση Θεραπεία Έκβαση Πρόληψη

Αίτια

Τι προκαλεί την ψευδομεμβρανώδη λαρυγγίτιδα;

Υπάρχουν αρκετοί ιοί που μπορούν να προκαλέσουν ψευδομεμβρανώδη λαρυγγίτιδα. Πολλές περιπτώσεις είναι αποτέλεσμα λοίμωξης από τους ιούς parainfluenza (το κοινό κρυολόγημα). Άλλοι ιοί που μπορούν να προκαλέσουν την πάθηση περιλαμβάνουν τον αδενοϊό (μία άλλη ομάδα ιών του κοινού κρυολογήματος), τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV) (τον πιο κοινό ιό που επηρεάζει τα μικρά παιδιά) και την ιλαρά. Η ψευδομεμβρανώδης λαρυγγίτιδα μπορεί επίσης να προκαλείται από αλλεργίες, έκθεση σε εισπνεόμενα ερεθιστικά ή βακτηριακές λοιμώξεις. Αλλά αυτές τις περιπτώσεις είναι σπάνιες.

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα τις ψευδομεμβρανώδους λαρυγγίτιδας;

Τα συμπτώματα τείνουν να είναι πιο σοβαρά σε παιδιά κάτω των 3 ετών, επειδή το αναπνευστικό σύστημα ενός παιδιού είναι μικρότερο από αυτό ενός ενήλικα. Κοινά συμπτώματα στις περισσότερες περιπτώσεις ψευδομεμβρανώδους λαρυγγίτιδας περιλαμβάνουν:

  • Συμπτώματα κρυολογήματος, όπως φτέρνισμα και καταρροή
  • Πυρετό
  • Υλακώδη βήχα
  • Βαριά αναπνοή
  • Βραχνή φωνή

Απαιτείται άμεση ιατρική φροντίδα εάν η ψευδομεμβρανώδης λαρυγγίτιδα δυσχεραίνει την ικανότητα του παιδιού να αναπνεύσει. Επικοινωνήστε με τον παιδίατρο όσο το δυνατόν συντομότερα εάν παρατηρήσετε συμπτώματα, όπως:

  • Ήχους υψηλής έντασης κατά την αναπνοή
  • Δυσκολία στην κατάποση
  • Μπλε ή γκρι χρωματισμό του δέρματος γύρω από τη μύτη, το στόμα και τα νύχια των χεριών

Η ψευδομεμβρανώδης λαρυγγίτιδα που επιμένει για περισσότερο από μία εβδομάδα, επανεμφανίζεται συχνά ή συνοδεύεται από πυρετό υψηλότερο από 39,4 ᵒC χρήζει ιατρικής επίσκεψης. Μία κλινική εξέταση απαιτείται για τον αποκλεισμό βακτηριακών λοιμώξεων ή άλλων πιο σοβαρών παθήσεων.

Σπασμωδική ψευδομεμβρανώδης λαρυγγίτιδα

Κάποια παιδιά υποφέρουν από ήπια ψευδομεμβρανώδη λαρυγγίτιδα που εμφανίζεται σε συνδυασμό με το κοινό κρυολόγημα. Αυτός ο τύπος της νόσου έχει ως χαρακτηριστικό τον υλακώδη βήχα, αλλά δεν περιλαμβάνει πυρετό, κάτι το οποίο παρατηρείται συχνά σε άλλες περιπτώσεις ψευδομεμβρανώδους λαρυγγίτιδας.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται ψευδομεμβρανώδης λαρυγγίτιδα;

Η ψευδομεμβρανώδης λαρυγγίτιδα γενικά διαγιγνώσκεται κατά την κλινική εξέταση.

Ο γιατρός θα ακροαστεί το βήχα, θα παρατηρήσει την αναπνοή και θα ζητήσει λεπτομερή περιγραφή των συμπτωμάτων. Ακόμη και όταν μία επίσκεψη στο γραφείο του γιατρού δεν είναι απαραίτητη, οι γιατροί μπορούν να διαγνώσουν ψευδομεμβρανώδη λαρυγγίτιδα ακούγοντας προσεκτικά τον χαρακτηριστικό βήχα από το τηλέφωνο. Αν τα συμπτώματα είναι επίμονα, ο γιατρός μπορεί να ζητήσει μία ακτινογραφία ακτίνων-Χ για τον αποκλεισμό άλλων αναπνευστικών παθήσεων.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η ψευδομεμβρανώδης λαρυγγίτιδα;

Ήπιες περιπτώσεις

Οι περισσότερες περιπτώσεις ψευδομεμβρανώδους λαρυγγίτιδας αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά στο σπίτι. Οι γιατροί μπορούν να παρακολουθούν εύκολα την πορεία του παιδιού μιλώντας στους γονείς από το τηλέφωνο. Ένας υγραντήρας στο δωμάτιο θα βοηθήσει το παιδί να αναπνέει καλύτερα καθώς κοιμάται.

Μη συνταγογραφούμενα παυσίπονα μπορούν να ανακουφίσουν από τη δυσφορία στο λαιμό, το στήθος ή το κεφάλι. Αντιβηχικά φάρμακα θα πρέπει να χορηγούνται μόνο ύστερα από παρότρυνση του γιατρού.

Σοβαρές περιπτώσεις

Εάν το παιδί έχει δυσκολία στην αναπνοή, θα πρέπει να επισκεφθείτε άμεσα τα επείγοντα. Οι γιατροί μπορεί να του χορηγήσουν στεροειδή φάρμακα για τη διάνοιξη των αεραγωγών, επιτρέποντας την ευκολότερη αναπνοή. Αυτά τα φάρμακα μπορούν να συνταγογραφηθούν και για χρήση στο σπίτι. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένας αναπνευστικός σωλήνας, ώστε το παιδί να λαμβάνει επαρκή ποσότητα οξυγόνου. Αν καθοριστεί ότι μία βακτηριακή λοίμωξη είναι υπεύθυνη για την ψευδομεμβρανώδη λαρυγγίτιδα, αντιβιοτικά θα χορηγηθούν στο νοσοκομείο και θα συνταγογραφηθούν για μετέπειτα χρήση. Αφυδατωμένοι ασθενείς απαιτούν ενδοφλέβια χορήγηση υγρών.

Έκβαση

Ποια είναι η μακροπρόθεσμη έκβαση της ψευδομεμβρανώδους λαρυγγίτιδας;

Η ψευδομεμβρανώδης λαρυγγίτιδα που προκαλείται από ιό συνήθως υποχωρεί από μόνη της μέσα σε μία εβδομάδα.

Η βακτηριακή ψευδομεμβρανώδης λαρυγγίτιδα απαιτεί θεραπεία με αντιβιοτικά. Η διάρκεια της θεραπείας θα καθοριστεί από τη σοβαρότητα της λοίμωξης. Απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές δεν είναι συνήθεις, αλλά είναι επικίνδυνες όταν συμβούν. Από τη στιγμή που οι επιπλοκές συνήθως περιλαμβάνουν δυσκολία στην αναπνοή, είναι πολύ σημαντικό όσοι φροντίζουν το παιδί να είναι σε επαγρύπνηση για οποιαδήποτε ανησυχητικά συμπτώματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.

Πρόληψη

Πώς μπορεί να προληφθεί η ψευδομεμβρανώδης λαρυγγίτιδα;

Οι περισσότερες περιπτώσεις ψευδομεμβρανώδους λαρυγγίτιδας προκαλούνται από τους ίδιους ιούς που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα ή τη γρίπη. Οι στρατηγικές πρόληψης είναι παρόμοιες για όλους τους ιούς. Περιλαμβάνουν συχνό πλύσιμο χεριών, αποφυγή αγγίγματος στόματος και μύτης και αποφυγή ατόμων που δεν αισθάνονται καλά ή έχουν συμπτώματα.

Ορισμένες από τις πιο σοβαρές περιπτώσεις ψευδομεμβρανώδους λαρυγγίτιδας προκαλούνται από παθήσεις, όπως η ιλαρά. Για να αποφευχθεί μία τέτοια επικίνδυνη κατάσταση, οι γονείς θα πρέπει να πραγματοποιούν τα προγραμματισμένα εμβόλια στα παιδιά τους.

+ 2 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved