Τι αισθάνεσαι;

Ασθένειες πεπτικού συστήματος

Τροφική δηλητηρίαση από σταφυλόκοκκο

Τι είναι η τροφική δηλητηρίαση από το βακτήριο Staphylococcus aureus;

Το βακτήριο Staphylococcus aureus είναι ένα κοινό βακτήριο που εντοπίζεται στη μύτη και το δέρμα περίπου 25% υγιών ατόμων και ζώων. Ο σταφυλόκοκκος μπορεί να παράγει επτά διαφορετικές τοξίνες και συχνά αποτελεί αιτία τροφικής δηλητηρίασης.

Μεταδίδεται κυρίως σε τρόφιμα, όπως το γάλα και το τυρί, μέσω επαφής με εργαζόμενους στη βιομηχανία τροφίμων που φέρουν το βακτήριο.

Η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus (SFP) συνήθως δεν είναι απειλητική για τη ζωή. Οι περισσότερες περιπτώσεις δεν χρήζουν θεραπείας, επειδή υποχωρούν από μόνες τους. Συγκεκριμένα, τα περισσότερα άτομα ξεπερνούν την τροφική δηλητηρίαση μέσα σε περίπου δύο ημέρες.

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της τροφικής δηλητηρίασης από το Staphylococcus aureus;

Η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus προκαλεί συμπτώματα παρόμοια με μία σοβαρή περίπτωση γαστρεντερίτιδας (φλεγμονής του γαστρεντερικού σωλήνα). Τα συμπτώματα εμφανίζονται ταχέως, μερικές φορές ακόμη και μέσα σε 30 λεπτά μετά από την κατανάλωση μολυσμένου φαγητού. Τυπικά χρειάζονται έως 6 ώρες για την εκδήλωση των συμπτωμάτων.

Συμπτώματα της δηλητηρίασης από αποτελούν τα εξής:

Η ασθένεια είναι γενικά ήπια και τα περισσότερα άτομα ανακάμπτουν μέσα σε μία με τρεις μέρες.

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες της τροφικής δηλητηρίασης από το Staphylococcus aureus;

Η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus προκαλείται από μολυσμένα προϊόντα τροφίμων. Το βακτήριο έχει υψηλή ανθεκτικότητα στο αλάτι και μπορεί να αναπτυχθεί στο ζαμπόν και άλλα κρέατα, καθώς και σε γαλακτοκομικά προϊόντα. Οι τοξίνες που παράγουν τα βακτήρια επίσης είναι ανθεκτικές στη θερμοκρασία και δεν μπορούν να καταστραφούν με το μαγείρεμα.

Μόλις κάποιο τρόφιμο μολυνθεί, τα βακτήρια αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται. Τα προϊόντα τροφίμων που σχετίζονται πιο συχνά με την τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus είναι το γάλα και το τυρί. Και η πιο κοινή αιτία μόλυνσης είναι μέσω επαφής με εργαζόμενους στις βιομηχανίες τροφίμων που φέρουν τα εν λόγω βακτήρια.

Οι τροφές που απαιτούν μεγάλη επεξεργασία και συνήθως αποθηκεύονται σε θερμοκρασία δωματίου συχνά σχετίζονται με την τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus και περιλαμβάνουν:

  • Σάντουιτς
  • Πουτίγκα
  • Κρύες σαλάτες, όπως σαλάτα με τόνο, κοτόπουλο, μακαρόνια ή ζαμπόν
  • Κομμένα αλλαντικά
  • Προϊόντα ζαχαροπλαστείου με γέμιση κρέμας

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η τροφική δηλητηρίαση από το Staphylococcus aureus;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus δεν απαιτεί ιατρική φροντίδα. Συχνά υποχωρεί από μόνη της με ξεκούραση και πρόσληψη υγρών. Θα πρέπει όμως να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας αν η ασθένεια διαρκεί περισσότερο από τρεις μέρες ή αν δεν είστε σε θέση να προσλαμβάνετε επαρκή υγρά για την πρόληψη της αφυδάτωσης.

Ο γιατρός θα διαγνώσει τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus με μία κλινική εξέταση και με την επισκόπηση των συμπτωμάτων σας. Επίσης, θα σας κάνει ερωτήσεις αναφορικά με πρόσφατες δραστηριότητες και τρόφιμα που έχετε καταναλώσει. Εάν τα συμπτώματα είναι σοβαρά, ο γιατρός θα ζητήσει εξετάσεις αίματος ή καλλιέργεια κοπράνων.

Αυτές οι εξετάσεις θα καθορίσουν εάν υπάρχει το βακτήριο και θα βοηθήσουν το γιατρό να αποκλείσει άλλες πιθανές αιτίες των συμπτωμάτων σας.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η τροφική δηλητηρίαση από το Staphylococcus aureus;

Η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus γενικά διαρκεί μία με δύο ημέρες. Η ιατρική παρέμβαση συχνά δεν κρίνεται απαραίτητη, καθώς η ασθένεια υποχωρεί από μόνη της. Η θεραπεία περιλαμβάνει ξεκούραση και αυξημένη πρόσληψη υγρών. Βέβαια, υπάρχουν άτομα που χρειάζονται ιατρική φροντίδα.

Η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus μπορεί να είναι επικίνδυνη σε μικρά παιδιά, βρέφη και ηλικιωμένους, καθώς και σε άτομα που έχουν μολυνθεί από HIV.

Επειδή η πιο κοινή επιπλοκή της πάθησης είναι η αφυδάτωση, μπορεί να κριθεί απαραίτητη η θεραπεία με ενδοφλέβια υγρά. Σε σοβαρές περιπτώσεις, η νοσηλεία κρίνεται απαραίτητη, ώστε οι ασθενείς να παρακολουθούνται και να αποτραπούν οποιεσδήποτε επιπλοκές.

Έκβαση

Ποια είναι η έκβαση για την τροφική δηλητηρίαση από το Staphylococcus aureus;

Τα άτομα που μολύνονται από Staphylococcus aureus άλλα είναι κατά τα άλλα υγιή συνήθως δεν παρουσιάζουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της νόσου αφότου τα βακτήρια απομακρυνθούν από το σώμα.

Όμως, παιδιά, ηλικιωμένοι και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να βιώσουν έντονη αφυδάτωση που χρήζει νοσοκομειακής θεραπείας. Η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus μπορεί να αποβεί θανατηφόρος στα εν λόγω άτομα. Η έγκαιρη ιατρική παρέμβαση αυξάνει τις πιθανότητες πλήρους ανάρρωσης.

Πρόληψη

Πώς μπορεί να προληφθεί η τροφική δηλητηρίαση από το Staphylococcus aureus;

Για την πρόληψη της τροφικής δηλητηρίασης και της εξάπλωσης των βακτηρίων Staphylococcus aureus ακολουθήστε τις παρακάτω προφυλάξεις:

  • Αποφύγετε το μη παστεριωμένο γάλα.
  • Πλένετε τα χέρια σας και τα νύχια των χεριών σας σχολαστικά πριν το μαγείρεμα, το φαγητό ή το σερβίρισμα.
  • Διατηρείστε τις επιφάνειες προετοιμασίας του φαγητού καθαρές.
  • Αποθηκεύστε καυτά τρόφιμα σε θερμοκρασία άνω των 60ᵒC και κρύα τρόφιμα κάτω από 4ᵒC.
  • Μην προετοιμάζετε φαγητό για άλλους αν έχετε ανοιχτές πληγές ή έλκη στα χέρια ή τους καρπούς σας.

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

1. Bush, L. M. (n.d.). Staphylococcus aureus infections merckmanuals.com/home/infections/bacterial-infections/staphylococcus-aureus-infections

2. Staphylococcal Food Poisoning. (2010, March 1) cdc.gov/foodsafety/diseases/staphylococcal.html