Δερματολογικές παθήσεις

Ξηροδερμία

Τι είναι η ξηροδερμία;

Η ξηροδερμία είναι μία δυσάρεστη πάθηση του δέρματος που χαρακτηρίζεται από σχηματισμό φολίδων, κνησμό και ρωγμές. Μπορεί να προκύψει εξαιτίας μιας πληθώρας αιτιών. Μπορεί να έχετε φυσικά ξηρό δέρμα. Όμως, ακόμη και αν το δέρμα σας τείνει να είναι λιπαρό, μπορεί να αναπτύξετε ξηροδερμία κάποια στιγμή.

Η ξηροδερμία επηρεάζει οποιοδήποτε μέρος του σώματος. Συχνά εμφανίζεται στα χέρια και τα πόδια. Σε πολλές περιπτώσεις, οι αλλαγές του τρόπου ζωής και μη συνταγογραφούμενες ενυδατικές κρέμες είναι όλα όσα χρειάζεστε για να την αντιμετωπίσετε. Εάν αυτές οι θεραπείες δεν επαρκούν, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας.

Ποιοι είναι οι τύποι ξηροδερμίας;

Η έκθεση σε ξηρές καιρικές συνθήκες, ζεστό καιρό και συγκεκριμένα χημικά μπορεί να προκαλέσουν ξηροδερμία. Η ξηροδερμία μπορεί επίσης να απορρέει από υποκείμενες ιατρικές παθήσεις.

Η δερματίτιδα είναι ο ιατρικός όρος που χρησιμοποιείται για το εξαιρετικά ξηρό δέρμα. Υπάρχουν αρκετοί τύποι δερματίτιδας.

Δερματίτιδα εξ’ επαφής

Η δερματίτιδα εξ’ επαφής αναπτύσσεται όταν το δέρμα σας αντιδρά σε κάτι που αγγίζει, προκαλώντας εντοπισμένη φλεγμονή.

Η ερεθιστική δερματίτιδα εξ’ επαφής μπορεί να εκδηλωθεί όταν το δέρμα εκτίθεται σε ένα ερεθιστικό χημικό παράγοντα, όπως χλωρίνη.

Η αλλεργική δερματίτιδα εξ’ επαφής μπορεί να εμφανιστεί όταν το δέρμα εκτίθεται σε μία ουσία στην οποία είστε αλλεργικός/ή, όπως το νίκελ.

Σμηγματορροϊκή δερματίτιδα

Η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα συμβαίνει όταν το δέρμα παράγει μεγάλη ποσότητα ελαίων. Αυτό οδηγεί σε ερυθρό και φολιδωτό εξάνθημα, συνήθως στο τριχωτό της κεφαλής. Αυτός ο τύπος δερματίτιδας είναι κοινός στα βρέφη.

Ατοπική δερματίτιδα

Η ατοπική δερματίτιδα είναι επίσης γνωστή ως έκζεμα. Είναι μία χρονιά δερματική πάθηση που προκαλεί ξηρά, φολιδωτά εξανθήματα στο δέρμα και παρατηρείται κυρίως σε μικρά παιδιά.

Άλλες παθήσεις, όπως η ψωρίαση και ο διαβήτης τύπου 2, μπορεί επίσης να προκαλέσουν ξηροδερμία.

Αίτια Θεραπεία Έκβαση

Αίτια

Ποιοι είναι οι προδιαθεσικοί παράγοντες της ξηροδερμίας;

Η ξηροδερμία μπορεί να επηρεάσει τον οποιονδήποτε. Υπάρχουν όμως κάποιοι παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης ξηρού δέρματος, όπως:

 • Η ηλικία. Οι ηλικιωμένοι είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν ξηροδερμία. Καθώς μεγαλώνετε, οι πόροι φυσικά παράγουν λιγότερα έλαια αυξάνοντας τον κίνδυνο ξηροδερμίας.
 • Το ιατρικό ιστορικό. Είναι πιο πιθανό να παρουσιάσετε έκζεμα ή αλλεργική δερματίτιδα εξ’ επαφής αν έχετε ιστορικό των εν λόγω παθήσεων ή ιστορικό αλλεργικών νόσων στην οικογένειά σας.
 • Η εποχή. Η ξηροδερμία είναι περισσότερο κοινή κατά το φθινόπωρο και το χειμώνα όταν τα επίπεδα υγρασίας είναι σχετικά χαμηλά. Το καλοκαίρι, τα υψηλότερα επίπεδα υγρασίας αναστέλλουν την ξηρότητα του δέρματος.
 • Οι συνήθειες μπάνιου. Το πολύ συχνό μπάνιο ή η χρήση καυτού νερού αυξάνει τον κίνδυνο ξηροδερμίας.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η ξηροδερμία;

Το συνιστώμενο θεραπευτικό πλάνο του γιατρού θα εξαρτηθεί από την αιτία της ξηροδερμίας.

Σε πολλές περιπτώσεις, θα χρειαστεί να παραπεμφθείτε σε ένα δερματολόγο. Σε συνδυασμό με τις αλλαγές του τρόπου ζωής, ο δερματολόγος μπορεί να σας προτείνει συνταγογραφούμενες ή μη συνταγογραφούμενες αλοιφές, κρέμες ή λοσιόν για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων σας.

Αλλαγές του τρόπου ζωής

Μερικές μικρές και απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να αποτρέψουν και να ανακουφίσουν την ξηροδερμία. Δοκιμάστε:

 • Να μη χρησιμοποιείτε καυτό νερό όταν κάνετε μπάνιο
 • Να κάνετε ντους κάθε δεύτερη μέρα και όχι κάθε μέρα
 • Να παραμένετε εντός του ντους για λιγότερο από 10 λεπτά
 • Να χρησιμοποιείτε ενυδατικό σαπούνι όταν κάνετε μπάνιο
 • Να εφαρμόζετε ενυδατική κρέμα αμέσως μετά το μπάνιο ή το ντους
 • Να στεγνώνετε το βρεγμένο δέρμα με ταμποναριστές κινήσεις και να μην το τρίβετε με την πετσέτα
 • Να μην ξύνετε κηλίδες ξηρού δέρματος
 • Να χρησιμοποιείτε υγραντήρα στο σπίτι
 • Να πίνετε άφθονο νερό

Είναι πολύ σημαντικό να επιλέξετε το σωστό είδος ενυδατικής κρέμας για τον τύπο δέρματος που έχετε. Εάν το δέρμα σας είναι εξαιρετικά ξηρό, θα πρέπει να αναζητήσετε ένα προϊόν με βάση τη βαζελίνη.

Το καλοκαίρι μπορείτε να επιλέξετε μία πιο ελαφριά λοσιόν με βάση το νερό εάν το δέρμα σας είναι λιγότερο ξηρό εκείνους τους μήνες. Οι λοσιόν που περιέχουν σταφυλέλαιο και αντιοξειδωτικά επίσης βοηθούν στην παγίδευση νερού στο δέρμα και τη διατήρηση της υγρασίας.

Έκβαση

Ποια είναι η έκβαση της ξηροδερμίας;

Εάν βιώνετε περιστασιακά ξηροδερμία, μπορείτε να την αποτρέψετε και την αντιμετωπίσετε με απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής και μη συνταγογραφούμενες ενυδατικές κρέμες. Αν αναπτύξετε πολύ έντονα ξηρό δέρμα, πραγματοποιήστε ένα ραντεβού με το γιατρό σας.

Αν δεν αντιμετωπιστεί, η δερματίτιδα μπορεί να επιδεινωθεί. Η έγκαιρη θεραπεία θα σας παρέχει άμεση ανακούφιση. Επίσης, μειώνει τον κίνδυνο επιπλοκών, όπως τη δημιουργία ανοιχτών πληγών από ξεσμό και δερματικές λοιμώξεις.

+ 3 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved