Παθολογικά

Κίνδυνος
!!!Η κατάσταση αυτή είναι επείγουσα και απαιτείται ιατρική φροντίδα!!!

Υπερδοσολογία ουσιών

Τι είναι η υπερδοσολογία ουσιών;

Υπερδοσολογία σημαίνει υπερβολική λήψη μιας ουσίας, είτε αυτή η ουσία αποτελεί συνταγογραφούμενο ή μη συνταγογραφούμενο φάρμακο, νόμιμο ή παράνομο. Η υπερδοσολογία ουσιών μπορεί να είναι τυχαία ή εκ πρόθεσης. Αν έχετε λάβει περισσότερο από τη συνιστώμενη δόση μιας ουσίας ή επαρκή δοσολογία ώστε να προκληθεί επιβλαβής επίπτωση στις σωματικές λειτουργίες, αυτό ονομάζεται υπερδοσολογία.

Η υπερδοσολογία μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές ιατρικές παθήσεις, ακόμα και σε θάνατο. Η σοβαρότητα της υπερδοσολογίας εξαρτάται από την ίδια την ουσία, την ποσότητα της και το ιατρικό ιστορικό του ατόμου.

Αίτια

Ποιοι παράγοντες αυξάνουν τις πιθανότητες ενός ατόμου να οδηγηθεί σε υπερδοσολογία ουσιών;

Αρκετοί παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο μιας υπερδοσολογίας ουσίας, όπως:

Ακατάλληλη αποθήκευση των φαρμάκων: Τα φάρμακα που δεν αποθηκεύονται σύμφωνα με τις οδηγίες μπορεί να γίνουν εύκολος στόχος για μικρά παιδιά τα οποία, λόγω περιέργειας, τείνουν να βάζουν οτιδήποτε βρίσκουν στο στόμα τους. Είναι εύκολο, λοιπόν, για ένα μικρό παιδί να οδηγηθεί σε τυχαία υπερδοσολογία κάποιου φαρμάκου το οποίο δεν έχει σφραγιστεί και αποθηκευτεί με κατάλληλο τρόπο.

Άγνοια ή άρνηση ακολούθησης των οδηγιών δοσολογίας: Ακόμη και οι ενήλικες μπορεί να οδηγηθούν σε υπερδοσολογία κάποιου φαρμάκου εάν δεν ακολουθούν πιστά τις οδηγίες συνταγογράφησης. Αν λάβετε τυχαία μεγάλη ποσότητα ή λάβετε τη δόση σας νωρίτερα από το προβλεπόμενο, αυτό μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε υπερδοσολογία ενός φαρμάκου που κατά τα άλλα θα ήταν ασφαλές για εσάς.

Ιστορικό κατάχρησης ή εθισμού σε ουσίες: Η σκόπιμη κατάχρηση συνταγογραφούμενων φαρμάκων ή η χρήση παράνομων ουσιών σάς θέτει σε κίνδυνο υπερδοσολογίας ιδιαίτερα αν αυτό συμβαίνει συχνά ή αν έχετε εθισμό σε κάποια ουσία. Ο κίνδυνος αυξάνεται ακόμη περισσότερο αν χρησιμοποιείτε περισσότερες από μία ουσίες, αν αναμιγνύετε διαφορετικές ουσίες ή αν τις χρησιμοποιείτε μαζί με αλκοόλ.

Ιστορικό ψυχικών διαταραχών: Οι ψυχικές διαταραχές μπορεί επίσης να αποτελούν προδιαθεσικό παράγοντα μιας υπερδοσολογίας ουσιών. Η κατάθλιψη και οι αυτοκτονικές σκέψεις μπορεί να πυροδοτήσουν την υπερδοσολογία. Αυτό είναι ιδιαίτερα αληθές αν παρουσιάζετε τα εν λόγω συμπτώματα και δεν λαμβάνετε θεραπεία.

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της υπερδοσολογίας ουσιών;

Τα συμπτώματα μιας υπερδοσολογίας ποικίλλουν ανάλογα με το άτομο, την ουσία και την ποσότητά της. Ωστόσο, τα συμπτώματα που παρατηρούνται γενικά σε περίπτωση υπερδοσολογίας περιλαμβάνουν τα εξής:

Θα πρέπει να αναζητήσετε άμεσα ιατρική φροντίδα αν παρουσιάζετε αυτά τα συμπτώματα ή αν παρατηρείτε κάποιον και υποψιάζεστε ότι μπορεί να έχει λάβει υπερβολική δόση μιας ουσίας. Η έγκαιρη αντιμετώπιση μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στην αποτελεσματικότητα της θεραπείας για την υπερδοσολογία.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η υπερδοσολογία μιας ουσίας;

Η θεραπεία της υπερδοσολογίας ποικίλλει ανάλογα με την περίσταση. Η γνώση της ποσότητας της ουσίας που έχει καταναλωθεί είναι εξαιρετικά χρήσιμη κατά τη θεραπεία. Ωστόσο, αυτή η πληροφορία δεν είναι πάντα διαθέσιμη. Γενικές στρατηγικές θεραπείας που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι επαγγελματίες υγείας περιλαμβάνουν:

  • Καθαρισμό των αεραγωγών ή εισαγωγή ενός αναπνευστήρα όταν υπάρχει πρόβλημα στην αναπνοή
  • Χορήγηση ενεργού άνθρακα ο οποίος δρα στον πεπτικό σωλήνα με στόχο την απορρόφηση της ουσίας
  • Πρόκληση εμετού για την απομάκρυνση της ουσίας από το στόμαχο
  • Πλύση στομάχου για την απομάκρυνση της ουσίας
  • Χορήγηση ενδοφλέβιων υγρών με στόχο την επιτάχυνση της απομάκρυνσης της ουσίας αυτό το σώμα

Ο επαγγελματίας υγείας μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα αντίδοτο της ουσίας σε συγκεκριμένες περιπτώσεις υπερδοσολογίας. Για παράδειγμα, η δραστική ουσία ναλοξόνη μπορεί να αντιστρέψει τις επιπτώσεις μιας υπερδοσολογίας ηρωίνης.

Πρόληψη

Πώς μπορεί να προληφθεί η υπερδοσολογία ουσιών;

Η υπερδοσολογία ουσιών μπορεί να προληφθεί με πολλούς τρόπους. Οι καλύτερες μέθοδοι είναι η ελαχιστοποίηση των ευκαιριών τυχαίας υπερδοσολογίας ή των παραγόντων που πυροδοτούν τη σκόπιμη υπερδοσολογία.

Εάν έχετε μικρά παιδιά στο σπίτι, βεβαιωθείτε ότι όλα τα φάρμακα, συνταγογραφούμενα και μη συνταγογραφούμενα, βρίσκονται εκτός της πρόσβασής τους.

Εάν λαμβάνετε συνταγογραφούμενα φάρμακα, θα πρέπει να τα χρησιμοποιείτε αυστηρά με βάση τις οδηγίες συνταγογράφησης. Μη συνδυάζετε φάρμακα μεταξύ τους χωρίς πρώτα να ρωτήσετε το γιατρό σας εάν είναι ασφαλές. Επίσης, δεν θα πρέπει ποτέ να λαμβάνετε συνταγογραφούμενα φάρμακα σε συνδυασμό με αλκοόλ.

Εάν κάνετε κατάχρηση ουσιών, ο τερματισμός τους και η πλήρης αποχή είναι ο καλύτερος τρόπος πρόληψης μιας υπερδοσολογίας. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η λήψη ουσιών με συγκεκριμένους τρόπους έχει μεγαλύτερη επικινδυνότητα απ’ ό, τι άλλοι. Η εισπνοή («σνιφάρισμα») ή η ένεση ουσιών επιτρέπουν στις δραστικές ουσίες να φτάσουν στον εγκέφαλο πιο γρήγορα και αυξάνουν τις πιθανότητες χρήσης μιας ποσότητας που μπορεί να αποβεί εξαιρετικά επιβλαβής για εσάς. Εάν πιστεύετε ότι δεν μπορείτε να τερματίσετε τη λήψη μιας ουσίας, συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Υπάρχουν πολλά προγράμματα απεξάρτησης που μπορούν να σας βοηθήσουν.

Εάν πάσχετε από κατάθλιψη ή έχετε αυτοκτονικές σκέψεις, επικοινωνήστε αμέσως με το γιατρό σας. Εκείνος θα σας βοηθήσει να λάβετε την ψυχιατρική φροντίδα που χρειάζεστε.

Πρόληψη της αυτοκτονίας

Εάν πιστεύετε ότι κάποιος βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο βλάβης του εαυτού ή κάποιου άλλου ατόμου:

  • Καλέστε αμέσως το 166.
  • Παραμείνετε με το άτομο έως ότου καταφτάσει ιατρική βοήθεια.
  • Απομακρύνετε όπλα, μαχαίρια, φάρμακα ή άλλα αντικείμενα που μπορεί να προκαλέσουν βλάβη.
  • Ακούστε το άτομο, αλλά μην κρίνετε, μην έρχεται σε αντιπαράθεση, μην απειλείτε, μη φωνάζετε.

Εάν εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε έχει αυτοκτονικές σκέψεις καλέστε στην 24ωρη γραμμή παρέμβασης για την αυτοκτονία στο 1018.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

1. Drug use first aid. (2016, May 14). Retrieved from nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000016.htm

2. Naloxone injection. (2016, February 15). Retrieved from nlm.nih.gov/medlineplus/druginfo/meds/a612022.html

3. Overdose death rates. (2015, December) drugabuse.gov/related-topics/trends-statistics/overdose-death-rates