Φυσιολογική Κατάσταση

Κίνδυνος
!!!Η κατάσταση αυτή είναι επείγουσα και απαιτείται ιατρική φροντίδα!!!

Υπερέμεση της κύησης

Τι είναι η υπερέμεση της κύησης;

Το κλινικό σύνδρομο υπερέμεσης της κύησης είναι η ακραία και επίμονη κατάσταση ναυτίας και εμέτου κατά την διάρκεια μιας εγκυμοσύνης, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση. Συναντάται και ως επίμονη ναυτία στην εγκυμοσύνη ή επίμονος έμετος στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της υπερέμεσης της κύησης;

  • Έντονη και επίμονη ναυτία κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, η οποία συχνά οδηγεί και σε απώλεια βάρους
  • Ζάλη ή λιποθυμία

Αίτια, επιπτώσεις και παράγοντες κινδύνου

Ποιες είναι οι αιτίες, οι επιπτώσεις και οι παράγοντες κινδύνου σχετικά με την υπερέμεση της κύησης;

Σχεδόν όλες οι έγκυες αισθάνονται ναυτία ή κάνουν έμετο, βιώνουν δηλαδή την λεγόμενη ‘πρωινή ναυτία’, κυρίως κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Η αιτία που προκαλεί την ναυτία και τον έμετο κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης θεωρείται ότι έχει σχέση με την πολύ γρήγορη αύξηση των επιπέδων της ορμόνης HCG (ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη) στο αίμα, η οποία απελευθερώνεται από τον πλακούντα.

Οι περιπτώσεις έντονης ναυτίας και εμέτου μπορεί να προκύψουν όταν κυοφορείτε δίδυμα (ή περισσότερα έμβρυα) ή όταν το έμβρυο δεν αναπτύσσεται.

Επίσης, μελέτες έχουν συσχετίσει την υπερέμεση κύησης με κακή ψυχολογία της κυοφορούσης, καθώς και με διαταραχές του θυρεοειδούς αδένα και μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Διάγνωση

Ποιες είναι οι ενδείξεις και οι εξετάσεις σχετικά με την υπερέμεση της κύησης;

Ο ιατρός σας θα διενεργήσει μια κλινική εξέταση. Η πίεση του αίματος μπορεί να είναι χαμηλή. Ο σφυγμός σας μπορεί να είναι υψηλός.

Ο ιατρός σας θα πρέπει να διενεργήσει τις ακόλουθες εργαστηριακές εξετάσεις ώστε να ελέγξει αν υπάρχουν ενδείξεις αφυδάτωσης:

  • Αιματοκρίτη
  • Κετόνες ούρων

Ο ιατρός ίσως να χρειαστεί να διενεργήσει κι άλλες εξετάσεις, ώστε να αποκλείσει προβλήματα στο ήπαρ ή γαστρεντερικά προβλήματα.

Θα διενεργήσει και υπέρηχο εγκυμοσύνης, ώστε να ελέγξει αν κυοφορείτε δίδυμα ή περισσότερα έμβρυα ή αν το έμβρυο δεν αναπτύσσεται.

Θεραπεία

Ποια είναι η θεραπεία για την υπερέμεση της κύησης;

Τα μικρά και συχνά γεύματα, καθώς και η κατανάλωση ξηρών τροφών, όπως τα κράκερς, μπορεί να σας βοηθήσουν και να σας ανακουφίσουν από την απλή ναυτία. Μεγάλο ποσοστό γυναικών που έχουν βιώσει υπερέμεση κύησης αναφέρουν ότι τα μήλα και η μάσηση τσίχλας βοηθούσαν στην άσχημη αίσθηση της ναυτίας. Επίσης, μπορεί η ναυτία να συνοδεύεται από ζάλη ή έντονο ίλιγγο, οπότε στην περίπτωση αυτή καλό είναι να παραμένετε στο κρεββάτι και να μην μετακινήστε έντονα.

Θα πρέπει να πίνετε πολλά υγρά. Αυξήστε την κατανάλωση υγρών κατά την διάρκεια εκείνων των περιόδων της ημέρας που δεν νιώθετε ναυτία. Το ανθρακούχο νερό μπορεί να αποδειχτεί ότι σας βοηθά περισσότερο.

Έρευνες έχουν αποδείξει ότι η λήψη πρωτεΐνης Β6 (όχι περισσότερα από 100 γραμμάρια ημερησίως) μειώνει τη ναυτία στα αρχικά στάδια της εγκυμοσύνης.

Η λήψη φαρμακευτικής αγωγής περιορίζεται στις περιπτώσεις όπου ο έμετος είναι τόσο έντονος και επίμονος ώστε να αποτελεί δυνητικά κίνδυνο για εσάς και το αγέννητο παιδί σας. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί να νοσηλευτείτε και να λάβετε υγρά ενδοφλέβια. Σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί ο γιατρός σας να χορηγήσει ενδοφλέβια ή ενδομυϊκά κάποιο αντιεμετικό, που δεν αποτελεί κίνδυνο για το έμβρυό σας και την ομαλή ανάπτυξή του.

Πρόγνωση

Ποια είναι οι προσδοκίες και η πρόγνωση για την υπερέμεση της κύησης;

Η ναυτία και ο έμετος, συνήθως, ακμάζουν μεταξύ της δεύτερης και δωδέκατης εβδομάδας της εγκυμοσύνης και εξαφανίζονται μέχρι το δεύτερο τρίμηνο. Αν γίνει κατάλληλη αναγνώριση των συμπτωμάτων και προσεκτική παρακολούθηση, η κατάσταση αυτή σπάνια παρουσιάζει σοβαρές επιπλοκές για το νεογνό ή για την μητέρα.

Επιπλοκές

Ποιες είναι οι επιπλοκές της υπερέμεσης της κύησης;

Ο έντονος έμετος είναι επιβλαβής, επειδή οδηγεί σε αφυδάτωση και ελλειπή πρόσληψη βάρους κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς και σε διαταραχή ηλεκτρολυτών. 

Κάποια κοινωνικά ή ψυχολογικά προβλήματα συνδέονται με αυτή την διαταραχή στην εγκυμοσύνη. Αν παρουσιάσετε τέτοιου είδους προβλήματα, θα πρέπει να ακολουθήσει κατάλληλη διάγνωση και αντιμετώπιση. 

Επικοινωνία

Πώς να επικοινωνήσετε με τον φορέα υγείας σας;

Επικοινωνήστε μέσω τηλεφώνου με τον φορέα υγείας σας αν είστε έγκυος και αντιμετωπίζετε έντονα περιστατικά ναυτίας και εμέτου. 

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

1. About hyperemesis gravidarum. (2013). helpher.org/hyperemesis-gravidarum/

2. Hyperemesis gravidarum (severe nausea and vomiting during pregnancy). (2016). my.clevelandclinic.org/health/diseases_conditions/hic_Am_I_Pregnant/hic_Premature_Labor/hic_Hyperemesis_Gravidarum_Severe_Nausea_and_Vomiting_During_Pregnancy

3. a_and_Vomiting_During_Pregnancy Severe morning sickness (hyperemesis gravidarum). (2014). kidshealth.org/en/parents/hyperemesis-gravidarum.html