Φυσιολογική Κατάσταση

Εγκυμοσύνη

Στο πρώτο τρίτο της σάλπιγγας (ωαγωγού) ένα ωάριο, που έχει απελευθερωθεί από την ωοθήκη μπορεί να γονιμοποιηθεί από ένα σπερματοζωάριο. Το ωάριο μετά τη γονιμοποίησή του θα μεταβεί στη μήτρα όπου και θα εμφυτευθεί! Μια επιτυχημένη εμφύτευση έχει ως αποτέλεσμα την εγκυμοσύνη.

Κατά μέσο όρο, η πλήρης κύηση διαρκεί 40 εβδομάδες, υπολογισμένη από την τελευταία ημερομηνία έναρξης περιόδου της γυναίκας. Πολλοί παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την εγκυμοσύνη. Οι γυναίκες που προσέχουν τον εαυτό τους και έχουν μια καλή και υγιεινή ζωή και προγεννητική φροντίδα είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν υγιή εγκυμοσύνη και να γεννήσουν ένα υγιές μωρό.

Ενώ η εγκυμοσύνη είναι συνήθως μια ευτυχισμένη περίοδος της ζωής σας, μπορεί επίσης να αποτελέσει πηγή άγχους. Ένα μωρό σημαίνει μεγάλες αλλαγές στο σώμα σας, τις προσωπικές σας σχέσεις, ακόμα και τα οικονομικά σας. Μην διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια από το γιατρό σας ή τον ψυχολόγο σας εάν αρχίσετε να αισθάνεστε αγχωμένοι.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης

Η εγκυμοσύνη παρουσιάζει τα αρχικά της σημάδια αλλά δεν είναι πάντοτε αντιληπτά σε όλες τις γυναίκες, καθώς ομοιάζουν με τα σημάδια της περιόδου, όπως για παράδειγμα το πρήξιμο και η αυξημένη ευαισθησία του στήθους, η κούραση ή η υπνηλία. Άλλα σημάδια εμφανίζονται εβδομάδες αργότερα, καθώς τα επίπεδα των ορμονών σας αλλάζουν.

Η Περίοδος

Όταν μια γυναίκα μείνει έγκυος αρχίζει να αλλάζει ο συνηθισμένος ορμονικός κύκλος της. Η επερχώμενη περίοδος διακόπτεται και αυτό ίσως είναι το πιο γνωστό σύμπτωμα της εγκυμοσύνης που αντιλαμβάνεται κάθε γυναίκα. Ωστόσο, μια καθυστέρηση περιόδου δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είστε έγκυος, ειδικά εάν ο κύκλος σας τείνει να είναι ασταθής. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που αφορούν την υγεία εκτός από την εγκυμοσύνη που μπορεί να προκαλέσουν μια καθυστέρηση στην περίοδο.

Πονοκέφαλος

Οι πονοκέφαλοι είναι συχνοί στην αρχή της εγκυμοσύνης. Συνήθως προκαλούνται από αλλοιωμένα επίπεδα ορμονών και αυξημένο όγκο αίματος.

Επικοινωνήστε με το γιατρό σας εάν οι πονοκέφαλοι σας είναι ιδιαίτερα επώδυνοι.

Κηλίδες αίματος

Ορισμένες γυναίκες μπορεί να παρουσιάσουν ελαφριά αιμορραγία και κηλίδες αίματος στην πρώιμη εγκυμοσύνη. Αυτή η αιμορραγία είναι συχνά το αποτέλεσμα της εμφύτευσης. Η εμφύτευση συνήθως εμφανίζεται μία έως δύο εβδομάδες μετά τη γονιμοποίηση. Η έγκαιρη αιμορραγία από την εγκυμοσύνη μπορεί επίσης να προκύψει από σχετικά μικρές καταστάσεις όπως η μόλυνση ή ο ερεθισμός. Το τελευταίο συχνά επηρεάζει την επιφάνεια του τράχηλου (που είναι πολύ ευαίσθητη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης). Η αιμορραγία μπορεί επίσης να δηλώσει μερικές φορές μια σοβαρή επιπλοκή της εγκυμοσύνης, όπως η αποβολή, η έκτοπη κύηση. Πάντα επικοινωνήστε με το γιατρό σας εάν παρατηρήσετε κάποιο ανησυχητικό σύμπτωμα.

Αύξηση βάρους

Το βάρος σταδιακά θα αρχίσει να αυξάνεται. Η αύξηση του σωματικού βάρους γίνεται πιο αισθητή από την αρχή του δεύτερου τριμήνου, διότι οι περισσότερες γυναίκες κατά το πρώτο τρίμηνο παρουσιάζουν ζαλη, ναυτία ή έμετο, οπότε μειώνεται και η όρεξή τους για πρόσληψη τροφής.

Η υπέρταση που προκαλείται από την εγκυμοσύνη

Η υψηλή αρτηριακή πίεση, ή η υπέρταση, αναπτύσσεται μερικές φορές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ένας αριθμός παραγόντων μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο σας, όπως:

• είστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι

κάπνισμα

ιστορικό ή οικογενειακό ιστορικό υπέρτασης που προκαλείται από εγκυμοσύνη

Καούρα

Οι ορμόνες που απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί μερικές φορές να χαλαρώσουν τη βαλβίδα μεταξύ του στομάχου και του οισοφάγου σας. Όταν διαρρεύσει το οξύ του στομάχου προς τον οισοφάγο επειδή είναι πολύ όξινο το pH του, μπορεί να προκαλέσει καούρα και δυσφορία.

Δυσκοιλιότητα

Οι ορμονικές αλλαγές κατά την πρώιμη εγκυμοσύνη μπορεί να επιβραδύνουν το πεπτικό σας σύστημα. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να παρουσιάσετε δυσκοιλιότητα.

Κράμπες

Καθώς οι μύες στη μήτρα σας αρχίζουν να τεντώνονται και να επεκτείνονται, μπορεί να αισθανθείτε μια αίσθηση έλξης που μοιάζει με κράμπες περιόδου. Εάν εμφανιστεί κηλίδωση ή αιμορραγία μαζί με τις κράμπες, μπορεί να σηματοδοτήσει αποβολή ή έκτοπη κύηση, οπότε θα πρέπει να ζητήσετε άμεσα ιατρική συμβουλή και περίθαλψη.

Πόνος στην πλάτη

Οι ορμόνες και η πίεση στους μυς είναι οι μεγαλύτερες αιτίες του πόνου στην πλάτη κατά την πρώιμη εγκυμοσύνη. Αργότερα, το αυξημένο βάρος και το μετατοπισμένο κέντρο βάρους μπορεί να αυξήσουν τον πόνο στην πλάτη σας. Περίπου οι μισές έγκυες γυναίκες αναφέρουν πόνο στην πλάτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους.

Αναιμία

Οι έγκυες γυναίκες έχουν αυξημένο κίνδυνο αναιμίας, γεγονός που προκαλεί συμπτώματα όπως ζάλη. Η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρη γέννηση και σε χαμηλό βάρος γέννησης. Η προγεννητική φροντίδα συνήθως περιλαμβάνει εξέταση για αναιμία και μεθόδους πρόληψής της, τόσο διατροφικούς όσο και με φαρμακευτικά συμπληρώματα.

Κατάθλιψη

Μεταξύ 14 και 23% όλων των εγκύων γυναικών αναπτύσσουν κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Να ενημερώσετε το γιατρό σας αν δεν αισθάνεστε φυσιολογικά.

Αϋπνία

Η αϋπνία είναι ένα άλλο σύνηθες σύμπτωμα της πρώιμης εγκυμοσύνης. Το άγχος, η σωματική ενόχληση και οι ορμονικές αλλαγές μπορούν να την ενισχύσουν. Μια ισορροπημένη διατροφή, οι καλές συνήθειες ύπνου μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε έναν καλό ύπνο.

Αλλαγές στο στήθος

Οι αλλαγές του μαστού είναι ένα από τα πρώτα αξιοσημείωτα σημάδια της εγκυμοσύνης. Τα στήθη σας μπορεί να αρχίσουν να αισθάνονται ευαίσθητα, πρησμένα και γενικά βαριά ή γεμάτα. Οι θηλές σας μπορεί επίσης να γίνουν μεγαλύτερες και πιο ευαίσθητες και μπορεί να σκουραίνουν.

Ακμή

Λόγω των αυξημένων ανδρογόνων ορμονών, πολλές γυναίκες εμφανίζουν ακμή κατά την πρώιμη εγκυμοσύνη. Αυτές οι ορμόνες μπορούν να κάνουν το δέρμα σας ωχρό, το οποίο μπορεί να φράξει τους πόρους. Η ακμή της εγκυμοσύνης είναι συνήθως προσωρινή και καθαρίζει μετά το γέννηση του μωρού.

Έμετος

Ο έμετος είναι ένα συστατικό της «πρωινής αδιαθεσίας», ένα σύνηθες σύμπτωμα που συνήθως εμφανίζεται μέσα στους πρώτους τέσσερις μήνες. Η πρωινή αδιαθεσία είναι συχνά το πρώτο σημάδι ότι είστε έγκυος. Οι αυξημένες ορμόνες κατά τη διάρκεια της πρώτης κύησης είναι η κύρια αιτία. Ένα μικρό ποσοστό γυναικών της τάξης του 2% μπορεί να εμφανίσει κλινικό σύνδρομο υπερέμεσης της κύησης, όπου η γυναίκα αισθάνεται ναυτία καθόλη τη διάρκεια της ημέρα και κάνει πολλούς εμέτους. Στην περίπτωση αυτή καλό είναι να συζητήσει με τον γυναικολόγο ή τη μαία της, ώστε να της χορηγηθεί ορός για καλή ενυδάτωση. Συνήθως, οι γυναίκες με υπερέμεση κύησης χάνουν πολύ βάρος τους πρώτους μήνες και είναι αφυδατωμένες. 

Πόνος στο ισχίο

Ο πόνος του ισχίου είναι κοινός κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και τείνει να αυξάνεται στην ύστερη εγκυμοσύνη.

Μπορεί να έχει διάφορες αιτίες, όπως:

ισχιαλγία

• αλλαγές στη στάση σας

Διάρροια

Η διάρροια και άλλες πεπτικές δυσκολίες εμφανίζονται συχνά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι αλλαγές ορμονών, μια διαφορετική δίαιτα και πρόσθετο στρες είναι οι πιθανές εξηγήσεις. Εάν η διάρροια διαρκεί περισσότερο από μερικές ημέρες, επικοινωνήστε με το γιατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε υποστεί αφυδάτωση. Εάν πιστεύετε ότι μπορεί να είστε έγκυος, δεν πρέπει να βασίζεστε αποκλειστικά σε αυτά τα σημεία και συμπτώματα για επιβεβαίωση. Ένα τεστ εγκυμοσύνης στο σπίτι ή εξέταση από το γιατρό σας και εργαστηριακές εξετάσεις μπορεί να επιβεβαιώσουν πιθανή εγκυμοσύνη. Πολλά από αυτά τα συμπτώματα μπορεί επίσης να προκληθούν από άλλες καταστάσεις υγείας, όπως το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο (PMS).

Η εγκυμοσύνη ανά βδομάδα

Οι εβδομάδες εγκυμοσύνης ομαδοποιούνται σε τρία τρίμηνα, καθένα με ιατρικά ορόσημα τόσο για εσάς όσο και για το μωρό. Πρώτο τρίμηνο Ένα μωρό μεγαλώνει γρήγορα κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου (εβδομάδες 1 έως 12). Το έμβρυο αρχίζει να αναπτύσσει τον εγκέφαλό του, το νωτιαίο μυελό και τα όργανα. Η καρδιά του μωρού θα αρχίσει επίσης να σχηματίζεται.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, η πιθανότητα μιας αποβολής είναι σχετικά υψηλή. Εκτιμάται ότι περίπου 1 στις 10 εγκυμοσύνες καταλήγουν σε αποβολή, και ότι περίπου το 85 τοις εκατό αυτών συμβαίνουν στο πρώτο τρίμηνο. Ζητήστε άμεση βοήθεια εάν εμφανίσετε τα συμπτώματα αποβολής. Δεύτερο τρίμηνο Κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου της εγκυμοσύνης (εβδομάδες 13 έως 27), ο γιατρός σας θα πραγματοποιήσει πιθανώς υπερηχογράφημα ανατομίας σάρωσης. Αυτή η εξέταση ελέγχει το σώμα του εμβρύου για τυχόν αναπτυξιακές ανωμαλίες. Με την εξέταση αυτή μπορεί επίσης να φανεί το φύλο του μωρού σας, αν θέλετε να το μάθετε πριν γεννηθεί.

Πιθανότατα θα αρχίσετε να αισθάνεστε ότι το μωρό σας κινείται, κλωτσάει και χτυπάει μέσα στη μήτρα σας. Μετά από 23 εβδομάδες, ένα μωρό στη μήτρα θεωρείται "βιώσιμο". Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα μπορούσε να επιβιώσει ζώντας έξω από τη μήτρα σας. Τα μωρά που γεννήθηκαν νωρίς έχουν συχνά σοβαρά ιατρικά προβλήματα. Το μωρό σας έχει πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να γεννηθεί υγιές όσο αργότερα γεννηθεί στην εγκυμοσύνη, διότι τελειοποιεί τα εσωτερικά του όργανα όσο περνά ο καιρός. Τρίτο τρίμηνο Κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου (εβδομάδες 28 έως 40), θα βαραίνετε όλο και περισσότερο και ίσως αισθάνεστε πιο κουρασμένες. Το μωρό σας μπορεί τώρα να αισθανθεί το φως καθώς ανοίγει και κλείνει τα μάτια μέσα στη μήτρα. Επίσης διαμορφώνονται τα οστά τους.

Καθώς πλησιάζει ο τοκετός, μπορεί να αισθανθείτε την πυελική δυσφορία και τα πόδια σας μπορεί να πρήζονται. Οι συσπάσεις που δεν οδηγούν στην γέννα, γνωστές ως συσπάσεις Braxton-Hicks, μπορεί να αρχίσουν να εμφανίζονται τις εβδομάδες πριν από τον τοκετό. Είναι προπαρασκευαστικές, φυσιολογικές συσπάσεις που προετοιμάζουν τη μήτρα και τον επικείμενο τοκετό.

Τεστ εγκυμοσύνης

Τα τεστ εγκυμοσύνης στο σπίτι είναι ακριβή μετά την πρώτη ημέρα καθυστέρησης της περιόδου σας. Αν έχετε θετικό αποτέλεσμα σε ένα τεστ εγκυμοσύνης στο σπίτι, θα πρέπει να προγραμματίσετε ένα ραντεβού με τον γιατρό σας αμέσως. Θα χρησιμοποιηθεί υπερηχογράφημα για να επιβεβαιώσετε και να χρονολογήσετε την εγκυμοσύνη σας καθώς και μία εξέταση αίματος για τον προσδιορισμό των επιπέδων της ανθρώπινης ορμόνης β χοριακής γοναδοτροπίνης (hCG) στο σώμα. Αναφέρεται επίσης ως ορμόνη εγκυμοσύνης, η hCG παράγεται κατά την εμφύτευση. Εντούτοις, μπορεί να μην εντοπιστεί παρά μόνο αφού έχετε καθυστέρηση μία φορά στην περίοδό σας. Αφού παρατηρήσετε την καθυστέρηση της περιόδου, τα επίπεδα hCG αυξάνονται γρήγορα. Η hCG ανιχνεύεται είτε με εξέταση ούρων είτε με αίμα. Οι εξετάσεις ούρων μπορεί να παρέχονται σε ιατρείο και είναι οι ίδιες με τις εξετάσεις που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι. Οι εξετάσεις αίματος μπορούν να διεξαχθούν σε εργαστήριο.

Οι εξετάσεις αίματος της hCG είναι περίπου τόσο ακριβείς όσο οι εξετάσεις εγκυμοσύνης στο σπίτι. Η διαφορά είναι ότι οι εξετάσεις αίματος μπορούν να ζητηθούν μόλις έξι ημέρες μετά την ωορρηξία. Όσο πιο γρήγορα μπορείτε να επιβεβαιώσετε ότι είστε έγκυος, τόσο το καλύτερο. Η έγκαιρη διάγνωση θα σας επιτρέψει να φροντίσετε καλύτερα την υγεία του μωρού σας και τη δική σας.

Κολπικές εκκρίσεις

Η αύξηση των κολπικών εκκρίσεων είναι ένα από τα πρώτα σημάδια της εγκυμοσύνης. Η παραγωγή των εκκρίσεων μπορεί να αυξηθεί ήδη μία έως δύο εβδομάδες μετά τη σύλληψη, προτού χάσετε ακόμη και μια περίοδο. Καθώς η εγκυμοσύνη σας εξελίσσεται, θα συνεχίσετε να παράγετε αυξανόμενες ποσότητες εκκρίσεων. Η έκκριση θα έχει επίσης την τάση να γίνεται παχύρευστη και να εμφανίζεται πιο συχνά. Συνήθως είναι πιο έντονη στο τέλος της εγκυμοσύνης σας.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων της εγκυμοσύνης σας, η έκκριση μπορεί να περιέχει ραβδώσεις παχιάς βλέννας και αίματος. Μπορεί να είναι ένα πρώιμο σημάδι της γέννας. Θα πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό σας εάν έχετε οποιαδήποτε αιμορραγία.

Η φυσιολογική έκκριση του κόλπου ή η λευκορροία είναι λεπτή και είτε διαυγής είτε γαλακτώδης λευκή. Έχει επίσης ήπια μυρωδιά. Εάν η έκκριση είναι κίτρινη, πράσινη ή γκρίζα με ισχυρή, δυσάρεστη οσμή, θεωρείται ανώμαλη. Η μη φυσιολογική έκκριση μπορεί να αποτελεί ένδειξη μιας λοίμωξης ή ένα πρόβλημα με την εγκυμοσύνη σας, ειδικά εάν υπάρχει ερυθρότητα, φαγούρα ή οίδημα του αιδοίου. Αν νομίζετε ότι έχετε ανώμαλη κολπική έκκριση, ενημερώστε αμέσως τον γυναικολόγο σας.

Λοιμώξεις

Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος (UTI) είναι μία από τις πιο συχνές επιπλοκές που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Τα βακτήρια μπορούν να εισέλθουν μέσα στην ουρήθρα μιας γυναίκας ή στο ουροποιητικό σύστημα και μπορούν να κινηθούν προς τα πάνω στην κύστη. Το έμβρυο ασκεί πρόσθετη πίεση στην κύστη, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει παγίδευση των βακτηρίων προκαλώντας μόλυνση. Τα συμπτώματα μιας λοίμωξης του ουροποιητικού συστήματος (UTI) συνήθως περιλαμβάνουν πόνο και αίσθημα καύσου ή συχνή ούρηση.

Μπορεί επίσης να αντιμετωπίσετε:

• πυελικό άλγος

• πόνο στην πλάτη

• πυρετό

• ναυτία και έμετο

Σχεδόν το 18% των εγκύων γυναικών αναπτύσσει λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος. Μπορείτε να βοηθήσετε στην πρόληψη αυτών των λοιμώξεων, εκκενώνοντας συχνά την ουροδόχο κύστη, ειδικά πριν και μετά το σεξ. Πίνετε άφθονο νερό για να μείνετε ενυδατωμένοι. Αποφύγετε τη χρήση ρούχων και σκληρών σαπουνιών στην περιοχή των γεννητικών οργάνων. Επικοινωνήστε με το γυναικολόγο σας εάν έχετε συμπτώματα λοίμωξης του ουροποιητικού. Οι λοιμώξεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να είναι επικίνδυνες επειδή αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού. Όταν διαγιγνώσκονται νωρίς, οι περισσότερες λοιμώξεις μπορούν να αντιμετωπιστούν με αντιβιοτικά που είναι αποτελεσματικά κατά των βακτηριδίων και ασφαλή για χρήση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Αντισύλληψη

Οι γυναίκες που έχουν σεξουαλική δραστηριότητα θα πρέπει να εξετάσουν τον έλεγχο των γεννήσεων εάν δεν ενδιαφέρονται να μείνουν έγκυες. Ορισμένες μέθοδοι πρόληψης εγκυμοσύνης λειτουργούν καλύτερα για ορισμένα άτομα. Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με τον τρόπο ελέγχου και οικογενειακού προγραμματισμού που σας ταιριάζει.

Μερικές από τις πιο κοινές μεθόδους ελέγχου των γεννήσεων παρουσιάζονται παρακάτω:

Ενδομήτριες συσκευές (IUDs)

Οι ενδομήτριες συσκευές (IUDs) λειτουργούν κυρίως με τη διακοπή της γονιμοποίησης. Σήμερα είναι η πιο αποτελεσματική μορφή ελέγχου των γεννήσεων. Το μειονέκτημα είναι ότι δεν εμποδίζουν τις σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες (STDs).

Το χάπι και άλλες ορμονικές αντισυλληπτικές μέθοδοι

Τα αντισυλληπτικά χάπια και ο κολπικός δακτύλιος ελέγχουν τα επίπεδα ορμονών στο σώμα μιας γυναίκας. Διατίθενται με συνταγή.

Οι ενέργειες που μπορούν να μειώσουν την αποτελεσματικότητα αυτών των μεθόδων περιλαμβάνουν την παράλειψη χρήσης τους σύμφωνα με τις οδηγίες. Τα ποσοστά αποτελεσματικότητας που αναφέρουν την "τυπική χρήση" για αυτούς τους τύπους ανθρώπινων σφαλμάτων. Άλλες μορφές ορμονικού ελέγχου των γεννήσεων περιλαμβάνουν το έμπλαστρο και τον κολπικό δακτύλιο. Διατίθενται επίσης με συνταγή και τα ποσοστά αποτελεσματικότητάς τους είναι παρόμοια με αυτά του χαπιού.

Προφυλακτικά

Τα προφυλακτικά είναι βολικές και ανέξοδες μορφές αντισύλληψης που μπορούν να αγοραστούν χωρίς ιατρική συνταγή. Είναι πιο αποτελεσματικά όταν χρησιμοποιούνται σωστά κάθε φορά που έχετε σεξουαλική επαφή. Εάν βασίζεστε σε αυτές τις μεθόδους για να αποφύγετε να μείνετε έγκυος, εξετάστε επίσης τη χρήση μιας πρόσθετης μεθόδου αντισύλληψης, όπως είναι το σπερματοκτόνο ή ένα χάπι.

Έκτακτη αντισύλληψη

Αρκετά χάπια «της επόμενης μέρας» είναι διαθέσιμα. Αυτά τα χάπια δεν προορίζονται ως τακτικές μορφές ελέγχου των γεννήσεων. Αντ 'αυτού, μπορούν να λειτουργήσουν ως εφεδρικό αντίγραφο αν έχετε σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη ή ξεχάσετε να χρησιμοποιήσετε την κανονική μορφή αντισύλληψης. Πρέπει να χρησιμοποιούνται εντός 120 ωρών (πέντε ημερών) σεξουαλικής επαφής για να είναι αποτελεσματικά. Ορισμένα χάπια είναι πιο αποτελεσματικά όταν λαμβάνονται εντός 72 ωρών (τρεις ημέρες). Καλό θα είναι να μη γίνεται συχνή χρήση των χαπιών αυτών διότι περιέχουν μεγάλα ποσοστά ορμονών και επίσης έχουν και εκτρωτική δράση. Θα πρέπει πάντα να λαμβάνονται κατόπιν συνεννόησης με το γυναικολόγο σας διότι μπορεί να προκληθεί αιμορραγία.

Συμπέρασμα

Τα προφυλακτικά είναι η μόνη μέθοδος αντισύλληψης που προλαμβάνει και την εγκυμοσύνη και προστατεύει από ΣΜΝ.

Διατροφή

Μια υγιεινή διατροφή θα πρέπει να είναι περίπου η ίδια με την τυπική υγιεινή διατροφή σας, μόνο με 340 έως 450 επιπλέον θερμίδες την ημέρα.

Στόχος για ένα υγιεινό μείγμα τροφίμων, όπως:

• σύνθετοι υδρογονάνθρακες

• πρωτεΐνη

• λαχανικά και φρούτα

• σπόροι και όσπρια

• υγιή λίπη

Αν ήδη διατηρείτε μια υγιεινή διατροφή, θα χρειαστεί μόνο να κάνετε μικρές αλλαγές. Τα υγρά, οι ίνες και τα τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο είναι ιδιαίτερα σημαντικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία

Οι έγκυες γυναίκες χρειάζονται μεγαλύτερες ποσότητες ορισμένων βιταμινών και ανόργανων συστατικών από τις γυναίκες που δεν είναι έγκυες. Το φολικό οξύ και ο ψευδάργυρος είναι μόνο δύο παραδείγματα. Μόλις διαπιστώσετε ότι είστε έγκυος, ίσως θελήσετε να αυξήσετε τη λήψη βιταμινών και ανόργανων συστατικών με τη βοήθεια συμπληρωμάτων. Βεβαιωθείτε ότι έχετε διαβάσει τις ετικέτες διατροφής και συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε συμπληρώματα ή φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή. Αν και σπάνια, η λήψη συμπληρωμάτων μπορεί να οδηγήσει σε τοξικότητα ή υπερβιταμίνωση. Ωστόσο, μια πλήρη προγεννητική βιταμίνη θα περιέχει πιθανώς ένα καλό μίγμα των θρεπτικών ουσιών που χρειάζεστε για μια υγιή εγκυμοσύνη.

Συμπέρασμα

Η φροντίδα του εαυτού σας είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους φροντίδας του αναπτυσσόμενου μωρού σας.

Άσκηση

Η άσκηση είναι απαραίτητη για να σας κρατήσει σε καλή φυσική κατάσταση για τον τοκετό. Προσοχή όμως να μην τραυματιστείτε. Άλλες καλές ασκήσεις για την εγκυμοσύνη είναι οι απαλές πιλάτες, το περπάτημα και το κολύμπι.

Μπορεί να χρειαστεί να τροποποιήσετε την τρέχουσα ρουτίνα γυμναστικής σας για να προσαρμόσετε το μεταβαλλόμενο σώμα σας και τα χαμηλότερα επίπεδα ενέργειας. Συνεργαστείτε με τον παροχέα υγειονομικής περίθαλψης ή με έναν προσωπικό εκπαιδευτή για να βεβαιωθείτε ότι δεν είστε υπερβολική. Μασάζ Η άσκηση τεχνικών χαλάρωσης μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση κάποιου από το άγχος και το άγχος που μπορεί να αισθανθείτε σε όλη την εγκυμοσύνη σας. Αν ψάχνετε για τρόπους για να παραμείνετε ήρεμοι, σκεφτείτε να δοκιμάσετε ένα μασάζ. Ένα προγεννητικό μασάζ είναι καλό για την ανακούφιση της ήπιας έντασης. Μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε το σώμα και τους μυϊκούς πόνους σας. Τα μασάζ είναι γενικά ασφαλές οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας. Ορισμένες εγκαταστάσεις αποφεύγουν να τις εκτελούν κατά το πρώτο τρίμηνο, επειδή ο κίνδυνος αποβολής είναι υψηλότερος κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Η λήψη της έγκρισης του γιατρού σας προτού λάβετε ένα μασάζ είναι μια καλή ιδέα, ειδικά αν έχετε πόνους.

Επιπλοκές

Οι περισσότερες γυναίκες ηλικίας 20-30 έχουν μια καλή πιθανότητα μιας εγκυμοσύνης χωρίς προβλήματα. Οι γυναίκες άνω των 35 ετών διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για επιπλοκές στην υγεία.

Υποκείμενες καταστάσεις

Οι υποκείμενες συνθήκες υγείας, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης ή οι καρδιαγγειακές παθήσεις, αυξάνουν τον κίνδυνο επιπλοκών της εγκυμοσύνης. Άλλα παραδείγματα περιλαμβάνουν:

  • Καρκίνο
  • Νεφρική Νόσο
  • Επιληψία

Εάν έχετε μία από αυτές τις καταστάσεις, βεβαιωθείτε ότι παρακολουθείται σωστά και αντιμετωπίζεται καθ 'όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας. Διαφορετικά, μπορεί να οδηγήσει σε αποβολή, κακή εμβρυϊκή ανάπτυξη και γενετικές ανωμαλίες. Άλλοι παράγοντες κινδύνου Άλλοι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν μια κατά τα άλλα υγιή εγκυμοσύνη περιλαμβάνουν:

  • δίδυμα και άνω
  • λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένων των ΣΜΝ
  • παχυσαρκία ή υπερβολικό βάρος
  • αναιμία

Επιπλοκές της εγκυμοσύνης Οι επιπλοκές της εγκυμοσύνης μπορεί να περιλαμβάνουν την υγεία του μωρού, την υγεία της μητέρας ή και τα δύο. Μπορούν να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του τοκετού. Συχνές περιπλοκές εγκυμοσύνης περιλαμβάνουν:

Η έγκαιρη αντιμετώπισή τους μπορεί να ελαχιστοποιήσει τις βλάβες που έχουν επιφέρει στη μητέρα ή το μωρό.

Τοκετός

Κάποια στιγμή μετά τον τέταρτο μήνα της εγκυμοσύνης σας, μπορεί να αρχίσετε να αντιμετωπίζετε τις συσπάσεις Braxton-Hicks. Είναι απόλυτα φυσιολογικές και χρησιμεύουν στην προετοιμασία της μήτρας για τον τόκετο. Οι συσπάσεις του Braxton-Hicks δεν συμβαίνουν σε τακτά χρονικά διαστήματα και δεν αυξάνουν την ένταση. Αν αντιμετωπίσετε τακτικές συσπάσεις πριν από την εβδομάδα 37, θα μπορούσε να είναι πρόωρος τοκετός. Εάν συμβεί αυτό, καλέστε τον παροχέα υγειονομικής περίθαλψης για βοήθεια.

Πόνος τοκετού

Ο πόνος θα είναι πολύ έντονος στη διάρκεια του τοκετού. Συζητήστε με το γιατρό σας για την προτιμώμενη μέθοδο αντιμετώπισης του πόνου. Μπορείτε να επιλέξετε μέτρα χωρίς φάρμακα όπως διαλογισμό, ή ακρόαση μουσικής. Εάν επιλέξετε να διαχειριστείτε τον πόνο σας με φάρμακα, ο γιατρός σας θα πρέπει να γνωρίζει αν θα χρησιμοποιήσει αναλγητικά ή αναισθητικά. Συμπέρασμα Είτε προγραμματίζετε έναν φυσιολογικό τοκετό ή μια καισαρική τομή, μπορεί να νιώσετε νευρική καθώς πλησιάζει η ημερομηνία.

Συμβουλές

Είναι πιθανό να περάσετε κάθε εβδομάδα της εγκυμοσύνης σας χωρίς πολύ κόπο. Η εγκυμοσύνη φέρνει μαζί της πολλές αλλαγές στο σώμα σας, αλλά αυτές οι αλλαγές δεν έχουν πάντα σοβαρό αντίκτυπο στην υγεία σας. Ωστόσο, ορισμένες επιλογές τρόπου ζωής μπορούν είτε να βοηθήσουν είτε να βλάψουν ενεργά την ανάπτυξη του μωρού σας. Ορισμένες ενέργειες που μπορούν να σας κρατήσουν υγιές για το μωρό σας περιλαμβάνουν:

• Λήψη πολυβιταμινών

• Επαρκής ύπνος

• Ασφαλές σεξ

• Αντιγριπικά

Μερικά πράγματα που θα θέλετε να αποφύγετε περιλαμβάνουν:

Κάπνισμα

Αλκοολ

• Την κατανάλωση ωμού κρέατος ή μη παστεριωμένων γαλακτοκομικών προϊόντων

• Υδρομασάζ ή σάουνα

• Πολύ βάρος

  • Πολύωρη χρήση κινητού τηλεφώνου και ασύρματου ίντερνετ

Φάρμακα

Μπορεί να είναι δύσκολο να καθορίσετε ποια φάρμακα μπορείτε να πάρετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και ποια θα πρέπει να αποφύγετε. Θα πρέπει να σταθμίσετε τα οφέλη για την υγεία σας από πιθανούς κινδύνους για το αναπτυσσόμενο μωρό. Στη δεκαετία του 1970, η FDA δημιούργησε ένα σύστημα επιστολών για να ταξινομήσει τα φάρμακα και τον αντιληπτό κίνδυνο για τις έγκυες γυναίκες. Ωστόσο, άρχισαν να καταργούν σταδιακά αυτό το σύστημα το 2015. Οι νέοι κανόνες τους για την ετικέτα των φαρμάκων ισχύουν μόνο για συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Προετοιμασία

Μόλις επιβεβαιωθεί η εγκυμοσύνη σας, ενημερωθείτε για το τι παρέχει η ασφάλεια υγεία σας και για το πώς σχεδιάζετε τον τοκετό σας. Αν δεν έχετε ασφάλιση υγείας όταν ανακαλύψετε ότι είστε έγκυος, μιλήστε στο γιατρό σας σχετικά με τα βήματα που μπορείτε να πάρετε για να πάρετε κάλυψη. Ο χρόνος της πρώτης σας προγεννητικής επίσκεψης μπορεί να εξαρτάται από τη γενική σας υγεία.

Οι περισσότερες γυναίκες μπορεί να έχουν την πρώτη τους επίσκεψη κατά τη διάρκεια της εβδομάδας 8 της εγκυμοσύνης. Οι γυναίκες των οποίων η εγκυμοσύνη θεωρείται υψηλού κινδύνου, όπως εκείνες που είναι άνω των 35 ετών ή έχουν χρόνιες παθήσεις, μπορεί να κληθούν να δουν τους γιατρούς τους νωρίτερα. Υπάρχουν πολλοί τρόποι διανοητικής και σωματικής προετοιμασίας για τον τοκετό.

Πολλά νοσοκομεία προσφέρουν μαθήματα τοκετου πριν από τον τοκετό, ώστε οι γυναίκες να κατανοήσουν καλύτερα τα σημεία και τα στάδιά του. Στο τρίτο τρίμηνο, μπορεί να θέλετε να προετοιμάσετε μια νοσοκομειακή τσάντα από προϊόντα περιποίησης, είδη ένδυσης και άλλα καθημερινά βασικά στοιχεία. Αυτή η τσάντα θα είναι έτοιμη να την έχετε μαζί σας καθώς θα πάτε στο νοσοκομείο για τον τοκετό.

Κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου, εσείς και ο γιατρός σας πρέπει επίσης να συζητήσετε λεπτομερώς το σχέδιο τοκετού. Γνωρίζοντας πότε να πάτε στο μαιευτήριο, ποιος θα βοηθά στη γέννηση και ποιος είναι ο ρόλος που θα διαδραματίσει ο γιατρός σας κατά τη διαδικασία, μπορεί να συμβάλει σε μεγαλύτερη ηρεμία κατά την είσοδό σας στις τελευταίες εβδομάδες.

+ 21 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Which kind of emergency contraception should I use? (n.d.). plannedparenthood.org/learn/morning-after-pill-emergency-contraception/which-kind-emergency-contraception-should-i-use

2. org/assets/uploads/PregnancyGuidelines-Oct11.pdf Pregnant? Breastfeeding? Better drug information is coming. (2017). fda.gov/ForConsumers/ConsumerUpdates/ucm423773.htm

3. tivehealth/maternalinfanthealth/pregnancy-complications.html Pregnancy guidelines: Guidelines for aromatherapists working with pregnant clients. (2013). naha.org/assets/uploads/PregnancyGuidelines-Oct11.pdf

4. Pregnancy complications. (2018). cdc.gov/reproductivehealth/maternalinfanthealth/pregnancy-complications.html

5. .gov/opa/pregnancy-prevention/birth-control-methods/natural-family-planning-and-fertility-awareness/index.html Pregnancy and lactation labeling (drugs) final rule. (2018). fda.gov/Drugs/DevelopmentApprovalProcess/DevelopmentResources/Labeling/ucm093307.htm

6. Natural family planning and fertility awareness. (2017). hhs.gov/opa/pregnancy-prevention/birth-control-methods/natural-family-planning-and-fertility-awareness/index.html

7. mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/in-depth/pregnancy-weight-gain/art-20044360 Mayo Clinic Staff. (2017). Symptoms of pregnancy: What happens first. mayoclinic.org/healthy-lifestyle/getting-pregnant/in-depth/symptoms-of-pregnancy/art-20043853

8. Mayo Clinic Staff. (2017). Pregnancy weight gain: What's healthy? mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/in-depth/pregnancy-weight-gain/art-20044360

9. 51858.CD011345.pub2 Mayo Clinic Staff. (2016). Depression during pregnancy: You’re not alone. mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/in-depth/depression-during-pregnancy/art-20237875

10. Manders M, et al. (2015). Timed intercourse for couples trying to conceive. DOI: 10.1002/14651858.CD011345.pub2

11. Matuszkiewicz-Rowińska J, et al. (2015) Urinary tract infections in pregnancy: Old and new unresolved diagnostic and therapeutic problems. DOI: 10.5114/aoms.2013.39202

12. How effective are IUDs? (n.d.). plannedparenthood.org/learn/birth-control/iud/how-effective-are-iuds

13. Amiri M, et al. (2015). Prevalence of urinary tract infection among pregnant women and its complications in their newborns during the birth in the hospitals of Dezful City, Iran, 2012 - 2013. DOI: 10.5812/ircmj.26946

14. Birth control pill. (n.d.). plannedparenthood.org/learn/birth-control/birth-control-pill

15. CDC contraceptive guidance for health care providers. (2018). cdc.gov/reproductivehealth/contraception/mmwr/mec/intro.html

16. The difference between the morning-after pill and the abortion pill. (2013). plannedparenthood.org/files/6413/9611/5654/Difference_Between_the_Morning-After_Pill_and_the_Abortion_Pill.pdf

17. Early pregnancy loss. ACOG Practice Bulletin. (2015). acog.org/Clinical-Guidance-and-Publications/Practice-Bulletins/Committee-on-Practice-Bulletins-Gynecology/Early-Pregnancy-Loss

18. Extreme preterm birth. (2016). acog.org/Patients/FAQs/Extremely-Preterm-Birth

19. Health problems in pregnancy. (2016). nlm.nih.gov/medlineplus/healthproblemsinpregnancy.html

20. omen/ucm118567.htm Gnoth C, et al. (2014). Strips of hope: Accuracy of home pregnancy tests and new developments [Abstract]. DOI: 10.1055/s-0034-1368589

21. Ένα παιδί γεννιέται Lennart Nilsson, Lars Hamberger, Εκδόσεις Ορφέας