Πρόληψη και θεραπεία

Η χρήση Vintage οικιακών σκευών προκαλεί δηλητηρίαση από μόλυβδο

Τα Vintage (παραδοσιακά) κεραμικά οικιακά σκεύη, ενδέχεται να περιέχουν αυξημένα επίπεδα μολύβδου και μπορούν να προκαλέσουν μόλυνση στο φαγητό και τα ροφήματα, οδηγώντας σε δηλητηρίαση και άλλα προβλήματα υγείας τα άτομα που τα χρησιμοποιούν συστηματικά.

Τα Vintage κεραμικά σκεύη εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία;

Το Υπουργείο Υγείας της Νέας Υόρκης διερεύνησε πρόσφατα 15 περιπτώσεις δηλητηρίασης από μόλυβδο που σχετίζονται με τη χρήση παραδοσιακών οικιακών κεραμικών σκευών. Τα περιστατικά αυτά αφορούσαν τόσο ενήλικες όσο και παιδιά, με τα επίπεδα μολύβδου στο αίμα τους να φτάνουν τα 53 μικρογραμμάρια ανά δεκατόλιτρο αίματος. Να υπενθυμίσουμε ότι τα επίπεδα μολύβδου στο αίμα ενός ανθρώπου που είναι υψηλότερα από 5 mg ανά δεκατόλιτρο αίματος εμπίπτουν στο πεδίο της «σημαντικής έκθεσης» στον μόλυβδο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η δηλητηρίαση από μόλυβδο στα παιδιά μπορεί να επηρεάσει τη μάθηση και να προκαλέσει προβλήματα συμπεριφοράς. Ενώ στους ενήλικες, η έκθεση σε υψηλά επίπεδα μολύβδου μπορεί να προκαλέσει υπέρταση και να επηρεάσει διάφορα όργανα του σώματος. Στις έγκυες γυναίκες, η έκθεση σε αυξημένα επίπεδα μολύβδου αυξάνει τον κίνδυνο αποβολής.

Σύμφωνα με την Kelly Johnson-Arbor, MD, διευθύντρια του National Capital Poison Center στην Ουάσιγκτον, DC, η δηλητηρίαση από μόλυβδο, από την χρήση παραδοσιακών οικιακών σκευών που περιέχουν μόλυβδο είναι σχετικά ασυνήθιστη. Ωστόσο, υπογράμμισε, είναι κάτι που παρατηρείται κατά καιρούς. «Για παράδειγμα», είπε, «η έκθεση στον μόλυβδο που υπάρχει στο νερό ή στο χρώμα, είναι πιο συνηθισμένη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο μόλυβδος που υπάρχει στα κεραμικά σκεύη δεν είναι επικίνδυνος».

Σημειώνεται ότι ο μόλυβδος στα οικιακά κεραμικά σκεύη προστίθεται κυρίως στα χρώματα που τα διακοσμούν και στο φινίρισμα. Πολλές χώρες μάλιστα, δεν έχουν αυστηρούς κανονισμούς για την ποσότητα μολύβδου που χρησιμοποιείται σε αυτές τις περιπτώσεις, οπότε ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος.

Πώς απελευθερώνεται ο μόλυβδος από αυτά τα Vintage σκεύη;

Η Johnson-Arbor περιέγραψε το περιστατικό μιας 32χρονης γυναίκας που διαγνώστηκε με δηλητηρίαση από μόλυβδο. Συγκεκριμένα, η 32χρονη χρησιμοποιούσε πολύ συχνά μια κεραμική κούπα. Όταν εξετάστηκε διαπιστώθηκε ότι το επίπεδο μολύβδου στο αίμα της ήταν 44 mg ανά δεκατόλιτρο. Λίγο αργότερα, γέννησε ένα κοριτσάκι το οποίο είχε επίσης υψηλά επίπεδα μολύβδου στο αίμα του.

Όταν οι γιατροί έψαξαν να δουν το πώς μολύνθηκε, διαπίστωσαν ότι χρησιμοποιούσε συστηματικά μια κεραμική κούπα, της οποίας το φινίρισμα και τα χρώματά της άρχισαν να ξεφλουδίζουν. Σε αυτή την κούπα η 32χρόνη συνήθιζε να πίνει ζεστό νερό με λεμόνι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της. Όπως εξήγησαν οι επιστήμονες, το ζεστό νερό σε συνδυασμό με την οξύτητα του λεμονιού προκαλούσαν την έκπλυση του μολύβδου από την κούπα.

Αν χρησιμοποιείτε τέτοια σκεύη -που είναι καλό να τα αποφεύγετε- τότε προσέξτε να μην είναι ξεφλουδισμένα ή ραγισμένα και αποφύγετε να βάζετε σε αυτά όξυνα τρόφιμα ή ποτά.

Συμπερασματικά

Σε γενικές γραμμές, παλιά οικιακά σκεύη και κεραμικά αντικείμενα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται παραμόνο ως ντεκόρ, ακόμη και αν η πιθανότητα δηλητηρίασης είναι μικρή. Να επαναλάβουμε ότι σε έναν ενήλικα η μεμονωμένη έκθεση στον μόλυβδο δεν θα προκαλέσει κάποιο μεγάλο πρόβλημα, παραμόνο η μακροπρόθεσμη και επαναλαμβανόμενη έκθεση, αλλά στα παιδιά η παραμικρή έκθεση μπορεί να έχει σοβαρό αντίκτυπο σε διάφορους γνωστικούς τομείς και άλλους τομείς της υγείας τους.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Your Vintage Dishes and Pottery May Cause Lead Poisoning https://www.verywellhealth.com/vintage-pottery-lead-poisoning-5206962

Unintentional and Sequential Lead Exposure from a Ceramic Mug and Maca (Lepidium meyenii) https://link.springer.com/article/10.1007/s13181-017-0649-x

An Update on Childhood Lead Poisoning https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5645046/