Παθολογικά

Αποβολή εμβρύου

Τι είναι η αποβολή;

Η αποβολή, ή αυτόματη έκτρωση, είναι ένα γεγονός που καταλήγει στην απώλεια του εμβρύου πριν τις 20 εβδομάδες της κύησης. Τυπικά συμβαίνει κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Οι αποβολές μπορεί να συμβούν εξαιτίας μια πληθώρας ιατρικών λόγων, πολλοί από τους οποίους δεν βρίσκονται εντός του ανθρώπινου ελέγχου. Αλλά η γνώση των προδιαθεσικών παραγόντων, των συμπτωμάτων και των αιτιών θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε το γεγονός και να λάβετε την υποστήριξη και τη θεραπεία που χρειάζεστε.

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της αποβολής;

Τα συμπτώματα της αποβολής ποικίλουν, ανάλογα με το στάδιο της εγκυμοσύνης. Σε μερικές περιπτώσεις συμβεί τόσο γρήγορα που μπορεί να μην είχατε αντιληφθεί καν ότι είστε έγκυος πριν την αποβολή.

Μερικές ενδείξεις αποβολής είναι:

  • Η κολπική αιμορραγία
  • Οι έντονες κηλίδες αίματος
  • Ο ήπιος ως έντονος πόνος στην πλάτη
  • Η αποβολή αίματος ή ιστού από τον κόλπο
  • Ο έντονος κοιλιακό πόνος και οι κράμπες

Καλέστε αμέσως το γιατρό σας αν βιώνετε οποιοδήποτε από τα παραπάνω συμπτώματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Είναι πιθανό να εμφανίζετε τα συμπτώματα αυτά χωρίς να έχετε αποβολή. Ωστόσο, ο γιατρός είναι εκείνος που θα καθορίσει την αιτία των συμπτωμάτων.

Αίτια

Ποιες είναι οι αιτίες της αποβολής;

Παρόλο που υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο αποβολής, γενικά δεν είναι αποτέλεσμα κάποιου πράγματος που κάνατε ή δεν κάνατε. Αν έχετε δυσκολία να φέρετε σε πέρας μια εγκυμοσύνη, ο γιατρός θα αναζητήσει την αιτία των αποβολών.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το σώμα παρέχει ορμόνες και θρεπτικά συστατικά στο αναπτυσσόμενο έμβρυο. Η πλειονότητα των αποβολών πρώτου τριμήνου συμβαίνει επειδή το έμβρυο δεν αναπτύσσεται φυσιολογικά. Υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί παράγοντες που ευθύνονται για αυτό.

Γονιδιακά ή χρωμοσωμικά προβλήματα

Τα χρωμοσώματα περιέχουν τα γονίδια. Σε ένα αναπτυσσόμενο έμβρυο, το ένα σετ χρωμοσωμάτων προέρχεται από τον πατέρα και το άλλο από τη μητέρα.

Παραδείγματα χρωμοσωμικών ανωμαλιών περιλαμβάνουν:

  • Ενδομήτριος εμβρυϊκός θάνατος: Το έμβρυο σχηματίζεται αλλά σταματά να αναπτύσσεται προτού παρατηρήσετε ή αισθανθείτε συμπτώματα απώλειας αυτού.
  • Ανεμβρυϊκή κύηση: Το έμβρυο δεν σχηματίζεται καθόλου.
  • Μοριακή εγκυμοσύνη: Και τα δύο σετ χρωμοσωμάτων προέρχονται από τον πατέρα, δεν συμβαίνει ανάπτυξη του εμβρύου.
  • Μερική μοριακή εγκυμοσύνη: Στο έμβρυο εντοπίζονται δύο σετ χρωμοσωμάτων από τον πατέρα και ένα από τη μητέρα.

Λάθη μπορούν να συμβούν τυχαία όταν τα κύτταρα του εμβρύου διαιρούνται ή εξαιτίας ενός ωαρίου ή σπερματοζωαρίου που φέρει βλάβη. Προβλήματα με τον πλακούντα επίσης οδηγούν σε αποβολή.

Υποκείμενες παθήσεις και συνήθειες του τρόπου ζωής

Ποικίλες υποκείμενες παθήσεις και συνήθειες του τρόπου ζωής μπορεί να παρεμποδίσουν την ανάπτυξη του εμβρύου. Η άσκηση και η σεξουαλική επαφή δεν προκαλούν αποβολές. Η εργασία επίσης δεν επηρεάζει το έμβρυο, εκτός κι αν εκτίθεστε σε επικίνδυνα χημικά ή ακτινοβολία.

Καταστάσεις που μπορεί να παρεμποδίσουν την εμβρυϊκή ανάπτυξη περιλαμβάνουν:

Θα πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε το γιατρό σας πριν λάβετε ένα νέο φάρμακο και να βεβαιώνεστε ότι το φάρμακο είναι ασφαλές για την εγκυμοσύνη.

Ποιοι είναι οι προδιαθεσικοί παράγοντες μιας αποβολής;

Οι περισσότερες αποβολές οφείλονται σε φυσικές ή απρόβλεπτες αιτίες. Παρόλα αυτά, ορισμένοι προδιαθεσικοί παράγοντες αυξάνουν τις πιθανότητες και περιλαμβάνουν:

  • Το κάπνισμα
  • Την κατάχρηση ναρκωτικών
  • Την κατάχρηση αλκοόλ
  • Την υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης
  • Πιθανό σωματικό τραύμα
  • Την έκθεση σε επικίνδυνα χημικά ή ακτινοβολία
  • Προβλήματα με τη μήτρα ή τον τράχηλο
  • Την παχυσαρκία
  • Το υπερβολικά χαμηλό σωματικό βάρος
  • Τα χρόνια και μη ελεγμένα προβλήματα υγείας, όπως ο διαβήτης
  • Δύο ή περισσότερες συνεχείς αποβολές

Η προχωρημένη ηλικία επίσης αυξάνει τον κίνδυνο αποβολών. Οι γυναίκες άνω των 35 ετών έχουν αυξημένο κίνδυνο αποβολής εν συγκρίσει με νεότερες. Ο κίνδυνος αυξάνεται περαιτέρω όσο τα χρόνια περνούν.

Η ύπαρξη ήδη μιας αποβολής δεν επηρεάζει τις πιθανότητες μελλοντικών αποβολών. Στην πραγματικότητα, οι περισσότερες γυναίκες φέρουν σε πέρας μια εγκυμοσύνη μετά από μια αποβολή. Οι επαναλαμβανόμενες αποβολές είναι κάτι ιδιαίτερα σπάνιο.

Αποβολή ή εμμηνορρυσία;

Πολλές φορές, η αποβολή συμβαίνει πριν καν αντιληφθείτε ότι ήσαστε έγκυος. Επίσης, όπως και κατά την περίοδο, κάποια από τα συμπτώματα της αποβολής είναι η αιμορραγία και οι κράμπες.

Επομένως, μπορείτε να καταλάβετε αν έχετε εμμηνορρυσία ή αποβολή;

Αν προσπαθείτε να ξεχωρίσετε μία περίοδο από μία αποβολή, υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που θα πρέπει να λάβετε υπόψιν:

  • Συμπτώματα: Πολύ έντονος πόνος στην πλάτη ή την κοιλιά, καθώς και η αποβολή υγρών και μεγάλων θρόμβων υποδεικνύουν αποβολή.
  • Χρόνος: Μία αποβολή που συμβαίνει πολύ νωρίς στην εγκυμοσύνη μπορεί να παρερμηνευτεί ως περίοδος. Ωστόσο, αυτό είναι λιγότερο πιθανό μετά τις οκτώ εβδομάδες της κύησης.
  • Διάρκεια των συμπτωμάτων: Τα συμπτώματα της αποβολής τυπικά επιδεινώνονται και διαρκούν περισσότερο απ’ ότι η περίοδος.

Αν βιώνετε πολύ έντονη αιμορραγία ή πιστεύετε ότι έχετε αποβολή, επικοινωνήστε αμέσως με το γιατρό σας.

Στοιχεία και στατιστικά

Ποιος είναι ο ρυθμός των αποβολών ανά εβδομάδα κύησης;

Οι περισσότερες αποβολές συμβαίνουν μέσα στο πρώτο τρίμηνο (12 εβδομάδες) της εγκυμοσύνης. Μια γυναίκα βρίσκεται σε ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο αποβολής τις πρώτες εβδομάδες της κύησης. Όταν, όμως, η κύηση φτάνει τις 6 εβδομάδες, ο κίνδυνος μειώνεται.

Από τη 13η ως την 20η εβδομάδα κύησης, ο κίνδυνος ελαττώνεται ακόμη περισσότερο. Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι οι πιθανότητες αποβολής δεν αλλάζουν ιδιαίτερα μετά την 20η εβδομάδα και επιπλοκές μπορεί να εκδηλωθούν σε οποιοδήποτε στάδιο της εγκυμοσύνης.

Στατιστικά στοιχεία για τις αποβολές

Οι αποβολές δεν είναι κάτι ασύνηθες ή σπάνιο. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων, συμβαίνουν στο 10% των γνωστών εγκυμοσυνών.

Κάποιες φορές, η αιτία της αποβολής δεν εξακριβώνεται ποτέ. Ωστόσο, σύμφωνα με την Κλινική Mayo, εκτιμάται ότι περίπου το 50% των αποβολών οφείλεται σε χρωμοσωμικά προβλήματα.

Ο κίνδυνος αποβολής σαφώς αυξάνεται με την ηλικία. Σύμφωνα με την Κλινική Mayo, η πιθανότητα αποβολής είναι 20% στην ηλικία των 35 ετών, αυξάνεται στο 40% στα 40 και στο 80% στα 45 έτη.

Μία αποβολή δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να σταματήσετε να προσπαθείτε να αποκτήσετε μωρό. Η Κλινική Cleveland αναφέρει ότι το 87% των γυναικών που υπέστη αποβολή είναι σε θέση να φέρει σε πέρας μια νέα εγκυμοσύνη. Μόνο το 1% των γυναικών βιώνουν τρεις ή περισσότερες αποβολές.

Τύποι

Ποιοι είναι οι τύποι των αποβολών;

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι αποβολών. Ανάλογα με τα συμπτώματα και το στάδιο της εγκυμοσύνης, ο γιατρός θα διαγνώσει την κατάστασή σας ως μία από τις παρακάτω:

  • Ολοκληρωμένη αποβολή: Όλοι οι ιστοί εγκυμοσύνης έχουν αποβληθεί από το σώμα.
  • Ατελής αποβολή: Έχουν αποβληθεί κάποιοι ιστοί και υλικό του πλακούντα, αλλά υπάρχουν υπολείμματα στο σώμα.
  • Παλίνδρομη αποβολή: Το έμβρυο πεθαίνει χωρίς να το γνωρίζετε και δεν μπορείτε να το γεννήσετε.
  • Επαπειλούμενη αποβολή: Αιμορραγία και κράμπες καταδεικνύουν πιθανή επερχόμενη αποβολή.
  • Αναπόφευκτη αποβολή: Η παρουσία αίματος, κραμπών και κολπικής διαστολής καταδεικνύει ότι η αποβολή είναι αναπόφευκτη.
  • Σηπτική αποβολή: Έχει συμβεί μόλυνση εντός της μήτρας.

Πρόληψη

Πώς μπορεί να προληφθεί μια αποβολή;

Δεν μπορούν να προληφθούν όλες οι αποβολές. Ωστόσο, μπορείτε να ακολουθήσετε κάποια μέτρα για τη διατήρηση μιας υγιούς εγκυμοσύνης:

  • Λάβετε τακτική προγεννητική φροντίδα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
  • Λάβετε προγεννητικές βιταμίνες, ώστε να βεβαιωθείτε ότι το έμβρυο λαμβάνει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.
  • Αποφύγετε το αλκοόλ, τα ναρκωτικά και το κάπνισμα για όσο διάστημα είστε έγκυος.
  • Περιορίστε την ποσότητα καφεΐνης σε όχι περισσότερα από 200 mg την ημέρα.
  • Διατηρήστε ένα υγιές βάρος πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
  • Ακολουθήστε μια υγιή και ισορροπημένη διατροφή με πληθώρα φρούτων και λαχανικών.
  • Αποφύγετε τις ενέσεις.
  • Πλένετε τακτικά τα χέρια σας και μείνετε μακριά από άρρωστους ανθρώπους.

Θυμηθείτε, η ύπαρξη μιας αποβολής δεν σημαίνει ότι δεν θα μπορέσετε ποτέ ξανά να συλλάβετε στο μέλλον. Οι περισσότερες γυναίκες με αποβολές έχουν υγιείς εγκυμοσύνες αργότερα.

Δίδυμα

Αποβολή με δίδυμα

Τα δίδυμα δημιουργούνται όταν δύο ωάρια γονιμοποιούνται, αντί για ένα. Επίσης, μπορεί να συμβούν όταν ένα γονιμοποιημένο ωάριο διαιρείται σε δύο έμβρυα.

Είναι λογικό πως τα πράγματα περιπλέκονται όταν μια γυναίκα είναι έγκυος με δίδυμα. Η ύπαρξη περισσότερων του ενός εμβρύων μέσα στη μήτρα επηρεάζει την ανάπτυξη. Οι γυναίκες με πολύδυμες κυήσεις είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν επιπλοκές, όπως πρόωρο τοκετό, προεκλαμψία ή αποβολή.

Επιπλέον, ένας τύπος αποβολής που ονομάζεται σύνδρομο εξαφάνισης εμβρύου μπορεί να επηρεάσει κάποιες γυναίκες που είναι έγκυες με δίδυμα. Το σύνδρομο αυτό λαμβάνει χώρα όταν εντοπίζεται μόνο ένα έμβρυο σε μια γυναίκα που προηγουμένως είχε καθοριστεί πως φέρει δίδυμα.

Σε πολλές περιπτώσεις το «εξαφανισμένο» έμβρυο απορροφάται μέσα στον πλακούντα. Αυτό μπορεί να συμβεί τόσο νωρίς στην εγκυμοσύνη, ώστε να μην αντιληφθείτε καν ότι είχατε δίδυμα.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η αποβολή;

Η θεραπεία που θα λάβετε εξαρτάται από τον τύπο της αποβολής που είχατε. Αν δεν υπάρχει καθόλου ιστός εγκυμοσύνης στο σώμα σας (πλήρης αποβολή), δεν θα χρειαστείτε θεραπεία.

Αν υπάρχουν υπολείμματα ιστών, πιθανώς θα υποβληθείτε σε μία από τις παρακάτω επιλογές αντιμετώπισης:

  • Διαχείριση αναμονής, όπου περιμένετε τα υπολείμματα ιστών να εξέλθουν φυσικά από το σώμα
  • Ιατρική διαχείριση, η οποία περιλαμβάνει τη λήψη φαρμάκων για την απομάκρυνση των εναπομείναντων ιστών
  • Χειρουργική διαχείριση, η οποία περιλαμβάνει τη χειρουργική αφαίρεση των εναπομείναντων ιστών

Ο κίνδυνος επιπλοκών από οποιαδήποτε επιλογή αντιμετώπισης είναι πολύ μικρός, επομένως θα συζητήσετε με το γιατρό σας ποια είναι η καταλληλότερη για εσάς.

Σωματική ανάκαμψη

Η ανάκαμψη του σώματος θα εξαρτηθεί από τη διάρκεια της εγκυμοσύνης πριν την αποβολή. Μετά την αποβολή, μπορεί να βιώσετε συμπτώματα, όπως κηλίδες αίματος και κοιλιακή δυσφορία.

Παρόλο που οι ορμόνες της εγκυμοσύνης θα εξακολουθούν να ανιχνεύονται στο αίμα μετά από μια αποβολή, θα ξεκινήσετε να έχετε πάλι τον έμμηνο κύκλο σας μέσα σε 4 ως 6 εβδομάδες. Αποφύγετε τη σεξουαλική επαφή και τη χρήση ταμπόν για τουλάχιστον δύο εβδομάδες μετά την αποβολή.

Υποστήριξη μετά την αποβολή

Είναι απόλυτα φυσιολογικό να σας κατακλύζει μια πληθώρα συναισθημάτων μετά την αποβολή. Επίσης μπορεί να έχετε προβλήματα στον ύπνο, μειωμένα επίπεδα ενέργειας και να κλαίτε συχνά.

Επιτρέψτε στον εαυτό σας να θρηνήσει την απώλεια και αναζητήστε υποστήριξη. Μπορεί να σας φανούν βοηθητικά τα εξής:

  • Αναζητήστε υποστήριξη στην οικογένεια και τους φίλους σας. Αυτοί μπορούν να κατανοήσουν πώς αισθάνεστε και είναι σε θέση να σας βοηθήσουν.
  • Αναζητήστε βοήθεια από έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας. Υπάρχουν ψυχοθεραπευτές που ειδικεύονται στη διαχείριση του πένθους και θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τα αισθήματα απώλειας, κατάθλιψης ή ενοχής.
  • Φυλάξτε τα πράγματα του μωρού, τα ρούχα εγκυμοσύνης και οτιδήποτε αναμνηστικό έως ότου είστε σε θέση να τα δείτε ξανά.
  • Ενταχθείτε σε ομάδες υποστήριξης και μιλήστε με άλλες γυναίκες που βρίσκονται στην ίδια κατάσταση με εσάς.
  • Κάντε κάτι συμβολικό που θα σας βοηθήσει να θυμάστε. Μπορεί να επιθυμείτε να φυτέψετε ένα δέντρο ή να φοράτε ένα ιδιαίτερο κόσμημα.

Μια νέα εγκυμοσύνη

Μετά από μια αποβολή, είναι καλό να περιμένετε έως ότου είστε έτοιμη σωματικά και ψυχολογικά πριν προσπαθήσετε να συλλάβετε εκ νέου. Ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να σχεδιάσετε ένα πλάνο σύλληψης.

Η αποβολή είναι κάτι το οποίο τυπικά συμβαίνει μια φορά. Ωστόσο, αν έχετε δύο ή περισσότερες διαδοχικές αποβολές, ο γιατρός θα σας προτείνει να αναζητήσετε την αιτία τους. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει:

  • Υπερηχογράφημα
  • Εξετάσεις αίματος για τον έλεγχο ορμονικών ανισορροπιών
  • Εξετάσεις της πυέλου και της μήτρας
  • Χρωμοσωμικό έλεγχο

+ 9 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Being pregnant with twins, triplets, and other multiples. (2017). marchofdimes.org/complications/being-pregnant-with-twins-triplets-and-other-multiples.aspx

2. Cohain JS, et al. (2017). Spontaneous first trimester miscarriage rates per woman among parous women with 1 or more pregnancies of 24 weeks or more. DOI: 10.1186/s12884-017-1620-1

3. Early pregnancy loss. (2015). acog.org/Patients/FAQs/Early-Pregnancy-Loss

4. Magnus MC, et al. (2019). Role of maternal age and pregnancy history in risk of miscarriage: Prospective register based study. DOI: 10.1136/bmj.l869

5. Mayo Clinic Staff. (2016). Miscarriage. mayoclinic.org/diseases-conditions/pregnancy-loss-miscarriage/symptoms-causes/syc-20354298

6. Mayo Clinic Staff. (2019). Pregnancy after miscarriage: What you need to know. mayoclinic.org/healthy-lifestyle/getting-pregnant/in-depth/pregnancy-after-miscarriage/art-20044134

7. Miscarriage. (2012). my.clevelandclinic.org/health/diseases/9688-miscarriage

8. Miscarriage. (2017). marchofdimes.org/complications/miscarriage.aspx

9. Miscarriage. (2018). nhs.uk/conditions/miscarriage/