Διατροφή, Καρκίνος, Πρόληψη και θεραπεία

Η σωστή διατροφή μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο;

Μπορεί η διατροφή να προλάβει τον κίνδυνο για καρκίνο; Τι πιστεύουν οι ειδικοί;

Πολύς λόγος γίνεται το τελευταίο διάστημα για τον ρόλο της διατροφής στην πρόληψη του καρκίνου και για το αν ορισμένα τρόφιμα διαθέτουν αντικαρκινικές ιδιότητες. Οι μελέτες δείχνουν πως το τσάι μπορεί να έχει ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία, αλλά ακόμη τα συμπεράσματα των ερευνών δεν είναι σαφή. Το ενδιαφέρον εστιάζεται στο πράσινο τσάι, καθώς περιέχει φυσικές κατεχίνες, οι οποίες μειώνουν τον κίνδυνο του καρκίνου, καθώς μελέτες έδειξαν πως αυτές υποστηρίζουν τους αντιοξειδωτικούς μηχανισμούς και την άμυνα του οργανισμού, προστατεύοντας έτσι το DNA από αλλοιώσεις. Επιπλέον, μπορεί να έχουν την ικανότητα να παρεμβαίνουν στην ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων και στην εξάπλωση τους και μπορεί να διευκολύνουν την απόπτωση μη φυσιολογικών κυττάρων.

Η μεγάλη πρόκληση πάντως παραμένει να αποδειχτούν αυτά και στους ανθρώπους, καθώς η μελέτες έγιναν σε πειραματόζωα. Μερικές έρευνες δείχνουν πως η κατανάλωση τσαγιού και ιδιαίτερα πράσινου που είναι ακόμη πιο πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, συνδεόταν με μειωμένο κίνδυνο για καρκίνο του ορθού, των ωοθηκών και αρκετούς άλλους τύπους καρκίνου.

Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν;

Οι μελετητές τώρα επικεντρώνονται να δουν αν τα αποτελέσματα των ερευνών αυτών οφείλονται αποκλειστικά στην κατανάλωση τσαγιού ή αν συνδυάζονται και με άλλους παράγοντες που είναι η αποφυγή καπνίσματος, η σωματική άσκηση και η μη κατανάλωση αλκοόλ. Επιπλέον μελέτες πάνω στα φυτοχημικά των τροφών που προέρχονται από φυτά μπορούν να αυξήσουν τις επιδράσεις αυτές του τσαγιού στον οργανισμό. Πάντως το φυσικό τσάι χωρίς επιπλέον ζάχαρη ή γλυκαντικά είναι μια πολύ καλή επιλογή, αφού δεν περιέχει θερμίδες και μπορεί να καταπολεμήσει το περιττό λίπος το οποίο ενοχοποιείται για αρκετά προβλήματα υγείας, όμως το να βασίζεται κανείς μονάχα στο τσάι δεν έχει αποδειχτεί ακόμη ότι είναι αρκετό.

Φρούτα και λαχανικά για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού;

Το να καταναλώνει κανείς αρκετά φρέσκα φρούτα και λαχανικά ημερησίως έχει αποδειχθεί πως είναι μέρος μιας υγιεινής διατροφής και ένα βήμα για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Το επιπλέον σωματικό λίπος αυξάνει τον κίνδυνο του καρκίνου του μαστού στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Άρα το να καταναλώνει κανείς φρούτα και λαχανικά βοηθά στον έλεγχο του βάρους και εφοδιάζει τον οργανισμό με πολύτιμα αντιοξειδωτικά.

Σε ποιο συμπέρασμα κατέληξαν;

Το AICR/WCRF Third Expert Report (Diet, Nutrition, Physical Activity and Cancer: a Global Perspective) συμπέρανε πως η κατανάλωση μη αμυλούχων λαχανικών και φρούτων συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο για καρκίνο γενικότερα, ενώ για τον καρκίνο του μαστού τα στοιχεία είναι θετικά αλλά ακόμη περιορισμένα. Τα συμπεράσματα άλλωστε ενδέχεται να αφορούν την περίπτωση του ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου του μαστού. Λαχανικά και φρούτα που περιέχουν βήτα-καροτίνη όπως τα καρότα και τα βερίκοκα προσφέρουν προστασία όπως επίσης και άλλες σημαντικές αντιοξειδωτικές ουσίες που υπάρχουν στα σταυροειδή λαχανικά όπως το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών και το κουνουπίδι μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο για καρκίνο. Η κατανάλωση των παραπάνω προιόντων σε συνδυασμό με σωματική άσκηση, διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους, αποφυγή καπνίσματος και κατανάλωσης αλκοόλ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού σε γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση.

+ 1 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved