Διάγνωση

Ηλεκτρομυογράφημα

© Viktor Levi | Dreamstime Stock Photos
© Viktor Levi | Dreamstime Stock Photos

Τι είναι το ηλεκτρομυογράφημα;

Το ηλεκτρομυογράφημα (ΗΜΓ) είναι μία διαγνωστική εξέταση που χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση της υγείας των μυών και των νευρικών κυττάρων που τους ελέγχουν. Αυτά τα νευρικά κύτταρα ονομάζονται κινητικοί νευρώνες και ο ρόλος τους είναι να μεταφέρουν ηλεκτρικά σήματα που προκαλούν την σύσπαση και χαλάρωση των μυών. Ένα ηλεκτρομυογράφημα μετατρέπει αυτά τα σήματα σε γραφήματα ή αριθμούς, ώστε ο γιατρός να καταλήξει στην διάγνωση.

Η εξέταση αυτή συνήθως ζητείται όταν το άτομο εμφανίζει σημάδια μυϊκής ή νευρικής διαταραχής, όπως μούδιασμα, αίσθηση «μυρμηγκιάσματος» ή ανεξήγητη αδυναμία των άκρων. Το ηλεκτρομυογράφημα διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο στην διάγνωση της όποιας διαταραχής σχετίζεται με τους μύες, τα νεύρα ή την νευρομυϊκή σύναψη.

Ορισμένοι γιατροί αναφέρουν το ηλεκτρομυογράφημα ως «ηλεκτροδιαγνωστική εξέταση».

Πώς πραγματοποιείται το ηλεκτρομυογράφημα;

Ορισμένα από τα συμπτώματα που υποδεικνύουν την ανάγκη πραγματοποίησης ενός ΗΜΓ είναι:

  • Μυϊκός πόνος ή κράμπες
  • Αίσθηση μουδιάσματος
  • Αίσθηση «μυρμηγκιάσματος»
  • Μυϊκή αδυναμία
  • Ακούσιοι μυϊκοί σπασμοί (τικ)
  • Παράλυση

Τα αποτελέσματα του ΗΜΓ θα βοηθήσουν τον γιατρό να ανακαλύψει την αιτία πίσω από αυτά, η οποία μπορεί να είναι κάποια από τις παρακάτω:

  • Νευρικές διαταραχές, όπως αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση (ALS)
  • Διαταραχές που επηρεάζουν την ικανότητα των κινητικών νευρώνων να στέλνουν ηλεκτρικά σήματα στους μύες, όπως η μυασθένεια gravis
  • Μυϊκές διαταραχές, όπως οι μυϊκές δυστροφίες
  • Ριζοπάθειες
  • Διαταραχές περιφερικών νεύρων, οι οποίες επηρεάζουν τα νευρικά κύτταρα που βρίσκονται εκτός του νωτιαίου μυελού, όπως το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

Πώς προετοιμάζομαι κατάλληλα για ένα ηλεκτρομυογράφημα;

Βεβαιωθείτε ότι έχετε ενημερώσει τον γιατρό σας για οποιοδήποτε συνταγογραφούμενο και μη φάρμακο λαμβάνετε. Επίσης, οφείλετε να αναφέρετε αν πάσχετε από κάποια αιμορραγική διαταραχή ή αν έχετε βηματοδότη ή εμφυτευμένο απινιδωτή. Σε αυτές τις περιπτώσεις πιθανώς να μην μπορείτε να κάνετε ΗΜΓ.

Αν ο γιατρός αποφανθεί ότι μπορείτε να το κάνετε, τότε πρέπει να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα πριν την εξέταση:

  • Κάντε ένα μπάνιο για να απομακρύνετε οποιαδήποτε έλαια από το δέρμα και μην εφαρμόσετε λοσιόν ή κρέμες μετά από αυτό.
  • Αποφύγετε το κάπνισμα για τουλάχιστον 3 ώρες πριν την εξέταση.
  • Φορέστε άνετα ρούχα που δεν εμποδίζουν την εξεταζόμενη περιοχή. Ίσως σας ζητηθεί να φορέσετε μία νοσοκομειακή ρόμπα πριν το ΗΜΓ.

Τι συμβαίνει κατά την διάρκεια του ηλεκτρομυογραφήματος;

Θα σας ζητηθεί να ξαπλώσετε πάνω στο εξεταστικό κρεβάτι ή να καθίσετε σε μια κεκλιμένη καρέκλα. Ο γιατρός μπορεί να σας ζητήσει να μετακινηθείτε σε διάφορες θέσεις κατά την διάρκεια της εξέτασης.

Το ΗΜΓ απαρτίζεται από δύο μέρη: την μελέτη της νευρικής αγωγιμότητας και το ΗΜΓ με βελόνα. Ο έλεγχος της νευρικής αγωγιμότητας συνιστά το πρώτο τμήμα της εξέτασης. Περιλαμβάνει την τοποθέτηση μικρών αισθητήρων, που καλούνται ηλεκτρόδια επιφανείας, στο δέρμα με στόχο την αξιολόγηση της ικανότητας των κινητικών νευρώνων να στέλνουν ηλεκτρικά σήματα. Το δεύτερο μέρος, το ΗΜΓ βελόνας, επίσης χρησιμοποιεί αισθητήρες για την αξιολόγηση των ηλεκτρικών ώσεων. Οι αισθητήρες αυτοί ονομάζονται ηλεκτρόδια βελόνας και εισάγονται απευθείας στους μυϊκούς ιστούς για την εκτίμηση της μυϊκής δραστηριότητας σε χαλάρωση και συστολή.

Όπως προαναφέρθηκε, η νευρική αγωγιμότητα εξετάζεται πρώτη. Κατά την διάρκεια αυτής, ο γιατρός θα εφαρμόσει αρκετά ηλεκτρόδια στην επιφάνεια του δέρματος, κυρίως στην περιοχή όπου εμφανίζετε τα συμπτώματα. Τα ηλεκτρόδια θα αξιολογήσουν την κατάσταση των νευρομυϊκών συνάψεων. Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία, αφαιρούνται από το δέρμα.

Ύστερα πραγματοποιείται το ΗΜΓ βελόνας. Το αρχικό βήμα είναι ο καθαρισμός της περιοχής με αντισηπτικό. Ακολούθως, με την χρήση βελόνας, ο γιατρός θα εισάγει τα ηλεκτρόδια στους μύες. Πιθανώς να αισθανθείτε πόνο ή δυσφορία κατά την διαδικασία αυτή.

Τόσο στο πρώτο όσο και στο δεύτερο μέρος της εξέτασης, τα ηλεκτρόδια μεταφέρουν ηλεκτρικές ώσεις στα νεύρα. Ο υπολογιστής μετατρέπει αυτές τις ώσεις σε διαγράμματα ή αριθμούς κι έτσι γίνεται η ανάλυσή τους από τον γιατρό. Ένα πλήρες ΗΜΓ απαιτεί περίπου 30 με 60 λεπτά.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι ενός ηλεκτρομυογραφήματος;

Το ΗΜΓ είναι μία εξέταση με πολύ χαμηλό κίνδυνο. Ωστόσο, μπορεί να αισθανθείτε πόνο στην εξεταζόμενη περιοχή, ο οποίος διαρκεί λίγες ημέρες και αντιμετωπίζεται με μη συνταγογραφούμενα παυσίπονα, όπως η ιβουπροφαίνη.

Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστούν μώλωπες ή πρήξιμο στα σημεία εισαγωγής της βελόνας. Μιλήστε με τον γιατρό σας αν αυτά επιδεινώνονται.

Τι σημαίνουν τα αποτελέσματα του ηλεκτρομυογραφήματός μου;

Ο γιατρός θα κοιτάξει τα αποτελέσματα αμέσως μετά την εξέταση. Αν κάποιος άλλος επαγγελματίας υγείας είχε ζητήσει το ΗΜΓ, τότε θα μάθετε τα αποτελέσματα στο επόμενο ραντεβού με τον ειδικό γιατρό σας.

Αν το ηλεκτρομυογράφημα αποκαλύπτει ηλεκτρική δραστηριότητα σε χαλαρούς μύες, πιθανώς να πάσχετε από:

  • Φλεγμονή προκληθείσα από τραυματισμό
  • Κάποια μυϊκή διαταραχή
  • Μία διαταραχή των κινητικών νευρώνων

Αν το ΗΜΓ δείχνει ανώμαλη ηλεκτρική δραστηριότητα κατά την συστολή των μυών, ίσως να έχετε δισκοκήλη ή κάποια νευρική διαταραχή, όπως αμυοπλευρική νευρική σκλήρυνση ή σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα.

Αναλόγως των αποτελεσμάτων, ο γιατρός θα σας συμβουλεύσει για τα επόμενα βήματα που μπορεί να περιλαμβάνουν περαιτέρω εξετάσεις ή φαρμακευτική αγωγή.