Ασθένειες μυοσκελετικού συστήματος

Κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου

Τι είναι η κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου;

Η σπονδυλική στήλη αποτελείται από μια σειρά οστών (σπονδύλους) τοποθετημένους ο ένας πάνω από τον άλλο. Από την κορυφή ως τη βάση, η σπονδυλική στήλη περιλαμβάνει αρκετά οστά στην αυχενική μοίρα, 12 στη θωρακική μοίρα και 5 στην οσφυϊκή μοίρα, ακολουθούμενα από το ιερό οστό και τον κόκκυγα στη βάση. Μεταξύ των οστών βρίσκονται οι λεγόμενοι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι. Ο ρόλος τους είναι να προστατεύουν τους σπονδύλους απορροφώντας τους κραδασμούς από καθημερινές δραστηριότητες, όπως το περπάτημα και η ανύψωση βαρών.

Κάθε μεσοσπονδύλιος δίσκος έχει δύο μέρη: ένα μαλακό, ζελατινώδες εσωτερικό μέρος και ένα πιο σκληρό δακτύλιο. Τραυματισμός ή αδυναμία μπορεί να προκαλέσουν την προεξοχή του εσωτερικού τμήματος μέσω του εξωτερικού δακτυλίου. Αυτό είναι γνωστό ως κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου ή δισκοκήλη. Η δισκοκήλη προκαλεί πόνο και δυσφορία. Αν συμπιέζει κάποιο νεύρο, μπορεί να βιώσετε μούδιασμα και πόνο στην πάσχουσα περιοχή. Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστείτε χειρουργείο για την αφαίρεση ή την αποκατάσταση της κήλης.

Συμπτώματα Αίτια Διάγνωση Θεραπεία Επιπλοκές Πρόληψη Έκβαση

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της κήλης μεσοσπονδύλιου δίσκου;

Μπορεί να έχετε κήλη σε οποιοδήποτε σημείο της σπονδυλικής στήλης, από τον αυχένα μέχρι τη μέση. Η μέση ιδιαίτερα είναι μια από τις πιο κοινές περιοχές εμφάνισης δισκοκήλης. Η σπονδυλική στήλη συνιστά ένα περίπλοκο δίκτυο νεύρων και αιμοφόρων αγγείων. Για αυτό, μια δισκοκήλη μπορεί να ασκήσει επιπλέον πίεση στα νεύρα και τους μύες γύρω της.

Τα συμπτώματα της δισκοκήλης περιλαμβάνουν:

 • Πόνο και μούδιασμα, κυρίως στη μία πλευρά του σώματος
 • Πόνο που επιδεινώνεται μετά από ορθοστασία ή καθιστή στάση
 • Ανεξήγητη μυϊκή αδυναμία
 • Πόνο που εκτείνεται στα χέρια και τα πόδια
 • Πόνο που επιδεινώνεται τη νύχτα ή κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων κινήσεων
 • Αίσθηση μυρμηγκιάσματος, πόνου ή καψίματος στην πάσχουσα περιοχή

Ο τύπος του πόνου ποικίλει από άτομο σε άτομο. Μιλήστε στο γιατρό σας αν ο πόνος καταλήγει σε μούδιασμα ή αίσθηση μυρμηγκιάσματος που επηρεάζει την ικανότητά σας να ελέγχετε τους μύες σας.

Αίτια

Τι προκαλεί την κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου;

Η κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου συμβαίνει όταν ο εξωτερικός δακτύλιος γίνεται αδύναμος ή υφίσταται ρήξη και επιτρέπει στο εσωτερικό ζελατινώδες τμήμα να διαρρεύσει προς τα έξω. Αυτό μπορεί να συμβεί με την προχωρημένη ηλικία. Συγκεκριμένες κινήσεις μπορούν επίσης να προκαλέσουν δισκοκήλη. Ένας μεσοσπονδύλιος δίσκος μπορεί να «γλιστρήσει» από την κανονική του θέση όταν συστρέφετε τον κορμό σας ή γυρίζετε να σηκώσετε ένα αντικείμενο. Η ανύψωση μεγάλου βάρους μπορεί να ασκήσει πολύ μεγάλη πίεση στη μέση σας, οδηγώντας σε δισκοκήλη. Αν κάνετε μια χειρωνακτική εργασία που απαιτεί την ανύψωση βαρών, ο κίνδυνος της πάθησης αυξάνεται.

Τα υπέρβαρα άτομα βρίσκονται επίσης σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης δισκοκήλης, διότι η σπονδυλική τους στήλη πιέζεται κάτω από το επιπλέον βάρος που καλείται να υποστηρίξει. Οι αδύναμοι μύες και η καθιστική ζωή είναι ορισμένοι επιπρόσθετοι παράγοντες που εντείνουν τον κίνδυνο.

Καθώς μεγαλώνετε, οι πιθανότητες κήλης γίνονται όλο και μεγαλύτερες. Αυτό συμβαίνει διότι, με την πάροδο των ετών, οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι αρχίζουν να χάνουν μέρος του προστατευτικού τους νερού. Ως αποτέλεσμα, μπορούν να μετατοπιστούν εκτός της κανονικής τους θέσης πιο εύκολα.

Οι δισκοκήλες είναι πιο συχνές στις γυναίκες παρά στους άνδρες.

Διάγνωση

Πώς διαγιγνώσκεται η κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου;

Αρχικά, ο γιατρός θα πραγματοποιήσει μια κλινική εξέταση, αναζητώντας την πηγή του πόνου και της δυσφορίας. Αυτό περιλαμβάνει τον έλεγχο της νευρικής λειτουργίας και της μυϊκής δύναμης και το εάν νιώθετε πόνο όταν κινείτε ή πιέζετε την πάσχουσα περιοχή. Ο γιατρός επίσης θα σας ρωτήσει αναφορικά με το ιατρικό ιστορικό και τα συμπτώματά σας. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το πότε αισθανθήκατε πόνο για πρώτη φορά και ποιες δραστηριότητες τον επιδεινώνουν.

Οι απεικονιστικές τεχνικές θα βοηθήσουν το γιατρό να δει τους μύες και τα οστά της σπονδυλικής σας στήλης και να ταυτοποιήσει περιοχές με βλάβη. Παραδείγματα τέτοιων τεχνικών είναι:

Ο γιατρός θα συνδυάσει όλες τις πληροφορίες για να καθορίσει την αιτία του πόνου, της αδυναμίας και της δυσφορίας.

Θεραπεία

Πώς αντιμετωπίζεται η κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου;

Οι θεραπευτικές επιλογές της δισκοκήλης κυμαίνονται από συντηρητικές ως χειρουργικές και εξαρτώνται από το επίπεδο δυσφορίας που βιώνετε και πόσο πολύ έχει φύγει εκτός θέσης ο μεσοσπονδύλιος δίσκος.

Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να ανακουφιστούν από τον πόνο της δισκοκήλης με ένα πρόγραμμα γυμναστικής που εκτείνει και ενδυναμώνει τους μύες της πλάτης. Ο φυσικοθεραπευτής μπορεί να σας συστήσει τέτοιες ασκήσεις.

Η λήψη μη συνταγογραφούμενων παυσίπονων και η αποφυγή ανύψωσης βαρών είναι εξίσου βοηθητικές πρακτικές.

Μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να αποτραβηχτείτε από όλες τις αθλητικές δραστηριότητες όταν βιώνετε τον πόνο και τη δυσφορία μιας δισκοκήλης. Ωστόσο, κάτι τέτοιο μπορεί θα οδηγήσει σε μυϊκή αδυναμία και ακαμψία των αρθρώσεων. Αντ’ αυτού προσπαθήστε να παραμείνετε όσο το δυνατόν πιο ενεργοί μέσω διατάσεων ή δραστηριότητες χαμηλής έντασης, όπως το περπάτημα.

Αν ο πόνος της δισκοκήλης δεν ανταποκρίνεται σε μη συνταγογραφούμενες θεραπείες, ο γιατρός θα σας συνταγογραφήσει ισχυρότερα φάρμακα, όπως:

 • Μυοχαλαρωτικά για την ανακούφιση των μυϊκών σπασμών
 • Ναρκωτικά για την ανακούφιση του πόνου
 • Φάρμακα για το νευρικό πόνο, όπως η γκαμπαπεντίνη και η ντουλοξετίνη

Ο γιατρός θα σας προτείνει χειρουργική επέμβαση αν τα συμπτώματα δεν υποχωρήσουν μέσα σε έξι εβδομάδες ή αν η δισκοκήλη επηρεάζει τη μυϊκή λειτουργία. Κατά το χειρουργείο, θα αφαιρεθεί το προεξέχον ή πάσχον τμήμα του δίσκου, αλλά όχι ολόκληρος ο δίσκος. Αυτή η διαδικασία καλείται μικροδισκεκτομή.

Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, ο γιατρός μπορεί να αντικαταστήσει το μεσοσπονδύλιο δίσκο με ένα τεχνητό ή να αφαιρέσει το δίσκο και να συντήξει τους σπονδύλους. Η διαδικασία αυτή, σε συνδυασμό με πεταλεκτομή και σπονδυλική σύμφυση, προσθέτει σταθερότητα στη σπονδυλική στήλη.

Επιπλοκές

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές μιας κήλης μεσοσπονδύλιου δίσκου;

Αν δεν αντιμετωπιστεί, η σοβαρή κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη νευρική βλάβη. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, μία δισκοκήλη μπορεί να παρεμποδίσει τις νευρικές ώσεις στην ιππουρίδα. Η ιππουρίδα είναι το σύνολο των νεύρων που εξέρχονται από το νωτιαίο μυελό. Αν συμβεί αυτή η νευρική παρεμπόδιση, πιθανώς θα χάσετε τον έλεγχο της ουροδόχου κύστης και του παχέος εντέρου σας.

Μία άλλη μακροπρόθεσμη επιπλοκή είναι η αναισθησία (απώλεια αίσθησης) στο έσω τμήμα των μηρών, στο πίσω μέρος των ποδιών και γύρω από τον πρωκτό.

Παρόλο που τα συμπτώματα της δισκοκήλης μπορούν να βελτιωθούν, μπορούν επίσης και να επιδεινωθούν. Αν δεν μπορείτε πλέον να κάνετε δραστηριότητες όπως παλιά, θα πρέπει να επισκεφθείτε το γιατρό σας.

Πρόληψη

Υπάρχει τρόπος να προληφθεί η κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου;

Μπορεί να μην είναι δυνατό να αποτρέψετε τη δισκοκήλη, αλλά μπορείτε να λάβετε προληπτικά μέτρα για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισής της:

 • Διατηρήστε ένα υγιές βάρος.
 • Μην παραμένετε καθιστοί για μεγάλα χρονικά διαστήματα – σηκωθείτε και κάντε διατάσεις τακτικά.
 • Χρησιμοποιήστε ασφαλείς μεθόδους ανύψωσης βαρών: σκύψτε και σηκώστε βάζοντας δύναμη στα γόνατα και όχι στη μέση.
 • Πραγματοποιήστε ασκήσεις που ενδυναμώνουν τους μύες στη μέση, τα πόδια και το θώρακα.

Έκβαση

Ποια είναι η έκβαση για κάποιον που έχει κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου;

Οι περισσότεροι άνθρωποι με δισκοκήλη ανταποκρίνονται καλά στη συντηρητική θεραπεία. Μέσα σε έξι εβδομάδες, ο πόνος και η δυσφορία μειώνονται σταδιακά.

 

+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Herniated disk. (n.d.) ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0001478/

2. Herniated disk in the lower back. (2012, November). Retrieved from orthoinfo.aaos.org/topic.cfm?topic=a00534

3. Mayo Clinic Staff. (2010, December 18). Herniated disk mayoclinic.com/health/herniated-disk/DS00893/METHOD=print

4. What is a herniated disk? (2014, March) familydoctor.org/familydoctor/en/diseases-conditions/herniated-disk.html