Ψυχική υγεία

Καραντίνα: Δημοφιλείς εφαρμογές που θα σας κρατήσουν σε επαφή με τους αγαπημένους σας

Στην περίπτωση που ένας άνθρωπος νοσήσει με κορωνοϊό ή κατά την διάρκεια της καραντίνας, χάρη στην τεχνολογία δεν θα χάσει επαφή με την οικογένεια και τους φίλους του.

Πώς η τεχνολογία μας κρατά σε επαφή;

Υπάρχουν πολλά τεχνολογικά εργαλεία (εφαρμογές) που μπορούν να μας κρατήσουν σε επαφή με τους αγαπημένους μας, τα οποία είναι άμεσα προσβάσιμα και διαθέσιμα στα κινητά, τον υπολογιστή και τα tablet μας.

Για να χρησιμοποιήσετε μια εφαρμογή, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να την εγκαταστήσετε στο smartphone σας και να πείτε και στους φίλους σας να κάνουν το ίδιο. Εάν δεν γνωρίζετε πώς θα το κάνετε, κοιτάξτε στο διαδίκτυο και εκεί θα βρείτε πολλά συμβουλευτικά βίντεο. Αφού εγκατασταθεί η εφαρμογή, ανοίξτε την και ακολουθήστε τις οδηγίες. Για να εμφανιστούν τα ονόματα των επαφών σας θα πρέπει να επιτρέψετε στην εφαρμογή να έχει πρόσβαση στις επαφές σας, διαφορετικά θα πρέπει να εισάγετε χειρωνακτικά τον αριθμό του τηλεφώνου του ατόμου με το οποίο θέλετε να επικοινωνήσετε. Όταν ολοκληρώσετε αυτή τη διαδικασία, πατήστε πάνω στο όνομα της επαφής για να καλέσετε ή να στείλετε κάποιο μήνυμα.

Οι περισσότερες από αυτές τις εφαρμογές είναι δωρεάν, ωστόσο καταναλώνουν γρήγορα τα δεδομένα κινητής τηλεφωνίας. Εάν δεν έχετε, λοιπόν, σταθερή σύνδεση διαδικτύου ή κάποιο απεριόριστο πακέτο δεδομένων κινητής τηλεφωνίας, ενδέχεται να επιβαρύνετε τον λογαριασμό του κινητού σας.

Ποιες εφαρμογές μπορείτε να χρησιμοποιήσετε;

Οι εφαρμογές που είναι διαθέσιμες και μπορείτε να χρησιμοποιείστε για να επικοινωνήσετε με άλλους ανθρώπους είναι πολλές. Εάν δεν είστε σίγουροι για το ποια μπορεί να ανταποκριθεί καλύτερα στις ανάγκες σας, τότε ελέγξτε τις ακόλουθες επιλογές:

  • WhatsApp (www.whatsapp.com). Αυτή η δημοφιλής πλατφόρμα, σας επιτρέπει να στέλνετε μηνύματα κειμένου και να πραγματοποιείτε τηλεφωνικές κλήσεις (με ή χωρίς βίντεο). Η εφαρμογή, σας επιτρέπει επίσης να στέλνετε και να λαμβάνετε βίντεο, έγγραφα και φωνητικά μηνύματα.
  • Snapchat (www.snapchat.com). Η εφαρμογή Snapchat, σας δίνει τη δυνατότητα να στέλνετε και να λαμβάνετε σύντομα διασκεδαστικά μηνύματα, φωτογραφίες και βίντεο. Χρησιμοποιεί διασκεδαστικά φίλτρα που αλλάζουν τις εικόνες, όπως περίεργα μαλλιά, ανόητα μάτια, παράξενες μύτες και φωνές. Μάλιστα, μπορείτε να κάνετε μια σειρά από Snap και να τα αποστείλετε με χρονολογική σειρά, δημιουργώντας έτσι μια μικρή ιστορία που θα θέλατε να μοιραστείτε. Ένα επιπρόσθετο χαρακτηριστικό της εφαρμογής είναι ότι τα μηνύματα διαγράφονται αυτόματα σε καθορισμένο χρονικό διάστημα. Τέλος, το Snapchat προσφέρει και την δυνατότητα βιντεόκλησης.
  • Google Duo. Αυτή η εφαρμογή (duo.google.com) είναι ουσιαστικά μια πλατφόρμα τηλεδιάσκεψης. Μπορείτε να πραγματοποιήσετε βιντεοκλήσεις με ένα μόνο άτομο ή με έως οκτώ άτομα. Επιπρόσθετα, σας δίνει την δυνατότητα να αφήνετε μηνύματα βίντεο στα άτομα που καλείτε – κάτι που είναι ιδιαίτερα όμορφο καθώς τα βίντεο δεν χάνονται και έτσι μπορείτε να τα βλέπετε όποτε θέλετε.
  • FaceTime (www.apple.com) είναι μια εφαρμογή που είναι προεγκατεστημένη σε όλες τις συσκευές της Apple. Η εν λόγω εφαρμογή σας επιτρέπει να καλείτε άτομα σε όλο τον κόσμο (1-32 άτομα ταυτόχρονα) αν και υπάρχει πιθανότητα να μην μπορείτε να τους βλέπετε όλους ταυτόχρονα.
  • Πλατφόρμες τηλεδιάσκεψης. Δύο δημοφιλείς πλατφόρμες τηλεδιάσκεψης είναι το Zoom (www.zoom.com) και το Skype (www.skype.com). Το Zoom χρησιμοποιείται συνήθως από σχολεία και επιχειρήσεις, επειδή μπορεί να φιλοξενήσει έως 1.000 άτομα σε μια βιντεόκληση. Η εφαρμογή είναι δωρεάν αλλά έχει κάποιους περιορισμούς. Για παράδειγμα, είναι δωρεάν για κλήσεις μεταξύ δύο ατόμων για 24 ώρες και δωρεάν για έως 100 άτομα για 40 λεπτά, ωστόσο, υπάρχουν χρεώσεις για την προσθήκη επιπλέον συμμετεχόντων. Από την άλλη, το Skype μπορεί να φιλοξενήσει έως και 50 άτομα κάθε φορά και μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ή χωρίς βίντεο.
  • Netflix party (www.netflixparty.com). Αυτή η νέα εφαρμογή είναι μια επέκταση του Google Chrome που ενθαρρύνει την ομαδική παρακολούθηση ταινιών και τηλεοπτικών εκπομπών. Η εφαρμογή επιτρέπει την ομαδική παρακολούθηση ταινιών στο Netflix και την συζήτηση μεταξύ των χρηστών σε πραγματικό χρόνο.

Συμπερασματικά

Παρόλο που τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει την άμεση επαφή των ανθρώπων, σε τέτοιες περιόδους που η κοινωνική αποστασιοποίηση είναι επιβεβλημένη, το να βλέπετε το πρόσωπο των αγαπημένων σας ανθρώπων, έστω και μέσω βιντεοκλήσεων, είναι πολύ σημαντικό.

Οι άνθρωποι είναι από τη φύση τους κοινωνικά πλάσματα, οπότε χρησιμοποιήστε τα εργαλεία που έχετε στη διάθεση σας, για να δείτε τους αγαπημένους σας και να μοιραστείτε μαζί τους ιστορίες και σκέψεις. Αυτό θα σας κάνει να νιώσετε σίγουρα καλύτερα.