Ωτορινολαρυγγολογικά

Κοχλιακό εμφύτευμα: Τι είναι και ποια είναι η επίδραση του στην ακοή;

Το πρώτο κοχλιακό εμφύτευμα παρουσιάστηκε το 1972. Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019, έχουν εμφυτευτεί περίπου 736.900 καταγεγραμμένες συσκευές παγκοσμίως.

Δεν έχουν όλα τα κωφά άτομα κοχλιακό εμφύτευμα. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), πάνω από το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού – ή 430 εκατομμύρια άνθρωποι – χρειάζονται αποκατάσταση για να αντιμετωπίσουν την “αναπηρικήαπώλεια ακοής τους. Όμως, τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση σχετικά με το τι κάνουν τα εμφυτεύματα.

Τι είναι το κοχλιακό εμφύτευμα;

Το κοχλιακό εμφύτευμα είναι μια μικρή αλλά πολύπλοκη ηλεκτρονική συσκευή που έχει ως στόχο να παρέχει σε όσους είναι κωφοί ή βαριά βαρήκοοι την αίσθηση του ήχου. Η ηλεκτρονική αυτή συσκευή αποτελείται από το εξωτερικό μέρος που βρίσκεται πίσω από το αυτί και το εσωτερικό μέρος που τοποθετείται χειρουργικά κάτω από το δέρμα.

Υπάρχει η εσφαλμένη αντίληψη ότι τα κοχλιακά εμφυτεύματα αποκαθιστούν τα “φυσιολογικά” επίπεδα ακοής, ενώ αυτό δεν ισχύει. Αυτό που προσφέρουν, ωστόσο, είναι να δίνουν σε ένα κωφό άτομο μια χρήσιμη αναπαράσταση των ήχων στο περιβάλλον του. Μπορούν επίσης να τον βοηθήσουν να κατανοήσει την ομιλία.


Πώς λειτουργούν τα κοχλιακά εμφυτεύματα;

Τα κοχλιακά εμφυτεύματα λειτουργούν μέσω των ακόλουθων στοιχείων:

  • Μικρόφωνο

Το μικρόφωνο ενός κοχλιακού εμφυτεύματος λαμβάνει ήχους από το περιβάλλον και μετατρέπει τους ήχους αυτούς σε ηλεκτρικά σήματα.

  • Επεξεργαστής ομιλίας

Αφού ληφθούν από το μικρόφωνο, οι εισερχόμενοι ήχοι μεταφέρονται στον επεξεργαστή, ο οποίος συνήθως τοποθετείται πίσω από το αυτί. Ο επεξεργαστής περιέχει μπαταρίες που τροφοδοτούν ολόκληρο το κοχλιακό εμφύτευμα. Η δουλειά του είναι να επιλέγει και να οργανώνει τους ήχους που λαμβάνονται από το μικρόφωνο.

  • Πομπός και δέκτης/διεγέρτης

Τα σήματα από τον επεξεργαστή οδηγούνται στη συνέχεια προς τον πομπό και το δέκτη/διεγέρτη, όπου μετατρέπονται σε ηλεκτρικά ερεθίσματα.

  • Συστοιχία ηλεκτροδίων

Μια ομάδα ηλεκτροδίων συλλέγει στη συνέχεια τα ερεθίσματα από τον διεγέρτη και τα παρέχει σε διάφορες περιοχές του ακουστικού νεύρου. Τελικά, αυτό επιτρέπει στον εγκέφαλο του ατόμου να αναγνωρίζει τα σήματα ως ήχο. Όμως η ακοή με κοχλιακό εμφύτευμα είναι διαφορετική από την κανονική ακοή και χρειάζεται χρόνος για την εκ νέου εκμάθηση.

Ένα κοχλιακό εμφύτευμα έχει δύο μέρη – ένα εσωτερικό εμφύτευμα που τροφοδοτείται μέσω του κοχλία κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης και ένα εξωτερικό μέρος που συλλέγει τους ήχους και τους μεταδίδει μέσω του εσωτερικού εμφυτεύματος. Τα δύο μέρη συνδέονται μέσω ενός μαγνήτη. Το σύστημα εμφυτεύματος παρακάμπτει τα κατεστραμμένα κύτταρα διεγείροντας απευθείας τον κοχλία και τα νεύρα στέλνουν αυτό το σήμα στον εγκέφαλο για να ερμηνευτεί.

Πώς τοποθετείται ένα κοχλιακό εμφύτευμα στο κεφάλι;

Ένας μαγνήτης συνδέει το κοχλιακό εμφύτευμα στο κεφάλι, αλλά μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν συσκευές συγκράτησης που βοηθούν να διατηρηθούν τα εξωτερικά μέρη του εμφυτεύματος στη θέση τους.

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορούν να φορέσουν τη συσκευή πάνω από το αυτί τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις, έχουν χρησιμοποιηθεί κάποιοι δημιουργικοί τρόποι για να κρατηθεί το εμφύτευμα στη θέση του , όπως με τα τσιμπιδάκια μαλλιών για την τοποθέτηση του επεξεργαστή ομιλίας στο κεφάλι.

Πώς είναι η χειρουργική επέμβαση για τα κοχλιακά εμφυτεύματα;

Τα παιδιά συνήθως είναι περίπου ενός έτους όταν παίρνουν το κοχλιακό τους εμφύτευμα. Υπάρχουν ορισμένα κριτήρια που πρέπει να πληρεί ένα παιδί προτού του τοποθετηθεί το κοχλιακό εμφύτευμα, συμπεριλαμβανομένου του αν έχει σοβαρή έως βαθιά κώφωση.

Η καθοδήγηση του Εθνικού Ινστιτούτου για την Υγεία και την Υγειονομική Αριστεία (NICE) αναφέρει ότι η σοβαρή έως βαθιά κώφωση αναγνωρίζεται ως το να ακούει κανείς μόνο ήχους δυνατότερους από 80 dB HL σε 2 ή περισσότερες συχνότητες χωρίς ακουστικά βαρηκοΐας (ο οποίος είναι ισοδύναμος με ενός πολυσύχναστου δρόμου στο κέντρο της πόλης). Τα παιδιά που αναγνωρίζονται με σύνθετες ανάγκες στα πρώτα χρόνια της ζωής τους μπορεί να παρουσιάσουν καθυστέρηση στην εμφύτευση.

Η απόφαση για εμφύτευση λαμβάνεται στο πλαίσιο μιας διεπιστημονικής ομάδας (MDT), η οποία συνήθως περιλαμβάνει ειδικούς συμβούλους, ωτορινολαρυγγολόγους, λογοθεραπευτές και δασκάλους κωφών – το άτομο και η οικογένειά του είναι επίσης σημαντικά μέλη αυτής της της ομάδας.

Μπορείτε να αφαιρέσετε ένα κοχλιακό εμφύτευμα;

Ένα κοχλιακό εμφύτευμα μπορεί να αφαιρεθεί ανά πάσα στιγμή. Τα παιδιά ενθαρρύνονται γενικά να φορούν το εμφύτευμά τους κατά τη διάρκεια όλων των ωρών εγρήγορσης και να το αφαιρούν πριν πέσουν για ύπνο. Ωστόσο, η ευέλικτη και προσεκτική προσέγγιση στη χρήση του κοχλιακού εμφυτεύματος είναι σημαντική, όπως συμβαίνει με όλη τη φροντίδα των ατόμων με δυσκολίες.

Υπάρχουν αμέτρητοι διαφορετικοί λόγοι για τους οποίους ένα παιδί ή ένας νέος μπορεί να επιθυμεί να αφαιρέσει το εμφύτευμά του και, δεδομένου ότι η ικανότητά του να επικοινωνεί μπορεί να είναι περιορισμένη, δεν είναι πάντα εύκολο να εξακριβωθεί ο λόγος για τον οποίο αφαιρεί τη συσκευή.

Ένας λόγος θα μπορούσε να είναι ότι βιώνουν αισθητηριακή υπερφόρτωση. Αυτό συμβαίνει όταν οι πέντε αισθήσεις ενός ατόμου – όραση, ακοή, όσφρηση, αφή και γεύση – προσλαμβάνουν περισσότερες πληροφορίες από όσες μπορεί να επεξεργαστεί ο εγκέφαλός του, τον υπερφορτώνουν και τον οδηγούν σε πανικό.

Είναι συχνά πολύ δύσκολο να καθιερωθεί η χρήση εμφυτευμάτων σε παιδιά και νέους με σύνδρομο CHARGE. Το σύνδρομο CHARGE αναφέρεται σε ένα μοτίβο γενετικών ανωμαλιών και περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα καταστάσεων, οι οποίες μπορεί να διαφέρουν από παιδί σε παιδί. Πρόκειται για ένα σύνθετο σύνδρομο και είναι σπάνιο.

Οι νέοι αυτοί έχουν μονοτροπικούς επεξεργαστές (επεξεργάζονται μία αίσθηση κάθε φορά) και δεν είναι σε θέση να παρακολουθήσουν τον ήχο σε ένα πολυαισθητηριακό περιβάλλον.

Ένα άλλο μοτίβο συμπεριφοράς που παρουσιάζεται γύρω από τη χρήση του κοχλιακού εμφυτεύματος είναι ο διαχωρισμός, όπου ένα άτομο μπορεί να αποδέχεται τη χρήση του κοχλιακού εμφυτεύματός του μόνο σε συγκεκριμένα περιβάλλοντα ή σε συγκεκριμένα χρονικά πλαίσια.

Τα παιδιά μπορεί επίσης να αφαιρέσουν το εμφύτευμά τους εάν κουραστούν, αισθανθούν πόνο ή απλά θέλουν ένα διάλειμμα από το άκουσμα.

Τελικά, η ευελιξία και το ανοιχτό μυαλό είναι το κλειδί για τη διερεύνηση των λόγων για τους οποίους ένα νεαρό άτομο αφαιρεί τη συσκευή του κατά τη διάρκεια της ημέρας.