Άσκηση και Υγεία

Κολύμπι σε κρύο νερό και υγεία

Οι περισσότεροι άνθρωποι αντιπαθούν το κολύμπι σε κρύο νερό, ωστόσο έχει αποδειχθεί ότι η κολύμβηση σε χαμηλότερες θερμοκρασίες έχει πολλά οφέλη για την υγεία! Μήπως ήρθε η ώρα, λοιπόν, να το εντάξετε στη ζωή σας;

Ποια είναι τα οφέλη από την κολύμβηση σε κρύο νερό;

  • Ενεργοποίηση του μεταβολισμού. Σε χαμηλές θερμοκρασίες το σώμα πρέπει να δουλέψει σκληρότερα για να παραμείνει ζεστό και σαν αποτέλεσμα καίμε περισσότερες θερμίδες.
  • Καλύτερη κυκλοφορία του αίματος. Η απότομη αλλαγή της θερμοκρασίας από την εξωτερική στη θερμοκρασία του νερού δίνει σήμα στην καρδιά μας να αρχίσει να στέλνει περισσότερο αίμα στα όργανα μας, αποτέλεσμα να βελτιώνεται η κυκλοφορία και οι τοξίνες να φεύγουν από τον οργανισμό μας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα και καθαρότερο, λαμπερό και υγιές δέρμα.
  • Λιγότερο άγχος και καλύτερη διάθεση. Η ίδια η άσκηση αυξάνει την παραγωγή των ενδορφινών, που είναι οι νευροδιαβιβαστές που συμμετέχουν στην καλή διάθεση μειώνουν τα επίπεδα στρες και άγχους. Το “τσίμπημα” που προκαλεί το κρύο νερό πάνω στο δέρμα μας καταπολεμείται από τον οργανισμό με την παραγωγή ακόμα περισσότερων ενδορφινών.
  • Καλύτερος ύπνος. Το κρύο νερό ενεργοποιεί το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα και αυτό βοηθάει το σώμα να ξεκουραστεί και να ανάκτηση τις δυνάμεις που έχασε. Αυτό δημιουργεί και ένα αίσθημα ξεκούρασης και ηρεμίας, που με τη σειρά του οδηγεί σε καλύτερο βραδινό ύπνο.
  • Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Το κρύο νερό βοηθάει στην ανοσολογική απόκριση, την παραγωγή περισσότερων λευκών αιμοσφαιρίων και αντιοξειδωτικών, που είναι και η άμυνα απέναντι σε διάφορες νόσους από το κοινό κρυολόγημα μέχρι καρδιολογικά προβλήματα και διαταραχές.

Ποιους κινδύνους εγκυμονεί η κολύμβηση σε κρύο νερό;

Παρά τα όσα θετικά μπορεί να έχει κολύμβηση σε χαμηλότερες θερμοκρασίες, εγκυμονεί και κινδύνους που είναι σημαντικό να έχουμε στο νου μας προτού κάνουμε τη βουτιά μας.

  • Υποθερμία. Η κανονική θερμοκρασία του σώματός μας είναι 36.6°C. Η ομοιόσταση του σώματός μας τείνει να διατηρήσει αυτή τη θερμοκρασία σταθερή. Αν ωστόσο σε ακραίες καιρικές συνθήκες η θερμοκρασία του σώματος πέσει κάτω από 35°C, τότε τα πράγματα γίνονται επικίνδυνα, ιδιαίτερα αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα. Συμπτώματα υποθερμίας είναι το τρέμουλο, το χλωμό δέρμα, η κούραση, μπλαβιά χείλη, η γρήγορη αναπνοή και ο μπερδεμένος λόγος.
  • Cold water shock. Αυτό συμβαίνει λόγω της ανάγκης για άμεση ανταπόκριση οργανισμού στο κρύο περιβάλλον που ήρθε απότομα. Τα αιμοφόρα αγγεία του δέρματος συστέλλονται και η καρδιά αρχίζει να λειτουργεί περισσότερο. Θα έχετε επίσης την αίσθηση ότι σας κόβεται η αναπνοή. Δοκιμάστε να μπείτε σιγά-σιγά στο νερό όταν οι θερμοκρασίες είναι πάρα πολύ χαμηλές, μην πηδάτε η βυθίζεστε κατευθείαν κάτω από το νερό. (Περισσότερες χρήσιμες πληροφορίες για το cold water shock θα βρείτε εδώ)
  • Χιονίστρες. Δεν μπορείτε να πάθετε χιονίστρες από την ίδια την κολύμβηση σε χαμηλές θερμοκρασίες, μπορεί να εμφανιστούν όμως εάν ζεσταθείτε μετά ξανά πάρα πολύ γρήγορα. Παρόλο που δεν είναι πολύ επικίνδυνες για την υγεία, μπορεί να είναι ενοχλητικές και να προκαλούν φαγούρα. Ζεσταθείτε σιγά-σιγά μετά από κολύμβηση σε κρύο νερό.

Πριν κολυμπήσετε σε πολύ κρύο νερό θα πρέπει να λάβετε υπόψιν σας τη φυσική σας κατάσταση, πόσο εξοικειωμένοι είστε με την κολύμβηση σε χαμηλές θερμοκρασίες και σίγουρα να ακούτε το σώμα σας, το οποίο θα σας στείλει προειδοποιήσεις εάν δεν μπορεί να αντέξει την πτώση αυτή της θερμοκρασίας. Είναι πολύ σημαντικό όσο πέφτει η θερμοκρασία να μειώνεται και το χρόνο παραμονής σας στο νερό και αν χρειαστεί φορέστε κατάλληλο εξοπλισμό για να μπορέσετε να ανταποκριθείτε. Παράλληλα, αποφύγετε τις βουτιές αν δεν είστε πολύ εξοικειωμένοι με την κολύμβηση σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, μπορεί να οδηγήσει σε πολύ σοβαρά προβλήματα.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Cold Water Swimming—Benefits and Risks: A Narrative Review https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7730683/

8 Benefits of Cold Water Swimming https://www.iprshealth.com/news/8-benefits-of-cold-water-swimming/

The health benefits and risks of cold water swimming https://www.netdoctor.co.uk/healthy-living/fitness/a30499541/cold-water-swimming/