Ψυχική υγεία

Λες ψέματα; Είσαι αγχωμένος; Όλα φαίνονται με τη γλώσσα του σώματος!

Η γλώσσα του σώματος ή μη λεκτική επικοινωνία είναι μια ολόκληρη επιστήμη και μας αποφέρει  ιδιαίτερα χρήσιμα εργαλεία επικοινωνίας. Συνήθως, η ικανότητά μας, είναι ο κλειδί επιτυχίας για τις επαγγελματικές και κοινωνικές μας σχέσεις, η γλώσσα του σώματος όμως, είναι οι μη λεκτικές ενδείξεις που φωνάζουν δυνατά για μας. Αν και η γλώσσα του σώματος θεωρούμε ότι είναι σημαντικό μέρος της επικοινωνίας, η διαδικασία μεταξύ των πομπών και των δεικτών συνήθως γίνεται ασυναίσθητα. Ακόμα και στα ζώα υπάρχει η γλώσσα του σώματος.

Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να συγχέεται  η γλώσσα του σώματος με την νοηματική γλώσσα, καθώς στην νοηματική γλώσσα υπάρχουν γραμματικά συστήματα, όπως και σε όλες τις γλώσσες, που αποτελούν θεμελιώδεις ιδιότητες.

Η φωνή μας , η στάση του σώματος μας καθώς και οι κινήσεις ή οι χειρονομίες πολλές φορές μπορούν να εξηγήσουν τι νιώθουμε και σε ποια ψυχολογική κατάσταση βρισκόμαστε.

Στην Αμερική στη δεκαετία του 1990 στην πρόσληψη προσωπικού, εκτός από τα τυπικά προσόντα, υπήρχε ψυχολόγος για να ερμηνεύσει την στάση του σώματος και τα αποτελέσματα της δοκιμασίας που τα άτομα  είχαν υποβληθεί, χωρίς να το γνωρίζουν. Ακόμα και αν δεν μιλάτε, είστε σιωπηλοί η γλώσσα του σώματος επικοινωνεί και μεταφέρει τα μηνύματά της.Είναι μια φυσική, γλώσσα, ασυνείδητη που μεταφράζει και μεταφέρει τα λόγια σας μέσα από την στάση σας.

Συνήθως η μη λεκτική επικοινωνία έχει διάφορους τύπους :

α) τη οπτική επαφή

β)την στάση και κίνηση του σώματος

γ) τις εκφράσεις του προσώπου

Ας δούμε αναλυτικά τι αντιπροσωπεύει η κάθε μία 

α)Η οπτική επαφή

Ο τρόπος που κοιτάμε, δείχνει τα συναισθήματα που νιώθουμε την κάθε στιγμή. Ενδιαφέρον, αδιαφορία, έλξη, εχθρότητα, ζήλια κτλ. Μην ξεχνάτε ότι τα μάτια είναι ο καθρέφτης αλλά και τα παράθυρα της ψυχής.

Αν κατά την συνομιλία σας ο άνθρωπος που σας μιλάει κλείσει τα μάτια του σημαίνει ότι προσπαθεί να σας τονίσει ότι έχει κουραστεί και είναι μάταιο να συνεχίσετε την συζήτηση.

Αν με το χέρι του κλείσει το στόμα του τότε σίγουρα θα σας θυμίζει τα παιδικά μας χρόνια που πάντα βάζαμε τα χέρι μας στο στόμα μας όταν δεν θέλαμε να πούμε τίποτα.Όταν λέμε ψέματα τα μάτια μας έχουν μια τάση να κοιτάνε ψηλά για αυτό και στις παρουσιάσεις ή συνετευξεις οι ειδικοί στην επικοινωνία γνωρίζουν τα πάντα για τον άλλο από την οπτική επαφή και την κίνηση του σώματός μας.

β) Η στάση του σώματος

Ο τρόπος που κινείται το σώμα μας στέλνει χιλιάδες πληροφορίες στον έξω κόσμο.Η επιστήμη σήμερα έχει καταγράψει το 95% και μπορεί με βεβαιότητα να αναλύσει και να εξηγήσει.Υπάρχει ένας ολόκληρος μηχανισμός που μπορεί να εξηγήσει την κάθε κίνηση και συνήθως η επιτυχία είναι μεγάλη.

γ) Οι εκφράσεις του προσώπου

Το ανθρώπινο πρόσωπο έχει την δυνατότητα να εκφράσει όλα τα συναισθήματα που νιώθει, χαρά, λύπη, θυμό, φόβο, αηδία, έκπληξη, πόνο κτλ.Οι εκφράσεις των οφθαλμών, των χειλιών, των φρυδιών,της μύτης αποδεικνύουν και σχηματίζουν την ψυχολογική κατάσταση του ατόμου.

Η διαίσθηση που συνήθως έχουν κάποια άτομα δεν είναι άλλη από την ικανότητα αποκωδικοποίησης της μη λεκτικής συμπεριφοράς.

Υπάρχουν παραδείγματα που ακόμα και η εγκληματολογία έχει συμπεριλάβει για να κωδικοποιήσει συμπεριφορές με βάση τις εκφράσεις του προσώπου.

Το άγγιγμα της μύτης, ο αντίχειρας στο πηγούνι, τα χέρια στο πρόσωπο συνήθως είναι καταγεγραμμένες συμπεριφοράς που στην κάθε στιγμή που εκδηλώνονται δηλώνουν την πρόθεσή μας.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

The Definitive Book of Body Language How to Read Others' Attitudes by Their Gestures Pease Allan , Pease Barbara Orion Publishing Co

Nonverbal Communication and Body Language https://www.helpguide.org/articles/relationships-communication/nonverbal-communication.htm

Understanding Body Language and Facial Expressions https://www.verywellmind.com/understand-body-language-and-facial-expressions-4147228