Ψυχική υγεία

Μείωση άγχους: Πώς θα διαχειριστείτε τον χρόνο σας αποτελεσματικά;

Πώς να διαχειριστείτε τον χρόνο σας αποτελεσματικά;

1. Καταγράψτε τους στόχους σας

Όλοι μας έχουμε στόχους! Προσωπικούς, επαγγελματικούς, οικογενειακούς! Συνήθως όμως, χάνουμε την ισορροπία ανάμεσα στην προσωπική και επαγγελματική μας ζωή, λόγω του πολυάσχολου τρόπου ζωής μας. Καταγράψτε λοιπόν τους στόχους σας, χωρίστε τους σε μικρότερα κομμάτια, βάλτε προτεραιότητες και αρχίστε να δουλεύετε για αυτούς, προσαρμόζοντας τους στον τρόπο ζωής σας.

2. Παρακολουθήστε τον χρόνο που χρειάζεστε για την διαπεραίωση κάθε εργασίας

Οι περισσότεροι άνθρωποι, υπερτιμούν τον χρόνο που χρειάζονται για να κάνουν κάποιες απλές εργασίες, όπως το να κάνουν ένα ντους και υποτιμούν τον χρόνο που απαιτείται για πιο σημαντικές εργασίες, όπως η δημιουργία μιας λίστας. Παρακολουθείστε λοιπόν τον χρόνο που χρειάζεστε για κάθε καθημερινή σας εργασία, καθώς γνωρίζοντας πόσο χρόνο θα σας πάρει το κάθε τι θα μπορέσετε να οργανώσετε καλύτερα τις δουλειές σας.

3. Βάλε προτεραιότητες

Χωρίστε τα καθήκοντα σας σε 4 ομάδες:

  • Επείγοντα και σημαντικά
  • Όχι επείγοντα αλλά σημαντικά
  • Επείγοντα αλλά όχι σημαντικά
  • Ούτε επείγοντα, ούτε σημαντικά

Ο στόχος είναι να υπάρχουν όσο το δυνατόν λιγότερα καθήκοντα κάτω από το «επείγοντα και σημαντικά», διότι αυτά τα καθήκοντα προκαλούν άγχος όταν συσσωρεύονται και μια χαοτική κατάσταση στα υπόλοιπα.

4. Προγραμματίστε την ημέρα σας

Αφού λοιπόν γνωρίζετε πλέον τον χρόνο που σας παίρνει για να κάνετε μια εργασία και το τι είναι σημαντικό και τι όχι, αρχίστε να προγραμματίζετε την μέρα σας. Δείτε τι λειτουργεί καλύτερα σε εσάς. Μπορεί να νιώθετε καλύτερα να κάνετε δύσκολες εργασίες το βράδυ ή μπορεί να θέλετε να εργαστείτε το πρωί και να έχετε τα βράδια σας ελευθέρα. Ότι και αν λειτουργεί για εσάς φροντίστε να το εφαρμόσετε στον προγραμματισμό σας. Έτσι, και θα είστε πιο παραγωγικοί και θα σας μένει ελεύθερος χρόνος να ασχοληθείτε με οτιδήποτε άλλο.

5. Κάνε πρώτα τα πιο χρονοβόρα καθήκοντα

Σύμφωνα με τον Mark Twain, είναι καλύτερο να κάνετε νωρίς το πρωί οποιαδήποτε εργασία σας παίρνει περισσότερο χρόνο. Με αυτό τον τρόπο θα εξασφαλίσετε ελεύθερο χρόνο για το απόγευμα και δεν θα ανησυχείτε για το υπόλοιπο της ημέρας.

6. Σημειώστε τι έχετε να κάνετε σε μια λίστα

Το να σημειώσετε σε μια λίστα το τι ακριβώς έχετε να κάνετε κατά τη διάρκεια της ημέρας, θα σας βοηθήσει να βλέπετε ξεκάθαρα την ροή της διεκπεραίωσης των εργασιών σας. Είναι καλό να έχετε πάντα μαζί σας την εν λόγω λίστα, για να σημειώνετε τις εργασίες που έχουν ολοκληρωθεί.

7. Σκεφτείτε αν αυτό που κάνετε αξίζει τον κόπο

Αναλογιστείτε τους στόχους σας και αναρωτηθείτε αν αυτό που κάνετε θα σας βοηθήσει να φτάσετε σε αυτούς. Για παράδειγμα, εάν σπαταλάτε μια επιπλέον ώρα στη δουλειά σας, ενώ θα μπορούσατε να συνεχίσετε την επόμενη ημέρα, σκεφτείτε ότι αυτή την ώρα θα μπορούσατε να την εκμεταλλευτείτε για να παίξετε με το παιδί σας, να πάτε γυμναστήριο, να παίξετε πιάνο κλπ. Αναλογιστείτε λοιπόν τους στόχους σας και αυτοί θα σας δώσουν την απάντηση στο εάν τελικά αυτό που κάνετε αξίζει τον κόπο ή όχι.

8. Μην εξαπατάτε τον εαυτό σας

Όταν δημιουργείτε ένα πρόγραμμα, τότε προσπαθήστε να είστε πιστοί σε αυτό. Για παράδειγμα, αν προγραμματίσατε μια εργασία στις 9 το πρωί και αργήσατε μια ώρα, αυτό θα σας πάει πίσω από τις υπόλοιπες σας εργασίες κατά μια ώρα. Αν δεν μπορείτε να ακολουθήσετε το πρόγραμμα σας κατά γράμμα, τότε αφήστε τις εργασίες που χάσατε χρονικά, για το απόγευμα και συνεχίστε με τις υπόλοιπες.

9. Απομακρύνετε ότι δεν σας ευχαριστεί

Εάν νιώθετε πραγματικά την επιθυμία να απομακρύνετε ότι δεν σας ευχαριστεί από την ζωή σας, κάντε το! Εάν απομακρύνετε από τη ζωή σας ότι δεν θέλετε, θα βρείτε χρόνο για πράγματα που σας αρέσουν.

10. Το κάθε λεπτό είναι σημαντικό

Εάν κατά τη διάρκειά της μέρας σας, έχετε 4 δεκαπεντάλεπτα διαλείμματα, κατά τα οποία απλά ελέγχετε τα social media σας, σκεφτείτε ότι αυτά τα διαλείμματα αντιστοιχούν σε μια ώρα παραγωγικής εργασίας. Αν επιλέγατε να συνεχίσετε τη δουλειά σας αυτή την μια ώρα, τότε θα μπορούσατε να σχολάσετε νωρίτερα και να κάνετε πράγματα που σας ευχαριστούν.

11. Δείτε την τεχνολογία ως σύμμαχο

Η τεχνολογία μπορεί να γίνει ένας από τους μεγαλύτερους συμμάχους σας στην διαχείριση χρόνου. Αναζητήστε εργαλεία που θα σας υπενθυμίζουν πότε πρέπει να κάνετε κάτι, που θα προγραμματίζουν τον χρόνο σας ή που έχουν την δυνατότητα να μπλοκάρουν ιστοσελίδες και παιχνίδια που σας απορροφούν μεγάλη ποσότητα χρόνου κατά τη διάρκεια της ημέρας.

12. Βάλτε χρονικά όρια στις υποχρεώσεις σας

Ορίζοντας ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα για κάθε εργασία θα ωθήσετε τον εαυτό σας να κάνει πιο γρήγορα. Όταν τελειώσει ο χρόνος που ορίσατε, προχωρήστε στην επόμενη εργασία και συνεχίστε την επόμενη ημέρα.

13. Κάντε μεσημεριανό διάλειμμα

Μπορεί να νομίζετε ότι είναι πιο παραγωγικό το να τρώτε ενώ εργάζεστε και να αποφεύγετε να κάνετε διάλειμμα, αλλά σύμφωνα με τους ειδικούς 30 λεπτά το μεσημέρι μακριά από την εργασία σας είναι πολύ αναζωογονητικά. Αν δεν πεινάτε, κάντε απλά μια βόλτα. Το πιο πιθανόν είναι ότι θα επιστρέφετε στο γραφείο σας με περισσότερη ενέργεια και όρεξη για δουλειά.

14. Βάλτε στο πρόγραμμα σας πράγματα που αγαπάτε

Μην ξεχνάτε να ενσωματώνετε στο πρόγραμμα σας δραστηριότητες που αγαπάτε να κάνετε, όπως άσκηση, βόλτες κλπ. Αυτό θα γεμίσει τις μπαταρίες σας και θα επιστρέφετε την επόμενη μέρα με περισσότερη ενέργεια και όρεξη στη δουλειά σας.