Διατροφή

Μειώστε τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου αντικαθιστώντας το κόκκινο κρέας στη διατροφή σας με φυτικές πρωτεΐνες

Πλούσιες τροφές σε πρωτεϊνη
Πλούσιες τροφές σε πρωτεϊνη

Οι δίαιτες που αντικαθιστούν το κόκκινο κρέας με υγιείς φυτικές πρωτεΐνες οδήγησαν σε μείωση των παραγόντων κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα (CVD), σύμφωνα με νέα μελέτη του Chan School of Public Health and Purdue University.

Η μελέτη αυτή αποτελεί την πρώτη ανάλυση των τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών που εξετάζουν τις επιπτώσεις του κόκκινου κρέατος στην υγεία, αντικαθιστώντας το με άλλους ειδικούς τύπους τροφίμων.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Circulation.

Η ερευνήτρια και συγγραφέας της μελέτης, Marta Guasch-Ferré, αναφέρει ότι στη συγκεκριμένη έρευνα γίνονται συγκεκριμένες συγκρίσεις μεταξύ δίαιτας υψηλής περιεκτικότητας σε κόκκινο κρέας και δίαιτας με άλλα είδη τροφίμων, και καταλήγει ότι η υποκατάσταση του κόκκινου κρέατος με πηγές πρωτεϊνών υψηλής ποιότητας οδηγεί σε ευνοϊκότερες αλλαγές στους καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου.

Η μελέτη περιελάμβανε δεδομένα από 36 τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες στις οποίες συμμετείχαν 1.803 εθελοντές. Οι ερευνητές συνέκριναν τους ανθρώπους που έτρωγαν κόκκινο κρέας με ανθρώπους που έτρωγαν περισσότερο άλλα είδη τροφίμων (κοτόπουλο, ψάρι, υδατάνθρακες ή φυτικές πρωτεΐνες όπως όσπρια, σόγια ή καρύδια), εξετάζοντας τις συγκεντρώσεις παραγόντων κινδύνου για ανάπτυξη καρδιαγγειακής νόσου, όπως:

  • χοληστερόλης
  • τριγλυκεριδίων,
  • λιποπρωτεϊνών
  • αρτηριακής πίεσης

Δίαιτες πλούσιες σε κόκκινο κρέας συγκρίθηκαν με όλους τους άλλους διατροφικούς συνδυασμούς και δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές διαφορές στη συνολική χοληστερόλη, τις λιποπρωτεΐνες ή την αρτηριακή πίεση, αν και οι δίαιτες που βασίζονταν στο κόκκινο κρέας οδήγησαν σε υψηλότερες συγκεντρώσεις τριγλυκεριδίων. Ωστόσο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι πηγές φυτικής πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας όπως τα όσπρια, η σόγια και τα καρύδια είχαν ως αποτέλεσμα χαμηλότερα επίπεδα τόσο ολικής όσο και LDL (“κακής”) χοληστερόλης σε σύγκριση με δίαιτες που βασίζονται στο κόκκινο κρέας.

Τα αποτελέσματα είναι σύμφωνα με τις μακροπρόθεσμες επιδημιολογικές μελέτες που δείχνουν χαμηλότερους κινδύνους καρδιακών προσβολών όταν φυτικές πηγές πρωτεΐνης συγκρίνονται με το κόκκινο κρέας. Τα ευρήματα δείχνουν επίσης ότι οι ασυνέπειες που διαπιστώθηκαν σε προηγούμενες μελέτες σχετικά με τις επιδράσεις του κόκκινου κρέατος στους καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου μπορεί να οφείλονται, εν μέρει, στη σύνθεση της δίαιτας σύγκρισης. Πρότειναν οι μελλοντικές μελέτες να λαμβάνουν υπόψη συγκεκριμένες συγκρίσεις.

Εάν αντικαταστήσετε τα μπιφτέκια με μπισκότα ή πατάτες, δεν θα γίνετε πιο υγιείς, αλλά αν αντικαταστήσετε το κόκκινο κρέας με υγιείς πηγές φυτικών πρωτεϊνών, όπως τα καρύδια και τα φασόλια, θα έχετε όφελος στην υγεία σας.

Οι συγγραφείς συνέστησαν τη διατήρηση υγιεινών χορτοφαγικών και μεσογειακών δίαιτων, τόσο για τα οφέλη στην υγεία όσο και για την προώθηση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας.

Πηγή:

news-medical.net