Ψυχική υγεία

Metaverse: Ποια ερωτήματα εγείρει για τη ζωή και τις ανθρώπινες σχέσεις;

Υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα στη σύνδεση με άλλους μέσω του κόσμου της τεχνολογίας. Tο καλό με την τεχνολογία είναι ότι μπορούμε να συνδεόμαστε σε πραγματικό χρόνο και να βλέπουμε τις εκφράσεις του προσώπου με το οποίο συνομιλούμε. Μπορούμε να δημιουργήσουμε μοντέλα, σχέδια και αναλύσεις δεδομένων σε δευτερόλεπτα που θα έπαιρναν αιώνες για να τα ολοκληρώσουν οι άνθρωποι.

Ωστόσο, αυτό που χάνεται όταν επικοινωνούμε μέσω της τεχνολογίας είναι η αίσθηση και η κατανόηση του πλαισίου, το βάθος των ανθρώπων και των ζωών τους, τόσο κυριολεκτικά όσο και μεταφορικά. Τα φόντα και τα περιβάλλοντα είναι περιορισμένα και συχνά αλλοιώνονται. Η δισδιάστατη θέαση συχνά μεταφράζεται σε δισδιάστατη αίσθηση. Ο άλλος είναι απλώς ένα πρόσωπο που αιωρείται σε μια οθόνη.

Υπάρχουν όρια στη βιντεοεπικοινωνία;

Καταλαβαίνουμε ότι η επικοινωνία μόνο μέσω βίντεο έχει περιορισμούς. Η απώλεια της προσωπικής σύνδεσης έγινε βαθιά αισθητή κατά τη διάρκεια της αναγκαστικής απομόνωσης της πανδημίας. Διαπιστώσαμε ότι με την έλλειψη της δυνατότητας να είμαστε μαζί από κοντά, τουλάχιστον είχαμε τη δυνατότητα να βλέπουμε και να μιλάμε με τους άλλους σε πραγματικό χρόνο. Οι τηλεδιασκέψεις έκαναν την εμφάνισή τους –πολλοί είναι αυτοί που μάθανε πώς να συναντιούνται, να σχεδιάζουν, να γελάνε, ακόμα και να κλαίνε μαζί διαδικτυακά από ποτέ άλλοτε. Ποιο είναι λοιπόν το επόμενο βήμα; Είναι το metaverse;

 

Τι είναι το metaverse;

Το metaverse είναι η χρήση της τεχνολογίας για να νιώθετε πιο βαθιά συνδεδεμένοι με τους άλλους, ενώ εξακολουθείτε να είστε απομακρυσμένοι. Για παράδειγμα, όπως σε ένα βιντεοπαιχνίδι όπου μπορείς να τοποθετηθείς στη δράση, το metaverse μας δίνει αυτό το αποτέλεσμα παιχνιδιού-δράσης με την οικογένεια, τους φίλους, τους συναδέλφους. Δημιουργούμε έναν κόσμο βίντεο στον οποίο όλοι μπορούμε να αλληλεπιδρούμε με τους άλλους σε πραγματικό χρόνο – να παίζουμε ένα παιχνίδι ενώ καθόμαστε γύρω από ένα εικονικό τραπέζι, να κάνουμε μια συνάντηση σε μια εικόνα ενός γραφείου, να παρακολουθούμε ένα εγγόνι να κάνει το πρώτο του βήμα ενώ προσποιούμαστε ότι είμαστε εκεί. Αλλά, και εδώ είναι η πρωταρχική μου ανησυχία, όσο εξελιγμένη κι αν κάνουμε την τεχνολογία, ποτέ δεν θα αντικαταστήσει τα συναισθήματα και τις σχέσεις που έχει η φυσική επαφή με τους άλλους πρόσωπο με πρόσωπο.

Σήμερα βλέπουμε την επιθυμία για αυτή τη φυσική σύνδεση. Η αναγκαστική απομόνωση της πανδημίας άνοιξε ευκαιρίες για προσωπική συνάντηση, κάτι που οι άνθρωποι θέλουν και χρειάζονται. Η προσωπική συνάντηση με τους άλλους είναι η απάντηση στην δημιουργία ανθρώπινων σχέσεων. Μπορεί να βοηθηθεί αλλά όχι να αντικατασταθεί από την τεχνολογία.

 

Το metaverse δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις πραγματικές ανθρώπινες συνδέσεις

Αφού παρακολούθησα την ανάπτυξη των σχεδίων για τη δημιουργία ενός metaverse, είμαι ενοχλημένη για τις προοπτικές του τεχνολογικού μας μέλλοντος. Το metaverse προτείνει να μεταφερθούμε από την παρακολούθηση της οθόνης στην «εμπειρία».

Αλλά ποια εμπειρία; Όχι σε πραγματικό χρόνο από κοντά. Αντίθετα, μπορούμε να δημιουργήσουμε κατασκευασμένους κόσμους με ειδικά εφέ, αναπαραστάσεις του πώς θα θέλαμε να μοιάζει το σπίτι ή ο χώρος εργασίας μας. Μπορούμε ακόμη και να δημιουργήσουμε αναπαραστάσεις του εαυτού μας (τα άβαταρ μας) που δεν είναι καθόλου ρεαλιστικές. Θέλετε να γίνετε υπερήρωας στην επόμενη συνάντησή σας; Προχωρήστε. Μπορείτε να δημιουργήσετε όποια εικόνα θέλετε. Θέλετε οι γνωστοί σας να νομίζουν ότι μένετε δίπλα στον ωκεανό; Φτιάξτε απόψεις με τα κύματα που καταρρέουν στα ψεύτικα παράθυρα του σαλονιού σας. Είναι καλύτερο από το να παραδεχτείτε ότι ζείτε σε ένα διαμέρισμα που έχει θέα ένα σοκάκι.

Η ευκολία με την οποία μπορούμε να δημιουργήσουμε εξωπραγματικούς κόσμους και εξωπραγματικές προσωπικότητες με ανησυχεί. Τι θα συμβεί όταν τελικά συναντηθούμε από κοντά; Θα απογοητευτούμε από την πραγματικότητα αυτού του ατόμου; Θα αποφεύγουμε αυτές τις προσωπικές συναντήσεις επειδή δεν μπορούμε ποτέ να ανταποκριθούμε στη διαδικτυακή μας προσωπικότητα; Και αν μείνουμε στον εικονικό κόσμο χωρίς πραγματικό πλαίσιο, πώς θα καταλάβουμε ο ένας τον άλλον; Πώς θα συνδεθούμε με ενσυναίσθηση; Αυτές είναι οι ανησυχίες μου σχετικά με την είσοδο στον κόσμο του metaverse.

 

Απολαύστε και εκτιμήστε την τεχνολογία, αλλά θυμηθείτε τα όριά της

Λατρεύω τα θετικά που φέρνει η τεχνολογία στη ζωή μας, αλλά ανησυχώ ότι θα ξεχάσουμε τις αδυναμίες της. Χρησιμοποιήστε την τεχνολογία για να ενισχύσετε τις ανθρώπινες σχέσεις, όχι για να τις αντικαταστήσετε. Φοβάμαι ότι η δημιουργία του metaverse κινδυνεύει να αντικαταστήσει την ανθρώπινη επαφή σε πραγματικό χρόνο με κινούμενες αλληλεπιδράσεις. Η πραγματική ζωή δεν μπορεί ποτέ να είναι ένα βιντεοπαιχνίδι.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved