Εγκυμοσύνη

Μικροβίωμα: Μάθε ακόμα έναν λόγο που ο φυσιολογικός τοκετός και ο θηλασμός είναι σημαντικοί για το νεογνό

Συνδέεται το μικροβίωμα με τα αυτοάνοσα νοσήματα και τις αλλεργίες;

Οι πρώτες 1000 μέρες ζωής καθοριστικές για την ανάπτυξη μικροβιώματος

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μεγάλη έξαρση σε αυτοάνοσα νοσήματα και αλλεργίες, καταστάσεις που συνδέονται άμεσα, σύμφωνα με τους ειδικούς με το γαστρεντερικό μικροβίωμα, ένα πολύπλοκο οικοσύστημα του ανθρώπινου οργανισμού, που αποτελείται από τρισεκατομμύρια βακτηριακά κύτταρα.

Ο αποικισμός του ανθρώπινου οργανισμού γίνεται μέσα στην περίοδο των δύο πρώτων ετών της ζωής του και χωρίζεται σε αρκετά στάδια. Αρχικά, το έμβρυο μέσω του πλακούντα δέχεται τα πρώτα βακτηριακά κύτταρα από τη μητέρα, στη συνέχεια ο μεγαλύτερος αποικισμός συντελείται κατά τη διάρκεια του τοκετού, και μετέπειτα από τον μητρικό θηλασμό. Αξίζει να σημειωθεί πως ανάλογα με τον τρόπο του τοκετού, δηλαδή με φυσιολογικό τοκετό ή καισαρική τομή, γίνεται και διαφορετικός τύπος αποικισμού.

Από ποιούς παράγοντες επηρεάζεται ο αποικισμός;

Ο αποικισμός επηρεάζεται από τη διατροφή και πιο συγκεκριμένα αν το έμβρυο τρέφεται με μητρικό γάλα ή έτοιμο, ενώ όταν αρχίσει η εισαγωγή των στερεών τροφών εξακολουθεί η διαδικασία αυτή. Προβλήματα ψυχικής υγείας της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και ασθένειες του βρέφους που αντιμετωπίστηκαν με αντιβίωση, επηρεάζουν ή διακόπτουν αυτή τη φυσιολογική διαδικασία.

Όταν ολοκληρώνεται ο αποικισμός περίπου στα δύο έτη, κάθε άτομο έχει το δικό του μοναδικό σύστημα μικροοργανισμών στον εντερικό σωλήνα, ενώ η φύση των βακτηριακών κυττάρων που αποικίζουν το σώμα εξαρτάται άμεσα από τη γεωγραφική περιοχή.

Σήμερα οι ειδικοί υγείας αναγνωρίζουν τη σημασία του μικροβιώματος και θεωρούν πως ο σωστός αρχικός αποικισμός του εντέρου στα δύο πρώτα έτη ζωής είναι ζωτικής σημασίας για την μετέπειτα εξέλιξη της υγείας του ατόμου.

Σημαντικό το μακροβίωμα σύμφωνα με τις νέες έρευνες

Πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Nature Medicine υπογραμμίζει την σημασία του μεγάλου αριθμού βακτηριδίων που αποικίζουν τον γαστρεντερικό σωλήνα και μπορούν να συμβάλλουν στη δημιουργία προστατευτικών μηχανισμών και λειτουργιών στο σώμα. Στην ουσία το μικροβίωμα λειτουργεί σαν ένας ξεχωριστός οργανισμός που βοηθά το σώμα να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις και να προστατευτεί από ασθένειες και αλλεργίες.

Κατά τη διάρκεια των πρώτων 1000 ημερών ζωής του εμβρύου- και στη συνέχεια του βρέφους- ο οργανισμός του περνά σημαντικές φάσεις εξελίξεων και αλλαγών, και ιδιαίτερα το γαστρεντερικό σύστημα. Ανάλογα με το πόσο επιτυχής θα είναι λοιπόν ο αποικισμός στο κρίσιμο αυτό χρονικό διάστημα, θα κριθεί και η μετέπειτα πορεία της υγείας του και το αν θα είναι ευάλωτο το εν λόγω άτομο σε αυτοάνοσα νοσήματα, αλλεργίες, φλεγμονώδης νόσους και δεκάδες άλλες καταστάσεις που επηρεάζονται από την αρχική αυτή διαδικασία του αποικισμού του εντέρου.

Πότε ξεκινά η δημιουργία μικροβιώματος και πότε ολοκληρώνεται;

Η δημιουργία ενός σωστού μικροβιώματος ξεκινά από τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, και για αυτόν τον λόγο είναι καλό η μητέρα να είναι υγιής και να διατρέφεται σωστά. Συνεχίζεται δε μετά τον τοκετό, έτσι το βρέφος θα πρέπει να θηλάζει και να διατρέφεται σωστά όταν γίνει η έναρξη των στέρεων τροφών και να αποφεύγεται όσο είναι δυνατόν η λήψη αντιβιοτικών που καταστρέφουν το μικροβίωμα, σκοτώνοντας αυτά τα καλά βακτηρίδια που προστατεύουν τον οργανισμό.

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved