Τι αισθάνεσαι;

Πρόληψη και θεραπεία, Υγεία Νεφρών και ουροποιητικού συστήματος

Νιώθεις ένα επίμονο αίσθημα δίψας; Διάβασε γιατί δεν πρέπει να το αγνοήσεις

Το ανθρώπινο σώμα αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από νερό και η αναπλήρωσή του είναι ζωτικής σημασίας. Όταν υπάρχουν υγρών, άμεσα ο εγκέφαλος δέχεται σήμα και μεταφέρει την εντολή για να αναπληρωθεί, δημιουργώντας το αίσθημα δίψας. Αν παρατηρήσετε ότι η δίψα δεν υποχωρεί και είναι διαρκής χωρίς να επέλθει κάποιος κορεσμός, αφού έχει ήδη ικανοποιηθεί η ανάγκη για νερό με λήψη υγρών, τότε είναι πιθανό κάποια άλλη αιτία να δημιουργεί ανισορροπία στην απαιτούμενη ποσότητα νερού ή νατρίου στον οργανισμό.

Πιθανές αιτίες για το διαρκές αίσθημα δίψας

Κάποιες πιθανές αιτίες που δημιουργούν συνεχώς το αίσθημα της δίψας είναι οι ακόλουθες:

Ξηροστομία

Πρόκειται για την ξηρότητα των βλεννογόνων μεμβρανών του στόματος που συνήθως προκύπτει από την μειωμένη παραγωγή σιέλου ή την αλλαγή της σύστασής του. Συνοδεύεται συχνά και από έντονη κακοσμία στόματος και προκαλεί έντονο αίσθημα δίψας.

Διαβήτης

Μία ακόμη πολύ πιθανή αιτία της διαρκούς δίψας είναι ο σακχαρώδης διαβήτης. Η δίψα ως σύμπτωμα κάνει αισθητή την παρουσία της, διότι τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι μεγαλύτερα από το κανονικό, με αποτέλεσμα την παραγωγή περισσότερης γλυκόζης. Οι νεφροί παράγουν περισσότερα ούρα, με αποτέλεσμα την αφυδάτωση του οργανισμού.

Κυστική ίνωση

Πρόκειται για μια κληρονομική νόσο που επηρεάζει σταδιακά τα υγρά στο σώμα και τους ιστούς, με αποτέλεσμα την έντονη αφυδάτωση. Εκτός από το έντονο αίσθημα δίψας, συνοδεύεται και από απώλεια βάρους, μειωμένη ανάπτυξη και δυσκολίες κίνησης.

Αναιμία

Χαρακτηριστικό της αναιμίας είναι η απώλεια αίματος . Μαζί με το αίμα, χάνονται και άλλα υγρά με αποτέλεσμα την αφυδάτωση και το αίσθημα δίψας.

Σύνδρομο Cushing

Είναι μια ορμονική διαταραχή που ανεβάζει τα επίπεδα κορτιζόλης στο αίμα, συνήθως από τη λήψη δυνατής φαρμακευτικής αγωγής. Συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα, όπως αύξηση σωματικού βάρους,σημάδια στο σώμα και δημιουργία λιπωμάτων.

Σύνδρομο Sjogren

Είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα που πλήττει τους εξωκρινείς αδένες, όπως οι δακρυϊκοί αδένες και οι σιελογόνοι, προκαλώντας ξηροφθαλμία και ξηροστομία, συνεπώς και αίσθημα δίψας.

Εγκυμοσύνη

Η εγκυμοσύνη, λόγω του περισσότερου αίματος που κυκλοφορεί στο σώμα, δημιουργεί συχνότερη ανάγκη για ούρηση, κάτι που πιθανώς να δημιουργήσει αφυδάτωση.Ο διαβήτης κύησης είναι ακόμη μια επιπλοκή της εγκυμοσύνης που στα συμπτώματά του περιλαμβάνεται και η έντονη δίψα.

Υπόταση

Η υπόταση είναι η κατάσταση κατά την οποία πέφτει αρκετά η αρτηριακή πίεση. Μερικά συμπτώματα αυτής της δυσλειτουργίας είναι η έντονη δίψα, που είναι χρήσιμη για να αυξηθεί η περιεκτικότητα του αίματος σε νερό και συνεπώς η πίεση του αίματος, η ζαλάδα και η αδυναμία.

Δυσλειτουργία των νεφρών

Αν υπάρχει κάποια ασθένεια που πλήττει τους νεφρούς, είναι πιθανό, ως σημάδι επιδείνωσης, να υπάρξει έντονη δίψα, ξηροδερμία, απώλεια βάρους και ζαλάδες.

Κάπνισμα

Ο καπνός επηρεάζει κατά πολύ την παραγωγή σίελου στον οργανισμό μειώνοντας την ποσότητά του. Ως αποτέλεσμα έχει, ειδικά για κάποιον που καπνίζει αρκετά, την ξηροστομία και την έντονη δίψα.

Αφυδάτωση που παραμένει αδιευκρίνιστη

Κάθε απώλεια μεγάλης ποσότητας υγρών στο σώμα προκαλεί αφυδάτωση και συνεπώς δίψα, ενώ πιθανές αιτίες είναι η έκθεση σε υψηλή θερμοκρασία, η έντονη αθλητική δραστηριότητα και κάθε ενέργεια που δυνητικά διαταράσσει την ισορροπία των υγρών στο σώμα. Συνεπώς, αν παρατηρηθεί κάποια έντονη αλλαγή και δεν υποχωρεί το αίσθημα δίψας, είναι απαραίτητο να προβεί κανείς στις απαραίτητες εξετάσεις, καθώς οι οργανικές ανάγκες και οι φυσικές τους εκδηλώσεις αποτελούν μηνύματα του οργανισμού τα οποία οφείλει κανείς να αφουγκράζεται.

+ 1 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο του Wiki Health

Ενημερωθείτε με και λάβετε συμβουλές υγείας, ευεξίας και πολλά άλλα.!

Αν δεν βρήκατε αυτό που αναζητάτε, βοηθήστε μας να γίνουμε κάλυτεροι