Ψυχική υγεία

Ο φαύλος κύκλος της σεξουαλικής κακοποίησης και των καταχρηστικών σχέσεων

Τα άτομα που κακοποιήθηκαν σεξουαλικά κατά την παιδική τους ηλικία, συνήθως μπαίνουν σε καταχρηστικές σχέσης ως ενήλικες, στις οποίες κακοποιούνται σωματικά, συναισθηματικά και σεξουαλικά και πράγματι είναι πολύ δύσκολο να κατανοήσει κάποιος, το γιατί ένας άνθρωπος που σαν παιδί κακοποιήθηκε σεξουαλικά, τείνει να μπαίνει ξανά και ξανά σε καταχρηστικές σχέσεις.

Γιατί ένας άνθρωπος που κακοποιήθηκε σεξουαλικά σαν παιδί μπαίνει επανειλημμένα σε καταχρηστικές σχέσεις;

Η Maureen Canning, που ειδικεύεται στα σεξουαλικώς κακοποιημένα παιδιά και είναι παράλληλα θεραπεύτρια σχέσεων, εξηγεί τους λόγους στο βιβλίο της Lust, Fury, Love. Σύμφωνα με την ίδια, οι δέκα πρώτοι λόγοι, για τους οποίους τα παιδιά που έχουν κακοποιηθεί σεξουαλικά, μεγαλώνουν και μπαίνουν επανειλημμένα σε καταχρηστικές σχέσεις είναι:

1. Αισθάνονται εξοικειωμένοι

Αν η σχέση μεταξύ κακοποίησης και «αγάπης» μπλεχτεί από πολύ νωρίς στη ζωή ενός παιδιού, τότε τα συναισθήματα της ντροπής και του θυμού, που είναι αποτέλεσμα της κακοποίησης, μπερδεύονται με τα σεξουαλικά συναισθήματα. Ο θυμός και η ντροπή, μπορούν να ερμηνευθούν ως αισθήματα αγάπης και πάθους, οδηγώντας σε σεξουαλική διέγερση. Μάλιστα, οι άνθρωποι που έχουν κακοποιηθεί μπορεί να μην είναι σε θέση να συνειδητοποιήσουν άλλους πιο υγιείς τρόπους συναισθηματισμού στις σχέσεις. Ουσιαστικά, πιστεύουν ότι αισθάνονται αγάπη για τον κακοποιό τους και ότι έχουν μια ιδιαίτερη σύνδεση μαζί του, λόγω της οικειότητας που νιώθουν με τα συναισθήματα της ντροπής και του θυμού, τα οποία ερμηνεύουν ως αγάπη και πάθος.

2. Προσπαθούν να ζήσουν σωστά αυτή τη φορά τη σχέση τους

Ένα άτομο που έχει υπάρξει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης στην παιδική του ηλικία, θέλοντας να διαγράψει εκείνο που έζησε τότε, μπαίνει σε καταχρηστικές σχέσεις ως ενήλικας, με την ελπίδα ότι ξαναζώντας μια τέτοια σχέση, αυτή τη φορά δεν θα έχει τα ίδια αποτελέσματα. Κατά βάθος, τα άτομα αυτά πιστεύουν ότι τότε έκαναν κάτι λάθος και ότι τώρα δεν θα επαναλάβουν τα ίδια λάθη.

3. Αισθάνονται ανεπαρκείς

Οι άνθρωποι που έχουν κακοποιηθεί ως παιδιά πιστεύουν κατά βάθος ή ακόμη και συνειδητά, ότι είναι ανεπαρκείς και ανίκανοι να κάνουν μια υγιή και γνήσια σχέση. Αισθάνονται κατώτεροι από τους άλλους, πράγμα που τους κάνει δύσπιστους στο να δεχτούν την αληθινή αγάπη. Πολλές φορές μάλιστα, ο κακοποιός τους, τους κάνει να νιώθουν ότι αξίζαν την κακοποίηση γιατί εκείνοι την προκάλεσαν. Πράγμα που βέβαια δεν είναι αλήθεια, καθώς κανείς δεν αξίζει να υποστεί κακοποίηση.

4. Αισθάνονται σπουδαιότεροι από τους άλλους

Μπορεί να ακούγεται λίγο παράξενο, αλλά πολλοί άνθρωποι που έχουν κακοποιηθεί ως παιδιά, καταφέρνουν να εξουδετερώσουν τα αισθήματα της ανεπάρκειας και πιστεύουν ότι είναι ανώτεροι από τους άλλους. Δυσκολεύονται να σεβαστούν τους άλλους και να τους αποδεχτούν ως ισότιμους, οπότε νιώθοντας ανώτεροι, τους είναι δύσκολο να μπουν σε μια σχέση πραγματικής αγάπης και σεβασμού.

5. Αναζητούν τη δύναμη και τον έλεγχο

Ένας άνθρωπος που έχει κακοποιηθεί, θεωρεί πως σε μια σχέση είναι ανώτερος, στην προσπάθεια του να ξεπεράσει την αδυναμία που ένιωσε όταν κακοποιήθηκε. Δυστυχώς, αυτό δεν είναι αποτελεσματικό και δεν βοηθά μια σχέση να προχωρήσει, με αποτέλεσμα να πηγαίνει από σχέση σε σχέση, σε μια μάταιη προσπάθεια να ξεπεράσει την αδυναμία που βίωσε ως θύμα.

6. Προσελκύονται σεξουαλικά από καταχρηστικές συμπεριφορές

Η σεξουαλική διέγερση είναι μια φυσιολογική ανθρώπινη κατάσταση. Οι άνθρωποι όμως που κακοποιήθηκαν ως παιδιά –και όχι όλοι- προσελκύονται σεξουαλικά από μια καταχρηστική συμπεριφορά γιατί αυτό έχουν ως ανάμνηση. Στην πραγματικότητα όμως, ούτε ήθελαν, ούτε θέλουν να κακοποιούνται, ούτε το απολαμβάνουν πραγματικά.

7. Αισθάνονται πολύ θυμωμένοι

Οι άνθρωποι που έχουν κακοποιηθεί έχουν πολύ θυμό μέσα τους για το τι τους συνέβη τότε. Ακόμη και αν έχουν βγάλει τον θυμό τους για το συγκεκριμένο θέμα συνειδητά, εκδηλώνουν πολλές φορές θυμό, με διάφορους τρόπους στους συντρόφους τους.

8. Θέλουν να «σκοτώσουν πριν σκοτωθούν»

Πολλές περιπτώσεις ατόμων που έχουν κακοποιηθεί ως παιδιά, αντιλαμβάνονται τις σχέσεις τους ως «αρπακτικά» και προσπαθούν να «σκοτώσουν πριν σκοτωθούν», μέσω της κακοποίησης. Αυτό σημαίνει ότι κακοποιούν πριν κακοποιηθούν.

9. Αναζητούν την ένταση

Οι άνθρωποι που κακοποιήθηκαν ως παιδιά, συγχέουν πολλές φορές την ένταση της κακοποίησης με την ευχαρίστηση και κατά συνέπεια προσελκύονται από καταχρηστικά άτομα αποζητώντας αυτού του είδους την ευχαρίστηση.

10. Ζουν σε ένα φανταστικό κόσμο για να νιώθουν πιο ασφαλείς

Επειδή η κακοποίηση είναι οδυνηρή, οι άνθρωποι που έχουν κακοποιηθεί μπορεί να επιλέξουν να ζήσουν σε ένα φανταστικό κόσμο, για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Αυτό πολλές φορές σημαίνει ότι εξιδανικεύουν τους άλλους, σε σημείο που ακόμη και τους κακοποιούς τους, τους βλέπουν ως υπέροχους ανθρώπους.

+ 5 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

The Cycle of Sexual Abuse and Abusive Adult Relationships https://www.verywellmind.com/the-cycle-of-sexual-abuse-22460

Is Sex Addiction Real, a Joke, or Just an Excuse? https://www.verywellmind.com/is-sex-addiction-a-real-addiction-22452

How to Know If You Were Sexually Abused as a Child https://www.verywellmind.com/was-i-sexually-abused-2194

The Effects of Poorly Managed Anger https://www.verywellmind.com/how-anger-problems-can-affect-your-health-3145075

Dealing With Shame When You Have BPD https://www.verywellmind.com/what-is-shame-425328