Καρδιά και αγγεία

Ο σφυγμός ως δείκτης πρόγνωσης καρδιαγγειακών επεισοδίων

© Tom Wang | Dreamstime Stock Photos
© Tom Wang | Dreamstime Stock Photos

Μέτρηση σφυγμού: Ένας αποτελεσματικός τρόπος ελέγχου της υγείας της καρδιάς

Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους να ελέγξει κανείς την υγεία της καρδιάς του είναι η μέτρηση των σφυγμών σε ηρεμία. Έτσι, μέσα σε 30 δευτερόλεπτα μπορεί κάποιος να μετρήσει τους χτύπους της καρδιάς του και να πάρει μια ιδέα για το πόσο καλά λειτουργεί ο καρδιακός μυς.

Πως γίνεται το τέστ;

Το συγκεκριμένο τεστ είναι πολύ απλό να γίνει, δε χρειάζεται κάποιος να πάει στο γιατρό του και δεν απαιτείται ειδικός εξοπλισμός. Το μόνο που πρέπει να κάνει είναι να τοποθετήσει δύο δάχτυλα, τον δείκτη και τον μέσο στον καρπό, ακριβώς κάτω από τον αντίχειρα ή στο πλαϊνό μέρος του λαιμού και να νιώσει τον σφυγμό. Στη συνέχεια, με τη βοήθεια ενός χρονομέτρου ή ενός ρολογιού που δείχνει τα δευτερόλεπτα, να μετρήσει τους χτύπους για 30 δευτερόλεπτα. Έπειτα, διπλασιάζει το νούμερο και έχει τον αριθμό των σφυγμών του ανά λεπτό. Αν δηλαδή σε 30 δευτερόλεπτα ο αριθμός είναι 35, τότε αυτό σημαίνει πως σε ένα λεπτό είναι 70.

Ποιο είναι το φυσιολογικό αποτέλεσμα;

Οτιδήποτε μεταξύ 60 και 100 χτύπων ανά λεπτό θεωρείται φυσιολογικό, όμως σύμφωνα με τις μελέτες η καρδιά τείνει να είναι πιο δυνατή όταν το αποτέλεσμα είναι κάτω από 90. Ο σφυγμός σε ηρεμία, σε συνδυασμό με τις μετρήσεις της χοληστερίνης και της αρτηριακής πίεσης, μπορούν να δώσουν μια εικόνα για την υγεία της καρδιάς και να εντοπίσουν ορισμένα προβλήματα.

Συχνά, ένας χαμηλότερος σφυγμός δείχνει μια καλύτερη φυσική κατάσταση, κάτι που συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών επεισοδίων όπως για παράδειγμα, εμφραγμάτων αναφέρει ο Dr. Jason Wasfy του Harvard-affiliated Massachusetts General Hospital Heart Center και συμπληρώνει: “Πάντως ένας υψηλός σφυγμός σε ηρεμία θα μπορούσε να είναι σημάδι καρδιακού ρίσκου σε ορισμένες περιπτώσεις, αφού οι παραπάνω χτύποι που αναγκάζεται να κάνει η καρδιά στο τέλος έχει επιπτώσεις στην υγεία του οργάνου”.Έτσι, αν το αποτέλεσμα είναι κοντά στα ανώτατα όρια της κλίμακας του 60-100, τότε αυτό αυξάνει την πιθανότητα ενός πρόωρου θανάτου.

Για παράδειγμα, έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2013 για λογαριασμό του Heart και που μελέτησε την καρδιαγγειακή υγεία 3000 αντρών άνω των 16 ετών για 16 χρόνια, κατέληξε στο συμπέρασμα πως ένας υψηλότερος καρδιακός σφυγμός συνδεόταν με αυξημένη αρτηριακή πίεση, υψηλότερο σωματικό βάρος και αύξηση των λιπιδίων στο αίμα. Ένα αποτέλεσμα μεταξύ 81 και 90 σφυγμών το λεπτό διπλασίαζε τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, ενώ ένα αποτέλεσμα άνω του 91 τον τριπλασίαζε.

Μπορεί κάτι να αλλοιώσει το αποτέλεσμα;

Η μέτρηση πρέπει να γίνεται πάντα σε ηρεμία. Δεν θα πρέπει να έχει καταναλωθεί καφεΐνη για παραπάνω από μια ώρα, ούτε να είναι το άτομο αγχωμένο, εκνευρισμένο ή στρεσαρισμένο. Επίσης, η μέτρηση να μη γίνεται ποτέ μετά από άσκηση ή έντονη σωματική κόπωση.

Συμβουλές για να μετρήσετε σωστά τον σφυγμό σας

  • Μην μετράτε τον σφυγμό σας για τουλάχιστον μια-δύο ώρες μετά την άσκηση
  • Μην μετράτε τον σφυγμό σας έπειτα από ένα στρεσογόνο γεγονός, αλλά περιμένετε να περάσουν το λιγότερο μια-δυο ώρες
  • Μην καταναλώνετε καφέ ή ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη πριν τη μέτρηση και αν έχετε ήδη καταναλώσει καλύτερα να μετρήσετε άλλη στιγμή τον σφυγμό σας ή περιμένετε να περάσει τουλάχιστον μια ή και παραπάνω ώρες
  • Η American Heart Association συμβουλεύει να μετράτε τον σφυγμό σας το πρωί μόλις ξυπνήσετε, αλλά προτού σηκωθείτε από το κρεββάτι.


+ 1 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Your resting heart rate can reflect your current — and future — health https://www.health.harvard.edu/blog/resting-heart-rate-can-reflect-current-future-health-201606179806?