Παιδί

Ο θηλασμός προστατεύει τον άνθρωπο από την προσβολή ιών;

Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από την Ιατρική Σχολή Perelman του Πανεπιστημίου της Πενσυλβανίας, αναφέρει ότι ακόμη και μια πολύ μικρή ποσότητα μητρικού γάλακτος κατά το θηλασμό, είναι σε θέση να επηρεάσει πολύ τη συσσώρευση ιογενών πληθυσμών στο έντερο του βρέφους και να προσφέρει σημαντική προστασία ενάντια σε παθογόνους ιούς. Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο Nature.

Ο θηλασμός προστατεύει τον άνθρωπο από τους ιούς;

Τα ευρήματα της συγκεκριμένης μελέτης, αποτελούν επέκταση μιας προηγούμενης έρευνας, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο θηλασμός παίζει βασικό ρόλο στον τρόπο που αλληλεπιδρούν τα βρέφη με το μικροβιακό περιβάλλον. Σύμφωνα με τους ερευνητές, μάλιστα, θα μπορούσε να επηρεάσει τις στρατηγικές πρόληψης πρώιμων γαστρεντερικών διαταραχών και να ενθαρρύνει τις μητέρες να δίνουν τα παιδιά τους μητρικό γάλα, ακόμη και αν το αναμιγνύουν με κάποια φόρμουλα.

Για τους σκοπούς της μελέτης τους, οι ερευνητές μέτρησαν τον αριθμό και τους τύπους των ιών που υπήρχαν στα πρώτα κόπρανα νεογέννητων από τις Ηνωμένες Πολιτείες και από την  Μποτσουάνα, αλλά και στα επόμενα τους κόπρανα, χρησιμοποιώντας προηγμένες ακολουθίες γονιδιώματος και άλλες μεθόδους. Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι τα βρέφη κατά τον τοκετό, είχαν λίγο ή καθόλου αποικισμό, ενώ τον πρώτο Μήνα ζωής τους, οι πληθυσμοί των ιών και των βακτηρίων στα κόπρανα τους είχαν αναπτυχθεί τόσο που έφταναν το ένα δισεκατομμύριο ανά γραμμάριο κοπράνων.

Οι ερευνητές, διαπίστωσαν επίσης ότι οι πρώτοι ιοί ήταν θηρευτές που αναπτύσσονται στα πρώτα βακτήρια που αποικίζουν το έντερο του βρέφους. Αργότερα, στους τέσσερις μήνες, παρατηρήθηκε ότι οι ιοί που αναπτύσσονται στα ανθρωπινά κύτταρα και δυνητικά μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες, ήταν πιο εμφανείς στα κόπρανα των βρεφών. Διαπιστώθηκε όμως, ότι ο θηλασμός μπορούσε να καταστείλει την συσσώρευση αυτών των παθογόνων. Αυτά τα αποτελέσματα προέκυψαν τόσο στα βρέφη από τις ΗΠΑ, όσο και στα βρέφη από την Μποτσουάνα. Επιπρόσθετα, η προστατευτικές ιδιότητες του μητρικού γάλακτος, συνέχισαν να παρατηρούνται ακόμη και όταν το μητρικό γάλα αναμιγνύονταν με κάποια φόρμουλα.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι και ο τόπος καταγωγής των βρεφών, φάνηκε να παίζει σημαντικό ρόλο στην εξάπλωση αυτών των ιογενών λοιμώξεων, καθώς τα βρέφη από την Μποτσουάνα είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν στα κόπρανα τους αυτούς τους δυνητικά επιβλαβείς ιούς στο πρώτο τετράμηνο της ζωής τους, σε σύγκριση με τα βρέφη που κατάγονταν από τις ΗΠΑ. Όπως εξήγησε ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Guanxiang Liang, η τοποθεσία παίζει ρόλο, λόγω του είδους και του αριθμού των μικροοργανισμών που εκτίθενται τα μωρά στο περιβάλλον τους. «Παρόλα αυτά» τόνισε, ο θηλασμός ήταν ωφέλιμος και στις δύο ομάδες, είτε μονός του, είτε σε συνδυασμό με κάποια φόρμουλα.

Ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Frederic Bushman, πρόεδρος του τμήματος Μικροβιολογίας, υπογράμμισε ότι αυτά τα ευρήματα είναι πολύ σημαντικά, καθώς βοηθούν στην κατανόηση του γιατί κάποια βρέφη αναπτύσσουν απειλητικές για τη ζωή ασθένειες, τους πρώτους μήνες της ζωής τους.

Περαιτέρω έρευνα

Ο Bushman και ο Liang, σε κάποια μελλοντική μελέτη τους, θέλουν να εξετάσουν διάφορες ηλικίες παιδιών, με στόχο να διαπιστώσουν το πώς ο ιογενής πληθυσμός του εντέρου επηρεάζει την ανάπτυξη ενός παιδιού και το πώς ο ιογενής αποικισμός στα βρέφη επηρεάζει τα αποτελέσματα σε περίπτωση πρόωρου τοκετού.

+ 6 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Breastfeeding may lead to fewer human viruses in infants https://medicalxpress.com/news/2020-04-breastfeeding-human-viruses-infants.html

News tagged with human cells https://medicalxpress.com/tags/human+cells/

News tagged with pathogenic viruses https://medicalxpress.com/tags/pathogenic+viruses/

Breastmilk antibody protects preterm infants from deadly intestinal disease https://medicalxpress.com/news/2019-06-breastmilk-antibody-preterm-infants-deadly.html

The stepwise assembly of the neonatal virome is modulated by breastfeeding https://www.nature.com/articles/s41586-020-2192-1

Article Published: 15 April 2020 The stepwise assembly of the neonatal virome is modulated by breastfeeding https://www.nature.com/articles/s41586-020-2192-1