Ωτορινολαρυγγολογικά

Όχι μπατονέτα στα αυτιά: Επιλέξτε αυτούς τους τρόπους για απομάκρυνση της κυψελίδας!

Το κερί στα αυτιά μας, ή όπως είναι η επιστημονική του ονομασία, cerumen ή κυψελίδα, αποτελείται από έλαια, νεκρά επιθηλιακά κύτταρα, και όποια σκόνη, ρύπους και μικρόβια συγκρατεί, ενώ αυτά εισέρχονται στον ακουστικό πόρο. Κρατάει το εσωτερικό του αυτιού ενυδατωμένο, αδιάβροχο και το προστατεύει από παθογόνα. Το κερί παράγεται από ειδικούς σμηγματογόνους αδένες που βρίσκονται αποκλειστικά στο αυτί μας. Με την πάροδο των ημερών, παγιδεύεται στο κερί οτιδήποτε πρέπει να αποβληθεί από τον ακουστικό πόρο για να διατηρηθεί καθαρός, και με την κίνηση των σιαγόνων όταν μασάμε την τροφή, το κερί μετακινείται προς το εξωτερικό του ακουστικού πόρου, και τελικά αποβάλλεται.

Ποια προβλήματα μπορεί να προκαλέσει η χρήση της μπατονέτας στον ακουστικό πόρο;

Ένα από τα πιο κοινά προβλήματα, είναι η υπερβολική παραγωγή κεριού από τους σμηματογόνους αδένες, το οποίο οδηγεί σε σταδιακή μείωση της ακουστικής ικανότητας του ατόμου. Σε τέτοιες περιπτώσεις, ο ασθενής πρέπει να επισκεφτεί τον ΩΡΛ για να του αφαιρέσει το επιπλέον κερί, και να τον κατευθύνει ως προς τα φαρμακευτικά σκευάσματα που μπορεί να χρησιμοποιεί. Μια άλλη κοινή συνήθεια που μπορεί να μας οδηγήσει σε μια επίσκεψη στον ΩΡΛ, είναι η χρήση της μπατονέτας. Με την χρήση της μπατονέτας ουσιαστικά πιέζουμε το κερί που έχει συσσωρέψει όλο το περιεχόμενο που πρέπει να αποβληθεί από τον ακουστικό πόρο, προς τα πίσω, πάνω στο τύμπανο. Ως αποτέλεσμα, γίνεται ακόμα πιο δύσκολη η αποβολή αυτού, και αν εισέλθει νερό στον ακουστικό πόρο, δεν μπορεί πια να προστατευτεί αποτελεσματικά. Επιπλέον, χρησιμοποιώντας συχνά μπατονέτες για τον καθαρισμό του ακουστικού πόρου, αφαιρούμε συνεχώς το κερί από την επιφάνεια του πόρου, και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ερεθισμό του δέρματος στην περιοχή. Ο ερεθισμός αυτός προκαλεί πολλές φορές και φαγούρα, την οποία θεωρούμε λανθασμένα πως την κατευνάζουμε με την χρήση μπατονέτας, και δημιουργείται τελικά ένας φαύλος κύκλος, που μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στον ακουστικό πόρο και τελικά ωτίτιδα.

Ποιες είναι οι εναλλακτικές της μπατονέτας;

Για τους παραπάνω λόγους, η μπατονέτα συνίσταται να χρησιμοποιείται μόνο για τον καθαρισμό του πτερυγίου του αυτιού. Για τον ακουστικό πόρο, χρησιμοποιούμε ουσίες που βοηθούν το συσσωρευμένο κερί ουσιαστικά να ‘μαλακώσει’ για να αποβληθεί ευκολότερα. Κάποιες από αυτές τις ουσίες είναι:

  • Υπεροξείδιο του Υδρογόνου (Οξυζενέ), με την συγκέντρωση να μην ξεπερνάει το 3%: αναμείξτε ίσα μέρη με νερό, γείρετε το κεφάλι σας στο πλάι, και ρίξτε λίγες σταγόνες από το διάλυμα στο αυτί σας. Γείρετε στην συνέχεια από την άλλη πλευρά για να στραγγίξει το διάλυμα. Όταν βάλετε οξυζενέ στον ακουστικό πόρο, από ένα σημείο και έπειτα το οξυγόνο στο διάλυμα εξαντλείται και μένει μόνο νερό, δημιουργώντας ένα υγρό περιβάλλον στον ακουστικό πόρο που ευνοεί την ανάπτυξη βακτηρίων. Προκειμένου να αποφευχθεί αυτό, κάντε ελαφρά πλύση του ακουστικού πόρου με οινόπνευμα, για να αφαιρεθεί το νερό και να αφυδατώσει ελαφρά την περιοχή.
  • Baby oil: Βάλτε λίγες σταγόνες στον ακουστικό σας πόρο χρησιμοποιώντας ένα σταγονόμετρο, και κλείστε τον πόρο με ένα κομμάτι βαμβάκι. Μετά από λίγη ώρα αφαιρείτε το βαμβάκι και γέρνετε το κεφάλι σας στο πλάι για να στραγγίξει το λάδι.
  • Ο ΩΡΛ που σας παρακολουθεί μπορεί να σας προτείνει κάποια ισότονα διαλύματα που μπορείτε να προμηθευτείτε και από το φαρμακείο, τα οποία περιέχουν ενυδατικά συστατικά για τον βαθύ καθαρισμό του αυτιού.

Πότε δεν χρησιμοποιούμε καμία τεχνική για τον καθαρισμό του ακουστικού πόρου;

Οι παραπάνω προτεινόμενοι τρόποι καθαρισμού του ακουστικού πόρου δεν πρέπει να εφαρμόζονται αν έχετε κάποια φλεγμονή στο σημείο, αν έχει γίνει διάτρηση τυμπάνου ή αν πρόσφατα είχατε υποβληθεί σε εγχείρηση στο σημείο. Επίσης, αν ενώ πραγματοποιείτε τον καθαρισμό νιώσετε έντονο πόνο στο εσωτερικό του αυτιού, σταματήστε άμεσα, καθώς μπορεί να έχει τραυματιστεί το τύμπανο και να μην το γνωρίζετε.

Τι δείχνει το κερί του αυτιού για την υγεία μας;

Η σημαντικότητα του κεριού στον ακουστικό πόρο δεν περιορίζεται στην προστασία που του προσφέρει. Μια έρευνα το 2017 έδειξε πως η σύσταση του κεριού μπορεί να δείξει από τι καταναλώσαμε τελευταία φορά ως φαγητό μέχρι σε ποιους περιβαλλοντικούς ρύπους έχουμε εκτεθεί. Καθώς παραμένει ‘απομονωμένο’ στον ακουστικό πόρο, δεν συσσωρεύει άλλες ουσίες από το δέρμα μας, όπως καλλυντικά και άλλες εκκρίσεις όπως δάκρυα και ιδρώτας. Έχει επίσης χρησιμοποιηθεί για την αποτελεσματική διάγνωση διαταραχών του μεταβολισμού. Επομένως, καθαρίζουμε τον ακουστικό πόρο προσεκτικά με κάποιο διάλυμα, και όχι με μπατονέτα.


+ 6 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

What is the best way to remove earwax? https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/what-is-the-best-way-to-remove-earwax

Ear wax https://medlineplus.gov/ency/article/000979.htmImpacted cerumen: composition, production, epidemiology and management

Impacted cerumen: composition, production, epidemiology and management https://academic.oup.com/qjmed/article/97/8/477/1588624

Human ceruminous gland: ultrastructure and histochemical analysis of antimicrobial and cytoskeletal components https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16835926/

The organic composition of earwax. http://europepmc.org/article/med/1870171

Earwax: A neglected body secretion or a step ahead in clinical diagnosis? A pilot study https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1874391917300891