Καρδιά και αγγεία, Πρόληψη και θεραπεία

Οι κίνδυνοι από την προληπτική καθημερινή λήψη ασπιρίνης

Προλαμβάνει εγκεφαλικά και εμφράγματα η ασπιρίνη;

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις περιλαμβάνουν νοσήματα, όπως η στεφανιαία νόσος, εμφράγματα, υψηλή αρτηριακή πίεση και εγκεφαλικά επεισόδια. Τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι μια από τις πιο συχνές αιτίες θανάτου και αναπηρίας σε ηλικιωμένους.

Στο παρελθόν, οι ειδικοί συμβούλευαν τους ασθενείς να λαμβάνουν μια χαμηλή δόση ασπιρίνης ημερησίως για λόγους πρόληψης, καθώς βοηθά στην αραίωση του αίματος, ώστε να αποφευχθούν οι θρομβώσεις. Οι έρευνες έχουν δείξει πως μια χαμηλή δόση ασπιρίνης μπορεί να προλάβει ένα δεύτερο έμφραγμα ή εγκεφαλικό, όμως ο κίνδυνος της αιμορραγίας αυξάνεται.

Έχουν αλλάξει οι οδηγίες;

Σε ορισμένες ομάδες πληθυσμού οι πρόσφατες έρευνες ανακάλυψαν λίγα πλεονεκτήματα και πολύ αυξημένο κίνδυνο για αιμορραγία από την καθημερινή λήψη ασπιρίνης. Η American Heart Association και το American College of Cardiology άλλαξαν πλέον τις οδηγίες τους και πλέον δε συμβουλεύουν όσους είναι άνω των 70 ή όσους έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για αιμορραγίες, όπως αυτούς που πάσχουν από πεπτικό έλκος, να λαμβάνουν ασπιρίνη.

Σε μια πρόσφατη έρευνα στις ΗΠΑ οι Drs. Colin O’Brien, Stephen Juraschek, και Christina C. Wee του Beth Israel Deaconess Medical Center και του Harvard University, ανέλυσαν στοιχεία από μία μεγάλη έρευνα σχεδιασμένη για τους ενήλικους κατοίκους της Αμερικής και τα αποτελέσματα της δημοσιεύτηκαν στο Annals of Internal Medicine.

Στην έρευνα συμμετείχαν πάνω από 14.000 άντρες και γυναίκες άνω των 40 ετών, οι οποίοι ερωτήθηκαν αν τους έχει δοθεί μια καθημερινή χαμηλή δόση ασπιρίνης από τον γιατρό τους ή αν αποφάσισαν με δική τους πρωτοβουλία να την πάρουν για λόγους πρόληψης.

Τι δείχνουν τα αποτελέσματα των ερευνών

Από τους ανθρώπους που δεν έπασχαν από καρδιαγγειακά νοσήματα, το 23% έπαιρναν ασπιρίνη για προληπτικούς λόγους, και το 23% αυτών δεν είχαν κάποια ιατρική οδηγία για αυτό.Περίπου οι μισοί από όλους τους συμμετέχοντες που ήταν άνω των 70 και δεν είχαν καρδιαγγειακή νόσο,ανέφεραν λήψη ασπιρίνης σε καθημερινή βάση. Το 25% όσων είχαν ιστορικό πεπτικού έλκους ανέφεραν και αυτοί καθημερινή λήψη ασπιρίνης χωρίς αν πάσχουν από κάποια καρδιαγγειακή ασθένεια.Τα ευρήματα αυτά δείχνουν πως 29 εκατομμύρια άνθρωποι που δεν έχουν καρδιαγγειακό νόσημα παίρνουν καθημερινά ασπιρίνη για προληπτικούς λόγους και 6.6 εκατομμύρια δεν έχουν την συγκατάθεση του γιατρού τους.

“Τα ευρήματα μας δείχνουν πως ένα σημαντικό μέρος των ενηλίκων μπορεί να παίρνει ασπιρίνη χωρίς τη συγκατάθεση του γιατρού τους και θεωρητικά, χωρίς να τον έχουν ενημερώσει καν”αναφέρει η C. Wee. “Τα αποτελέσματα της έρευνάς μας δείχνουν μια επιτακτική ανάγκη να ρωτούν οι γιατροί τους ασθενείς τους αν χρησιμοποιούν ασπιρίνη και να τους συμβουλεύουν να υπολογίζουν τα υπέρ και τα κατά, ιδιαίτερα ανάμεσα στους υπερήλικες και σε όσους είχαν πεπτικό έλκος παλαιότερα” σημειώνει ο C.O’ Brien.

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Aspirin use may be widespread despite new guidelines https://www.nih.gov/news-events/nih-research-matters/aspirin-use-may-be-widespread-despite-new-guidelines

Prevalence of Aspirin Use for Primary Prevention of Cardiovascular Disease in the United States: Results From the 2017 National Health Interview Survey. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31330542