Εξαρτησιογόνες ουσίες

Οι πονοκέφαλοι μετά την κατανάλωση αλκοόλ εξαρτώνται από το τι ποτό θα πιείτε;

Το άσχημο hangover εξαρτάται από το τι ποτό θα πιείτε;

Προφανώς, η επιλογή του ποτού είναι ένα σημαντικό ερώτημα για τους ανθρώπους που ελπίζουν να αποφύγουν τους άσχημους πονοκεφάλους (hangover) της επόμενης ημέρας και μέχρι σήμερα η επιστημονική κοινότητα δεν είχε να δώσει μια ξεκάθαρη απάντηση. Ωστόσο, σήμερα υπάρχει μια απάντηση βασισμένη σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα.

Τι διαπίστωσαν οι ερευνητές;

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια μελέτη στην οποία συμμετείχαν 90 ενήλικες, ηλικίας 19 – 40 ετών, τους οποίους χώρισαν τυχαία  σε μία από τις ακόλουθες τρεις ομάδες:

  • Η ομάδα 1 έπινε μπύρα έως ότου το επίπεδο αλκοόλης στην αναπνοή τους να ήταν τουλάχιστον 0,05% και στη συνέχεια έπινε κρασί μέχρι το επίπεδο αλκοόλης να έφτανε τουλάχιστον στο 0,11%.
  • Η ομάδα 2 έπινε κρασί έως ότου το επίπεδο αλκοόλης στην αναπνοή τους να ήταν τουλάχιστον 0,05% και στη συνέχεια έπινε μπύρα μέχρι το επίπεδο αλκοόλης να έφτανε τουλάχιστον στο 0,11%.
  • Στην ομάδα 3 οι συμμετέχοντες μπορούσαν να πίνουν είτε μόνο κρασί, είτε μόνο μπύρα έως ότου το επίπεδο αλκοόλης στην αναπνοή τους να έφτανε τουλάχιστον στο 0.11%

Μετά από περίπου μία εβδομάδα, οι επιστήμονες επανέλαβαν το πείραμα. Αυτή τη φορά όμως, τα μέλη των ομάδων 1 και 2 άλλαξαν, έτσι ώστε η σειρά του κρασιού ή της μπύρας που έπιναν να αντιστραφεί από την αρχική κατανάλωση. Για την ομάδα 3, εκείνοι που έπιναν κρασί, άρχισαν να πίνουν μπύρα και αντίστροφα.

Οι ομάδες ήταν παρόμοιες σε σχέση με το φύλο, το μέγεθος του σώματος, τις συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ και τη συχνότητα των πονοκεφάλων που παρουσίαζαν οι συμμετέχοντες. Τα συμπτώματα του πονοκέφαλου αξιολογήθηκαν μετά από κάθε πειραματική κατανάλωση αλκοόλ.

Τι περίμεναν οι ερευνητές να βρουν;

Σύμφωνα με μια λαϊκή ρήση, όταν η μπύρα καταναλωθεί πριν από το κρασί, κάνει τους ανθρώπους να νιώθουν καλά, εννοώντας ότι τους μεθά ευκολότερα και υπάρχουν πολλές θεωρίες σχετικά με το γιατί μπορεί να ισχύει κάτι τέτοιο. Η πιο δημοφιλής αναφέρει ότι οι ανθρακώσεις της μπύρας βοηθούν στην πιο εύκολη απορρόφηση του αλκοόλ από το σώμα σε σύγκριση με το κρασί. Θεωρητικά όμως, αυτό οδηγεί σε μεγαλύτερο εθισμό και χειρότερο hangover.

Η μεγάλη αποκάλυψη: Μπύρα πριν από το κρασί ή κρασί πριν από την μπύρα;

Σύμφωνα με την προαναφερθείσα κοινή άποψη, εκείνοι που έπιναν μπύρα πριν από το κρασί, θα έπρεπε να μεθούσαν ευκολότερα. Ωστόσο, η έρευνα αυτή δεν βρήκε τίποτα τέτοιο. Δεν υπήρξε καμία συσχέτιση μεταξύ των συμπτωμάτων του hangover με το εάν τα άτομα έπιναν μόνο κρασί, μόνο μπύρα ή τα ανέμειξαν μεταξύ τους με οποιοδήποτε τρόπο. Οι παράγοντες από τους οποίους εξαρτήθηκε το άσχημο hangover ήταν το πόσο μεθυσμένα αισθάνθηκαν τα άτομα κατά την κατανάλωση και από το εάν έκαναν εμετό μετά το ποτό. Και αυτό, σύμφωνα με τους ειδικούς, έχει νόημα, καθώς το αλκοόλ απορροφάται από τον οργανισμό γρήγορα ανεξάρτητα από το τι πίνει ο καθένας. Το ζήτημα είναι πόσο πίνει κάποιος και πόσο μεθυσμένος θα νιώσει στο τέλος της κατανάλωσης.

Συμπερασματικά

Αυτή η μελέτη έδειξε ότι πραγματικά δεν έχει σημασία το τι πίνετε, πώς το πίνετε και με ποια σειρά θα επιλέξετε να πιείτε κάποια ποτά για να αποφύγετε το hangover. Δεν υπάρχει κάποια συνταγή που να εξασφαλίζει ότι την επόμενη ημέρα δεν θα έχετε hangover, εκείνο που μπορεί να εξασφαλίσει κάτι τέτοιο είναι μόνο το να πίνετε με σύνεση και υπεύθυνα, να ξέρετε που να σταματήσετε και φυσικά να μην οδηγείτε ποτέ υπό την επήρεια αλκοόλ. Καλό θα είναι για την γενικότερη υγεία σας να μην ξεπερνάτε τις συνιστώμενες δόσεις κατανάλωσης αλκοόλ.