Σεξουαλική Υγεία

Πέος: Σε ποια ηλικία αρχίζει και τελειώνει η ανάπτυξή του;

Η ανάπτυξη του πέους δεν έχει ένα καθορισμένο όριο ηλικίας, αλλά επηρεάζεται από τις ορμόνες της εφηβείας. Το πέος ενός άνδρα, θα αρχίσει να μεγαλώνει πιο γρήγορα στα 10-14 του χρόνια, αλλά θα συνεχίσει να μεγαλώνει, με πιο αργούς ρυθμούς, μέχρι την ηλικία των 16-21 ετών.

Πολλοί νέοι άνθρωποι ανησυχούν για το μέγεθος του πέους τους κατά την διάρκεια της εφηβείας τους, αλλά πρέπει να γνωρίζουν ότι οι περισσότεροι άνδρες φτάνουν σε πλήρες μέγεθος στα τέλη της εφηβείας τους. (Προφυλακτικά: Πώς θα επιλέξετε το σωστό μέγεθος;)

Πώς αυξάνεται το μέγεθος του πέους κατά την εφηβεία;

Κατά την εφηβεία ενός αρσενικού ατόμου, παρατηρούνται πολλές φυσικές αλλαγές στο σώμα του. Για παράδειγμα, το ύψος του αυξάνεται γρήγορα και το σώμα του γίνεται πιο μυώδες.

Την ίδια ώρα, ένας νεαρός άνδρας θα παρατηρήσει ότι το πέος του αρχίζει να έχει στύση όταν διεγείρεται σεξουαλικά, όταν κοιμάται ή ακόμη και σε άλλες φαινομενικά τυχαίες στιγμές. Οι όρχεις του επίσης αλλάζουν και γίνονται μεγαλύτεροι, ενώ οι τρίχες της ηβικής περιοχής αρχίζουν και αυτές να μεγαλώνουν και να πυκνώνουν. (Τι πρέπει να γνωρίζουν οι άνδρες για τις ουρολοιμώξεις;)

Η σημαντικότερη ανάπτυξη του πέους παρατηρείται από τα 12 μέχρι τα 16, όπου το πέος μεγαλώνει πρώτα σε μήκος και μετά σε πλάτος.

Τα έφηβα αγόρια συνήθως παρατηρούν ότι το μέγεθος του πέους τους αλλάζει ξαφνικά και γρήγορα, μέσα σε μερικές εβδομάδες και έπειτα παραμένει το ίδιο για μήνες, μέχρι να ξαναρχίσουν οι αλλαγές. (6 συμβουλές προς τους άνδρες για καλύτερο σεξ)

Ποιο είναι το κανονικό μέγεθος του πέους;

Όπως δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο χρονικό όριο για την ανάπτυξη του πέους, έτσι δεν υπάρχει και κανένα μέγεθος που να θεωρείται φυσιολογικό για όλους.

Το μέσο πέος σε στύση έχει μήκος λίγο μεγαλύτερο από 12,7 εκατοστά και περίμετρο 11,43 εκατοστά. Σημειώνεται ότι ένα χαλαρό πέος είναι πάντα μικρότερο από ένα πέος σε στύση. (Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα: Μπορούν να προκαλέσουν στυτική δυσλειτουργία;)

Ποιοι είναι οι σημαντικότεροι μύθοι για το μέγεθος του πέους;

Οι νέοι άνθρωποι, ακούνε πολλούς μύθους για το μέγεθος του πέους, οι οποίοι ωστόσο, προκαλούν ανησυχία χωρίς να υπάρχει πραγματικός λόγος. (Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις ενέσεις τεστοστερόνης)

Πάμε πιο κάτω να δούμε τους πιο διαδεδομένους μύθους και να αναφέρουμε το τι ισχύει στην πραγματικότητα.

  • Ικανότητα στύσης: Το μέγεθος του χαλαρού πέους δεν αντικατοπτρίζει το μέγεθος του πέους σε στύση. Σε πολλές περιπτώσεις, ένα σχετικά μικρό χαλαρό πέος, γίνεται σημαντικά μεγαλύτερο όταν βρίσκεται σε στύση.
  • Σεξουαλική ικανοποίηση: Μελέτες έχουν δείξει ότι το μέγεθος του πέους δεν έχει σημασία για τη σεξουαλική ικανοποίηση των δύο συντρόφων. (Γιατί είναι σημαντικό να ελέγχετε την σεξουαλική σας υγεία ;)
  • Σχέση μεταξύ του μεγέθους του πέους και άλλων μερών του σώματος: Το μέγεθος του πέους ενός ατόμου δεν σχετίζεται με το μέγεθος ή την ανάπτυξη άλλων τμημάτων του σώματος, όπως τα χέρια ή τα πόδια, ούτε σχετίζεται με τον αριθμό των τριχών του προσώπου και της κεφαλής. Δεν υπάρχει κανένα εξωτερικό χαρακτηριστικό που να προσδιορίζει το μέγεθος και τη λειτουργία του πέους.
  • «Ανδρισμός»: Πολλοί άνδρες θεωρούν ότι το μέγεθος του πέους τους αντικατοπτρίζει τον «ανδρισμό» τους, αλλά στην πραγματικότητα δεν έχει καμία σχέση με την αρρενωπότητά τους.

+ 7 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

At What Age Does Penis Growth Start and End? https://www.verywellhealth.com/at-what-age-does-penis-growth-begin-2328507

Erection Ejaculation: How It Occurs https://my.clevelandclinic.org/health/articles/10036-erection-ejaculation-how-it-occurs

Disorders of Puberty: An Approach to Diagnosis and Management https://www.aafp.org/pubs/afp/issues/2017/1101/p590.html#afp20171101p590-b4

Women's Preferences for Penis Size: A New Research Method Using Selection among 3D Models https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0133079

Growth and Development of Male External Genitalia A Cross-sectional Study of 6200 Males Aged 0 to 19 Years https://jamanetwork.com/journals/jamapediatrics/fullarticle/384064

Am I normal? A systematic review and construction of nomograms for flaccid and erect penis length and circumference in up to 15 521 men https://bjui-journals.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/bju.13010

Penis size interacts with body shape and height to influence male attractiveness https://www.pnas.org/doi/full/10.1073/pnas.1219361110