Υγεία Νεφρών και ουροποιητικού συστήματος

Περίεργη οσμή στα ούρα; Πού μπορεί να οφείλεται αυτό;

Οι καθημερινές επισκέψεις στην τουαλέτα, είναι λογικές και φυσιολογικές. Εκείνο όμως που μπορεί να σας κινήσει την περιέργεια και να σας προβληματίσει μερικές φορές, είναι η περίεργη μυρωδιά των ούρων. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τις περισσότερες φορές, αυτή η κακοσμία σημαίνει ότι στο σώμα σας υπήρχε κάτι επιβλαβές, το οποίο απομακρύνθηκε μέσω των ούρων. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες αιτίες για αυτή την άσχημη μυρωδιά, τις οποίες θα αναλύσουμε πιο κάτω.

Γιατί τα ούρα μου μυρίζουν άσχημα μερικές φορές;

1. Λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος (UTI)

Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος προκαλούνται από τα βακτηρίδια της ουροδόχου κύστης, στην οποία αποθηκεύονται τα ούρα μέχρι να πάτε στην τουαλέτα. Τα εν λόγω βακτήρια, συνήθως προκαλούν άσχημη μυρωδιά στα ούρα και σκούρο χρώμα.  Αν όμως, συν τοις άλλοις, τα ούρα είναι και αιματηρά, τότε αυτό τις πλείστες φορές σημαίνει ότι έχετε κάποια λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος.

2. Κατανάλωση σπαραγγιών

Τα σπαράγγια, ένα υγιές veggie γεύμα, που ως γνωστόν είναι πλούσιο σε φυλλικό οξύ και βιταμίνες C και A, έχει την ιδιότητα να προκαλεί δυσοσμία στο ανθρώπινο σώμα, κυρίως αν ανήκετε στο 40% του πληθυσμού που είναι πιο επιρρεπείς στις μυρωδιές του σώματος. Το άσπρο χρώμα των σπαραγγιών, περιέχει μια ένωση που ονομάζεται σπαραγγικό οξύ, το οποίο είναι υπεύθυνο για την άσχημη μυρωδιά των ούρων. Υπάρχουν ωστόσο και περιπτώσεις ανθρώπων (60% του πληθυσμού) που έχουν μια γενετική μετάλλαξη, η οποία ονομάζεται «ανοσμία των σπαραγγιών», που εμποδίζει το σώμα από το να μετατρέψει το σπαραγγικό οξύ σε άσχημη μυρωδιά.

3. Αφυδάτωση

Αφυδάτωση δεν σημαίνει μόνο δίψα και ξηροδερμία. Όταν κάποιος είναι αφυδατωμένος, τότε ολόκληρο το σώμα του βιώνει τα συμπτώματα αυτής της κατάστασης, μαζί και το ουροποιητικό σύστημα. Όταν λοιπόν είστε αφυδατωμένοι και καταναλώσετε στη συνέχεια μια μεγάλη ποσότητα νερού, τα ούρα σας θα αποκτήσουν ένα σκούρο κίτρινο χρώμα. Αυτό είναι μια προειδοποίηση ότι πρεπει να αρχίσετε να πίνετε συστηματικά πολύ νερό.  Σε κάθε περίπτωση όμως, εάν δείτε τα ούρα σας να είναι αρκετά σκούρα, μιλήστε με τον γιατρό σας, καθώς υπάρχουν πολλές άλλες καταστάσεις υγείας που δίνουν στα ούρα ένα πιο σκούρο χρώμα.

4. Υψηλό σάκχαρο αίματος

Ένα από τα συμπτώματα του διαβήτη, είναι η συχνή ούρηση. Μερικές φορές ωστόσο, τα ούρα έχουν άσχημη οσμή και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το σώμα επιλέγει να απομακρύνει τα υψηλά επίπεδα σακχάρου μέσω των ούρων.

Συμβουλή

Παρόλο που τις περισσότερες φορές η δυσοσμία των ούρων οφείλεται σε ένα ρόφημα, μια τροφή ή ένα συμπλήρωμα, εάν παρατηρήσετε ότι αυτή η μυρωδιά είναι παρατεταμένη, καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, κυρίως εάν συνοδεύεται από κάψιμο ή τσούξιμο κατά την ούρηση, πυρετό, ρίγος κλπ.


+ 9 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

The 4 Most Likely Reasons Your Pee Smells Weird https://www.healthination.com/health/smelly-pee-causes

6 Textbook Signs You Probably Have a UTI https://www.healthination.com/health/uti-symptoms

Superfood Spring Veggies to Start Eating Now https://www.healthination.com/food/healthy-spring-veggies

Only 40% of People Can Smell “Asparagus Pee”—Here’s Why https://www.healthination.com/health/asparagus-pee-smell

https://www.healthination.com/health/type-2-diabetes-symptoms 5 Textbook Signs You Could Have Type 2 Diabetes

Sniffing out significant “Pee values”: genome wide association study of asparagus anosmia https://www.bmj.com/content/355/bmj.i6071

Urine odor https://medlineplus.gov/ency/article/007298.htm

Acute complicated urinary tract infection (including pyelonephritis) in adults https://www.uptodate.com/contents/acute-complicated-urinary-tract-infection-including-pyelonephritis-in-adults

Diabetic ketoacidosis https://medlineplus.gov/ency/article/000320.htm