Παιδί

Ποια είναι τα ορόσημα των παιδιών για τις κοινωνικές δεξιότητες;

Οι κοινωνικές δεξιότητες είναι αυτές που θα χρησιμοποιήσει το παιδί σας για να αλληλεπιδράσει και να επικοινωνήσει με όλους όσους συναντά. Από νωρίς, το μωρό σας θα χρησιμοποιεί χαμόγελα, γουργουρίσματα και φλυαρίες για να συνδεθεί μαζί σας και με άλλους σημαντικούς ανθρώπους. (Θα προτιμήσει να αλληλεπιδρά με εσάς, την άμεση οικογένεια και τους τακτικούς φροντιστές του και δεν θα δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για άλλα παιδιά μέχρι να γίνει περίπου 1 έτους). Καθώς το παιδί σας μαθαίνει να μιλάει, θα μάθει να κάνει φίλους και να επικοινωνεί με τους άλλους πιο επιδέξια, ιδίως με την καθοδήγησή σας.

Πώς μαθαίνει το μωρό σας για τη σύνδεσή του με τους άλλους ανθρώπους; Πότε αρχίζει να κάνει φίλους;

Όλα ξεκινούν από εσάς. Εσείς είστε ο πρώτος συμπαίκτης του παιδιού σας, το αγαπημένο του πρόσωπο. Το μωρό σας απολαμβάνει τον ήχο της φωνής σας, τη θέα του προσώπου σας και το άγγιγμα των χεριών σας.

Με τη βοήθειά σας, το μωρό σας θα εξοικειωθεί με τους άλλους και θα αρχίσει να απολαμβάνει κι αυτό την παρέα τους. Αυτή είναι η αρχή της ανάπτυξης των κοινωνικών δεξιοτήτων του παιδιού σας.

Τι είναι οι κοινωνικές δεξιότητες;

Οι κοινωνικές δεξιότητες είναι οι δεξιότητες που θα χρησιμοποιεί το παιδί σας για να αλληλεπιδρά και να επικοινωνεί με όλους στον κόσμο γύρω του. Μία από τις αρχικές κοινωνικές δεξιότητες του μωρού σας είναι το πρώτο γνήσιο χαμόγελό του. Τα λεγόμενα “κοινωνικά χαμόγελα” είναι ένα σημαντικό κατόρθωμα της μη λεκτικής επικοινωνίας και συνοδεύουν άλλες εκφράσεις του προσώπου, χειρονομίες και τη γλώσσα του σώματος. Το μωρό σας θα συνδεθεί μαζί σας επίσης με το γουργουρητό και τη φλυαρία, σημαντικά βήματα για να μάθει να επικοινωνεί προφορικά με τη γλώσσα.

Τα παιδιά που αναπτύσσουν ισχυρές κοινωνικές δεξιότητες θα είναι σε θέση να συνδεθούν θετικά με την οικογένειά τους, τους φίλους τους και όλους τους άλλους. Θα γνωρίζουν πώς να συμπεριφέρονται σωστά και θα είναι σε θέση να κατανοούν τους γραπτούς και τους υπονοούμενους κανόνες σε κοινωνικές καταστάσεις.

Πώς αναπτύσσονται οι κοινωνικές δεξιότητες στα παιδιά;

  • 1 μηνός

Τα περισσότερα μωρά είναι κοινωνικά πλάσματα που λατρεύουν να τα αγγίζουν, να τα κρατούν αγκαλιά, να τους μιλούν και να τους χαμογελούν.

Ακόμη και ως νεογέννητο, το παιδί σας θα αρχίσει να πειραματίζεται με το να σας κάνει γκριμάτσες. Θα απολαμβάνει να παρακολουθεί το πρόσωπό σας και μπορεί ακόμη και να μιμείται κάποιες από τις χειρονομίες σας. Βγάλτε τη γλώσσα σας και παρακολουθήστε το μωρό σας να κάνει το ίδιο.

Το μωρό σας ακούει επίσης και μαθαίνει από τους ήχους που κάνετε. Η επαφή με τα μάτια είναι σημαντική, γι’ αυτό όταν μιλάτε στο μωρό σας, κοιτάξτε το στα μάτια.

  • 3 μηνών

Τώρα το μωρό σας περνάει πολλές από τις ώρες της εγρήγορσής του παρακολουθώντας τι συμβαίνει γύρω του. Μπορεί ακόμη και να δείξει το πρώτο του πραγματικό χαμόγελο, ένα σημαντικό γεγονός για τους περισσότερους γονείς. Σύντομα το μωρό σας θα είναι ειδικός στην “ομιλία του χαμόγελου“, ξεκινώντας μια αλληλεπίδραση μαζί σας στέλνοντας ένα χαμόγελο προς το μέρος σας και γουργουρίζοντας ταυτόχρονα.

  • 4 μηνών

Το μωρό σας γίνεται πιο ανοιχτό σε νέους ανθρώπους σε αυτή την ηλικία, χαιρετώντας τους με φωνές χαράς. Παρόλα αυτά, το μωρό σας θα κρατήσει την πιο ενθουσιώδη αντίδρασή του για εσάς, ένα σίγουρο σημάδι ότι έχετε δεθεί μαζί σας.

Το μωρό σας μπορεί να αρχίσει να φλυαρεί και πιθανόν να δείτε ένα άλμα στην ικανότητά του να αλληλεπιδρά μαζί σας. Για να το ενθαρρύνετε αυτό, μιλήστε στο μωρό σας όποτε μπορείτε, ακόμη και όταν κάνετε απλές δουλειές ή δραστηριότητες στο σπίτι.

  • 7 μηνών

Ως επί το πλείστον, το μωρό σας είναι πολύ απασχολημένο με τα αναπτυξιακά ορόσημα για να ασχοληθεί πραγματικά με ένα άλλο παιδί. Όταν δύο μωρά κάτω του 1 έτους τοποθετούνται το ένα δίπλα στο άλλο με ένα ένα χώρο με παιχνίδια, συνήθως παίζουν μόνα τους και όχι μεταξύ τους.

Αλλά το μωρό σας μπορεί να αρχίσει να δείχνει φευγαλέο ενδιαφέρον για άλλα μωρά τώρα που είναι πιο κινητικό. Οι περισσότερες αλληλεπιδράσεις θα περιορίζονται σε μια ματιά και ένα πιάσιμο, αλλά μια στο τόσο το μωρό σας μπορεί να χαμογελάει και να γουργουρίζει ή να μιμείται τους ήχους ενός άλλου μωρού.

Το μωρό σας εξακολουθεί να προτιμά την άμεση οικογένεια και τους τακτικούς φροντιστές από όλους τους άλλους. Σύντομα μπορεί να παρατηρήσετε ότι αρχίζει να φοβάται τους άγνωστους ανθρώπους (άγχος του ξένου) και να παλεύει με το άγχος του αποχωρισμού.

  • 12 μηνών

Προς το τέλος του πρώτου έτους, το παιδί σας μπορεί να αρχίσει να φαίνεται αντικοινωνικό – κλαίει όταν φεύγετε από δίπλα του ή αγχώνεται όταν βρίσκεται στην αγκαλιά κάποιου άλλου εκτός από εσάς ή τον σύντροφό σας. Πολλά παιδιά έχουν άγχος αποχωρισμού, το οποίο κορυφώνεται κάποια στιγμή μεταξύ 10 και 18 μηνών.

Το παιδί σας προτιμά εσάς αποκλείοντας τους άλλους και μπορεί να στεναχωριέται όταν δεν είστε κοντά του. Μερικές φορές μόνο η παρουσία σας θα το ηρεμήσει.

  • 1 έως 2 ετών

Το νήπιό σας ενδιαφέρεται για τον κόσμο – και συγκεκριμένα για το πώς τα πάντα σε αυτόν σχετίζονται με το ίδιο. Μέχρι τους 18 μήνες, το νήπιο σας μπορεί να ακολουθεί απλές μονολεκτικές εντολές και να δείχνει στοργή με αγκαλιές και φιλιά.

Τα παιδιά αυτής της ηλικίας συνήθως δεν είναι καλά στο να μοιράζονται, επειδή το τμήμα του εγκεφάλου που βοηθά στον αυτοέλεγχο μόλις αρχίζει να αναπτύσσεται. Μεταξύ των ηλικιών 1 και 2 ετών, το νήπιό σας μπορεί να είναι έντονα προστατευτικό των παιχνιδιών του. Θα συνεχίσει να ασχολείται με το παράλληλο παιχνίδι – παίζοντας δίπλα (και όχι μαζί) με άλλα παιδιά.

Καθώς το παιδί σας μαθαίνει να μιλάει και να επικοινωνεί πιο επιδέξια, θα μάθει επίσης να κάνει φίλους. Πιθανότατα θα απολαμβάνουν τώρα τη συντροφιά άλλων παιδιών, τόσο της ηλικίας τους όσο και μεγαλύτερων. Μπορεί να παρατηρήσετε ότι το παιδί σας μιμείται τους φίλους του και περνάει πολύ χρόνο παρακολουθώντας τι κάνουν

Το παιδί σας θα θέλει επίσης να διεκδικήσει την ανεξαρτησία του – αρνούμενο να σας κρατήσει το χέρι όταν περπατάτε στο δρόμο, για παράδειγμα, ή ξεσπώντας σε κλάματα όταν λέτε όχι σε κάτι.

  • 2 έως 3 ετών

Μεταξύ των ηλικιών 2 και 3 ετών, το παιδί σας είναι πιθανό να είναι αρκετά εγωκεντρικό. Δεν είναι ακόμα ικανά να μπαίνουν στη θέση των άλλων. Ο εγκέφαλός τους δεν έχει αναπτύξει ακόμη τις συνδέσεις για να γνωρίζει ότι δεν αισθάνονται όλοι όπως εκείνοι.

Το παιδί σας μπορεί να γίνεται όλο και καλύτερο στο να μοιράζεται και να εναλλάσσεται, αλλά έχει ακόμα δρόμο μπροστά του. Μπορεί επίσης να είναι επιθετικό, να χτυπά ή να δαγκώνει για να προστατεύσει το χώρο ή τα υπάρχοντά του.

Μην ανησυχείτε. Καθώς το παιδί σας μεγαλώνει – και με λίγη καθοδήγηση από εσάς – θα μάθει πώς να μοιράζεται και να εναλλάσσεται και ίσως καταλήξει ακόμη και με έναν ή δύο φίλους.

  • Ηλικία 3 ετών και άνω

Καθώς το παιδί σας μεγαλώνει, θα απολαμβάνει και θα έλκεται από άλλους ανθρώπους, ειδικά από άλλα παιδιά. Θα μάθουν περισσότερα για το πώς να ανταποκρίνονται στους άλλους σε κοινωνικές καταστάσεις και η απόλαυση των συμπαικτών τους θα αυξηθεί.

Μέχρι την ηλικία των 5 ετών, πολλά παιδιά δείχνουν ενσυναίσθηση και αναπτύσσουν πραγματικές φιλίες. Μπορεί να νοιάζονται για το τι σκέφτονται οι φίλοι τους και να θέλουν να ενταχθούν. Συχνά μπορούν να μοιράζονται καλύτερα από ποτέ, αν και μπορεί ακόμα να δυσκολεύονται να βάλουν τις ανάγκες του άλλου πάνω από τις δικές τους.

Πώς να βοηθήσετε στην ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων των παιδιών σας;

Αφιερώστε άφθονο χρόνο πρόσωπο με πρόσωπο με το μωρό σας, ειδικά τους πρώτους μήνες. Θα τους αρέσει η προσοχή και θα απολαμβάνουν να κάνουν γκριμάτσες μαζί σας.

Ακόμη και πριν το μωρό σας αρχίσει να φλυαρεί, θα δώσετε ώθηση στις γλωσσικές του δεξιότητες κάθε φορά που του μιλάτε. Αν και μπορεί να φαίνεται ότι κάνετε μονόλογο, το μωρό σας επωφελείται από την αλληλεπίδραση που έχει μαζί σας όταν του διαβάζετε ή του μιλάτε.

Αν το μωρό σας κλαίει όταν το βάζετε στην αγκαλιά ενός συγγενή, πάρτε το ξανά στην αγκαλιά σας και δοκιμάστε μια αργή διαδικασία απευαισθητοποίησης. Αφήστε το να νιώσει άνετα στην αγκαλιά σας όσο το άλλο άτομο είναι κοντά σας. Στη συνέχεια, βάλτε το άτομο να μιλήσει και να παίξει με το παιδί σας ενώ το κρατάτε αγκαλιά.

Στη συνέχεια, παραδώστε το μωρό σας στο άλλο άτομο για σύντομο χρονικό διάστημα και μείνετε κοντά του. Τέλος, δοκιμάστε να φύγετε από το δωμάτιο για λίγα λεπτά και δείτε πώς θα πάει. Αν το παιδί σας κλαίει, δοκιμάστε ξανά αργότερα.

Το νήπιό σας μπορεί να ωφεληθεί από το να έχει γύρω του συνομηλίκους, γι’ αυτό κανονίστε τακτικές συναντήσεις για παιχνίδι με άλλα παιδιά, αν το παιδί σας δεν είναι σε παιδικό σταθμό. Βεβαιωθείτε όμως ότι έχετε πολλά παιχνίδια για όλους, γιατί μπορεί να μην είναι διατεθειμένα να τα μοιραστούν μεταξύ τους.

Παρόλο που το να είναι εγωκεντρικό είναι απολύτως φυσικό για το παιδί σας ηλικίας 2 ή 3 ετών, δεν είναι πολύ νωρίς για να του δώσετε το παράδειγμα της καλής κοινωνικής συμπεριφοράς. Αφήστε το παιδί σας να σας ακούσει να λέτε “παρακαλώ” και “ευχαριστώ” και να συγχαρείτε κάποιον για μια καλή δουλειά.

Τι να κάνετε εάν ανησυχείτε για τις κοινωνικές δεξιότητες του παιδιού σας;

Τα παιδιά αναπτύσσονται με το δικό τους ρυθμό, αλλά μιλήστε με το γιατρό αν ποτέ ανησυχείτε για το πώς αναπτύσσεται το παιδί σας. Η καθυστέρηση στις κοινωνικές δεξιότητες μπορεί να αποτελεί πρώιμο σημάδι αυτισμού.

Ακολουθούν ορισμένες σημάδια που πρέπει να προσέξετε:

  • Σε ηλικία 3 μηνών, δεν χαμογελάει στους φροντιστές, αποφεύγει τη βλεμματική επαφή ή δείχνει να μην ενδιαφέρεται να αλληλεπιδράσει με τους ανθρώπους
  • Σε ηλικία 1 έτους, δεν ενδιαφέρεται να σχετιστεί με κανέναν άλλο εκτός από εσάς και τον σύντροφό σας
  • Σε ηλικία 2 ετών, είναι υπερβολικά επιθετικό και δεν μπορεί να περάσει χρόνο με άλλα παιδιά χωρίς να τα δαγκώσει, να τα χτυπήσει ή να τα σπρώξει


+ 17 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

3 years https://www.cdc.gov/ncbddd/actearly/milestones/milestones-3yr.html

2 years https://www.cdc.gov/ncbddd/actearly/milestones/milestones-2yr.html

18 months https://www.cdc.gov/ncbddd/actearly/milestones/milestones-18mo.html

1 year https://www.cdc.gov/ncbddd/actearly/milestones/milestones-1yr.html

9 months https://www.cdc.gov/ncbddd/actearly/milestones/milestones-9mo.html

2 months https://www.cdc.gov/ncbddd/actearly/milestones/milestones-2mo.html

Emotional Development: 1 Year Olds https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/toddler/Pages/Emotional-Development-1-Year-Olds.aspx

Developmental Milestones: 3 to 4 Year Olds https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/preschool/Pages/Developmental-Milestones-3-to-4-Year-Olds.aspx

Developmental Milestones: 2 Year Olds https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/toddler/Pages/Developmental-Milestones-2-Year-Olds.aspx

Developmental Milestones: 12 Months https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/Pages/Developmental-Milestones-12-Months.aspx

Developmental Milestones: 7 Months https://www.healthychildren.org/english/ages-stages/baby/pages/developmental-milestones-7-months.aspx

Developmental Milestones: 3 Months https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/pages/Developmental-Milestones-3-Months.aspx

Making Baby Drop Off at Child Care Easier https://www.healthychildren.org/English/family-life/work-and-child-care/Pages/making-baby-drop-off-at-child-care-easier.aspx

Developmental Milestones: 1 Month https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/pages/Developmental-Milestones-1-Month.aspx

Friend or Foe? https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/gradeschool/Pages/Friend-or-Foe.aspx

Social Development in Preschoolers https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/preschool/pages/Social-Development-in-Preschoolers.aspx

Emotional & Social Development in Babies: Birth to 3 Months https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/pages/Emotional-and-Social-Development-Birth-to-3-Months.aspx