Έγκέφαλος και Νευρικό Σύστημα

Πολλαπλή σκλήρυνση: Πώς μπορεί να επηρεάσει την ομιλία;

Πολλοί άνθρωποι που ζουν με πολλαπλή σκλήρυνση (Π.Σ.) αντιμετωπίζουν προβλήματα ομιλίας. Τα προβλήματα ομιλίας μπορεί να εμφανίζονται τακτικά ή για λίγα μόνο λεπτά την ημέρα. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι η ομιλία σας είναι συγκεχυμένη, η φωνή σας δεν είναι τόσο δυνατή ή έχετε δυσκολίες να μιλήσετε επειδή αισθάνεστε αδυναμία. Είναι σύνηθες να αλλάζουν τα μοτίβα ομιλίας, ένα φαινόμενο που ονομάζεται «σάρωση ομιλίας», όπου οι μεγάλες παύσεις δημιουργούν ένα νέο ρυθμό ενώ μιλάτε. Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί επίσης να ξεχνούν λέξεις ή να έχουν πρόβλημα να παρακολουθούν τις συζητήσεις. Εκτός από τα προβλήματα ομιλίας, ορισμένοι άνθρωποι έχουν δυσκολία στην κατάποση. Αυτές οι δραστηριότητες χρησιμοποιούν πολλά από τα ίδια μέρη του σώματος. Προβλήματα ομιλίας μπορεί να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε στάδιο της Π.Σ., αλλά δεν τα αντιμετωπίζουν όλοι. Υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να δοκιμάσετε για να διαχειριστείτε αυτή την πτυχή της πάθησης, συμπεριλαμβανομένης της θεραπείας, της τεχνολογίας και των τεχνικών συμπεριφοράς.

Ποιες είναι οι αιτίες της πολλαπλής σκλήρυνσης;

Η πολλαπλή σκλήρυνση είναι μια κατάσταση κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στο προστατευτικό στρώμα γύρω από τα νευρικά κύτταρα. Η νευρική βλάβη μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια του συντονισμού μεταξύ των μυών που είναι απαραίτητοι για την ομιλία. Μπορεί επίσης να επηρεάσει τα τμήματα του εγκεφάλου που επεξεργάζονται τη γλώσσα. Οι γιατροί χωρίζουν τα προβλήματα ομιλίας σε δύο τύπους: αφασία και δυσαρθρία.

  • Η αφασία εμφανίζεται όταν κάτι παρεμποδίζει την ικανότητα του εγκεφάλου να επεξεργάζεται τη γλώσσα. Μπορεί να ξεχάσετε μια λέξη ή να έχετε δυσκολία να επικοινωνήσετε μέσω της γραφής.
  • Η δυσαρθρία συνδέεται με απώλεια της κινητικής λειτουργίας ή του μυϊκού ελέγχου. Αυτό καθιστά δυσκολότερο τον σχηματισμό λέξεων. Η δυσαρθρία είναι πιο συχνή μεταξύ των ατόμων που ζουν με πολλαπλή σκλήρυνση.

Επιπλέον, η σκλήρυνση κατά πλάκας μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε αδύναμοι ή κουρασμένοι. Η κόπωση μπορεί να συμβάλει σε προβλήματα με την ομιλία και την κατάποση. Ωστόσο, τα προβλήματα κατάποσης μπορεί επίσης να συμβούν λόγω της ξηροστομίας, μιας παρενέργειας ορισμένων φαρμάκων για τη σκλήρυνση. Τα προβλήματα ομιλίας είναι αρκετά συνηθισμένα μεταξύ των ατόμων που ζουν με Π.Σ. Μπορούν να συμβούν σε οποιοδήποτε στάδιο και μπορεί να κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά.

Πώς γίνεται η πρόληψη προβλημάτων ομιλίας;

Τα προβλήματα ομιλίας συνήθως προκύπτουν ως αποτέλεσμα άλλων συμπτωμάτων που προκαλεί η σκλήρυνση,  όπως η νευρική βλάβη, η κόπωση και η μυϊκή αδυναμία. Η διαχείριση της νόσου και η συνεργασία με το γιατρό σας για την οργάνωση ενός θεραπευτικού σχεδίου μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη της πάθησης. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να μειώσει την πιθανότητα εμφάνισης προβλημάτων ομιλίας. Ωστόσο, κάποιος που αντιμετωπίζει προβλήματα ομιλίας εξαιτίας της Π.Σ. έχει πολλές επιλογές για να βελτιώσει την κατάστασή του.

Συμβουλές για τη βελτίωση της ομιλίας

Ανεξάρτητα από την παρουσίαση της ΠΣ σας, υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορείτε να βελτιώσετε την ομιλία σας. Κυμαίνονται από θεραπευτικά πρωτόκολλα έως τη σύγχρονη τεχνολογία.

  1. Μιλήστε αργά

Δεν πειράζει να παίρνετε το χρόνο σας. Βασιστείτε στην υπομονή των άλλων, ώστε να μπορείτε να μιλάτε όσο αργά χρειάζεστε.

  1. Ηρεμήστε όταν είστε κουρασμένοι

Η κόπωση δυσκολεύει την ομιλία. Αν αισθάνεστε κουρασμένοι, είναι εντάξει να επιλέξετε να μιλάτε λιγότερο.

  1. Μιλήστε με το σώμα σας

Οι άνθρωποι δεν επικοινωνούν μόνο μέσω της ομιλίας. Να θυμάστε ότι μπορείτε να χρησιμοποιείτε χειρονομίες, οπτική επαφή και εκφράσεις του προσώπου ή να αναφέρεστε σε αντικείμενα. Αυτές οι επιλογές μειώνουν το άγχος του να πρέπει να μιλήσετε αν δεν αισθάνεστε έτοιμοι.

  1. Πληκτρολογήστε το

Τα smartphones και άλλες συσκευές μπορούν να είναι χρήσιμα. Μπορείτε να στέλνετε μηνύματα, e-mail ή να γράφετε φράσεις. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να έχετε μεγαλύτερες συζητήσεις.

  1. Συνεργαστείτε με έναν θεραπευτή

Ένας λογοθεραπευτής είναι ειδικά εκπαιδευμένος για να βοηθάει τα άτομα με προβλήματα λόγου. Μπορεί να προσφέρει πολλά είδη θεραπείας, όπως σωματικές ασκήσεις που βοηθούν στη βελτίωση της σαφήνειας των λέξεων και της δύναμης της φωνής.

  1. Χρησιμοποιήστε βοηθητικές συσκευές

Τα άτομα που έχουν πιο σοβαρές προκλήσεις ομιλίας μπορούν να χρησιμοποιήσουν ενισχυτές και συσκευές μετατροπής κειμένου σε φωνή. Αυτές κάνουν τους φωνητικούς ήχους πιο δυνατούς ή μιλούν εκ μέρους του ατόμου.

  1. Προγραμματίστε το

Μερικές φορές μπορεί να βοηθήσει να σημειώσετε τι σκοπεύετε να πείτε πριν από σημαντικές συζητήσεις. Δεν πειράζει αν πρέπει να παίρνετε σημειώσεις μαζί σας στα ραντεβού με τον γιατρό, για παράδειγμα.

  1. Ελέγξτε με τους άλλους

Η επικοινωνία είναι μια διαδικασία μπρος-πίσω. Δεν πειράζει να ζητάτε από τον συνομιλητή σας επιβεβαίωση ότι καταλαβαίνει τι λέτε. Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι ευτυχείς να επαναλάβουν αυτά που είπατε.

Ποια είναι τα συμπτώματα της πολλαπλής σκλήρυνσης στο λαιμό;

Η πολλαπλή σκλήρυνση μπορεί να προκαλέσει μούδιασμα στο στόμα και το λαιμό, εκτός από τα προβλήματα με το συντονισμό των μυών και την αδυναμία που μπορεί να εμφανίζουν κάποιοι. Το μούδιασμα στο λαιμό μπορεί να χειροτερεύει την κατάποση. Μπορεί επίσης να επηρεάσει την ομιλία. Σύμφωνα με το MS Trust στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα ίδια προβλήματα που επηρεάζουν την κατάποση επηρεάζουν και την ομιλία. Μερικοί άνθρωποι έχουν διατροφικές δυσκολίες, όπως προβλήματα στη μάσηση, αίσθηση ότι το φαγητό έχει κολλήσει στο λαιμό τους και σάλια.