Εγκέφαλος και Νευρικό Σύστημα

Σχιζοφρένεια: Πώς επηρεάζει τον εγκέφαλο;

Οι άνθρωποι που πάσχουν από σχιζοφρένεια μπορεί να ακούνε φωνές και να βλέπουν πράγματα που δεν είναι πραγματικά. Αλλά τι ακριβώς συμβαίνει μέσα στον εγκέφαλο τους; Οι επιστήμονες βρίσκουν ότι τα άτομα που ταλαιπωρούνται από αυτή τη διαταραχή, πιθανόν να έχουν δυσλειτουργίες στα γονίδια τους, οι οποίες διαταράσσουν την φυσιολογική ανάπτυξη του εγκεφάλου τους.

Συγκεκριμένα, στον εγκέφαλο υπάρχουν χημικές ουσίες, οι οποίες ελέγχουν τη σκέψη, τη συμπεριφορά και τα συναισθήματα. Αυτές οι ουσίες, είναι είτε πολύ ενεργές, είτε ελάχιστα ενεργές στα άτομα με σχιζοφρένεια, γεγονός που διαταράσσει την ομαλή σκέψη και συμπεριφορά τους. Επιπρόσθετα, ο ιστός του εγκεφάλου των ατόμων αυτών τείνει να χάνεται καθώς μεγαλώνουν, ενώ οι μαγνητικές τομογραφίες δείχνουν ότι η γκρίζα ύλη, το τμήμα δηλαδή του εγκεφάλου που φιλοξενεί τα νευρικά κύτταρα, τείνει με την πάροδο του χρόνου να μειώνεται. Όλα αυτά οδηγούν σε δυσλειτουργίες στη σκέψη, τη συμπεριφορά και τα συναισθήματα αυτών των ανθρώπων.

Ποιες είναι οι αιτίες της σχιζοφρένειας;

Οι γιατροί δεν γνωρίζουν ακριβώς τι είναι αυτό που προκαλεί την σχιζοφρένεια, αλλά θεωρούν ότι θα μπορούσε να είναι κληρονομική. Διευκρινίζουν ωστόσο, ότι κάποιος που έχει ένα γονέα ή ένα αδερφό με την πάθηση, δεν είναι απαραίτητο ότι θα αναπτύξει και αυτός σχιζοφρένεια.

Επιπρόσθετα, μερικοί ερευνητές πιστεύουν ότι τα προβλήματα που σχετίζονται με την ανάπτυξη του εγκεφάλου, μπορεί να είναι μόνο ως ένα σημείο υπεύθυνα για τη σχιζοφρένεια, υπογραμμίζοντας ότι η φλεγμονή στον εγκέφαλο, θα μπορούσε να βλάψει τα κύτταρα που είναι υπεύθυνα για την σκέψη και την αντίληψη, οδηγώντας τελικά σε σχιζοφρένεια.

Ωστόσο, όπως εξηγούν, υπάρχουν πολλά αλλά πράγματα που θα μπορούσαν να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο στην εμφάνιση της σχιζοφρένειας, μεταξύ των οποίων και τα ακόλουθα:

  • Έκθεση σε ιούς πριν από τη γέννηση
  • Υποσιτισμός
  • Χρήση φαρμάκων που μεταβάλλουν τη λειτουργία του μυαλού, όπως το LSD και η μαριχουάνα, όταν καταναλώνονται κατά την εφηβεία

Σε κάθε περίπτωση, επαναλαμβάνουμε ότι οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν με σιγουριά εάν όλα όσα προαναφέραμε προκαλούν πράγματι τη διαταραχή, ωστόσο γνωρίζουν ότι η σχιζοφρένεια τείνει να εμφανίζεται στους ανθρώπους κοντά στην εφηβεία ή την πρώιμη ενηλικίωση τους, προκαλώντας παρόμοια συμπτώματα, δηλαδή ψευδαισθήσεις και αυταπάτες.

Πώς εξηγούνται οι ψευδαισθήσεις και οι αυταπάτες της σχιζοφρένειας;

Στον εγκέφαλο υπάρχουν δυο χημικές ενώσεις, η ντοπαμίνη και το γλουταμινικό, οι οποίες μεταφέρουν μηνύματα στα κύτταρα από την μια περιοχή του εγκεφάλου στην άλλη και οι οποίες σύμφωνα με τους επιστήμονες ελέγχουν την αντίληψη.

Η ντοπαμίνη, έχει κερδίσει την προσοχή της έρευνας για τον τρόπο που επιδρά στον εγκέφαλο, διότι έχει συνδεθεί με τον εθισμό, ενώ παράλληλα έχει διαπιστωθεί ότι παίζει σημαντικό ρόλο σε  διάφορες ψυχιατρικές και κινητικές διαταραχές, όπως η νόσος του Parkinson. Στη σχιζοφρένεια λοιπόν, η ντοπαμίνη συνδέεται με τις ψευδαισθήσεις και τις αυταπάτες, πιθανώς επειδή οι περιοχές του εγκεφάλου που διαπερνιούνται από την ντοπαμίνη, υπερδραστηριοποιούνται. Για την αντιμετώπιση αυτής της επίδρασης, χορηγούνται αντιψυχωτικά φάρμακα.


+ 3 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved