Παιδί

Σε ποια ηλικία αρχίζει το άγχος των ξένων;

Τι είναι το άγχος των ξένων;

Τα μωρά μπορεί να γίνουν πολύ προσκολλημένα στους φροντιστές/γονείς τους και να αγχωθούν με νέους ή και οικείους ανθρώπους και μπορεί να κλάψουν αν ξαφνικά τα πλησιάσει κάποιος ξένος. Αν και μπορεί να σας κάνει να ανησυχήσετε ως γονείς, στην πραγματικότητα είναι ένα πολύ φυσιολογικό μέρος της ανάπτυξης του μωρού σας. Το άγχος για τους ξένους συμβαίνει επειδή το μωρό σας έχει φτάσει σε ένα σημαντικό ορόσημο: Είναι πλέον σε θέση να διακρίνει τη διαφορά μεταξύ των ανθρώπων που γνωρίζει καλά και εκείνων που δεν γνωρίζει.

Μπορεί να είναι συγκλονιστικό αν το μωρό σας συνήθιζε να χαμογελά σε ανθρώπους που δεν είχε δει ποτέ πριν, αλλά τώρα συσπάται και κλαίει όταν κάποιος έρχεται να το χαιρετήσει. Τα μωρά θα το κάνουν αυτό ακόμα και αν το άτομο δεν είναι εντελώς ξένο: μπορεί να συμβεί ακόμα και σε ανθρώπους που έχουν γνωρίσει στο παρελθόν και έχουν περάσει χρόνο μαζί τους, όπως η προγιαγιά του ή η μπέιμπι σίτερ που είχατε πριν από μερικές εβδομάδες.

Το άγχος για τους ξένους συχνά αναπτύσσεται περίπου την ίδια στιγμή με το άγχος αποχωρισμού, και είναι στενά συνδεδεμένα μεταξύ τους. Και τα δύο συμβαίνουν καθώς τα μωρά σχηματίζουν δεσμούς με τους κύριους φροντιστές τους, αποκτούν κατανόηση της μονιμότητας των αντικειμένων (ότι οι άνθρωποι εξακολουθούν να υπάρχουν όταν είναι εκτός οπτικού πεδίου) και αναγνωρίζουν τη διαφορά μεταξύ οικείων και άγνωστων ανθρώπων. Τελικά, το παιδί σας θα ξεπεράσει τόσο το άγχος αποχωρισμού όσο και το άγχος των ξένων.

Πότε αρχίζει το άγχος των ξένων;

Το άγχος των ξένων ξεκινά συνήθως στους 8 ή 9 μήνες, περίπου την εποχή που το μωρό σας είναι σε θέση να διακρίνει το οικείο από το άγνωστο. Αλλά το πόσο διαρκεί και η έντασή του ποικίλλει από παιδί σε παιδί. Το άγχος των ξένων συνήθως τελειώνει όταν το μικρό σας είναι 2 έως 3 ετών.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το παιδί σας μπορεί να είναι ανοιχτό και στοργικό μαζί σας, αλλά προσκολλημένο και αγχωμένο με ανθρώπους που δεν γνωρίζει καλά. Καλοπροαίρετοι συγγενείς μπορεί να σας πουν ότι κακομαθαίνετε το μωρό σας καταπραΰνοντας τους φόβους του. Δεν το κάνετε! Αυτό είναι ένα φυσιολογικό αναπτυξιακό στάδιο. Και όταν το μωρό σας προσκολλάται σε εσάς για παρηγοριά, αυτό δείχνει ότι το μικρό σας έχει έναν υγιή δεσμό μαζί σας.

Αν και το άγχος για τους ξένους είναι φυσιολογικό, μιλήστε με το γιατρό του παιδιού σας αν δεν αρχίσει να υποχωρεί γύρω στην ηλικία των 2 ετών ή αν φαίνεται ακραίο – για παράδειγμα, αν το μωρό σας αναστατώνεται τόσο πολύ που δεν μπορεί να φάει, να πιει ή να ηρεμήσει για έναν ύπνο μικρής διάρκειας χωρίς εσάς εκεί. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι τα χρόνια υψηλά επίπεδα φόβου για τους ξένους ή τα απότομα αυξανόμενα επίπεδα φόβου για τους ξένους με την πάροδο του χρόνου μπορεί να συνδέονται με μεγαλύτερο κίνδυνο για άγχος νωρίς στη ζωή.

Τι γίνεται αν το μωρό θέλει μόνο τη μαμά του;

Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε – αυτό είναι στην πραγματικότητα αρκετά συνηθισμένο. Τα περισσότερα μωρά αναπτύσσουν ένα ιδιαίτερα ισχυρό δέσιμο με τον κύριο φροντιστή τους, που συχνά είναι η μαμά. Αυτό μπορεί να αλλάξει καθώς μεγαλώνουν προς τη νηπιακή ηλικία: Μην εκπλαγείτε αν το παιδί σας εναλλάσσει τα αγαπημένα του πρόσωπα και επιμένει να του αλλάζει πάνα ή να το βάζει για ύπνο μόνο αυτό το πρόσωπο.

Το φαινόμενο αυτό αποτελεί μέρος της φυσιολογικής συναισθηματικής ανάπτυξης ενός παιδιού. Αλλά μπορεί να είναι εξαντλητικό όταν το μωρό σας επιμένει να έχει μόνο εσάς 24/7. Είναι καλή ιδέα, όσο το δυνατόν περισσότερο, να μην υποκύπτετε στις απαιτήσεις του μωρού σας. Προσπαθήστε να εμπλέκετε όλους τους τακτικούς φροντιστές στην καθημερινή φροντίδα και ρουτίνα. Αναγνωρίζετε πάντα τα συναισθήματα του μωρού σας, λέγοντας για παράδειγμα: “Ξέρω πόσο λυπάσαι που η μαμά δεν θα σε κάνει μπάνιο. Αλλά απόψε είναι η σειρά του μπαμπά”.

Ακολουθούν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να διευκολύνετε το μωρό σας όταν το αφήνετε με τον σύντροφό σας ή με κάποιον άλλο φροντιστή:

  • Προσπαθήστε να φεύγετε όταν το μωρό σας είναι ξεκούραστο και ταϊσμένο
  • Κάντε τους αποχαιρετισμούς σύντομους, γλυκούς και συνεπείς. Στη συνέχεια, βάλτε το άλλο άτομο να αποσπάσει την προσοχή του μωρού σας με κάτι όπως φαγητό ή ένα παιχνίδι καθώς φεύγετε
  • Εισάγετε ένα αντικείμενο παρηγοριάς, όπως μια κουβερτούλα ή ένα λούτρινο ζωάκι, ώστε το μωρό σας να έχει κάτι να το παρηγορεί όταν λείπετε
  • Όταν φεύγετε, πείτε στο μωρό σας πού πηγαίνετε και ότι θα επιστρέψετε. Μπορεί να μην καταλάβει στην αρχή, αλλά τελικά θα καταλάβει
  • Ποτέ μη φεύγετε κρυφά ή χωρίς να το αποχαιρετήσετε – αυτό θα κάνει το μωρό σας να φοβάται περισσότερο ότι θα εξαφανιστείτε

Πώς να βοηθήσετε το παιδί σας με τον φόβο του για τους ξένους;

Μπορεί να είναι άβολο όταν παραδίδετε το μωρό σας στη γιαγιά ή σε κάποιον άλλο συγγενή και το μικρό σας ορμάει προς το μέρος σας. Προσπαθήστε όμως να μην αναστατώνεστε ή να μην ντρέπεστε όταν το μωρό σας κλαίει στην αγκαλιά κάποιου άλλου. Το παιδί σας χρειάζεται την υπομονή και την κατανόησή σας για να περάσει αυτό το πολύ σημαντικό στάδιο ανάπτυξης.

Για να ηρεμήσετε το μωρό σας, πάρτε το πίσω και κρατήστε το εσείς. Αν εξηγήσετε ότι το παιδί σας περνάει μια φυσιολογική φάση, οι φίλοι και οι συγγενείς σας θα καταλάβουν.

Ακολουθούν άλλοι τρόποι για να αντιμετωπίσετε το άγχος των ξένων:

  • Ζητήστε από τους άλλους να χρησιμοποιούν αργές, απαλές κινήσεις όταν πλησιάζουν το μωρό σας
  • Δεδομένου ότι το μωρό σας ανταποκρίνεται στα σημάδια σας, είναι χρήσιμο να είστε ήρεμοι και χαλαροί όταν συναντάτε κάποιον που είναι καινούριος για το μωρό σας
  • Λάβετε υπόψη σας ότι το παιδί σας μπορεί να είναι πιο αγχωμένο κοντά σε νέους ανθρώπους όταν είναι κουρασμένο, πεινασμένο ή άρρωστο
  • Αν το παιδί σας αρνείται να το κρατήσει αγκαλιά ένας φίλος, συγγενής ή φροντιστής, δοκιμάστε μια αργή διαδικασία απευαισθητοποίησης. Αρχικά, δουλέψτε στο να νιώθει άνετα στην αγκαλιά σας όσο το άλλο άτομο είναι κοντά σας. Στη συνέχεια, βάλτε το άτομο να μιλήσει και να παίξει με το παιδί σας ενώ το κρατάτε αγκαλιά. Στη συνέχεια, παραδώστε το παιδί σας στο άλλο άτομο για λίγο και μείνετε κοντά του. Τέλος, δοκιμάστε να φύγετε από το δωμάτιο για λίγα λεπτά και δείτε πώς θα πάει. Αν το παιδί σας κλαίει, δοκιμάστε ξανά. Μπείτε και βγείτε από το δωμάτιο και τελικά, το παιδί σας θα είναι ασφαλές γνωρίζοντας ότι ακόμα κι αν δεν είστε κοντά του εκείνη τη στιγμή, θα επιστρέφετε πάντα

Δεν χρειάζεται να αποφεύγετε να βρίσκεστε κοντά σε νέους ανθρώπους ή να παρουσιάζετε νέα πρόσωπα, ακόμη και όταν το παιδί σας βρίσκεται σε κατάσταση άγχους για τους ξένους. Θα ωφεληθούν από το να συνηθίσουν να βρίσκονται κοντά σε άλλους ανθρώπους εκτός από τους γονείς τους.


+ 6 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved