Έγκέφαλος και Νευρικό Σύστημα, Καρδιά και αγγεία

Σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς: H σύνδεση με τον εγκέφαλο είναι πιο ισχυρή από όσο νομίζουμε

© Pop Nukoonrat | Dreamstime Stock Photos
© Pop Nukoonrat | Dreamstime Stock Photos

Οι ποιητές ανέκαθεν γνώριζαν ότι το μυαλό και η καρδιά συνδέονται. Σε νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο European Heart Journal, οι νευροεπιστήμονες και οι καρδιολόγοι επισημαίνουν, ότι η σύνδεση δεν είναι απλά μεταφορική. Αποδεικνύεται ότι ο εγκέφαλος των ανθρώπων , που πλήττονται από μια σπάνια σοβαρή κατάσταση γνωστή ως «σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς», λειτουργεί διαφορετικά από εκείνον των υγιών ανθρώπων, υποδηλώνοντας ότι αυτό που συμβαίνει στο κεφάλι μπορεί να βλάψει την καρδιά.

Η κατάσταση, γνωστή ιατρικά ως σύνδρομο Takotsubo, ακολουθεί συνήθως την εμπειρία του ακραίου στρες, όπως μετά το θάνατο ενός αγαπημένου. Σηματοδοτείται από μια απότομη αποδυνάμωση και διόγκωση της καρδιάς, μέχρι να αρχίσει να μοιάζει με μια ιαπωνική παγίδα χταποδιού που ονομάζεται takotsubo. (Ο γιατρός που περιέγραψε για πρώτη φορά το σύνδρομο ήταν Ιάπωνας.) Οι ερευνητές έχουν υποψιαστεί ότι η διαταραχή – η οποία πλήττει κυρίως τις γυναίκες και η οποία, αν και θανατηφόρα, τείνει να επιλύεται με την πάροδο του χρόνου – συνδέεται με τον εγκέφαλο και το πώς το νευρικό μας σύστημα χειρίζεται το στρες. Το συμπαθητικό νευρικό σύστημα διεγείρει το σώμα, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς, ως αντίδραση στον κίνδυνο. Το παρασυμπαθητικό σύστημα οδηγεί σε μείωση της έντασης, δημιουργεί και ελέγχει συναισθηματικές αποκρίσεις. Οι περιοχές του εγκεφάλου που ρυθμίζουν αυτά τα συστήματα επικοινωνούν στενά μεταξύ τους για να διατηρήσουν τις βασικές, αυτόνομες διαδικασίες, όπως και τους παλμούς της καρδιάς μας.

Μια ομάδα Ελβετών καρδιολόγων αναρωτήθηκε αν μια διακοπή της αλληλεπίδρασης μεταξύ αυτών των συστημάτων θα μπορούσε να συνδεθεί με το σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς. Στην έρευνα συμμετείχαν 15 εθελοντές που είχαν επιβιώσει από το σύνδρομο Takotsubo κατά τα τελευταία χρόνια και άλλα 39 άτομα που δεν είχαν προσβληθεί, ενώ οι νευροεπιστήμονες διεξήγαγαν μαγνητική τομογραφία στους εγκεφάλους τους. Στους υγιείς εθελοντές, τα μέρη του εγκεφάλου που σχετίζονται με τα συναισθήματα, το συμπαθητικό και παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα ενεργοποιούνται συγχρονισμένα, όπως αναμενόταν. Αλλά η επικοινωνία μεταξύ αυτών των περιοχών ήταν σχετικά μικρή σε αυτούς που επιβίωσαν από Takotsubo. Η εξασθενημένη νευρωνική δραστηριότητα ήταν πιο αξιοσημείωτη μεταξύ των περιοχών του εγκεφάλου που ελέγχουν το συμπαθητικό και το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα.

Οι μαγνητικές τομογραφίες έδειξαν ότι το σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς αρχίζει πιθανότατα στον εγκέφαλο με τις αντιδράσεις – ή υπερβολικές αντιδράσεις, υπογραμμίζει ο Christian Templin, καθηγητής καρδιολογίας στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Ζυρίχης, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης. Δεν είναι σαφές εάν το άγχος άλλαξε τους εγκεφάλους των ανθρώπων με Takotsubo, με τρόπους που στη συνέχεια οδήγησαν σε καρδιακή βλάβη ή εάν υπήρχε προδιάθεση ελλειπούς διαχείρισης του άγχους. Όμως, λέει ο Templin, «απελευθερώνονται οι ορμόνες του στρες, οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν την καρδιαγγειακή ανταπόκριση». Η μελέτη υπογραμμίζει το γεγονός ότι οι εγκέφαλοι και οι καρδιές μας συνδέονται ακόμη πιο στενά από ό, τι πιστεύουν οι επιστήμονες. Η θλίψη μπορεί να βλάψει ένα σώμα, οπότε κανείς δεν πρέπει να διστάσει να αναζητήσει βοήθεια στο χειρισμό του στρες.

Τι προκαλεί το σύνδρομο takotsubo;

Η καρδιομυοπάθεια Takotsubo αναφέρεται στην αποδυνάμωση της αριστερής κοιλίας, του κύριου θαλάμου άντλησης της καρδιάς, συνήθως ως αποτέλεσμα σοβαρής συναισθηματικής ή σωματικής πίεσης, όπως ξαφνική ασθένεια, απώλεια αγαπημένου προσώπου, σοβαρό ατύχημα ή φυσική καταστροφή όπως ένας σεισμός

Πόσο καιρό χρειάζεται ένας ασθενής για να ανακάμψει από το takotsubo;

Οι ασθενείς θα λάβουν συγκεκριμένες οδηγίες από τους θεράποντες ιατρούς τους για τη μείωση ή/και τη διαχείρηση του άγχους στη ζωή τους. Οι περισσότερες περιπτώσεις καρδιομυοπάθειας takotsubo θα επιλυθούν πλήρως μέσα σε μία έως τέσσερις εβδομάδες. Οι γιατροί συστήνουν γενικά ένα ηχοκαρδιογράφημα μετά από τέσσερις έως έξι εβδομάδες για να επιβεβαιώσουν τη θεραπεία και αν το κλάσμα εξώθησης της καρδιάς έχει επανέλθει στο φυσιολογικό.

Τι νιώθει όποιος βιώσει την καρδιομυοπάθεια takotsubo;

Η καρδιομυοπάθεια Takotsubo (TCM) είναι γενικά βραχυπρόθεσμος (προσωρινός) τύπος καρδιακής πάθησης. Μπορεί να προκληθεί από έντονο συναισθηματικό ή σωματικό άγχος. Προκαλεί ξαφνικό θωρακικό πόνο ή δύσπνοια. Τα συμπτώματα της TCM μπορεί να μοιάζουν με καρδιακή προσβολή.
Μπορείτε να πεθάνει κάποιος από την καρδιομυοπάθεια Takotsubo;

Ενώ το άγχος της θλίψης μπορεί να επιφέρει γενικές επιπτώσεις στην υγεία, υπάρχει μια νόμιμη και συγκεκριμένη ιατρική κατάσταση που ονομάζεται «takotsubo cardiomyopathy» – ή το σύνδρομο καρδιάς – που λένε οι γιατροί ότι ο ασθενής αυτός πέθανε από ραγισμένη καρδιά. … «Όταν πρόκειται για takotsubo, βλέπουμε πραγματικά όλες τις καταστάσεις που δείχνουν καρδιακή προσβολή.

Πηγές:

nytimes.com
https://www.health.harvard.edu › heart-health › takotsubo-cardiomyopathy
https://www.americannursetoday.com › takotsubo-cardiomyopathy-healing
https://www.cedars-sinai.org › health-library › diseases-and-conditions
https://mobile.abc.net.au/news/2018-03-08/heartbreak-syndrome-and-takotsubo-are-real-for-heart-disease