Τι αισθάνεσαι;

Μολυσματικές ασθένειες

Τα χλαμύδια μπορούν να βλάψουν την ανδρική γονιμότητα

Male doctor and testicular cancer patient are discussing about testicular cancer test report. Testicular cancer and prostate cance | © Korrawin Khanta | Dreamstime Stock Photos
© Korrawin Khanta | Dreamstime Stock Photos

Η αδιάγνωστη μόλυνση από χλαμύδια μπορεί να επιφέρει προβλήματα στην ανδρική γονιμότητα, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Ο επικεφαλής της μελέτης, Ken Beagley, γιατρός ανοσολογίας στο Queensland University of Technology στην Αυστραλία, επισήμανε πως «η λοίμωξη από χλαμύδια έχει συσχετιστεί με τη στειρότητα των γυναικών, αλλά πολύ λιγότερα γνωρίζει η ιατρική κοινότητα για την επίδρασή τους στην ανδρική στειρότητα, ειδικά αν οι άνδρες δεν εμφανίζουν συμπτώματα»

Όταν δεν υπάρχουν συμπτώματα:

«Όταν οι άνθρωποι δεν έχουν συμπτώματα, μπορούν να περάσουν, εν αγνοία τους, τη λοίμωξη σε σεξουαλικούς συντρόφους», τόνισε ο Beagley.

Τι δείχνει η έρευνα:

Η αυστραλιανή έρευνα είναι η πρώτη που βρίσκει τη σεξουαλικά μεταδιδόμενη ασθένεια σε βιοψίες ιστών των όρχεων στείρων ανδρών, οι οποίοι δεν είχαν συγκεκριμένη αιτία για τη στειρότητα τους.

Τα χλαμύδια βρέθηκαν σταθερά σε βιοψίες ιστών όρχεων, σε 43 από τους 95 άνδρες, που δεν είχαν καθορισμένη αιτία υπογονιμότητας.

3 από τους 18 άνδρες, χωρίς συγκεκριμένη αιτία υπογονιμότητας, είχαν επίσης χλαμύδια στους ιστούς των όρχεων τους.

12 στους 18 άνδρες (66,7%) είχαν αναπτύξει αντισώματα για τα χλαμύδια, πράγμα που δείχνει ότι είχαν εκτεθεί στα βακτηρίδια, αλλά κανένας δεν είχε συμπτώματα χλαμυδίων.

«Αυτή είναι η πρώτη αναφερθείσα απόδειξη της μόλυνσης από χλαμύδια στον ανθρώπινο ιστό των όρχεων και παρόλο που δεν μπορούμε να πούμε ότι τα χλαμύδια ήταν η αιτία της υπογονιμότητας των ανδρών, είναι ένα σημαντικό εύρημα», δήλωσε ο Beagley. Ενώ εξήγησε πως η έρευνα «αποκαλύπτει ένα υψηλό ποσοστό ανεπιθύμητης μόλυνσης από χλαμύδια και τον πιθανό ρόλο της μόλυνσης στην αποτυχία ανάπτυξης σπέρματος στους όρχεις».

Άλλες μελέτες:

Μελέτες σε ζώα ενισχύουν τα ευρήματα της έρευνας. Δείχνουν ότι η μόλυνση από χλαμύδια στα αρσενικά ποντίκια επιφέρει μια χρόνια λοίμωξη στους όρχεις που παρεμποδίζει, σημαντικά, την ανάπτυξη φυσιολογικού σπέρματος.

Περεταίρω έρευνα:

Μελλοντικές μελέτες είναι απαραίτητο να εξετάσουν το πώς η μόλυνση από χλαμύδια μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο αρσενικό αναπαραγωγικό σύστημα και να συμβάλλει στην υπογονιμότητα.

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο του Wiki Health

Ενημερωθείτε με και λάβετε συμβουλές υγείας, ευεξίας και πολλά άλλα.!

Αν δεν βρήκατε αυτό που αναζητάτε, βοηθήστε μας να γίνουμε κάλυτεροι

Send this to a friend