Μολυσματικές ασθένειες

Τι είναι ο νέος κορονοϊός και πως να προφυλαχθείτε

Μεγάλη είναι η ανησυχία που έχει δημιουργηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο από τον ιό του κοροναϊού που τείνει να λάβει μορφή επιδημίας, καθώς μεταδίδεται με ραγδαίο ρυθμό. Η εξάπλωση του ξεκίνησε από την Κίνα και συγκεκριμένα την πόλη Γουαχάν και σύμφωνα με τους ειδικούς αν και ακόμη δεν είναι τα ποσοστά θνησιμότητας αντίστοιχα με εκείνα του SARS και του MERS, θα μπορούσε να συγκριθεί, προς το παρόν, με την πανδημική γρίπη της Ισπανίας το 1918.

Επειδή όμως πλέον οι νέοι ιοί δείχνουν να εξαπλώνονται πιο εύκολα μεταξύ των πληθυσμών, η ανησυχία είναι μεγαλύτερη χωρίς να μπορεί να προβλεφθεί η εξέλιξη της μετάδοσης του συγκεκριμένου ιού, θεωρώντας ότι ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν νοσήσει είναι αρκετά μεγαλύτερος από αυτόν που έχει επίσημα ανακοινωθεί από τους αρμόδιους φορείς.

Τι είναι ο κοροναϊος;

Η ομάδα των κοροναϊών είναι μια ομάδα ιών που ανευρίσκονται συνήθως στα ζώα, ενώ σπάνια μεταδίδεται στους ανθρώπους σύμφωνα με τα κέντρα ελέγχου και πρόληψης νοσημάτων των Η.Π.Α. Η συγκεκριμένη μετάλλαξη του ιού που μολύνει τους ανθρώπους είναι ιός συγγενικός με τον SARS και πλήττει το αναπνευστικό, προκαλώντας αναπνευστικές λοιμώξεις, βρογχίτιδα ή και πνευμονία. Ο συγκεκριμένος ιός φέρει την επιστημονική ονομασία 2019-nCOV.

Συμπτώματα του κοροναϊου

Μερικά από τα συμπτώματα που εμφανίζουν συχνά οι  ασθενείς που πάσχούν απο κοροναιό είναι τα παρακάτω:

 • Πυρετός
 • Ρινική καταρροή
 • Πονοκέφαλος
 • Βήχας
 • Δύσπνοια
 • Λοιπές εκδηλώσεις αντίστοιχες της γρίπης

Συνήθως αυτά εκδηλώνονται από την δεύτερη ημέρα έως την δεύτερη βδομάδα έκθεσης στον ιό.

Σύμφωνα με τον Dr. Peter Horby Καθηγητή Μολυσματικών Νοσημάτων στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, πολλοί άνθρωποι έχουν ήπιο βήχα για αρκετές ημέρες και αργότερα έντονη δύσπνοια που τους οδηγεί στο νοσοκομείο. Μέχρι στιγμής το 15% με 20% έχει σοβαρή για την υγεία εξέλιξη των περιστατικών συγκριτικά με τον SARS που κυμαίνονταν σε επίπεδο 35-50 % των περιστατικών που είχαν νοσήσει.

Πως εξαπλώνεται ο νέος κοροναιός;

Η εξάπλωση του ιού στην συγκεκριμένη περίπτωση γίνεται όπως στους περισσότερους ιούς από την επαφή με μολυσμένες εκκρίσεις φορέα του ιού. Τα σταγονίδια από βήχα ή φτέρνισμα, καθώς και η επαφή μολυσμένων επιφανειών και η μετέπειτα επαφή του στόματος ή της μύτης συμβάλει στην ταχεία εξάπλωση του ιού. Οι επιστήμονες για τον συγκεκριμένο κοροναϊό θεωρούν ότι πιθανόν να ξεκίνησε από ερπετά ή νυχτερίδες ενώ ακόμα διεξάγονται έρευνες όπως οι αντίστοιχοι άλλοι επικίνδυνοι ιοί όπως ο SARS και ο MERS είχαν προέλθει από γάτες και καμήλες.

Ποιοι έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν

Η εισαγωγή του ιού στον οργανισμό συχνά μπορεί να μην γίνει αντιληπτή λόγω της ομοιότητας των συμπτωμάτων με τη γρίπη. Μερικοί οργανισμοί το αντιμετωπίζουν εύκολα ενώ άλλοι πιο δύσκολα. Τα δεδομένα μέχρι στιγμής έδειξαν ότι ο ιός μπορεί να είναι απειλητικός για τη ζωή του ασθενύς σε οργανισμούς με ‘πεσμένο’ ανοσοποιητικό σύστημα καθώς και σε άτομα άνω των 40 ετών. Σχετικά στοιχεία για τον κίνδυνο των παιδιών και την ανοχή τους στον συγκεκριμένο ιό δεν υπάρχουν ακόμα, όπως άλλωστε ούτε και για τις εγκύους, οι οποίες είχαν σοβαρές επιπλοκές κατά την προσβολή του ιού SARS, σύμφωνα με έρευνα του 2014 του Dr. Robertson.

Πως να προστατευτείτε από την μετάδοση του κοροναϊού;

Εμβόλιο δεν έχει ακόμα δημιουργηθεί καθώς ο νέος ιός, οι τρόποι μετάδοσης, η προέλευσή τους και οι επιπτώσεις του είναι ακόμη σε στάδιο έρευνας από τους επιστήμονες, αλλά σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες η εφαρμογή μέτρων πρόληψης ενδέχεται να περιορίσουν την μετάδοση του ιού. Μερικά από τα μέτρα προφύλαξης που πρέπει να εφαρμοστούν είναι:

 • Σχολαστικό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και ζεστό νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα και χρήση, αν είναι δυνατόν, αντισηπτικών σαπουνιών.
 • Κάλυψη του στόματος και της μύτης κατά το φτέρνισμα ή το βήχα με χαρτί και πλύσιμο των χεριών έπειτα.
 • Αποφυγή της επαφής περιοχής των ματιών, της μύτης και του στόματος με χέρια που δεν έχουν πλυθεί και έχουν έρθει σε επαφή με επιφάνειες σε εξωτερικούς, δημόσιους χώρους, καθώς και με άτομο που μπορεί να είναι άρρωστο.
 • Αποφυγή της χρήσης σκευών από άρρωστους ανθρώπους, καθώς και η αποφυγή διαμονής σε δωμάτιο με ανθρώπους που βήχουν ή φτερνίζονται.
 • Επαρκής αερισμός των κλειστών χώρων.