Ασθένειες αναπνευστικού συστήματος

Γρίπη

Τι διαφορά έχει η γρίπη από το κρυολόγημα;

Η γρίπη, όπως και το κρυολόγημα, αποτελούν παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος, οι οποίες οφείλονται σε ιική λοίμωξη, ενώ διακρίνονται μεταξύ τους καθώς προκαλούνται από διαφορετικό ιό.

Και στις δύο περιπτώσεις παρατηρούνται κάποια κοινά συμπτώματα, όπως:

  • Ρινική καταρροή ή βουλωμένη μύτη
  • Φτάρνισμα
  • Κούραση
  • Πόνος στο σώμα

Η γρίπη, γενικά, είναι πιο σοβαρή και εμφανίζει πιο έντονα συμπτώματα, ενώ μπορεί να οδηγήσει σε λοίμωξη των αυτιών, πνευμονία ή και σήψη, ενώ το κρυολόγημα σπάνια προκαλεί τέτοιες επιπλοκές.

Για να διευκρινίσει κάποιος αν υποφέρει από γρίπη ή κρυολόγημα θα πρέπει να παρατηρήσει τα συμπτώματα και τη σοβαρότητα τους, ενώ εάν επισκεφτεί τον ιατρό του μπορούν να γίνουν ειδικά διαγνωστικά τεστ για την επιβεβαίωση της γρίπης.

Στην περίπτωση κρυολογήματος, η θεραπεία περιλαμβάνει αντιμετώπιση των συμπτωμάτων και ξεκούραση έως ότου ο ασθενής ανακάμψει μόνος του. Το άτομο είναι σημαντικό να πίνει πολλά υγρά και μπορεί να πάρει μη συνταγογραφούμενα φάρμακα για το κρυολόγημα, που θα βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων μέχρι ο ιός να κάνει τον κύκλο του.

Πόσο διαρκεί η γρίπη;

Τα συμπτώματα της γρίπη διαρκούν συνήθως μια εβδομάδα, αλλά η κούραση μπορεί να μείνει στο άτομο για αρκετές μέρες μετά, λόγω εξασθένησης του οργανισμού.

Επίσης, ο ιός της γρίπης μεταδίδεται περίπου μια μέρα πριν εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα και για τις επόμενες 5 με 7 μέρες. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό το άτομο να μείνει σπίτι για τουλάχιστον 2 μέρες αφού έχει σταματήσει ο πυρετός.

Ποια άτομα θεωρούνται υψηλού κινδύνου για την εμφάνιση επιπλοκών της γρίπης;

Οι ομάδες υψηλού κινδύνου είναι:

  • Έγκυες γυναίκες
  • Άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, για παράδειγμα άτομα που υποφέρουν από χρόνιες παθήσεις
  • Ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών
  • Παιδιά κάτω από 5 ετών

Εάν τα άτομα αυτά αρρωστήσουν θα πρέπει να επισκεφτούν άμεσα κάποιον ιατρό, ώστε να τους χορηγηθεί κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και να προληφθούν πιθανές επιπλοκές που θα μπορούσαν να προκύψουν.

Ποια εποχή εμφανίζονται τα περισσότερα κρούσματα της γρίπης;

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ (CDC) η κύρια εποχή της γρίπης είναι από τέλη Οκτωβρίου μέχρι τον Μάρτιο και η μεγάλη έξαρση εμφανίζεται τον Φεβρουάριο, παρ’ όλα αυτά είναι πιθανόν κάποιος να νοσήσει καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Ο λόγος που το φθινόπωρο και τον χειμώνα είναι πιο πιθανό κάποιος να νοσήσει, είναι επειδή είναι εκτεθειμένος σε πολλές ασθένειες. Όταν ένα άτομο προσβληθεί από μια άλλη ασθένεια είναι πιο εύκολο να κολλήσει και τον ιό της γρίπης καθώς έχει εξασθενήσει το ανοσοποιητικό του σύστημα.

Συμπτώματα Μετάδοση Θεραπεία Εμβόλια Γρίπη σε παιδιά

Συμπτώματα

Ποια είναι τα συμπτώματα της γρίπης;

Τα συμπτώματα της γρίπης εμφανίζονται πολύ γρήγορα και ξαφνικά, κάτι που τα ξεχωρίζει από τα συμπτώματα του κρυολογήματος, τα οποία παρουσιάζονται σταδιακά. Το πρώτο σύμπτωμα που προαναγγέλλει τη νόσο είναι συνήθως ο ελαφρύς πόνος σε όλο το σώμα και η έντονη δυσφορία του ατόμου να κινηθεί και να εκτελέσει όλα όσα κάνει στην καθημερινότητα του, ενώ σύντομα έρχονται και τα υπόλοιπα συμπτώματα που επιβεβαιώνουν την γρίπη. 

  • Πυρετός: ο οποίος μπορεί να φτάσει και τους 40°C, και διαρκεί περίπου 3-4 μέρες, ενώ παράλληλα το άτομο μπορεί να βιώνει ρίγη, ιδρώτα ή να κρυώνει. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι συχνά τα παιδιά ανεβάζουν πιο υψηλό πυρετό από τους ενήλικες και σε περίπτωση που θεωρηθεί πιθανό να έχουν γρίπη, θα πρέπει να επισκεφτείτε άμεσα τον παιδίατρο.
  • Βήχας: ο οποίος είναι ξηρός και επίμονος με διάρκεια έως και 2 εβδομάδες, ενώ ταυτόχρονα είναι πιθανό το άτομο να βιώνει δυσκολίες στην αναπνοή και ενοχλήσεις στο στήθος. 
  • Πόνος στους μυς: ο οποίος μπορεί να είναι αρκετά έντονος και επικεντρώνεται κυρίως στον λαιμό, την πλάτη και τα άνω και κάτω άκρα.
  • Πονοκέφαλος: αποτελεί συνήθως το πρώτο σύμπτωμα, είναι έντονος και μπορεί να συνοδεύεται από ευαισθησία σε δυνατούς θορύβους ή έντονο φως.
  • Κούραση: το άτομο κουράζεται υπερβολικά εύκολα και είναι δύσκολο να ξεκουραστεί, αλλά αυτό θα μπορούσε να οφείλεται και σε άλλους λόγους, πέραν της γρίπης. 

Οι ενήλικες εμφανίζουν συνήθως παρόμοια συμπτώματα με τα παιδιά, αλλά ανεβάζουν πιο δύσκολα πυρετό. Υψηλός πυρετός που ξεπερνάει τους 37,8°C σε έναν ενήλικα αποτελεί πολλές φορές το βασικό σύμπτωμα της γρίπης, ενώ κάποια άτομα εμφανίζουν λιγότερο σοβαρά συμπτώματα από άλλους.

Μετάδοση

Πότε μεταδίδεται ο ιός της γρίπης και με ποιους τρόπους;

Η περίοδος επώασης του ιού, ο χρόνος δηλαδή από τη στιγμή που θα εισέλθει σε έναν οργανισμό μέχρι να εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα σε αυτόν, διαρκεί περίπου 1-4 μέρες. Σε αυτό το διάστημα το άτομο θεωρείται φορέας του ιού και μπορεί να τον μεταδίδει σε άλλα άτομα.

Η μετάδοση μπορεί να γίνει μέσω σταγονιδίων που εξαπλώνονται στην ατμόσφαιρα όταν κάποιος βήχει, φταρνίζεται ή μιλάει, ενώ μετάδοση μπορεί να γίνει και μέσω μολυσμένων επιφανειών. Όταν για παράδειγμα κάποιος αφήσει σταγονίδια σε ένα έπιπλο και κάποιος άλλος αγγίξει το έπιπλο, σε διάστημα μικρότερο των 8 ωρών και κατόπιν τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα του μπορεί να μολυνθεί.  

Επιπλέον, η μετάδοση μπορεί να γίνει όσο το άτομο που νοσεί εμφανίζει συμπτώματα, αλλά και για 5 με 7 μέρες αφότου το ίδιο έχει αναρρώσει, ενώ τα παιδιά μεταδίδουν τον ιό για περισσότερο από μια εβδομάδα μετά την ανάρρωση τους.

Επομένως, είναι σημαντικό αν ένα άτομο είναι άρρωστο να αποφύγει στενές συναναστροφές με άλλους και να μείνει σπίτι του για μερικές μέρες, προκειμένου να μην εξαπλώσει τον ιό. Επιπλέον, μπορεί να προειδοποιήσει όλους όσους έχουν έρθει σε επαφή μαζί του μια μέρα πριν την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων. 

Θεραπεία

Τι πρέπει να κάνει κάποιος αν θεωρεί ότι νοσεί από γρίπη;

Οι περισσότερες περιπτώσεις γρίπης, εφόσον το άτομο δεν ανήκει σε κάποια από τις ευπαθείς ομάδες ή δεν εμφανίζει πολύ σοβαρά συμπτώματα, μπορούν να αντιμετωπιστούν στο σπίτι, και αυτό είναι πολύ σημαντικό καθώς περιορίζεται η μετάδοση του ιού.

Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει το άτομο:

  • Να παραμείνει στο σπίτι εφόσον αυτό είναι δυνατόν για τουλάχιστον 1 εβδομάδα, έως ότου δεν μεταδίδει πια τον ιό.
  • Να καταναλώσει πολλά υγρά, όπως σούπες, νερό και χυμούς χωρίς πρόσθετα σάκχαρα.
  • Να αντιμετωπίσει τα συμπτώματα με μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, όπως η χρήση παυσίπονων ουσιών για τον πυρετό.
  • Να πλένει τα χέρια του συχνά και να ακολουθεί τους κανόνες υγιεινής, ώστε να μην μεταδοθεί ο ιός και σε άλλα άτομα. Για παράδειγμα, όταν φτερνίζεται ή βήχει θα πρέπει να χρησιμοποιεί ένα χαρτομάντιλο μπροστά από το πρόσωπο του, το οποίο αμέσως μετά θα πεταχτεί.
  • Να ξεκουραστεί, ώστε να δώσει χρόνο στον οργανισμό του να αντιμετωπίσει την λοίμωξη και να ανακάμψει.

Εάν παρ' όλα αυτά τα συμπτώματα χειροτερεύουν ή το άτομο ανήκει σε κάποια από τις ευπαθείς ομάδες θα πρέπει να επισκεφτεί έναν γιατρό προκειμένου να του δοθεί ειδική αντιική θεραπεία, η οποία θα πρέπει να χορηγηθεί εντός 48 ωρών από την έναρξη των συμπτωμάτων για να είναι αποτελεσματική.

Ποια φάρμακα μπορεί να πάρει το άτομο για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων;

Ακόμα και εάν δεν επισκεφτεί κάποιος τον ιατρό υπάρχουν ποίκιλα σκευάσματα για την ανακούφιση των συμπτωμάτων, τα οποία μπορεί να προμηθευτεί χωρίς συνταγή από το φαρμακείο.

Τέτοια φάρμακα είναι:

  • Παυσίπονα: τα οποία μπορεί να ανακουφίσουν το άτομο από τον πονοκέφαλο,  τους μυϊκούς πόνους και τον πυρετό, με δραστικές ουσίες όπως η ακεταμινοφαίνη και η ιβουπροφαίνη. Σημειώνεται, σε αυτό το σημείο ότι τα παιδιά και οι έφηβοι δεν θα πρέπει ποτέ να παίρνουν ασπιρίνη όταν είναι άρρωστοι καθώς σε σπάνιες περιπτώσεις είναι δυνατόν να προκληθεί το σύνδρομο Reye's το οποίο προκαλεί πολύ σοβαρές βλάβες στον εγκέφαλο και το συκώτι.
  • Αποσυμφορητικά: αυτά μπορούν να αντιμετωπίσουν προσωρινά την ρινική συμφόρηση και να μειώσουν την πίεση στα αυτιά και το αναπνευστικό, αλλά φέρουν αρκετές παρενέργειες τις οποίες είναι σημαντικό να προσέχει κάποιος. 
  • Αποχρεμπτικά: αυτά βοηθούν στην απομάκρυνση των παχύρρευστων βλεννογόνων εκκρίσεων, οι οποίες προκαλούν τον βήχα και κάνουν το άτομο να νιώθει βαρύ το κεφάλι του. 
  • Ουσίες για το βήχα: υπάρχουν διάφορα σιρόπια, καραμέλες ή σταγόνες που μπορεί να ανακουφίσουν τον πόνο και τον ερεθισμό του λαιμού αντιμετωπίζοντας τον επίπονο βήχα. Αυτά μπορεί να περιέχουν λεμόνι και μέλι που βοηθούν τον λαιμό με φυσικό τρόπο.
  • Αντιισταμινικά: είναι φαρμακευτικές ουσίες κυρίως για την αντιμετώπιση των αλλεργιών, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις μπορούν να ανακουφίσουν συμπτώματα όπως το μπούκωμα της μύτης, τα βουρκωμένα μάτια και ο πονοκέφαλος εάν οι αλλεργίες προκαλούν επίσης τα συμπτώματα αυτά.  

Συνίσταται, το άτομο να μην υπερφορτώνει τον οργανισμό του με πολλά φάρμακα και να μην χρησιμοποιεί διαφορετικά σκευάσματα ταυτόχρονα καθώς μπορεί να προκληθούν σημαντικές παρενέργειες. Αυτό συμβαίνει κυρίως γιατί υπάρχουν μη συνταγογραφούμενα φάρμακα για την γρίπη που περιέχουν περισσότερες από μια από τις παραπάνω δράσεις, επομένως αυτά δεν πρέπει να συνδυαστούν με κάποιο άλλο με παρόμοια δράση.  Συνήθως, είναι συνετό να επιλέγεται ένα φάρμακο το οποίο θα αντιμετωπίζει το πιο έντονο σύμπτωμα που βιώνει το άτομο. 

Τι φαρμακευτική αγωγή μπορεί να χορηγηθεί από τον ιατρό για την αντιμετώπιση του ιού;

Για την αντιμετώπιση του ιού μπορούν να χορηγηθούν από τον ιατρό αντιικά φάρμακα, τα οποία βοηθούν στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων και την εξάλειψη του ιού, επιταχύνοντας την ανάκαμψη κατά 1 με 2 μέρες. 

Τα φάρμακα αυτά χορηγούνται κυρίως σε άτομα υψηλού κινδύνου για την ανάπτυξη επιπλοκών εξαιτίας της γρίπης, καθώς βοηθούν την αντιμετώπιση του ιού αλλά παράλληλα εμφανίζουν πολλές παρενέργειες. Είναι σημαντικό να χορηγηθούν εντός 48 ωρών από την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων στο άτομο για να υπάρχουν καλύτερα αποτελέσματα, αλλά μπορούν να χορηγηθούν και αργότερα μειώνοντας τις πιθανότητες επιπλοκής της νόσου.

Ποια φυσικά προϊόντα προτείνονται για τα άτομα που νοσούν;

Εάν ένα άτομο δεν ακολουθήσει κάποια συγκεκριμένη θεραπεία για την γρίπη, αυτή θα αρχίσει να υποχωρεί μόνη της μετά από περίπου 1 εβδομάδα.  Σε αυτή την περίπτωση, λοιπόν, εκτός από τις φαρμακευτικές αγωγές που αναφέρονται παραπάνω υπάρχουν και κάποιες τροφές που θα μπορούσαν να βοηθήσουν το άτομο κατά την περίοδο που υποφέρει από γρίπη:

  • Σούπες, οι οποίες είναι ζεστές και επομένως βοηθάνε τον λαιμό, ενώ παράλληλα ενυδατώνουν και δίνουν ηλεκτρολύτες στον οργανισμό. Επιπλέον, κάποιες μελέτες έχουν δείξει ότι οι σούπες επηρεάζουν την κίνηση των λευκών αιμοσφαιρίων, μειώνοντας την φλεγμονή.
  • Μέλι, περιέχει πολλές αντιμικροβιακές και αντιβακτηριακές ιδιότητες και είναι πολύ αποτελεσματικό για την καταπράυνση του λαιμού και του βήχα. Συστήνεται λοιπόν, κατανάλωση μελιού μέσα σε ζεστό τσάι ή σκέτο για την καταπολέμηση του βήχα και του πονόλαιμου.
  • Τζίντζερ, αυτό έχει επίσης θεραπευτικές ιδιότητες και βοηθάει στον λαιμό και τον βήχα, ενώ μπορεί να είναι ακόμα ωφέλιμο αν το άτομο έχει ναυτίες. Μπορεί να καταναλώσει κάποιος τζίντζερ βάζοντας μερικές φλούδες μέσα σε τσάι ή ζεστό νερό. 
  • Προβιοτικά, τροφές πλούσιες σε αυτά όπως το γιαούρτι και η μαύρη σοκολάτα ενισχύουν τα βακτήρια που βρίσκονται φυσιολογικά στο πεπτικό σύστημα. Τα βακτήρια αυτά ενισχύουν το ανοσοποιητικό και βοηθούν στην ανάρρωση του ατόμου.

Εκτός, απ' όλα τα παραπάνω είναι σημαντική και η ξεκούραση του ατόμου, ώστε να μπορεί ο οργανισμός να αντιμετωπίσει τον ιό. 

Εμβόλια

Πώς παρασκευάζεται το εμβόλιο της γρίπης και πώς λειτουργεί;

Ο ιός της γρίπης έχει πολλά διαφορετικά στελέχη και κάθε χρόνο οι επιστήμονες μελετούν το πιο κοινό στέλεχος για την συγκεκριμένη χρονιά προκειμένου να παράγουν εμβόλια για αυτό. Τα αντιγριπικά αυτά εμβόλια είναι πολύ σημαντικά γιατί όσο περισσότεροι άνθρωποι τα κάνουν τόσο περισσότερο περιορίζεται η εξάπλωση του ιού, και έτσι προστατεύονται οι ευπαθείς ομάδες από την γρίπη. 

Τα αντιγριπικά εμβόλια λειτουργούν αναγκάζοντας τον οργανισμό να παράγει αντισώματα για το συγκεκριμένο ιικό στέλεχος, έτσι ώστε αν αργότερα προσβληθεί το άτομο από αυτό να αντιμετωπιστεί πολύ γρήγορα από τον οργανισμό χωρίς να εμφανιστούν τα συμπτώματα της γρίπης. Τα εμβόλια όμως αυτά δεν προστατεύουν το άτομο για μεγάλο διάστημα, καθώς ο ιός της γρίπης αλλάζει γρήγορα και μετά από ένα χρόνο το εμβόλιο χάνει την αποτελεσματικότητα του και απαιτείται επαναεμβολιασμός για τα νέα στελέχη του ιού. Στην περίπτωση που κάποιος έρθει σε επαφή με κάποιο διαφορετικό στέλεχος του ιού από αυτό για το οποίο έχει εμβολιαστεί, πιθανόν θα εμφανίσει συμπτώματα αλλά θα είναι πιο ήπια. Συγκεκριμένα, αν το στέλεχος που τον έχει προσβάλλει εμφανίζει κάποιες ομοιότητες με αυτό για το οποίο έχει εμβολιαστεί, τότε ο οργανισμός του θα μπορεί να το αναγνωρίσει και επομένως να το αντιμετωπίσει.

Ποια άτομα θα πρέπει να εμβολιάζονται για τη γρίπη;

Σύμφωνα με τους ιατρούς όλοι οι άνθρωποι θα πρέπει να εμβολιάζονται κάθε χρόνο με εξαίρεση τα βρέφη κάτω των 6 μηνών. Κυρίως όμως προτεραιότητα έχουν τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, όπως:

  • Ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών
  • Παιδιά κάτω από 5 ετών
  • Έγκυες γυναίκες
  • Άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό

Τα άτομα αυτά θα πρέπει να έχουν εμβολιαστεί μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου, καθώς ο οργανισμός χρειάζεται περίπου 2 εβδομάδες για την παραγωγή των αντισωμάτων και αυτή θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν την μόλυνση του ατόμου, ώστε το εμβόλιο να είναι αποτελεσματικό.

Πού μπορεί κάποιος να προμηθευτεί αντιγριπικό εμβόλιο;

Αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να βρει κάποιος σε:

  • Γραφείο ιατρού
  • Φαρμακείο
  • Ιατρική κλινική
  • Υγειονομικό τμήμα στην επαρχία ή την πόλη
  • Κέντρο υγείας

Τι κινδύνους μπορεί να έχει ο εμβολιασμός για την γρίπη;

Το εμβόλιο της γρίπης περιέχει νεκρά ή εξασθενημένα ιικά στελέχη τα οποία δεν μπορούν να πολλαπλασιαστούν και να μολύνουν τα κύτταρα του οργανισμού, επομένως ο εμβολιασμός δεν μπορεί να προκαλέσει γρίπη. 

Οι επιπλοκές που μπορεί να εμφανίσει το άτομο μετά τον εμβολιασμό, είναι αρκετά ήπιες και υποχωρούν μετά από 1 με 2 ημέρες χωρίς να προκαλέσουν περαιτέρω προβλήματα. Σε αυτήν την περίπτωση το άτομο μπορεί να βιώσει:

  • Χαμηλό πυρετό, αμέσως μετά τον εμβολιασμό
  • Πόνο γύρω από το σημείο χορήγησης του εμβολίου
  • Ελαφρύ πόνο και ακαμψία

Ενώ, σε σπάνιες περιπτώσεις που κάποιος είναι αλλεργικός στο εμβόλιο μπορεί να εμφανίσει έντονη αντίδραση σε αυτό. Είναι επομένως σημαντικό εάν έχει κάποιος αλλεργία σε κάποιο άλλο εμβόλιο ή φάρμακο να ενημερώσει τον ιατρό του. 

Τέλος, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν εμφανίζουν κανένα απολύτως σύμπτωμα μετά τον εμβολιασμό. 

Γρίπη σε παιδιά

Τι επιπλοκές μπορεί να έχει η γρίπη στα παιδιά;

Τα παιδιά γενικά είναι πιο ευαίσθητα στην γρίπη και εμφανίζουν πιο σοβαρές επιπλοκές σε σχέση με τους ενήλικες. Συγκεκριμένα, πολλά από τα παιδιά που νοσούν από γρίπη έχουν ανάγκη νοσηλείας στο νοσοκομείο και ειδικής φαρμακευτικής αγωγής, ειδικότερα εάν αυτά είναι κάτω από 5 ετών, ενώ κάποια από αυτά μπορεί και να οδηγηθούν ακόμα και στον θάνατο. Σοβαρότερες επιπλοκές εμφανίζουν τα παιδιά κάτω των 2 ετών ή αυτά που πάσχουν από κάποια χρόνια ασθένεια, όπως άσμα ή διαβήτη. Εάν το παιδί σας εμφανίζει συμπτώματα γρίπης θα πρέπει να επισκεφτείτε άμεσα έναν ιατρό.

Πώς μπορεί να προστατέψει κάποιος ένα παιδί από τη γρίπη;

Ο καλύτερος τρόπος να προστατέψει κάποιος ένα παιδί είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός για τον ιό κάθε χρόνο. Τα εμβόλια χορηγούνται μετά την ηλικία των 6 μηνών και είναι διαθέσιμα σε ενέσιμη και εισπνεόμενη μορφή ως ρινικά σπρέι και μπορεί να συζητηθεί με τον ιατρό ποια μορφή είναι προτιμότερη για το κάθε παιδί.

Επίσης, για παιδιά μεταξύ 6 μηνών και 8 ετών είναι πιθανόν να απαιτούνται 2 δόσεις τον χρόνο, 1 δόση κάθε 6 μήνες για την αποτελεσματική τους προστασία, ειδικότερα όταν αυτά εμβολιάζονται πρώτη φορά. Καλό είναι πριν τον εμβολιασμό να συζητηθεί με τον παιδίατρο η κατάλληλη δοσολογία για το παιδί. 

Τέλος, για τα παιδιά κάτω των 6 μηνών που δεν μπορούν να εμβολιαστούν, ο καλύτερος τρόπος προστασίας είναι να εμβολιαστούν τα άτομα του περιβάλλοντος τους, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης της γρίπης σε αυτά. 

+ 21 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

1. Children, the flu, and the flu vaccine. (2016, August 5). Retrieved from http://www.cdc.gov/flu/protect/children.htm

2. Cohn, H. A., Rozen, J., Kristal, H., Laks, Y., Berkovitch, M., Uziel, Y., … Efrat, H. (2012, September). Effect of honey on nocturnal cough and sleep quality: A double-blind, randomized, placebo-controlled study. Pediatrics, 130(3), 465-471. Retrieved from http://pediatrics.aappublications.org/content/pediatrics/early/2012/08/01/peds.2011-3075.full.pdf

3. Cold versus flu. (2016, August 11). Retrieved from http://www.cdc.gov/flu/about/qa/coldflu.htm

4. Colds versus flu: How to tell the difference. (2016). Retrieved from http://www.mass.gov/eohhs/docs/dph/cdc/flu/cold-flu-comparison.pdf

5. Ernst, E., & Pittler, M. H. (2000, March). Efficacy of ginger for nausea and vomiting: A systematic review of randomized clinical trials. British Journal of Anaesthesia, 84(3), 367-371. Retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10793599

6. How flu spreads. (2014, August 15). Retrieved from http://www.cdc.gov/flu/about/disease/spread.htm

7. Flu symptoms & severity. (2016, May 26). Retrieved from http://www.cdc.gov/flu/consumer/symptoms.htm

8. Hao, Q., Lu, Z., Dong, B. R., Huang, C. Q., & Wu, T. (2011, September 7). Probiotics for preventing acute upper respiratory tract infections. The Cochrane Database of Systematic Reviews, 9. Retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21901706

9. Influenza (flu) [Fact sheet]. (2016, October). Retrieved from http://www.health.ny.gov/diseases/communicable/influenza/fact_sheet.htm

10. Key facts about seasonal flu vaccine. (2016, October 14). Retrieved from http://www.cdc.gov/flu/protect/keyfacts.htm

11. Mayo Clinic Staff. (2016, October 20). Influenza (flu): Self-management. Retrieved from http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/flu/manage/ptc-20248168

12. Mayo Clinic Staff. (2016, October 20). Influenza (flu): Symptoms and causes. Retrieved from http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/flu/symptoms-causes/dxc-20248062

13. Mayo Clinic Staff. (2014, December 2). Viral gastroenteritis (stomach flu): Definition. Retrieved from http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/viral-gastroenteritis/basics/definition/con-20019350?reDate=19102016

14. Norovirus. (2015, May 10). Retrieved from http://www.nhs.uk/conditions/Norovirus/Pages/Introduction.aspx

15. Preventive steps. (2016, September 1). Retrieved from http://www.cdc.gov/flu/consumer/prevention.htm

16. Rennard, B. O., Ertl, R. F, Gossman, G. L., Robbins, R. A., & Rennard, S. I. Chicken soup inhibits neutrophil chemotaxis in vitro. (2000, October). Chest, 118(4), 1150-1157. Retrieved from http://journal.publications.chestnet.org/article.aspx?articleid=1079188

17. Seasonal influenza, more information. (2016, May 4). Retrieved from http://www.cdc.gov/flu/about/qa/disease.htm#seasonal-flu

18. Steckelberg, J. M. (2016, October 12). Does my child need a flu shot this year? Retrieved from http://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/infant-and-toddler-health/expert-answers/flu-shots/faq-20058448

19. The flu: What to do if you get sick. (2016, August 18). Retrieved from http://www.cdc.gov/flu/takingcare.htm

20. The flu season. (2016, July 26). Retrieved from http://www.cdc.gov/flu/about/season/flu-season.htm

21. Treatment of flu. (n.d.). Retrieved from http://www.publichealth.va.gov/flu/treatment/