Διατροφή

Το «νόστιμο» μάρκετινγκ προωθεί την κατανάλωση υγιεινών τροφών

Νέα έρευνα δείχνει πως η κατανάλωση λαχανικών εξαρτάται από το μάρκετινγκ των προϊόντων

Βασικός ο ρόλος του μάρκετινγκ στην κατανάλωση λαχανικών λένε οι έρευνες

Η καθημερινή επαρκής κατανάλωση φρούτων και λαχανικών είναι απαραίτητη και έχει πολλά οφέλη για την υγεία, ενώ πρόσφατες έρευνες έδειξαν πως αν και οι εταιρίες συχνά δεν εστιάζουν στη γεύση τους, στις περιπτώσεις που στη συσκευασία των λαχανικών τονίζεται το πόσο εύγευστα είναι, τότε οι καταναλωτές είναι πιο πιθανό να τα αγοράσουν.

Σύμφωνα με τον CDC μόνο το 10% των Αμερικάνων καταναλώνουν την συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα φρούτων και λαχανικών, ακόμη και όταν οι ειδικοί διαρκώς τονίζουν πως το μισό πιάτο σε κάθε γεύμα πρέπει να αποτελείται από φρούτα και λαχανικά. Το να καταναλώσει κανείς μια τόσο μεγάλη ποσότητα φρούτων και λαχανικών καθημερινά είναι μια πρόκληση για τους περισσότερους, ιδιαίτερα αν περνούν αρκετές ώρες έξω από το σπίτι όπου είναι και πιο δύσκολο να βρουν τέτοιου είδους γεύματα και προτιμούν τελικά να τρώνε πρόχειρο φαγητό με δυνητικά δυσάρεστες επιπτώσεις στην υγεία τους.

Μέχρι τώρα όλες οι διαφημιστικές καμπάνιες εστίαζαν στα οφέλη που έχει για την υγεία η κατανάλωση των φρούτων και λαχανικών, όμως νέες μελέτες έδειξαν πως αν εστιάσουν στο πόσο καλή γεύση έχουν, οι άνθρωποι τότε είναι πιθανότερο να τα αγοράσουν και να τα καταναλώσουν.

Έρευνα για τις ετικέτες των γευμάτων

Ερευνητές με επικεφαλείς τους Drs. Bradley Turnwald και Alia Crum του Stanford University αποφάσισαν να δοκιμάσουν στην πράξη αυτή την ιδέα και τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν τον Οκτώβριο του 2019 στο «Psychological Science».  Σχεδίασαν ειδικές ετικέτες φαγητών που σερβίρονταν στις καφετέριες Πανεπιστημίων, οι οποίες ανέγραφαν πόσο νόστιμα είναι τα πιάτα λαχανικών. Επέλεξαν ονόματα και σλόγκαν που παρέπεμπαν σε μια απολαυστική γευστική εμπειρία, κάτι που ως τότε δεν ήταν συνηθισμένο για τα πιάτα με λαχανικά που τις περισσότερες φορές περιγράφονται απλώς ως «υγιεινα» ή «με λίγες θερμίδες».

Έτσι, οι ερευνητές αποφάσισαν τις μισές ημέρες να χρησιμοποιήσουν τα φαγητά με τις νέες ταμπέλες που τόνιζαν την γεύση και τις υπόλοιπες το ίδιο φαγητό, αλλά με τις παλαιότερες ετικέτες που εστίαζαν στο πόσο υγιεινό ήταν το γεύμα. Η ομάδα για 37 ημέρες μπορούσε να επιλέξει ανάμεσα σε 71 διαφορετικά πιάτα λαχανικών. Τα πιάτα που ανέγραφαν στις ετικέτες τους πως είχαν υπέροχη γεύση ή κάτι παρόμοιο, αύξησαν την κατανάλωση κατά 39% σε σχέση με εκείνα που ανέφεραν πως είναι υγιεινά.

Ποια ήταν τα συμπεράσματα της έρευνας;

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα σημείωσαν πως ήταν πιο πιθανό επιλέξουν ένα πιάτο που τόνιζε πόσο νόστιμο είναι ή εστίαζε σε θετικά σχόλια για τη γεύση του σε σχέση με κάποιο που ανέφερε πως ήταν υγιεινό, έστω και αν πρόκειται για το ίδιο ακριβώς γεύμα. Αυτό ενδεχομένως να συμβαίνει επειδή στο μυαλό αρκετών το υγιεινό έχει συνδεθεί με κάτι λιγότερο γευστικό, που καταναλώνεται συνήθως από εκείνους που κάνουν κάποια δίαιτα και όχι από όσους θέλουν να απολαύσουν ένα νόστιμο γεύμα.

+ 1 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved